Το 200αρι ενυδρείο μου και η διαδρομή μου στο χόμπι.

Άβαταρ μέλους
Georgeps
Posts in topic: 34
Mood:
Έχει βάλει Like: 5 times
Του έχουν βάλει Like: 6 times

Το 200αρι ενυδρείο μου και η διαδρομή μου στο χόμπι.

Δημοσίευση από Georgeps » Τετ 16 Μάιος 2018, 02:06

Καλησπέρα σε όλους!

Θα προσπαθήσω σε αυτό το άρθρο να αναλύσω τη κατάσταση που βρίσκομαι με αυτό το 'χόμπι', ωστε να παρουσιάζω τι κάνω, να δέχομαι συμβουλές και παρατηρήσεις με στόχο τη καλύτερη ζωή των μικρών μας φίλων, αλλά και το μέλλον ενός όμορφου ενυδρείου.

Το ενυδρείο αγοράστηκε μεταχειρισμένο,μαζί με τη βάση του και αφού έγιναν τα τεστ στεγανότητας,το γέμισα και το τοποθέτησα στη θέση του. Έψαχνα για κάποιο φίλτρο για αυτά τα λίτρα και εκεί που κατέληξα για να έχω μια καλη ιχθυοφόρτιση και να είμαι εντάξει με τα υλικά, πήρα το Dophin Astro 2212. Το συγκεκριμένο φίλτρο έχει ονομαστική ροή 1300λτ/ωρα και 'αντέχει' μεχρι 300 λίτρα σύμφωνα με τους κατασκευαστές του. Λόγω του όπως είπα είμαι φοιτητής με περιορισμένο μπάτζετ, δεν είχα τη δυνατότητα για κάποιο καλύτερο άλλης εταιρείας,αφού για ένα eheim ή της fluval που ηθελα, θα έδινα τα διπλάσια χρήματα.

θα χρησιμοποιήσω ένα σετάκι με πληροφορίες για να σας δώσω όσο καλύτερη εικόνα μπορώ.

Πληροφορίες

Εσωτερικές Διαστάσεις:118,5 * 38 * 47.5 =214 μεικτά (μήκος- πλάτος -υψος)
Όγκος: 195 περίπου καθαρά
Φυτά: ανουμπία νανα, λίγο κερατοφυλλο, λίγη ντοματιά
Ψάρια / Άλλα είδη: κανένα προς το παρόν
Διακοσμητικά υλικά: 2 πέτρες λάβας, και μερικές άλλες πέτρες οι οποίες δεν επηρεάζουν το Ph, Για χαλίκι έχω χαλαζιακή άμμο και πετραδάκι μαύρο. 2 γλαστράκια για κρυψώνα και ένα πλαστικό βαρέλι (τα δύο τελευταία είναι τα πρώτα που θα φύγουν)
Φόντο: τίποτα ( τοιχος καλώδια και λάστιχα :rockout: )
Φωτισμός: 1x38W άσπρη φθορίου Τ8 + 1χ μπλέ 38Watt + ανακλαστήρες
Διάρκεια φωτισμού: 8 ωρες κάθε μέρα
Φιλτράρισμα: Dophin Astro 2212
Θερμοστάτης: 2x100W ( μόλις μπουν τα κρύα θα πάρω εναν 300αρι να έχω)
Λίπανση: -
Παροχή CO2: -

Παράμετροι:

pH: 7,6
Γενική σκληρότητα (GH): -
Ανθρακική σκληρότητα (ΚΗ):-
Αμμωνία (ΝΗ3): 2.0 ppm (δες αστεράκι)*
Νιτρώδη (ΝΟ2):
Νιτρικά (ΝΟ3):
Αλλαγές νερού: ακόμη καμία.
Θερμοκρασία: 24 βαθμοούς
Φωτογραφίες: Λόγω μεγέθους βάζω λινκ σε dropbox https://www.dropbox.com/sh/hm1dev77elzu ... rCPxa?dl=0

Άλλες πληροφορίες:
-Στο φίλτρο έχω ένα spray bar.
-Για αντιχλώριο χρησιμοποιώ Prime και ρίχνω 3πλή δόση (το έκανα για τα φυτά, αλλά ίσως δεν έχει τόσο σημασία.)
-ότι διακοσμητικά-άμμος έχουν μπεί έχουν βραστεί και πλυθεί 4-5 φορές.
-Χρησιμοποιώ το Mastertest της Api για γλυκό νερό.
-Προσωρινά για τη προστασία από βραχυκυκλώματα έφτιαξα αυτό το ξύλινο κουτί που βλέπετε το οποίο είναι με σιλικόνη στις άκρες,αλλα και με τρύπες ωστε σε περίπτωση που φύγει σταγόνα από το καλώδιο να έχει σημείο να φύγει. Δεν είναι αδιάβροχο αλλά προστατέυει από νερό που μπορεί να μου φύγει σε κάποια αλλαγή ή καθώς ακόμη ετοιμάζω το ενυδρείο.
- Η αλλαγγή νερού ακόμη είναι πρόβλημα καθώς στο χώρο που είναι τοποθετημένο το ενυδρείο έχει απόσταση 15-17 μέτρα από μπαλκόνι –το οποίο ρίχνει το νερό στο κήπο , και καμιά 10αριά μέτρα τουλάχιστον από τη κοντινότερη βρύση. Προς το παρών έκανα τις αλλαγές με ένα 10 λιτρο κουβά και 15-20 διαδρομές λόγω του ότι δεν εχω αντλία ικανή να στείλει νερό σε μεγάλο ύψος όυτε τα λάστιχα (το τελευταίο μάλλον θα το λύσω σιγά σιγά με τη μέθοδο του Σπύρου.

To ενυδρείο κλείνει σχεδόν μια βδομάδα λειτουργίας με το καινούργιο φίλτρο. Στο φίλτρο έχω πέρα από το σφουγγάρι του και ενεδρειακό βαμβάκι, λίγο σιποράξ από ένα αποτυχημένο μπόλι, ελαφρόπετρα καινούργια, και ελαφρόπετρα μπολιασμένη.
Το Σάββατο που μας πέρασε δοκίμασα να πάρω μπόλι από ένα φίλο το οποίο δεν έπιασε τελικά λόγω της δικιάς μου βλακείας-αγνοιας. Διάβαζα σε φόρουμ ότι θέλει μετά το μπόλι ψάρια ή τροφή και επειδή δεν ηθελα να ‘πιεσω΄κανένα ψάρι στην αμμωνία που πιθανως είχα αποφάσισα να βάλω τροφή σε τούλι. Το θέμα μου ήταν ότι δεν ημουν σίγουρος πόσο να βάλω και κάθε φορά έβαζα περίπου μισή κουταλιά του γλύκού φλεηκς. Το αποτέλεσμα ήταν να μετράω 0,25 ppm αμμωνία 0 NO2 και φυσικά 0 ΝΟ3. Μετά από λίγο κατάλαβα ότι δεν έπιασε και έτσι μπήκα στην αναζήτηση ξανά μπολιού. Εντωμεταξύ δυστυχώς από την αγνοια μου πήρα την ανουμπια από πετσοπ και την πιέζω. Οπως και τα υπόλοιπα φυτά τα οποία χάνουν τα φύλλα τους, προφανώς από την απουσία τροφής.

Έτσι τη Δευτέρα το βράδυ βρέθηκα στο σπίτι του Τάκη ώστε να δανειστώ (μόνιμα) ένα κομμάτι από τη βιολογία του. Εκεί μέσω από κουβέντες κατάλαβα το παραπάνω που ανέφερα για την απουσία τροφής των βακτηρίων και το λόγο αφάνισης του πρώτου μπολιού. Μου πρότεινε να δοκιμάσω φαρμακευτική αμμωνία αφού προσθέσω το μπόλι του, και αυτό έκανα.*Συμπλήρωσα στο ενυδρείο 2ml αμμωνία και οι μετρήσεις που πήρα σήμερα είναι στα 2.0ppm από 0,25-0,5 που μέτραγα πριν.

Το πλάνο μου για τον επόμενο καιρό είναι να περιμένω καμιά εβδομάδα να καταπολεμήσει την αμμωνία το φίλτρο μου,και να ξαναδοκιμάσω μάλλον άλλη μία να ρίξω αμμωνία,για να είμαστε σίγουροι ότι έπιασε το μπόλι και πως τη μετατρέπει σε NΟ3.

Σκοπός του ενυδρείου είναι να φιλοξενήσει Γκάπυ και Μόλυ. Αν και τα λίτρα είναι αρκετά για μεγαλύτερο ψάρι δεν έχω βρεί κάποιο που να με συναρπάσει τόσο σύν οτι προσπαθώ να πηγαίνω σιγά σιγά καθώς μέχρι να μάθω θα με βοηθήσει θαρώ ένα ευκολο ψάρι.

Αυτά προς το παρόν. Ρωτάτε ότι θέλετε και λέτε την άποψη σας άφοβα.

Οποιαδήποτε κριτική είναι δεκτή αν είναι εκφρασμένη με σεβασμό και με τη σκέψη ότι αυτός που γράφει το κείμενο είναι εμψυχο ον. :)

"be kind to each other"

Άβαταρ μέλους
Panos Safarikas
Posts in topic: 12
Mood:
Έχει βάλει Like: 0
Του έχουν βάλει Like: 13 times

Re: Το 200αρι ενυδρείο μου και η διαδρομή μου στο χόμπι.

Δημοσίευση από Panos Safarikas » Τετ 16 Μάιος 2018, 06:49

Καλημέρα φίλε μου. Ξεκινάς σωστά και όταν λέω σωστά, πατάς πάνω σε σωστές βάσεις και πληροφορίες που έχεις λάβει και ορθά προτίμησες να ακολουθήσεις. Από τη στιγμή που συναντήθηκες με τον Τάκη και σου μίλησε για το στρώσιμο, δε θα σου πω προσωπικά κάτι άλλο. Για το φωτισμό σου θα ελεγα να προσέξεις και να τον αλλάξεις καθώς η μπλε λάμπα δε θα σου προσφέρει τίποτα στο γλυκό νερο, παρά μόνο άλγες. Αφού παίρνει δυο λάμπες το φωτιστικό, βάλε μια στα 4500 κελβιν και μια στα 6000 Κέλβιν και αν καταφέρεις να αλλάξεις τις λάμπες με Τ5, καλύτερα θα είναι, έχουν καλύτερη απόδοση. Αυτό όμως απαιτεί και αλλαγή του μπαλαστ που υπάρχει μέσα στο καπάκι σου. Από ψαράκια εξίσου όμορφα και λίγο πιο μεγάλα απο αυτά που επέλεξες, υπάρχουν επιλογές. Κοίτα τα διάφορα είδη Melanotaenias με τα υπέροχα χρώματά τους και όμορφα χρυσόψαρα. με τα πρώτα μπορείς να βάλεις φυτά ενώ με τα δευτέρα μάλλον δύσκολα γιατί θα σου τα φάνε. Καλή αρχή λοιπόν σου εύχομαι και εδώ θα είμαστε να τα λέμε.
Κανείς δε πρόκειται ποτέ να αποκτήσει στο ενυδρείο του, εκείνο που τα ψάρια χαίρονται στη φύση!.......αρκέσου στο να προσπαθήσεις να το πλησιάσεις έστω και λίγο.

Άβαταρ μέλους
Φαρμακοδάσκαλος
Posts in topic: 25

Δημοσίευση από Φαρμακοδάσκαλος » Τετ 16 Μάιος 2018, 09:55

Άντε με το καλό και καλή συνέχεια.
Εντάξει, για τα ψεύτικα διακοσμητικά το είπες και μόνος σου. Επίσης μπορείς κάπως να βάλεις αλλού τον πίσω θερμαντήρα. Ένα χαρτονάκι μαύρο πίσω στην πλάτη θα του έδινε πολλούς πόντους στην εμφάνιση. Κάτι ακόμα που δεν με τρελαίνει είναι αυτα τα άσπρα βότσαλα. Γενικά μου αρέσει.
Για ψάρια, μια χαρά είναι τα ζωοτόκα και δεν θα χρειάζεσαι και επεξεργασία του νερού. Αλλά υπάρχουν κι άλλες επιλογές. Για αρχή, τουλάχιστον, είναι ωραία επιλογή αυτά γιατί θα δεις γέννες εύκολα και θα γουστάρεις περισσότερο.
Σταύρος ο cheepης.

Άβαταρ μέλους
GodFather
Posts in topic: 7
Έχει βάλει Like: 136 times
Του έχουν βάλει Like: 362 times

Δημοσίευση από GodFather » Τετ 16 Μάιος 2018, 11:27

Φαρμακοδάσκαλος έγραψε: ↑
Τετ 16 Μάιος 2018, 09:55
Άντε με το καλό και καλή συνέχεια.
Εντάξει, για τα ψεύτικα διακοσμητικά το είπες και μόνος σου. Επίσης μπορείς κάπως να βάλεις αλλού τον πίσω θερμαντήρα. Ένα χαρτονάκι μαύρο πίσω στην πλάτη θα του έδινε πολλούς πόντους στην εμφάνιση. Κάτι ακόμα που δεν με τρελαίνει είναι αυτα τα άσπρα βότσαλα. Γενικά μου αρέσει.
Για ψάρια, μια χαρά είναι τα ζωοτόκα και δεν θα χρειάζεσαι και επεξεργασία του νερού. Αλλά υπάρχουν κι άλλες επιλογές. Για αρχή, τουλάχιστον, είναι ωραία επιλογή αυτά γιατί θα δεις γέννες εύκολα και θα γουστάρεις περισσότερο.
Σιδεροκέφαλος (!!!) και από εδώ... ;)
Θα συμφωνήσω με όσα σου έχει γράψει ο Σταύρος από πάνω.
Όλα θα πάνε μια χαρά αρκεί να ακούς και να έχεις και τον Τάκη... καβάτζα (χαχαχαχαχαχα).
Σχετικά με το φίλτρο που έχεις πάρει (επειδή έχω δουλέψει με όλη τη σειρά) θα σου πω ότι μην κοιτάς την ονομαστική ροή που λένε....είναι πολύ λιγότερο...αλλά για τα λίτρα σου πιστεύω ότι θα είσαι μια χαρά.
Επίσης να προσέξεις να καθρίζεις τους σωλήνες αρκετά συχνά γιατί μπουκώνουν πολύ εύκολα και πέφτει η ροή.
Ο χώρος πάντως μέσα στο φίλτρο είναι πολύ καλός για να βάλεις αρκετό βιολογικό υλικό (ελαφρόπετρα..τι άλλο).
Ψάξε να βρεις από τώρα που θα δίνεις τις γέννες που θα έχεις σίγουρα !!!
Όλα θα πάνε σούπερ !!!!!!!!
Λάμπρος.Τ

Άβαταρ μέλους
Τάκης
Administrator
Posts in topic: 13
Mood:
Έχει βάλει Like: 807 times
Του έχουν βάλει Like: 1029 times

Δημοσίευση από Τάκης » Τετ 16 Μάιος 2018, 11:33

Γιώργο, δεν περιμένεις κανα 2 μήνες να βάλεις ψάρια ;
Θα στο γεμίσω χρυσόψαρα :mrgreen:

Άβαταρ μέλους
Φαρμακοδάσκαλος

Δημοσίευση από Φαρμακοδάσκαλος » Τετ 16 Μάιος 2018, 11:38

Τάκης έγραψε: ↑
Τετ 16 Μάιος 2018, 11:33
Γιώργο, δεν περιμένεις κανα 2 μήνες να βάλεις ψάρια ;
Θα στο γεμίσω χρυσόψαρα :mrgreen:
Πόσα; 3; :lol:
Σταύρος ο cheepης.

Άβαταρ μέλους
Georgeps
Mood:

Δημοσίευση από Georgeps » Τετ 16 Μάιος 2018, 13:43

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας! Προσπαθώ να κάνω το καλύτερο και το τελευταίο μήνα έχω ριξει αρκετό διαβασμα. (Αν το έριχνα για τη σχολη θα είχα πάρει πτυχίο τώρα :P ) :blah:

Undertaker έγραψε: ↑
Τετ 16 Μάιος 2018, 06:49
- μπλε λάμπα δε θα σου προσφέρει τίποτα στο γλυκό νερο, παρά μόνο άλγες. Αφού παίρνει δυο λάμπες το φωτιστικό, βάλε μια στα 4500 κελβιν και μια στα 6000 Κέλβιν και αν καταφέρεις να αλλάξεις τις λάμπες με Τ5, καλύτερα θα είναι, έχουν καλύτερη απόδοση.
-Κοίτα τα διάφορα είδη Melanotaenias με τα υπέροχα χρώματά τους και όμορφα χρυσόψαρα. με τα πρώτα μπορείς να βαλεις φυτά ενώ με τα δευτέρα μάλλον δύσκολα γιατί θα σου τα φάνε.
Θεωρούσα ότι το μπλέ της λάμπας θα με βοηθούσε στα φυτά. Δεν ισχύει?
Οσο για τις μελανοταινίας :fish2: Πρέπει να τα δώ από κοντά.

Σχετικά με το φίλτρο που έχεις πάρει (επειδή έχω δουλέψει με όλη τη σειρά) θα σου πω ότι μην κοιτάς την ονομαστική ροή που λένε....είναι πολύ λιγότερο...αλλά για τα λίτρα σου πιστεύω ότι θα είσαι μια χαρά.
Επίσης να προσέξεις να καθρίζεις τους σωλήνες αρκετά συχνά γιατί μπουκώνουν πολύ εύκολα και πέφτει η ροή.
Ο χώρος πάντως μέσα στο φίλτρο είναι πολύ καλός για να βάλεις αρκετό βιολογικό υλικό (ελαφρόπετρα..τι άλλο).
Καλα ναι δεν περίμενα ποτέ οτι θα έχω 1300λτ ροή :fishes: αλλά χρησιμες συμβουλές!
Για καθαριστήρι υπάρχει καμια οικονομικη εναλλακτικη εδώ αθήνα? (ενα της φλουβαλ εχω δει μονο) Να παραγγειλω απο τους φίλους μας στην ασία ή θα χρειαστεί πιο νωρις καθάρισμα?

Επίσης μπορείς κάπως να βάλεις αλλού τον πίσω θερμαντήρα. Ένα χαρτονάκι μαύρο πίσω στην πλάτη θα του έδινε πολλούς πόντους στην εμφάνιση.
Για αρχή, τουλάχιστον, είναι ωραία επιλογή αυτά γιατί θα δεις γέννες εύκολα και θα γουστάρεις περισσότερο.
Τον μετέφερα στο πλάι.φαντάζομαι για λόγους αισθητικής το έλεγες.
Η αλήθεια είναι ότι θέλω να δω γέννες. τωρα αν όντως αυξηθούν τόοοσο θα πάρω τα μέτρα μου.

Επίσης έκανα μετρήσεις σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι.
από οτι φαίνεται το μπόλι έπιασε :bravo:
NH3:1.0 ppm
NO2: 2.0 ppm
"be kind to each other"

Άβαταρ μέλους
Ναταλία
Posts in topic: 1
Έχει βάλει Like: 134 times
Του έχουν βάλει Like: 69 times

Δημοσίευση από Ναταλία » Τετ 16 Μάιος 2018, 13:52

Από γέννες άλλο τίποτα με αυτά τα ψαράκια!! Θα βαρεθείς να χαρίζεις :mrgreen: πάλι καλά που τα λίτρα σου είναι πολλά... Εγω που είχα γκαπυ σε 60 λιτρα καταλαβαίνεις τι γινόταν με τις γέννες.. Χάριζα συνέχεια :mrgreen:
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Ναταλία την Τετ 16 Μάιος 2018, 14:08, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Άβαταρ μέλους
Panos Safarikas
Mood:

Δημοσίευση από Panos Safarikas » Τετ 16 Μάιος 2018, 13:59

Με τον καιρό θα καταλάβεις ότι μαζί μου δε μπορεις εύκολα να συννενοηθείς λόγω Τ9. Διόρθωσα λοιπόν το ποστ μου για να αντιληφθείς τι λέω. Η μπλε λάμπα όπως σου είπα δε βοηθάει κανένα φυτό. Το φάσμα που τα βοηθάει είναι κάπως στο ψιλορόζ χρώμα και υπάρχουν λάμπες όπως οι grolux που δίνουν φάσμα καλό για την ανάπτυξη των φυτών. Μπλε λάμπες, μόνο στο θαλασσινό λοιπόν.
Κανείς δε πρόκειται ποτέ να αποκτήσει στο ενυδρείο του, εκείνο που τα ψάρια χαίρονται στη φύση!.......αρκέσου στο να προσπαθήσεις να το πλησιάσεις έστω και λίγο.

Άβαταρ μέλους
Georgeps
Mood:

Δημοσίευση από Georgeps » Τετ 16 Μάιος 2018, 14:05

Τετ 16 Μάιος 2018, 13:59
Με τον καιρό θα καταλάβεις ότι μαζί μου δε μπορεις εύκολα να συννενοηθείς λόγω Τ9. Διόρθωσα λοιπόν το ποστ μου για να αντιληφθείς τι λέω. Η μπλε λάμπα όπως σου είπα δε βοηθάει κανένα φυτό. Το φάσμα που τα βοηθάει είναι κάπως στο ψιλορόζ χρώμα και υπάρχουν λάμπες όπως οι grolux που δίνουν φάσμα καλό για την ανάπτυξη των φυτών. Μπλε λάμπες, μόνο στο θαλασσινό λοιπόν.

χαχαχα! μια χαρα θα συννενοηθούμε , ο καθένας μας έχει τα κουσούρια του. τα δικά μου δεν σας τα λεω για να τα ανακαλυψετε σιγά σιγά.

Τώρα βγάζει όντως νόημα το μήνυμα σου. Η αλήθεια είναι ότι μαρέσει η ζούγκλα άρα μάλλον θέλω φυτά.

Επίσης εκει που καθόμουν λέω να μετρήσω και τα νιτρικά NO3, αποτέλεσμα 20ppm και εκει ξεκινησε το ξέφρενο παρτυ. :bravo:

είμαστε σε καλό δρόμο νομίζω!
"be kind to each other"

Άβαταρ μέλους
Panos Safarikas
Mood:

Δημοσίευση από Panos Safarikas » Τετ 16 Μάιος 2018, 14:25

Ωραία. Συνεχίζεις με μετρήσεις και βλέπεις πας. Δε χρειάζονται κάθε μερα. Κάθε δύο τρεις μέρες μέτρα ίσως και πιο αραιά.

Άβαταρ μέλους
Τάκης
Administrator
Mood:

Δημοσίευση από Τάκης » Τετ 16 Μάιος 2018, 14:31

Georgeps έγραψε: ↑
Τετ 16 Μάιος 2018, 13:43
Επίσης έκανα μετρήσεις σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι.
από οτι φαίνεται το μπόλι έπιασε :bravo:
NH3:1.0 ppm
NO2: 2.0 ppm
Το μπόλι πάει μια χαρά
κάνε λίγες ημέρες υπομονή και θα είναι τούμπανο
1 ppm κάτω σε 24 ώρες είναι πολύ καλό

Άβαταρ μέλους
Τάκης
Administrator
Mood:

Δημοσίευση από Τάκης » Τετ 16 Μάιος 2018, 14:50

*********** έγραψε: ↑
Τετ 16 Μάιος 2018, 14:46
ή κάνα χρυσόψαρο,
Πάει, χάλασε ο κόσμος :mrgreen: :mrgreen:

Άβαταρ μέλους
Georgeps
Mood:

Δημοσίευση από Georgeps » Τετ 16 Μάιος 2018, 17:05

[*]Όλο με μπριζωνετε για τα ψάρια. Σκεφτόμουν να πάω προς Αφρική (κυχλιδες) αλλά κάποια είδη που κοίταζα ήθελαν κάποια προεργασία στο νερό αν θυμάμαι καλά και τα απέρριψα..

Όσο για τα τεστ, είμαι σίγουρος ότι δεν χρειάζονται τεστ συνεχεια αλλά είναι η ανυπομονησία μου
"be kind to each other"

Άβαταρ μέλους
Τάκης
Administrator
Mood:

Δημοσίευση από Τάκης » Τετ 16 Μάιος 2018, 17:18

Georgeps έγραψε: ↑
Τετ 16 Μάιος 2018, 17:05
Σκεφτόμουν να πάω προς Αφρική (κυχλιδες) αλλά κάποια είδη που κοίταζα ήθελαν κάποια προεργασία στο νερό αν θυμάμαι καλά και τα απέρριψα..
Οχι βρε η Αφρική δεν θέλει προετοιμασία νερού, βρύση κανονικότατα,
εκτός και αν μιλάς για ποτάμια Αφρικής που εκεί υπάρχουν ψάρια που θέλουν προετοιμασία νερού

Άβαταρ μέλους
Φαρμακοδάσκαλος

Δημοσίευση από Φαρμακοδάσκαλος » Τετ 16 Μάιος 2018, 18:56

Να τα....... Μπηκε και η Αφρικη στο καδρο... Απο Μαλαουι υπαρχουν κανα δυο επιλογες. Απο Τανγκανικα υπαρχουν περισσοτερες (θεωρητικα)
Σταύρος ο cheepης.

Άβαταρ μέλους
Georgeps
Mood:

Δημοσίευση από Georgeps » Πέμ 17 Μάιος 2018, 03:01

Update 1 Σήμερα ασχολήθηκα με τις αλλαγές νερού. Σε διπλανό φόρουμ βρήκα ένα άρθρο του Σπύρου (delta66) με μια κατασκευή για εύκολη αλλαγή του νερού ο οποίος με ένα Ταφ, ενα λάστιχο,μια αντλια και ένα βανάκι έστελνε το 'βρωμικο' νερό στο μπαλκόνι, και ξαναγέμιζε το ενυδρειο.

Εκανα λοιπόν μια βόλτα από 2 μαγαζιά στα βόρεια (leroy - aquario) για να μαζέψω τα εξαρτήματα. Αλφαδολάστιχο δεν είχε σε κανένα από τα δύο καταστήματα και ειδικά σε Φ20 που ήθελα. Ετσι κατέληξα σε μερικά ταφ-βανα για φ20 για ενα μικρό κομματι που είχε μέσα στο φίλτρο και έκανα την αλλαγή σε φ16 στη βάνα. Από εκεί πήρα ένα μαύρο λάστιχο ποτίσματος το οποίο το δίναν σε 25μετρο ή 50μετρο. Πήρα τα 25 μέτρα καθώς τα έβρισκα στα 25ευρώ, καθώς η τιμή για λάστιχο ποτίσματος ξέφευγε.

Γυρίζοντας σπίτι έκατσα και έφτιαξα τη κατασκευή όπως περιπου τη θυμόμουν, με τις αλλαγές ότι επειδή δεν έχω βάνα για γέμισμα θα το εφτιαχνα μόνο για εξαγωγή. Αυτό που κατάλαβα όταν τελέιωσε είναι πως ο Σπύρος έλεγε να τοποθετήσουμε το Ταφ στο σωλήνα εξαγωγής νερού από το φίλτρο, αλλά λόγω της κουταμάρας μου δεν το διάβασα. Δεν μου έβγαζε νόημα τότε γιατί έλεγα 'αφου μόλις κατέβει το νερό 2 εκατοστά από το σπρευ μπαρ δεν θα φτάνει να ρουφάει. Το λαθος στην όλη σκέψη είναι πως ο Σπ χρησιμοποιεί το φίλτρο για αντλία ενώ εγώ τη βαρύτητα και την Αρχή των συγκοινωνούντων δοχείων.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως λόγω απουσίας ταχυσυνδεσμου για το λάστιχο εξαγωγής αλλά και έλλειψη χώρου για να κρύβω το 13 μετρο λάστιχο μέχρι το μπαλκόνι, (μπορώ να το βγάζω και από την εξώπορτα στο δρόμο, αλλά δεν θέλω να πετάω το νερό) απορίφθηκε τελείως το λάστιχο και αποφάσισα να αδειάζω νερό σε έναν 20λιτρο κουβά που έχω( αργοτερα θα πάρω μεγαλύτερο) και να αδειάζω εκείνον.

Θεωρείτε ότι υπάρχει θέμα στη διαδικάσια μου? Θα προσάθήσω να την αναλύσω.

Θέλω να αδειάσω το νερό
1) κλείνω τη τροφοδοσία του φίλτρου
2) κλείνω τις 2 βάνες εισαγωγής και εξαγωγης του φίλτρου
3) ανοίγω τη βάνα εξαγωγής τη Φ16
4) γεμίζω τον κουβά
5) επαναλαμβάνω τα βήματα 1-4 μέχρι να αδειάσω τη ποσότητα που θέλω.

Η μία μου σκέψη είναι πώς ίσως αν βάλω μια αντία με υψηλό μανομετρικο στην βάνα Φ16 να μπορώ να το γεμίζω κιόλας (στο μέλλον θα πάρω μια μεγάλη αντία)

που κάνω λάθη στο σκεπτικό μου? υπάρχει κάποιο λάθος? Δεν θεωρώ οτι είναι ο βέλτιστος τρόπος για να το κάνω. Απλά είναι πιο εύκολο από το να βάζω μέσα κουβά ή λαστιχο για να γεμίζω-αδειάζω και σίγουρα πιο ασφαλές για το πορτοφόλι μου το οποίο εχει αδειάσει...

Να διορθώσω το λάθος μου είναι έυκολο αρκεί να μεταφέρω το φίλτρο από την άλλη πλευρά και να φέρω το άλλο λαστιχνο στο άλλο σημείο,αλλά δεν είμαι σίγουρος αν χρειάζεται.

Φωτο:
32739766_10211387888869064_4345775444851687424_n.jpg
32739761_10211387893789187_1249431421202726912_n.jpg
32643669_10211387890349101_1361820879863939072_n.jpg
"be kind to each other"

Άβαταρ μέλους
Φαρμακοδάσκαλος

Δημοσίευση από Φαρμακοδάσκαλος » Πέμ 17 Μάιος 2018, 07:10

Εγω προσπαθω να καταλαβω ποια ειναι η ευκολια σε ολο αυτο. Για να μην ανοιγεις το καπακι οταν κανεις αλλαγη;
Αυτη η μεθοδος αξιζει πραγματικα οταν εχεις τρυπα στον τοιχο πισω απο το ενυδρειο και βγαζεις το νερο κατευθειαν εξω. Και επισης το βαζεις κατευθειαν μεσα εχοντας το βαρελι στο μπαλκονι. Αυτο το λαστιχο που εχεις δεν φτανει μεχρι το μπανιο; Γιατι παιδευεσαι με τον κουβα; Βαρελι προετοιμασιας φανταζομαι χρησιμοποιεις.
Σταύρος ο cheepης.

Άβαταρ μέλους
Panos Safarikas
Mood:

Δημοσίευση από Panos Safarikas » Πέμ 17 Μάιος 2018, 07:32

Θα συμφωνήσω με τον Σταύρο. Κάνα δυο φορές μπηκα κι εγώ στον πειρασμό να κάνω κάτι παρόμοιο αλλα δε βρήκα τελικά τον λόγο να το κάνω. Περισσότερο μπελάς μου φάνηκε να σου πω την αλήθεια. Το λάστιχο θα πρέπει να μένει με νερό πίσω οι το ενυδρείο μέχρι την επόμενη αλλαγή νερου, βάνες, ταυ, λάστιχα.......εγώ ανοίγω καπάκι, αδειάζω στο μπαλκόνι το νερό που θέλω και γεμίζω από το βαρέλι. Αυτό με τους κουβάδες θα σε ξετιναξει σύντομα. Θα σε κουράσει πολύ. Ή πάρε λάστιχο α φτάνει στο μπάνιο ή βαρέλι το οποίο θα γεμίσεις στο μπάνιο και θα το μεταφέρεις στο ενυδρείο διπλα, πάνω σε μια ξύλινη βάση με ροδάκια. Έφτιαξα μια τέτοια βάση με κόστος μόνο τα ροδάκια που κόστισαν 4€ αν θυμάμαι καλά στο ξύλο ηταν ρεταλι και μου το έδωσε έτσι ο ξυλουργός. Μεταφέρω βαρέλι 130 λίτρα. Τώρα βέβαια έχω με.Κρυ λάστιχο και κάνω τη δουλειά μου.

Άβαταρ μέλους
Φαρμακοδάσκαλος

Δημοσίευση από Φαρμακοδάσκαλος » Πέμ 17 Μάιος 2018, 08:06

Πέμ 17 Μάιος 2018, 07:32
Θα συμφωνήσω με τον Σταύρο. Κάνα δυο φορές μπηκα κι εγώ στον πειρασμό να κάνω κάτι παρόμοιο αλλα δε βρήκα τελικά τον λόγο να το κάνω. Περισσότερο μπελάς μου φάνηκε να σου πω την αλήθεια. Το λάστιχο θα πρέπει να μένει με νερό πίσω οι το ενυδρείο μέχρι την επόμενη αλλαγή νερου, βάνες, ταυ, λάστιχα.......εγώ ανοίγω καπάκι, αδειάζω στο μπαλκόνι το νερό που θέλω και γεμίζω από το βαρέλι. Αυτό με τους κουβάδες θα σε ξετιναξει σύντομα. Θα σε κουράσει πολύ. Ή πάρε λάστιχο α φτάνει στο μπάνιο ή βαρέλι το οποίο θα γεμίσεις στο μπάνιο και θα το μεταφέρεις στο ενυδρείο διπλα, πάνω σε μια ξύλινη βάση με ροδάκια. Έφτιαξα μια τέτοια βάση με κόστος μόνο τα ροδάκια που κόστισαν 4€ αν θυμάμαι καλά στο ξύλο ηταν ρεταλι και μου το έδωσε έτσι ο ξυλουργός. Μεταφέρω βαρέλι 130 λίτρα. Τώρα βέβαια έχω με.Κρυ λάστιχο και κάνω τη δουλειά μου.
Εν τω μεταξύ, και με αυτόν τον τρόπο με τα ταφ κτλ, πάλι δεν χρειάζεται να πάει το νερό μέχρι εκεί; Είτε μετακινώντας το βαρέλι, είτε σπρώχνοντας το νερό με δυνατή αντλία; Οπότε πού είναι η ευκολία στην παρούσα περίπτωση; Εκτός κι αν δεν έχω καταλάβει καλά.
Σταύρος ο cheepης.

Άβαταρ μέλους
Panos Safarikas
Mood:

Δημοσίευση από Panos Safarikas » Πέμ 17 Μάιος 2018, 08:09

Η ευκολία έγκειται μόνο στο να μη κουβαλας κάθε φορά τα λάστιχα και να βάζεις την αντλία. Τα λάστιχα θα τα έχεις όμως μόνιμα πίσω από το έπιπλο ή τοποθετημένα μόνιμα επαναλαμβανω, δίπλα και φαίνονται, με τη βάνα κλειστή μπροστά για να μη φεύγει το νερό που ήδη θα υπάρχει μέσα. Περισσότερο μπελάς μου φαίνεται.

Άβαταρ μέλους
Φαρμακοδάσκαλος

Δημοσίευση από Φαρμακοδάσκαλος » Πέμ 17 Μάιος 2018, 08:15

viewtopic.php?f=46&t=354
Γιώργο, κι εγώ σε τέτοια απόσταση είμαι. Πλέον κάνω αλλαγή και δεν παίρνει χαμπάρι η γυναίκα μου.
Σταύρος ο cheepης.

Άβαταρ μέλους
Τάκης
Administrator
Mood:

Δημοσίευση από Τάκης » Πέμ 17 Μάιος 2018, 10:08

Κάνετε ΛΑΘΟΣ κύριοι
και εγω αν είχα εξωτερικό φίλτρο το ίδιο θα έκανα
Εχω εφαρμόσει αυτή τη μέθοδο στον φίλο μου με τα Εντλερ,
κάθε φορά που μιλάμε μου λέει πως με αυτό το τρόπο σώθηκε.
Μόνο που δεν έχει κουβά, αλλά στέλνει κατευθείαν το βρώμικο νερό στην αποχέτευση.
Χωρίς καμία επιπλέον αντλία , μόνο με την αντλία του φίλτρου και με το βαρέλι για να ζεσταίνει το νερό ,
κάνεις τις αλλαγές του άνετα και γρήγορα .
Γιώργο βρες τρόπο να στέλνεις το νερό κατευθείαν στην αποχέτευση και μετά δεν χρειάζεσαι κουβάδες

Άβαταρ μέλους
Georgeps
Mood:

Δημοσίευση από Georgeps » Πέμ 17 Μάιος 2018, 10:37

Καλημέρα!

Το όλο θέμα έγινε γιατι δεν ειχα τροπο να γεμίζω και να αδειαζω το ενυδρείο. Οταν το γέμισα πρώτη φορά έπρεπε να βάλω μια παλέτα από πάνω και να ανεβαινω με το κουβά στα χερια σε ενα σκαμνακι να γεμιζω προσεκτικα για να μη τα κανω όλα χάλια. Δεν εχω και το ύψος οπότε είναι όλα δύσκολα. Το να αφήνω ενα λάστιχνο πισω από το ενυδρείο η εστω από κάτω ήταν η σκέψη μου. Αλλά επειδή ο χώρος είναι ελάχιστος δεν μπορω να το αφήνω εκεί.

Αργότερα αν πάρω ταχυσύνδεσμο ή βρω τρόπο να βαζω βγαζω το λαστιχο τότε ναι θα το αδειάζω κατευθείαν μέσα.

Κουβά προετοιμασίας έχω αυτό το 20 λιτρο που ειναι ότι μεγαλύτερο εχω και 2 μικρότερα 12λιτρα. Η σκέψη ήταν αυτή ακριβως που εκανε ο Undertaker. Να φτιαξω μία βαση στα 50-60 εκατοστα, να βάζω το κουβά πανω και τον γεμίζω κουζίνα και τον φέρνω να το αδειάσω είτε με μια μικροτερη αντλία αφου θα είναι ηδη πιο ψηλά και θα με βολέυει.
Αλλά το να κάνω αλλαγές χωρίς να κάνω τα πάντα χαλια είναι σημαντικό πλεονέκτημα για μενα :P

Και ας πάμε στις μετρήσεις μας
17/5/18 4:40πμ NH3: 0.5ppm NO2: 5.0 ppm

ο κύκλος δείχνει να συνεχίζεται καλά
"be kind to each other"

Άβαταρ μέλους
Τάκης
Administrator
Mood:

Δημοσίευση από Τάκης » Πέμ 17 Μάιος 2018, 10:50

ΝΟ3 πόσο ;
Ρίξε 2 ml ακόμα αμμωνία

Άβαταρ μέλους
Georgeps
Mood:

Δημοσίευση από Georgeps » Πέμ 17 Μάιος 2018, 11:13

Πέμ 17 Μάιος 2018, 10:50
ΝΟ3 πόσο ;
Ρίξε 2 ml ακόμα αμμωνία
Εριξα 2 μλ αμμωνιας
NO3 40ppm (προς τα εκέι κλείνω γιατι ο χρωμματισμος ειναι παρόμοιος και με το 80ppm)
"be kind to each other"

Άβαταρ μέλους
Τάκης
Administrator
Mood:

Δημοσίευση από Τάκης » Πέμ 17 Μάιος 2018, 11:33

Α έχεις πολλά νιτρικά,
καλό θα ήταν να έκανες μια αλλαγή πριν ρίξεις την αμμωνία
αλλά τωρα δεν πειράζει
πότε λες να βάλεις ψάρια μέσα ;

Άβαταρ μέλους
Φαρμακοδάσκαλος

Δημοσίευση από Φαρμακοδάσκαλος » Πέμ 17 Μάιος 2018, 11:37

Πέμ 17 Μάιος 2018, 10:08
Κάνετε ΛΑΘΟΣ κύριοι
Μόνο που δεν έχει κουβά, αλλά στέλνει κατευθείαν το βρώμικο νερό στην αποχέτευση.
Χωρίς καμία επιπλέον αντλία , μόνο με την αντλία του φίλτρου και με το βαρέλι για να ζεσταίνει το νερό ,
Γιώργο βρες τρόπο να στέλνεις το νερό κατευθείαν στην αποχέτευση και μετά δεν χρειάζεσαι κουβάδες
Το Βαρέλι πού το έχει όταν γεμίζει; Δίπλα στο ενυδρείο;
Σταύρος ο cheepης.

Άβαταρ μέλους
Τάκης
Administrator
Mood:

Δημοσίευση από Τάκης » Πέμ 17 Μάιος 2018, 11:41

Φαρμακοδάσκαλος έγραψε: ↑
Πέμ 17 Μάιος 2018, 11:37
Πέμ 17 Μάιος 2018, 10:08
Κάνετε ΛΑΘΟΣ κύριοι
Το Βαρέλι πού το έχει όταν γεμίζει; Δίπλα στο ενυδρείο;
Ο φίλος μου το έχει δίπλα ,
το γεμίζει Σάββατο βράδυ
βάζει θερμαντήρα
και Κυριακή πρωί κατεβαίνει με το καφέ του στο Ιατρείο,
και το βάζει να κάνει αλλαγή.
Ανοίγει τη βάνα που βγάζει νερό
και αφού αδειάσει όσο νερό θέλει
κλείνει τη βάνα που τραβάει από το ενυδρείο
και ανοίγει αυτή που τραβάει από το βαρέλι

Άβαταρ μέλους
Φαρμακοδάσκαλος

Δημοσίευση από Φαρμακοδάσκαλος » Πέμ 17 Μάιος 2018, 11:50

Κάτι παρόμοιο έχω κάνει στην αδερφή μου. Αλλά είναι δίπλα ο νεροχύτης. Σε ένα σπίτι που η αποχέτευση είναι 10-13 μέτρα μακριά δεν μπορείς να έχεις μες στη μέση μόνιμα τα λάστιχα.
Σταύρος ο cheepης.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Γλυκό νερό - γενικά - απορίες”