Πρωτο θαλασσινο ενυδρειο
- SweepingFish
- Posts in topic: 538
- Έχει βάλει Like: 850 times
- Του έχουν βάλει Like: 505 times
Re: Πρωτο θαλασσινο ενυδρειο
Οκ, σε ευχαριστω! Εγω ταιζω δύο φορές φλεικς μονο.
Αυτη κολλα λειτουργεί και μεσα στο νερο η πρεπει να βγαλω τον βραχο εξω;
- Νίκος
- Administrator
- Posts in topic: 241
- Έχει βάλει Like: 1832 times
- Του έχουν βάλει Like: 2417 times
Καλύτερα να βγάλεις το βραχάκι έξω και να το κολλήσεις εκτός και μετα να το βάλεις μεσα!SweepingFish έγραψε: ↑Παρ 18 Ιαν 2019, 13:49Οκ, σε ευχαριστω! Εγω ταιζω δύο φορές φλεικς μονο.
- SweepingFish
Οκ!Voas έγραψε: ↑Σάβ 19 Ιαν 2019, 22:30Καλύτερα να βγάλεις το βραχάκι έξω και να το κολλήσεις εκτός και μετα να το βάλεις μεσα!SweepingFish έγραψε: ↑Παρ 18 Ιαν 2019, 13:49Οκ, σε ευχαριστω! Εγω ταιζω δύο φορές φλεικς μονο.
Νομιζω κολλησε σε ενα βραχακι παλι, θα το δω αν ξανά ξεκολλησει ώστε να το κολλησω.
Να σε ρωτησω, diy dimmable led φωτιστικο (αν λεγεται ετσι) πως μπορω να φτιαξω τι θα χρειαστω κλπ; Το κοστος περιπου ποσο θα είναι για να βγαζει αποδοση 160 βατ περίπου;
- SweepingFish
Καλησπέρα!
Η ανάπτυξη της άλγης έχει συνεχίσει και είναι λίιιγο πιο αισθητή ποιά, στον έναν κυκλοφορητή και στα τζάμια.
Φωτιστικό θα πάρω ένα Τ5 λογικά μέσα στον Φεβρουάριο κοντά στα 150-160 βατ ... Άντε να μπει το καλό φωτιστικό να δείξει λίγο το ενυδρείο!
Θυμάστε που έλεγα λίγο παραπάνω ότι θα κρατηθώ μέχρι τον Απρίλη για να βάλω κοράλλια και τα σχετικά; Αμ δεν, αν βάλω το φωτιστικό κάποιο ζοάνθους θα το βάλω έστω δοκιμαστικά... δεν νομίζω να κρατηθώ

Η ανάπτυξη της άλγης έχει συνεχίσει και είναι λίιιγο πιο αισθητή ποιά, στον έναν κυκλοφορητή και στα τζάμια.
Φωτιστικό θα πάρω ένα Τ5 λογικά μέσα στον Φεβρουάριο κοντά στα 150-160 βατ ... Άντε να μπει το καλό φωτιστικό να δείξει λίγο το ενυδρείο!
- Νίκος
- Administrator
Χαχαχαχαχαχαχαχαχα ......ολοι ετσι το παμε αναγκαστικά, θέλοντας και μη...
Για βάλε ενα λινκ αν μπορεις,με το φωτιστικό που σκέφτεσαι να βάλεις!
Για βάλε ενα λινκ αν μπορεις,με το φωτιστικό που σκέφτεσαι να βάλεις!
- SweepingFish
Ακομα δεν εχω αποφασισει πληρως για τον φωτισμο, εχω ερθει και σε επαφή με τον Δημήτρη, golf. Γενικά κοιταω απόψεις κάνοντας και έρευνα αγορας γιατί είναι και η καταναλωση στην μεση. Οταν αποφασισω θα σας πω, ποιο και περισσότερες λεπτομεριες.
Να ρωτησω κατι ακομα, εκανα μετρησεις σημερα και μέτρησα γυρω στο 50 τα νιτρικά, νιτρωδη και αμμωνια 0. Επισης όταν είχα κανει αλλαγη νερου ειχα τον ιδιο αριθμο νο3 και πριν και μετα, λογικα θα ξερναει ο βραχος... Μπορουν να δημιουργήσουν προβλημα τα 50 νο3;
Να ρωτησω κατι ακομα, εκανα μετρησεις σημερα και μέτρησα γυρω στο 50 τα νιτρικά, νιτρωδη και αμμωνια 0. Επισης όταν είχα κανει αλλαγη νερου ειχα τον ιδιο αριθμο νο3 και πριν και μετα, λογικα θα ξερναει ο βραχος... Μπορουν να δημιουργήσουν προβλημα τα 50 νο3;
- Rayden
- Global Moderator
- Posts in topic: 64
- Έχει βάλει Like: 244 times
- Του έχουν βάλει Like: 515 times
Εισαι σε καλο δρομο οσο αφορα το φωτισμο. Αφου ηρθες σε επαφη με τον Δημητρη ολα θα πανε καλα. Κανε και καμια ενδιαμεση αλλαγη αν ειναι για να πεσουν λιγο τα νιτρικα
- SweepingFish
- SweepingFish
Καλησπέρα!
Έκανα μετρήσεις σήμερα και βγήκαν οι εξής:
NH4: 0
NO2: 0
NO3: 50
Ca: 440 περίπου
Mg: 1120
Kh: 8.9-9
PO4: 0.25
- GodFather
- Posts in topic: 40
- Έχει βάλει Like: 136 times
- Του έχουν βάλει Like: 362 times
Για ξαναμέτρα Μαγνήσιο και Ασβέστιο.SweepingFish έγραψε: ↑Παρ 25 Ιαν 2019, 14:39Καλησπέρα!
Κάποιο λάθος θα έχεις κάνει.
Λάμπρος.Τ
- SweepingFish
- GodFather
- Posts in topic: 40
- Έχει βάλει Like: 136 times
- Του έχουν βάλει Like: 362 times
Τωρα μαλιστα.
Γιατι επειδη αυτες οι 2 τιμες συνδιαζονται, δεν γινοταν να ειχες τοσο χαμηλο μαγνησιο με αυτη την τιμη του ασβεστιου.
Λάμπρος.Τ
- SweepingFish
Καλημέρα παιδιά!
Μήπως γνωρίζετε που πουλάνε τεστάκια της salifert και βακτήρια special blend; Μου τελείωσαν και πρέπει να πάρω άλλα... Τα βακτήρια τα είχα παραγγείλει από Κρήτη και λέω μήπως υπάρχουν και από εδώ... Τα τεστάκια τα πήρα μεταχειρισμένα και δεν ξέρω που πουλάνε καινούργια...
Μήπως γνωρίζετε που πουλάνε τεστάκια της salifert και βακτήρια special blend; Μου τελείωσαν και πρέπει να πάρω άλλα... Τα βακτήρια τα είχα παραγγείλει από Κρήτη και λέω μήπως υπάρχουν και από εδώ... Τα τεστάκια τα πήρα μεταχειρισμένα και δεν ξέρω που πουλάνε καινούργια...
Κ τα 2 είδη που ψάχνεις είναι πολύ γνωστά κ τα έχουν αρκετά μαγαζιά!
Δεν είναι σωστό να σου προτείνω μαγαζί!
Κάνε μια αναζήτηση στο διαδίκτυο κ θα σου βγάλει τα μαγαζιά ο κύριος Google!
Δεν είναι σωστό να σου προτείνω μαγαζί!
Κάνε μια αναζήτηση στο διαδίκτυο κ θα σου βγάλει τα μαγαζιά ο κύριος Google!
- SweepingFish
Εκανα αναζητηση και μου εβγαλε μονο ξενα μαγαζια γι αυτο ρωτησα και εδω.
Θα κοιταξω βαζοντας ονομασιες μαγαζιων μηπως βγαλει κατι.
Edit: Τα βρήκα!
Επάνω στη μπάρα έπρεπε να βάλεις επιλογή χώρας.. Ελλάδα...SweepingFish έγραψε: ↑Κυρ 03 Φεβ 2019, 12:53Εκανα αναζητηση και μου εβγαλε μονο ξενα μαγαζια γι αυτο ρωτησα και εδω.
Αφού τα βρήκες ο.κ.!
Ήμουν έτοιμη να σου στείλω π.μ.!
- SweepingFish
Καλησπερα παιδια!
Μηπως υπαρχει καποια diy πατεντα ώστε να γίνονται οι αλλαγες πιο ευκολα; Κατι αλλο εκτος απο χρηση αντλιας, πχ με σωληνες. Ειναι καλη σκεψη αυτη η θα κάνει την ζωη μου πιο δυσκολη;
Τωρα τις αλλαγες και στα δυο ενυδρεια τις κανω με το γνωστο ρουφιγμα σε σωληνα ωστε να φευγει το νερο. Το θεμα ειναι οτι στο 60λιτρο ειναι πολυ ευκολα τα πραγματα καθως τα λιτρα αλλαγης είναι λιγα. Στο μεγάλο ομως, που τα λιτρα του νερου αλλαγης ειναι πολυ περισσότερα η εισαγωγη του νεου νερου δεν είναι ευκολο να γινει με την παραπανω μεθοδο...
Κατι αλλο που σκεφτηκα ειναι να ριχνω το καινουργιο νερο στο σαμπ και να αγηνω την αντλια να το ανεβαζει, ομως σκεφτομαι οτι θα παρει καποια ωρα...
Εχετε καμια ιδεα;
Μηπως υπαρχει καποια diy πατεντα ώστε να γίνονται οι αλλαγες πιο ευκολα; Κατι αλλο εκτος απο χρηση αντλιας, πχ με σωληνες. Ειναι καλη σκεψη αυτη η θα κάνει την ζωη μου πιο δυσκολη;
Τωρα τις αλλαγες και στα δυο ενυδρεια τις κανω με το γνωστο ρουφιγμα σε σωληνα ωστε να φευγει το νερο. Το θεμα ειναι οτι στο 60λιτρο ειναι πολυ ευκολα τα πραγματα καθως τα λιτρα αλλαγης είναι λιγα. Στο μεγάλο ομως, που τα λιτρα του νερου αλλαγης ειναι πολυ περισσότερα η εισαγωγη του νεου νερου δεν είναι ευκολο να γινει με την παραπανω μεθοδο...
Κατι αλλο που σκεφτηκα ειναι να ριχνω το καινουργιο νερο στο σαμπ και να αγηνω την αντλια να το ανεβαζει, ομως σκεφτομαι οτι θα παρει καποια ωρα...
Εχετε καμια ιδεα;
Πολύ ωραίο θέμα! Καλά έκανες κ το άνοιξες καινούριο...SweepingFish έγραψε: ↑Δευ 04 Φεβ 2019, 22:35Καλησπερα παιδια!
Εχετε καμια ιδεα;
- Rayden
- Global Moderator
- Posts in topic: 64
- Έχει βάλει Like: 244 times
- Του έχουν βάλει Like: 515 times
Εχει πολλες ιδεες στο ιντερνετ αμα κοιταξεις. Γιατι δεν ειναι ευκολο με τον κλασσικο τροπο με την αντλια? Μηπως η αντλιανσου δεν εχει το καταλληλο μανομετρικο να ανεβασει το νερο στον main?
Αλλαγες απο το sump και βεβαια μπορεις να κανεις. Εμενα για να ανεβασει 50 λιτρα θελει 1 λεπτο περιπου η αντλια. Θυμησε μου τη αντλια επιστροφης εχεις.
Εγω πως τις κανω. Ετοιμαζω το νερο στο βαρελι αλλαγης, κλεινω την αντλια επιστροφης ωστε να πλημυρισει το sump, αδειαζω απο το main 50 η' 100 λιτρα (αναλογως ποιο βαρελι εχω χρησιμοποιησει) με λαστοιχο παραδοσιακα, ανοιγω την αντλια του βαρελιου και αναβω τσιγαρο. Μολις αδειασει το βαρελι (ξεπιασει η αντλια) ανοιγω την αντλια επιστροφης και ερχοντε ολα στα ισια τους. Δεκα με μαξ δεκαπεντε λεπτα.
Αλλαγες απο το sump και βεβαια μπορεις να κανεις. Εμενα για να ανεβασει 50 λιτρα θελει 1 λεπτο περιπου η αντλια. Θυμησε μου τη αντλια επιστροφης εχεις.
Εγω πως τις κανω. Ετοιμαζω το νερο στο βαρελι αλλαγης, κλεινω την αντλια επιστροφης ωστε να πλημυρισει το sump, αδειαζω απο το main 50 η' 100 λιτρα (αναλογως ποιο βαρελι εχω χρησιμοποιησει) με λαστοιχο παραδοσιακα, ανοιγω την αντλια του βαρελιου και αναβω τσιγαρο. Μολις αδειασει το βαρελι (ξεπιασει η αντλια) ανοιγω την αντλια επιστροφης και ερχοντε ολα στα ισια τους. Δεκα με μαξ δεκαπεντε λεπτα.
- Νίκος
- Administrator
Rayden έγραψε: ↑Τρί 05 Φεβ 2019, 09:50Εχει πολλες ιδεες στο ιντερνετ αμα κοιταξεις. Γιατι δεν ειναι ευκολο με τον κλασσικο τροπο με την αντλια? Μηπως η αντλιανσου δεν εχει το καταλληλο μανομετρικο να ανεβασει το νερο στον main?
- Νίκος
- Administrator
μπορείς να βυθίσεις μια αντλία μόνιμα εντός του σαμπ, να την συνδέσεις με μπουτον για το ανοιξε κλείσε και να περάσεις το αλφαδολαστιχο της, στην αποχέτευση, εαν δεν εχεις πρόσβαση για μόνιμη σύνδεση στην αποχ/ση τότε μπορεις να κάνεις κουλούρα αποθηκευοντας το σε μέρος πλησίον του σαμπ
- SweepingFish
Αντλια επιστροφης εχω μια φθηνη σχετικα, Sicce Idra λεγεται μεταχειρισμενη την πήρα... Αυτο με τις αλλαγες απο το σαμπ, μπορει να γινει ομως ειναι μικρο... 30 λιτρα.
Θα ειχα μεγαλυτερο σαμπ ομως δεν υπάρχει ο χωρος. Πρεπει παντως να παρω μια αντλια jebao ρυθμιζομενη(θα την παρω με την πρωτη ευκαιρια) γιατι αυτη που εχω τωρα δεν εχει και πολλες ''σκαλες'' οσον αναφορά την ροη, ειναι και 1300l/h αν θυμαμαι καλα.
Την τελευταια αλλαγη που ειχα κανει έβγαλα το νερο ρουφωντας ενα λαστιχο, έτσι μηχανικα κατεβαινε οσο νερο χρειαζοταν. Θα δοκιμασω να βαλω την αντλια στο βαρελι προετοιμασίας και οχι να το ριχνω στο σαμπ σιγα σιγα.
Θα ειχα μεγαλυτερο σαμπ ομως δεν υπάρχει ο χωρος. Πρεπει παντως να παρω μια αντλια jebao ρυθμιζομενη(θα την παρω με την πρωτη ευκαιρια) γιατι αυτη που εχω τωρα δεν εχει και πολλες ''σκαλες'' οσον αναφορά την ροη, ειναι και 1300l/h αν θυμαμαι καλα.
Την τελευταια αλλαγη που ειχα κανει έβγαλα το νερο ρουφωντας ενα λαστιχο, έτσι μηχανικα κατεβαινε οσο νερο χρειαζοταν. Θα δοκιμασω να βαλω την αντλια στο βαρελι προετοιμασίας και οχι να το ριχνω στο σαμπ σιγα σιγα.
- SweepingFish
Επι τη ευκαιρία @AGAPI, αλλαγες απο την θαλασσα πώς κανεις; Πώς προσεχεις για τυχον ασθένειες κλπ;
Για τις αλλαγές από θάλασσα έχουν γραφεί τόμοι!!!!!!!!!!!!!
Η απάντηση στην ερώτησή σου είναι...
-Όχι! Δεν προσέχω!!!
Αλλά περισσότερο φοβάμαι την εισαγωγή νέου ψαριού στο ενυδρείο μου παρά το να ρίξω νερό από τη θάλασσα!
Γιατί για παράδειγμα... odinium δεν άρπαξε κανένας από το θαλασσινό νερό!
Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν παίρνω το ρίσκο μου...
Γεμίζω 2 μεγάλα βαρέλια με νερό κ αφού τους φτιάξω λίγο τη θερμοκρασία.. ρίχνω το νερό με αντλία μέσα στο ενυδρείο!
Αλατότητα δεν κοιτάω γιατί από εκεί που παίρνω είναι 1022-1023.
Οπότε στα 600 μικτά που έχω δεν θα φανεί μεγάλη η διαφορά!
Καμιά φορά μπορεί να ρίξω κ μια χουφτίτσα αλάτι!
Kh, mg k ca είναι στις ιδανικές τιμές όσες φορές το μέτρησα!
Η απάντηση στην ερώτησή σου είναι...
-Όχι! Δεν προσέχω!!!
Αλλά περισσότερο φοβάμαι την εισαγωγή νέου ψαριού στο ενυδρείο μου παρά το να ρίξω νερό από τη θάλασσα!
Γιατί για παράδειγμα... odinium δεν άρπαξε κανένας από το θαλασσινό νερό!
Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν παίρνω το ρίσκο μου...
Γεμίζω 2 μεγάλα βαρέλια με νερό κ αφού τους φτιάξω λίγο τη θερμοκρασία.. ρίχνω το νερό με αντλία μέσα στο ενυδρείο!
Αλατότητα δεν κοιτάω γιατί από εκεί που παίρνω είναι 1022-1023.
Οπότε στα 600 μικτά που έχω δεν θα φανεί μεγάλη η διαφορά!
Καμιά φορά μπορεί να ρίξω κ μια χουφτίτσα αλάτι!
Kh, mg k ca είναι στις ιδανικές τιμές όσες φορές το μέτρησα!
- SweepingFish
- SweepingFish
Καλησπερα,
Εκανα μετρησεις και σημερα και βρηκα τις εξης:
ΝΗ3/4: 0
ΝΟ2: 0
ΝΟ3: Την τελευταια φορα που μετρησα ηταν 50 θα γινει αλλαγη αυτες τις μερες
ΚΗ: Κοντα στο 7.0
Mg: 1350
Ca: 430 περιπου
PO4: 0.25.
Το KH αυξανεται βαζοντας μαγειρικη σοδα σε ενα βαρελι με νερο και μετα θα ριχνω αυτο το διάλυμα στο νερο του ενυδρειο;
Επισης, φωτιστικο για αρχη θα παρω ενα 48 βατ περιπου Τ5 blue plus και μια ακτινική, της fluval 80*10 περιπου, μεταχειρισμένο και προς το καλοκαιρι να αναβαθμισω σε λεντ...
Εκανα μετρησεις και σημερα και βρηκα τις εξης:
ΝΗ3/4: 0
ΝΟ2: 0
ΝΟ3: Την τελευταια φορα που μετρησα ηταν 50 θα γινει αλλαγη αυτες τις μερες
ΚΗ: Κοντα στο 7.0
Mg: 1350
Ca: 430 περιπου
PO4: 0.25.
Το KH αυξανεται βαζοντας μαγειρικη σοδα σε ενα βαρελι με νερο και μετα θα ριχνω αυτο το διάλυμα στο νερο του ενυδρειο;
Επισης, φωτιστικο για αρχη θα παρω ενα 48 βατ περιπου Τ5 blue plus και μια ακτινική, της fluval 80*10 περιπου, μεταχειρισμένο και προς το καλοκαιρι να αναβαθμισω σε λεντ...
- niknik
- Posts in topic: 25
- Έχει βάλει Like: 222 times
- Του έχουν βάλει Like: 196 times
Το kh αφού το διαλύσεις σε νερό, ρχθζεις να ρίχνεις με δοσομετρικη πχ και αφού μετρήσεις το πριν, ξαναμετρας πάντα την ίδια Ρα μέχρι να το βρεις. Όλο αυτό όμως γίνετε με οδηγίες χρήσης, που οι εταιρείες με τις σκόνες έχουν.
Τα φωσφορικά να υποθεσω ότι τα μετράς με salifert, εάν ναι το πετάς και παίρνεις, Hanna 713, η Hanna 736 ultra low, ηλεκτρονικά φώτο μέτρα, μόνο αυτά μετρούν.
Τα φωσφορικά να υποθεσω ότι τα μετράς με salifert, εάν ναι το πετάς και παίρνεις, Hanna 713, η Hanna 736 ultra low, ηλεκτρονικά φώτο μέτρα, μόνο αυτά μετρούν.
- SweepingFish
@niknik συμφωνώ σε όλα αλλά πες λίγο κάτι...
Το ότι έχει μετρήσιμα φωσφωρικά με salifert, δεν χτυπάει αυτόματα καμπανάκι ότι έχει σίγουρα πολλά;
Ή δεν πάει έτσι; Γιατί αυτό συνήθως βγάζει μηδέν ακόμα κ όταν έχουμε...
Το ότι έχει μετρήσιμα φωσφωρικά με salifert, δεν χτυπάει αυτόματα καμπανάκι ότι έχει σίγουρα πολλά;
Ή δεν πάει έτσι; Γιατί αυτό συνήθως βγάζει μηδέν ακόμα κ όταν έχουμε...
- Νίκος
- Administrator
Οταν φυσιολογικά ισορροπίσει ο ύφαλος του Γιάννη, τότε με salifert θα εχει μη μετρήσιμα φωσφορικά, δεν ειναι κακό ομως να εχει ενα φωτομετρο οπως πολύ σωστά είπε ο Νίκος, θα προτιμούσα το ultra low ομως!