Θα προσπαθήσω σε αυτό το άρθρο να αναλύσω τη κατάσταση που βρίσκομαι με αυτό το 'χόμπι', ωστε να παρουσιάζω τι κάνω, να δέχομαι συμβουλές και παρατηρήσεις με στόχο τη καλύτερη ζωή των μικρών μας φίλων, αλλά και το μέλλον ενός όμορφου ενυδρείου.
Το ενυδρείο αγοράστηκε μεταχειρισμένο,μαζί με τη βάση του και αφού έγιναν τα τεστ στεγανότητας,το γέμισα και το τοποθέτησα στη θέση του. Έψαχνα για κάποιο φίλτρο για αυτά τα λίτρα και εκεί που κατέληξα για να έχω μια καλη ιχθυοφόρτιση και να είμαι εντάξει με τα υλικά, πήρα το Dophin Astro 2212. Το συγκεκριμένο φίλτρο έχει ονομαστική ροή 1300λτ/ωρα και 'αντέχει' μεχρι 300 λίτρα σύμφωνα με τους κατασκευαστές του. Λόγω του όπως είπα είμαι φοιτητής με περιορισμένο μπάτζετ, δεν είχα τη δυνατότητα για κάποιο καλύτερο άλλης εταιρείας,αφού για ένα eheim ή της fluval που ηθελα, θα έδινα τα διπλάσια χρήματα.
θα χρησιμοποιήσω ένα σετάκι με πληροφορίες για να σας δώσω όσο καλύτερη εικόνα μπορώ.
Πληροφορίες
Εσωτερικές Διαστάσεις:118,5 * 38 * 47.5 =214 μεικτά (μήκος- πλάτος -υψος)
Όγκος: 195 περίπου καθαρά
Φυτά: ανουμπία νανα, λίγο κερατοφυλλο, λίγη ντοματιά
Ψάρια / Άλλα είδη: κανένα προς το παρόν
Διακοσμητικά υλικά: 2 πέτρες λάβας, και μερικές άλλες πέτρες οι οποίες δεν επηρεάζουν το Ph, Για χαλίκι έχω χαλαζιακή άμμο και πετραδάκι μαύρο. 2 γλαστράκια για κρυψώνα και ένα πλαστικό βαρέλι (τα δύο τελευταία είναι τα πρώτα που θα φύγουν)
Φόντο: τίποτα ( τοιχος καλώδια και λάστιχα
Φωτισμός: 1x38W άσπρη φθορίου Τ8 + 1χ μπλέ 38Watt + ανακλαστήρες
Διάρκεια φωτισμού: 8 ωρες κάθε μέρα
Φιλτράρισμα: Dophin Astro 2212
Θερμοστάτης: 2x100W ( μόλις μπουν τα κρύα θα πάρω εναν 300αρι να έχω)
Λίπανση: -
Παροχή CO2: -
Παράμετροι:
pH: 7,6
Γενική σκληρότητα (GH): -
Ανθρακική σκληρότητα (ΚΗ):-
Αμμωνία (ΝΗ3): 2.0 ppm (δες αστεράκι)*
Νιτρώδη (ΝΟ2):
Νιτρικά (ΝΟ3):
Αλλαγές νερού: ακόμη καμία.
Θερμοκρασία: 24 βαθμοούς
Φωτογραφίες: Λόγω μεγέθους βάζω λινκ σε dropbox https://www.dropbox.com/sh/hm1dev77elzu ... rCPxa?dl=0
Άλλες πληροφορίες:
-Στο φίλτρο έχω ένα spray bar.
-Για αντιχλώριο χρησιμοποιώ Prime και ρίχνω 3πλή δόση (το έκανα για τα φυτά, αλλά ίσως δεν έχει τόσο σημασία.)
-ότι διακοσμητικά-άμμος έχουν μπεί έχουν βραστεί και πλυθεί 4-5 φορές.
-Χρησιμοποιώ το Mastertest της Api για γλυκό νερό.
-Προσωρινά για τη προστασία από βραχυκυκλώματα έφτιαξα αυτό το ξύλινο κουτί που βλέπετε το οποίο είναι με σιλικόνη στις άκρες,αλλα και με τρύπες ωστε σε περίπτωση που φύγει σταγόνα από το καλώδιο να έχει σημείο να φύγει. Δεν είναι αδιάβροχο αλλά προστατέυει από νερό που μπορεί να μου φύγει σε κάποια αλλαγή ή καθώς ακόμη ετοιμάζω το ενυδρείο.
- Η αλλαγγή νερού ακόμη είναι πρόβλημα καθώς στο χώρο που είναι τοποθετημένο το ενυδρείο έχει απόσταση 15-17 μέτρα από μπαλκόνι –το οποίο ρίχνει το νερό στο κήπο , και καμιά 10αριά μέτρα τουλάχιστον από τη κοντινότερη βρύση. Προς το παρών έκανα τις αλλαγές με ένα 10 λιτρο κουβά και 15-20 διαδρομές λόγω του ότι δεν εχω αντλία ικανή να στείλει νερό σε μεγάλο ύψος όυτε τα λάστιχα (το τελευταίο μάλλον θα το λύσω σιγά σιγά με τη μέθοδο του Σπύρου.
To ενυδρείο κλείνει σχεδόν μια βδομάδα λειτουργίας με το καινούργιο φίλτρο. Στο φίλτρο έχω πέρα από το σφουγγάρι του και ενεδρειακό βαμβάκι, λίγο σιποράξ από ένα αποτυχημένο μπόλι, ελαφρόπετρα καινούργια, και ελαφρόπετρα μπολιασμένη.
Το Σάββατο που μας πέρασε δοκίμασα να πάρω μπόλι από ένα φίλο το οποίο δεν έπιασε τελικά λόγω της δικιάς μου βλακείας-αγνοιας. Διάβαζα σε φόρουμ ότι θέλει μετά το μπόλι ψάρια ή τροφή και επειδή δεν ηθελα να ‘πιεσω΄κανένα ψάρι στην αμμωνία που πιθανως είχα αποφάσισα να βάλω τροφή σε τούλι. Το θέμα μου ήταν ότι δεν ημουν σίγουρος πόσο να βάλω και κάθε φορά έβαζα περίπου μισή κουταλιά του γλύκού φλεηκς. Το αποτέλεσμα ήταν να μετράω 0,25 ppm αμμωνία 0 NO2 και φυσικά 0 ΝΟ3. Μετά από λίγο κατάλαβα ότι δεν έπιασε και έτσι μπήκα στην αναζήτηση ξανά μπολιού. Εντωμεταξύ δυστυχώς από την αγνοια μου πήρα την ανουμπια από πετσοπ και την πιέζω. Οπως και τα υπόλοιπα φυτά τα οποία χάνουν τα φύλλα τους, προφανώς από την απουσία τροφής.
Έτσι τη Δευτέρα το βράδυ βρέθηκα στο σπίτι του Τάκη ώστε να δανειστώ (μόνιμα) ένα κομμάτι από τη βιολογία του. Εκεί μέσω από κουβέντες κατάλαβα το παραπάνω που ανέφερα για την απουσία τροφής των βακτηρίων και το λόγο αφάνισης του πρώτου μπολιού. Μου πρότεινε να δοκιμάσω φαρμακευτική αμμωνία αφού προσθέσω το μπόλι του, και αυτό έκανα.*Συμπλήρωσα στο ενυδρείο 2ml αμμωνία και οι μετρήσεις που πήρα σήμερα είναι στα 2.0ppm από 0,25-0,5 που μέτραγα πριν.
Το πλάνο μου για τον επόμενο καιρό είναι να περιμένω καμιά εβδομάδα να καταπολεμήσει την αμμωνία το φίλτρο μου,και να ξαναδοκιμάσω μάλλον άλλη μία να ρίξω αμμωνία,για να είμαστε σίγουροι ότι έπιασε το μπόλι και πως τη μετατρέπει σε NΟ3.
Σκοπός του ενυδρείου είναι να φιλοξενήσει Γκάπυ και Μόλυ. Αν και τα λίτρα είναι αρκετά για μεγαλύτερο ψάρι δεν έχω βρεί κάποιο που να με συναρπάσει τόσο σύν οτι προσπαθώ να πηγαίνω σιγά σιγά καθώς μέχρι να μάθω θα με βοηθήσει θαρώ ένα ευκολο ψάρι.
Αυτά προς το παρόν. Ρωτάτε ότι θέλετε και λέτε την άποψη σας άφοβα.
Οποιαδήποτε κριτική είναι δεκτή αν είναι εκφρασμένη με σεβασμό και με τη σκέψη ότι αυτός που γράφει το κείμενο είναι εμψυχο ον.