Έχω και το βαρέλι προετοιμασίας http://www.aquariumlife.gr/viewtopic.php?f=76&t=832
Έχω και την αντίστροφη όσμωση στη ταράτσα που μαζεύω το νερό http://www.aquariumlife.gr/viewtopic.php?f=76&t=302
Κάθε εβδομάδα , κατεβάζω το βαρέλι άδειο από τη ταράτσα ,
με 15 μέτρα αλαφαδολάστιχο κατεβάζω το νερό στο βαρέλι που έχω μαζέψει σε άλλο βαρέλι από την Α/Ο,
συμπληρώνω με νερό από τα προφίλτρα ,
ζεσταίνω το νερό
και κάνω την αλλαγή
Το κουραστικό της υπόθεσης είναι να ανεβοκατέβουν από τη ταράτσα όλα αυτά τα συμπράγκαλα
Εδώ και καιρό σκεφτόμουνα να φτιάξω κάτι έτσι ώστε οι αλλαγές και σε αυτό το ενυδρείο να είναι εύκολες και ξεκούραστες,
γιατί αυτό το κουβάλημα του έστω και άδειου βαρελιού δεν είναι και ότι το καλύτερο.
Τη προηγούμενη εβδομάδα μου ήρθε σχεδόν όλος ο εξοπλισμός για να υλοποιήσω αυτή τη κατασκευή.
Τα βασικά εξαρτήματα είναι
6 φλοτεράκια (3 ζευγάρια)
4 διακόπτες φωτιζόμενοι 12 volt
2 ηλεκτρομαγνητικές 12 volt
5 ρελεδάκια 12 volt
πήρα και μια 10δα jack dc
Σε αυτό το ενυδρείο (όπως και στα υπόλοιπα) οι αλλαγές μου είναι καλές , γενναίες ,
γιατί τι να κάνω 30% ή 40% ή και 60% ή παραπάνω , είναι η ίδια κούραση το 5 ή 10 λεπτά διαφορά που θα κάνει παραπάνω η λίγο παραπάνω αλλαγή δεν είναι πρόβλημα, το πρόβλημα είναι να απλοποιήσω τη διαδικασία της αλλαγής.
Ο τρόπος που κάνω την αλλαγή είναι ο εξής.
Αφαιρώ περίπου 40 λίτρα νερό από το ενυδρείο (εχω βάλει ένα σημαδάκι και ξέρω που είναι η στάθμη για τα 40 αυτά λίτρα)
Όταν φτάσει η στάθμη σε αυτό το ύψος ανοίγω την αντλία εισαγωγής φρέσκου νερού , χωρίς να σταματήσω την αντλία εξαγωγής.
Οι αντλίες του ενυδρείου είναι ήδη κλειστές και το νερό δεν γυρίζει , και η είσοδος φρέσκου νερού με την έξοδο του παλιού νερού είναι στις 2 απέναντι άκρες.
Έτσι ταυτόχρονα από τη μία πλευρά μπαίνει φρέσκο νερό και από την απέναντι πλευρά βγαίινει το παλιό.
Με αυτό τον τρόπο οι απώλειες φρέσκου νερού είναι ελάχιστες.
Επίσης η αλλαγή του νερού είναι ομαλή για τα ψάρια.
Παρακολουθώ όμως όλη τη διαδικασία γιατί ,
Δεν πρέπει το βαρέλι να κατέβει κάτω από το όριο των 40 λίτρων (έχω βάλει και στο βαρέλι σημαδάκι)
Δεν πρέπει η εξαγωγή να γίνει κάτω από το όριο των 40 λίτρων στο ενυδρείο
Και δεν πρέπει η είσοδος του φρέσκου νερού να μην ανέβει πάνω από τα 40 λίτρα όσο λειτουργεί η αντλία εξαγωγής.
Όταν η στάθμη στο βαρέλι φτάσει στα 40 λίτρα , τότε σταματάω την αντλία εξαγωγής.
Πρέπει να παρακολουθώ τη διαδικασία γιατί μπορεί πχ να ελαττωθεί η ροή εξόδου από κανα φυλλαράκι και να ανέβει η στάθμη του νερού , και γενικότερα θέλει παρακολούθηση
Το σχέδιο είναι αυτό
Ετσι σκέφτηκα να αυτοματοποιήσω αυτή τη διαδικασία αλλά ταυτόχρονα να μη χρειάζεται να κατεβάζω το βαρέλι δίπλα στο ενυδρείο.
Το βαρέλι να είναι στη ταράτσα , και να κατεβάζω μόνο το αλφαδολάστιχο (που ήδη το κατεβάζω για να γεμίζω το βαρέλι)
Για αυτό πρέπει να φτιαχτεί ένα σύστημα που να ελέγχει τις στάθμες του νερού και στο βαρέλι αλλά και στο ενυδρείο σε κάθε φάση.
Το σκεπτικό είναι το εξής.
Ενα ζευγάρι φλοτεράκια στο βαρέλι που να ελέγχουν το νερό όταν η στάθμη φτάσει στο όριο των 40 λίτρων
Ενα ζευγάρι φλοτεράκια στο ενυδρείο που να ελέγχουν την έξοδο να μη κατέβει κάτω από το όριο των 40 λίτρων, αλλά να σταματήσει η έξοδος του νερού όταν η στάθμη στο βαρέλι φτάσει και πέσει κάτω από τα 40 λίτρα.
Και ένα ζευγάρι φλοτεράκια στο ενυδρείο που αν μην αφήνουν τη στάθμη να ανέβει πάνω από τα 40 λίτρα όσο η στάθμη στο βαρέλι είναι πάνω από τα 40 λίτρα.
Θα χρησιμοποιηθούν και τα φλοτεράκια της αναπλήρωσης ώστε η στάθμη του ενυδρείου να μην ανέβει πάνω από το ανώτατο σημείο και ξεχειλίσει το ενυδρείο.
ΟΙ ηλεκτρομαγνητικές θα κόβουν το νερό μαζί με τις αντλίες, γιατί αν κλείσω μόνο τιςν αντλίες το νερό θα συνεχίσει να τρέχει γιατί θα υπάρχει το φαινόμενο του σιφονιού.
Το δύσκολο κομμάτι είναι ο σχεδιασμός και η κατασκευή αυτού του ελεγκτή.
Ετσι το Σ/Κ ξεκίνησα τη κατασκευή.
Έπεσε πολύ κολλητήρι , έγιναν λαθάκια στο σχεδιασμό , διορθώθηκαν , και κάποια στιγμή θόλωσε το μυαλό μου, πολύ καλωδιομάνι
Υπάρχουν διακόπτες που θα κλείνουν τη κάθε λειτουργία αν χρειαστεί ή και να παρακάμπτουν ακόμα και φλοτεράκια.
Ενδεικτικά led για κάθε λειτουργία για να μπορώ να βλέπω ανα πάσα στη τι λειτουργεί και τι όχι.
Αν βγάλετε άκρη με τόσα καλώδια να το πείτε και εμένα
Όλο το σύστημα δουλεύει στα 12 volt αλλά υπάρχουν και 220 για να λειτουργούν οι αντλίες
για αυτό έδωσα ιδιαίτερη σημασία στη κατασκευή για να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα αλλά να υπάρχει και ασφάλεια.
Τα κουτάκια είναι φτιαγμένα από πλεξιγκλάς (από τι άλλο θα ήταν
Ελπίζω το απόγευμα να τελειώσω με τον κεντρικό ελεγκτή ,και να ξεκινήσω τον μικρό που θα είναι στη ταράτσα δίπλα στο βαρέλι.
Τα φλοτεράκια με τις βάσεις τους είναι έτοιμα , όπως και οι σωλήνες με τις ηλεκτρομαγνητικές , το απόγευμα θα σας ανεβάσω φωτογραφίες και απο αυτά.
Η επικοινωνία με τη ταράτσα θα είναι με 6κλωνο καλώδιο , και επειδή δεν υπάρχει ή δεν βρήκα κάτι που να με καλύπτει πήρα 2 20μετρα 3κλωνο
0,75mm και από αυτό καλώδιο θα περνάνε μόνο 12 volt , για αυτό θα υπάρχει και στη ταράτσα ένας μικρός ελεγκτής που θα παίρνει εντολές από τον κεντρικό κάτω να ανοιγοκλείνει την αντλία φρέσκου νερού , αλλά θα στέλνει και το επίπεδο της στάθμης τους βαρελιού.
Το ένα ζευγάρι από 6κλωνο θα μου ανάβει ένα ενδεικτικό λαμπάκι που θα μου δείχνει αν το νερό ζεστάθηκε ή όχι για να μην ανεβοκατεβαίνω να ελέγχω τη θερμοκρασία , θα συνδεθεί στον stc δηλαδή