Έχει γίνει μια πρώτη πρόβα αναπαραγωγής μέσα στο καύσωνα. Και ως πρόβα θεωρώ ότι πήγε πολύ καλά.
Πρώτων είχα ένα άγχος για μεταφορά των αυγών. Αλλα αποδείχτηκε ότι δεν υπάρχει θέμα εφόσον η μεταφορά από το σπίτι του Κώστα μέχρι δικό μου σπίτι με τα πόδια είναι γύρο στα 10 λεπτά περπάτιμα. Οποτε έφυγε ένα άγχος.
Μόλις έφερα τα αυγά στο σπίτι.
Δεύτερο θέμα ήταν το μεγάλωμα των αυγών. Τα αυγά θέλουν 8 μέρες μέχρι την εκκόλαψη. Τα πήρα την τρίτη μέρα και τα έβαλα στο νάνο reef μου μέσα σε μια γεννηστρα διχτυωτή. Ώστε να έχει συνεχώς σταθερή θερμοκρασία και νερό καλής ποιότητας. Οποτε 5 μέρες μεγάλωναν μέσα στο ενυδρείο μου και κάθε μέρα είδα διαφορες πάνω στα αυγά. Οποτε έφυγε και αυτό το άγχος.
Κανονικά έχω φτιάξει ένα ενυδρείο bare bottom μονο για γεννηστρα. Αλλα λόγο που κάνει το κύκλο του ακόμα (έχω βάλει βιολογικό υλικό) έχει ανεβασμένα νιτρικά και τελικά δεν το χρησιμοποίησα. Στρώνει ακόμα.
Μεγαλώσαν
Λίγο πριν την εκκόλαψη
Οποτε την ογδοη μέρα 15 λεπτά πριν κλείσουν τα φώτα έβαλα τα αυγά σε ένα μικρό ενυδρείο με φρέσκο φτιαγμένο νερό και αεραντλία. Εκεί λέω πάνε τα αυγά. Αλλα ξύπνησα κατά τις 2 την νύχτα και είδα τίγκα στα μικρά. Ενώ η γεννα δεν ήταν μεγάλη (ήταν λίγα αυγά σχετικά) τα μικρά μου φάνηκαν παρα πολλά. Οποτε έφυγε και άγχος της εκκόλαψης.
Μετά την εκκόλαψη
Λίγες ώρες μετά την εκκόλαψη -
Από εκείνη την στιγμή έκανα κάθε μέρα αλλαγή 50 % νερού με φρέσκο και έκανα 1-2 φορες την ημερα σιφονισμα του βυθού λόγο ότι πέθανε η αρτέμια από την πεινα. Λόγο του καύσωνα δεν είχα βάλει Phyto και Roti. Δεν θα ζήσανε σε θερμοκρασία 33+ οποτε είχα μονο την αρτεμια που την έχω σχεδόν πάντα λόγο αναπαραγωγής μονομάχων. Οποτε γέμισα το ενυδρείο με τα Amphiprions τίγκα με νεογέννητα BBS. Με κάθε αλλαγή νερού έβγαζα την μιση αρτεμια και πρόσθεσα νέα. Κάποια στιγμή ανησύχησα ότι θα μεγαλώσει η αρτέμια πιο γρήγορα από τα fry και θα φάει τους κλόουν!!! χαχαχα
Από το πρώτο 24ορο είδα ότι μικρά κυνηγούν και τρώνε την αρτέμια. Το θέμα είναι ότι η αρτέμια σκέτη δεν περιέχει απαραίτητα ενζυμα και βιταμίνες που χρεάζονται τα larvae. Μια από τις λύσεις ήταν να βάζω την αρτέμια πριν το τάισμα για 30 λεπτά μέσα στο phytoplankton. Για να φάει η αρτεμια και μετά θα την φάνε τα fry. Αλλα δεν είχα phytoplankton. Οποτε έκανα μια δοκιμη με σκέτη αρτεμια.
Εδώ αρχίσανε τα προβλήματα. Δύο 24ώρα αργότερα έμειναν τα μισά ψαράκια και την πέμπτη μέρα κατέληξε το τελευταίο fry άμεσος μετά από την αλλαγή νερού.
O τελευταίος σαμουράι ( gladiator ) 5 ημερών που κολυμπάει σε ένα ενυδρείο τίγκα στα BBS -
Οποτε τώρα ξέρω ότι ενώ τα κλόουν τρώνε την artemia από την πρώτη μέρα αλλά δεν τους δίνει αρκετή ενέργεια για να επιζήσουν. Όχι πως δεν το ήξερα, το γραφουν παντού. Αλλα ήθελα να το ζήσω. Τώρα αισθάνομαι λίγο πιο σίγουρη και θα μπορέσω να συγκεντρωθώ στο τάισμα και να μην έχω υπερβολικό άγχος στο μεγάλωμα των αυγών και την εκκόλαψη.
Τέλος αυγούστου θα αρχίσω την καλλιέργεια του Phyto και 2 εβδομάδες αργότερα τα Roti. Και μετά θα κάνω την προσπάθεια μου ξανά. Ελπίζω θα έχω μεγαλύτερη επιτυχία.
Δεν είναι κάτι δύσκολο νομίζω, απλά πρέπει να είσαι συνεχεια από πάνω τους (που τώρα λόγο των διακοπών είναι κάτι δύσκολο, θέλω να κάνω και εγώ τα μπανάκια μου). Και άλλο ένα αρνητικό - χαλάω πολύ αλάτι για αλλαγές νερού. Οποτε πρέπει να φροντίζω να πάρω κανένα 5 κιλά έξτρα.
Αυτά για τώρα.
Ήταν μια ευχάριστη εμπειρία για μένα. ’Αντε και στην επομενη!
Τα video λογικά είναι Unavalable επειδή είναι από το FB.
Αν θέλετε μπείτε απευθείας εδώ για να τα δείτε:
https://www.facebook.com/groups/amphiprion