Κατασκευή ενυδρείου 120x50x50 από αρχάριο
-
Nomad7
- Posts in topic: 123
- Έχει βάλει Like: 4 times
- Του έχουν βάλει Like: 15 times
Re: Κατασκευή ενυδρείου 120x50x50 από αρχάριο
Ευχαριστώ πολύ.
Να ρωτήσω κάτι, για να παραγγείλω και τη βάση. Το sump έχει ύψος 40cm. Έχει χώρο για refugium με κερατόφυλλο, οπότε στο ταβάνι του sump, δηλαδή στο από κάτω μέρος του πατώματος του main tank, θα πρέπει να τοποθετηθεί φως. Πόσο ύψος πρέπει να αφήσω από το τέλος του sump μέχρι το ταβάνι της βάσης όπου θα πατάει το main tank?
Το ρωτάω αυτό ώστε να ξέρω που θα μπει το πάτωμα του sump στη βάση, έτσι ώστε και χώρος να υπάρχει από πάνω του, αλλά το πάτωμα του να γίνει όσο ψηλότερα γίνεται ώστε να μπορέσω να βγάλω αποχέτευση από το sump μέχρι το μπαλκόνι, με κλίση ώστε να μπορεί να ρέει το νερό.
Να ρωτήσω κάτι, για να παραγγείλω και τη βάση. Το sump έχει ύψος 40cm. Έχει χώρο για refugium με κερατόφυλλο, οπότε στο ταβάνι του sump, δηλαδή στο από κάτω μέρος του πατώματος του main tank, θα πρέπει να τοποθετηθεί φως. Πόσο ύψος πρέπει να αφήσω από το τέλος του sump μέχρι το ταβάνι της βάσης όπου θα πατάει το main tank?
Το ρωτάω αυτό ώστε να ξέρω που θα μπει το πάτωμα του sump στη βάση, έτσι ώστε και χώρος να υπάρχει από πάνω του, αλλά το πάτωμα του να γίνει όσο ψηλότερα γίνεται ώστε να μπορέσω να βγάλω αποχέτευση από το sump μέχρι το μπαλκόνι, με κλίση ώστε να μπορεί να ρέει το νερό.
- Νίκος
- Administrator
- Posts in topic: 36
- Έχει βάλει Like: 1832 times
- Του έχουν βάλει Like: 2417 times
Nomad7 έγραψε: ↑Τετ 27 Ιουν 2018, 21:16Ευχαριστώ πολύ.
το ύψος του σαμπ είναι 40 cm ....υπολόγισε το συνολικό ύψος της βάσης εξωτερικά πχ 1,00 μετρo και αφαίρεσε το πάχος του κοιλοδοκου και του ξύλου που θα πατήσει το main...
από εκεί θα πάρεις και το μέγιστο πλεόνασμα που θα χρειαστείς για τα ποδια της βάσης, έτσι ώστε να έχεις την ρήση προς το μπαλκόνι!
το φωτιστικό στον χώρο της βάσης του σαμπ μπορεί να είναι από μια λεντοταινια που θα την τοποθετήσεις εσωτερικά στον ουρανό της βάσης...
στο φωτιστικό για το refugium που θελεις, μπορείς να βάλεις ένα σποτ το οποίο θα έχει εύκαμπτο κορμό και θα μπορείς πανεύκολα να ρυθμίζεις το ύψος του, αλλά και όταν χρειαζεται να κάνεις εργασιες συντήρησης, να μπορείς να το κάνεις στην άκρη!
-
Nomad7
Κόλλησα τελικά και τα baffles και αφού πέρασε μια μέρα και έχουν σταθεροποιηθεί, ανακάλυψα ότι τα έχω βάλει ανάποδα!! Και αυτό γιατί και στο σχέδιο το είχα λάθος, είχα την τρύπα της αποχέτευσης στο διαμέρισμα της επιστροφής, ενώ θα έπρεπε να την έχω στην είσοδο...
Μικρό το κακό, λογικά θα μπορέσω να διώξω και έτσι το νερό προς την αποχέτευση. Θα ανεβάσω πιο μετά φωτό με τα baffles κολλημένα.
Μικρό το κακό, λογικά θα μπορέσω να διώξω και έτσι το νερό προς την αποχέτευση. Θα ανεβάσω πιο μετά φωτό με τα baffles κολλημένα.
-
Nomad7
Ναι εκεί είναι, αλλά το διαμέρισμα της αντλίας (άρα και η τρύπα) θα είναι από την μεριά της ορατής πλευράς, ενώ η αποχέτευση μου θα είναι από την μη ορατή πλευρά (κοντά στο δοκάρι), οπότε κανονικά η τρύπα έπρεπε να μπει στην είσοδο του sump και όχι στην έξοδο που είναι τώρα, για να μειωθεί το ταξίδι του νερού από τρύπα έως αποχέτευση.
- Νίκος
- Administrator
πανέμορφη δουλειά Νικόλα.....
δεν πειράζει φιλαρακι μου και οι αστοχίες μέσα στο πρόγραμμα είναι!
πάμε γερά....
δεν πειράζει φιλαρακι μου και οι αστοχίες μέσα στο πρόγραμμα είναι!
πάμε γερά....
-
Nomad7
Παίδες μου, είπα να ψάξω μόνος μου για να μην σας "πρήζω", αλλά έχω χάσει την μπάλα με τα υδραυλικά που χρειάζομαι. Ίντσες, φ, χιλιοστά, έχει γίνει το μυαλό μου κομπόστ! Τα εξαρτήματα, νομίζω τα ξέρω, δηλαδή ότι χρειάζομαι σωλήνες, βάνες, συνδέσμους κ.λ.π., αλλά δεν ξέρω τις διαμέτρους που χρειάζομαι.
Αρχικά να ξεκινήσουμε από το sump στο οποίο εγώ είπα στον τζαμά ότι θέλω 1 ίντσα τρύπα αποχέτευσης και μου είπε οκ μου έκανε τρύπα φ26. Φ26 σε εξαρτήματα δεν βρίσκω πολλά...
Ας αριθμήσω ορισμένα πράγματα για ευκολία:
1) Η τρύπα στο sump είναι Φ26. Μπορεί κάποιος να μου στείλει κάποιο link με το bulkhead (σύνδεσμος δεξαμενής λέγεται?) που χρειάζομαι?
2) Το ότι η τρύπα είναι Φ26, σημαίνει ότι δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω άλλη διάμετρο εξαρτήματα μετά την τρύπα (πχ γωνίες, σωλήνα)? Πχ να χρησιμοποιήσω σωλήνα και αντίστοιχες γωνίες Φ32.
3) Την τρύπα στο κυρίως ενυδρείο λέω να την κάνω κατευθείαν Φ32 για να μην έχω το παραπάνω πρόβλημα.
Το πλάνο μου είναι από ενυδρείο να φεύγει Φ32 σύνδεσμος δεξαμενής, γωνία και σωλήνας που θα συνδέεται με τον Φ32 (ή παραπανω?) σωλήνα που θα φεύγει για το μπαλκόνι. Μετά από το sump, να φεύγει σύνδεσμος δεξαμενής Φ26 (ελπίζω να υπάρχει), γωνίες και σωλήνας που θα πέφτει στο ταφ που πέφτει και του ενυδρείου που ενώνεται με τον σωλήνα προς μπαλκόνι.
Τέλος, αναφέρω τι εξαρτήματα έχω στο μυαλό μου ότι θα χρειαστώ για να μου πείτε αν ξεχνάω κάτι.
Σύνδεσμοι δεξαμενής (sump και main tank)
Γωνίες PVC
Σωλήνες PVC
Σύνδεσμοι σωλήνων PVC (σε τακτικές αποστάσεις για να μπορώ να λύνω και να καθαρίζω κομμάτια - αυτοί είναι τα ρακόρ?)
Βάνες (εδώ μπορώ να βάλω μόνο την βάνα με το μοχλό ή χρειάζομαι κάπου gate valve?)
Ταφ σωλήνων
Πώμα σωλήνων (για τον bean animal)
Μούφες (τι κάνουν αυτές??)
Αρχικά να ξεκινήσουμε από το sump στο οποίο εγώ είπα στον τζαμά ότι θέλω 1 ίντσα τρύπα αποχέτευσης και μου είπε οκ μου έκανε τρύπα φ26. Φ26 σε εξαρτήματα δεν βρίσκω πολλά...
Ας αριθμήσω ορισμένα πράγματα για ευκολία:
1) Η τρύπα στο sump είναι Φ26. Μπορεί κάποιος να μου στείλει κάποιο link με το bulkhead (σύνδεσμος δεξαμενής λέγεται?) που χρειάζομαι?
2) Το ότι η τρύπα είναι Φ26, σημαίνει ότι δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω άλλη διάμετρο εξαρτήματα μετά την τρύπα (πχ γωνίες, σωλήνα)? Πχ να χρησιμοποιήσω σωλήνα και αντίστοιχες γωνίες Φ32.
3) Την τρύπα στο κυρίως ενυδρείο λέω να την κάνω κατευθείαν Φ32 για να μην έχω το παραπάνω πρόβλημα.
Το πλάνο μου είναι από ενυδρείο να φεύγει Φ32 σύνδεσμος δεξαμενής, γωνία και σωλήνας που θα συνδέεται με τον Φ32 (ή παραπανω?) σωλήνα που θα φεύγει για το μπαλκόνι. Μετά από το sump, να φεύγει σύνδεσμος δεξαμενής Φ26 (ελπίζω να υπάρχει), γωνίες και σωλήνας που θα πέφτει στο ταφ που πέφτει και του ενυδρείου που ενώνεται με τον σωλήνα προς μπαλκόνι.
Τέλος, αναφέρω τι εξαρτήματα έχω στο μυαλό μου ότι θα χρειαστώ για να μου πείτε αν ξεχνάω κάτι.
Σύνδεσμοι δεξαμενής (sump και main tank)
Γωνίες PVC
Σωλήνες PVC
Σύνδεσμοι σωλήνων PVC (σε τακτικές αποστάσεις για να μπορώ να λύνω και να καθαρίζω κομμάτια - αυτοί είναι τα ρακόρ?)
Βάνες (εδώ μπορώ να βάλω μόνο την βάνα με το μοχλό ή χρειάζομαι κάπου gate valve?)
Ταφ σωλήνων
Πώμα σωλήνων (για τον bean animal)
Μούφες (τι κάνουν αυτές??)
- Νίκος
- Administrator
καλησπερα Νικολα....
καλό είναι να πάρεις την διάμετρο που έχεις σε ενα χαρτί και να κατέβεις στον Σταματίου στο ποτάμι και να πάρεις κατευθείαν οτι χρειάζεσαι, τα έχει όλα...
τα παιδιά μέσα είναι πολύ εξυπηρετικά και θα σου δώσουν ότι χρειάζεσαι!
έχουν τα πάντα!!!
καλό είναι να πάρεις την διάμετρο που έχεις σε ενα χαρτί και να κατέβεις στον Σταματίου στο ποτάμι και να πάρεις κατευθείαν οτι χρειάζεσαι, τα έχει όλα...
τα παιδιά μέσα είναι πολύ εξυπηρετικά και θα σου δώσουν ότι χρειάζεσαι!
έχουν τα πάντα!!!
-
Nomad7
Το είχα στο μυαλό μου να το κάνω έτσι, αλλά "κάπου" είχα διαβάσει ότι πουλάει μεν λιανική αλλά δεν έχει βιτρίνα, δεν είναι κανονικό κατάστημα δηλαδή και πως θα πρέπει να ξέρω από πριν τι χρειάζομαι και τι να ζητήσω. Αλλά αν είναι όπως τα λες και μπορώ να τους εξηγήσω τι έχω και τι θέλω να κάνω και μου πουν χρειάζεσαι αυτά, θα βολέψει πάρα πολύ!
- Τάκης
- Administrator
- Posts in topic: 43
- Mood:
- Έχει βάλει Like: 807 times
- Του έχουν βάλει Like: 1029 times
το ρακορ δεξαμενης είναι αυτό
http://www.technoplastic.gr/site/produc ... 0&extLang=
και αν δεν κάνω λάθος , το Φ26 είναι 3/4''
και αν οι τρύπες είναι Φ26 δεν μπορείς να βάλεις κάτι άλλο
http://www.technoplastic.gr/site/produc ... 0&extLang=
και αν δεν κάνω λάθος , το Φ26 είναι 3/4''
και αν οι τρύπες είναι Φ26 δεν μπορείς να βάλεις κάτι άλλο
-
Nomad7
Όμως θα υπάρχει κάποιος σύνδεσμος (σίγουρα έχω δει σε ξένα sites από 1.5'' να μπαίνει αντάπτορας και να το κάνει 1'', άρα θα υπάρχει και το αντίστροφο) ώστε από Φ26 να μπαίνει ο αντάπτορας και να συνδέεται σε Φ32 σωλήνα, ώστε από εδώ και στο εξής να δουλέυω μόνο με Φ32 (σωληνώσεις overflow box του main tank και σωληνώσεις αποχέτευσης).
Σε κάθε περίπτωση θα περάσω από τον Σταματίου να δω τι θα μου πουν και εκεί.
- Νίκος
- Administrator
τα παιδιά εκεί στην αποθήκη είναι κορυφή....Nomad7 έγραψε: ↑Δευ 02 Ιούλ 2018, 16:28Όμως θα υπάρχει κάποιος σύνδεσμος (σίγουρα έχω δει σε ξένα sites από 1.5'' να μπαίνει αντάπτορας και να το κάνει 1'', άρα θα υπάρχει και το αντίστροφο) ώστε από Φ26 να μπαίνει ο αντάπτορας και να συνδέεται σε Φ32 σωλήνα, ώστε από εδώ και στο εξής να δουλέυω μόνο με Φ32 (σωληνώσεις overflow box του main tank και σωληνώσεις αποχέτευσης).
πες τους για ενυδρείο ότι θελεις και θα καταλάβεις!
- Τάκης
- Administrator
- Mood:
μετά το Φ26 μπορείς να βάλεις συστολή να το κάνεις Φ32 , ή το Φ32 το κάνεις Φ26, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα έχεις ροή σε Φ32 , η ροή θα είναι στη μικρότερη διάμετρο
δες εδώ
https://www.leroymerlin.com.cy/gr/garde ... pz=2&srt=0
δες εδώ
https://www.leroymerlin.com.cy/gr/garde ... pz=2&srt=0
- Lth
- Posts in topic: 22
- Mood:
- Έχει βάλει Like: 0
- Του έχουν βάλει Like: 0
Βγαλε πρωτα τι θελεις και μετα πηγαινε σταματιου..
Με τα τσακαλια του Σταματίου εγω ειχα μινι θεματακι...γτ σαφως δεν ηξερα και σαφως δεν μπορουσαν να με βοηθήσουν χωρις εγω αρχικα να ξερω...
Οποτε ξεκαθάρισε πρωτα τι θελεις/τι χρειαζεσαι...
Με τα τσακαλια του Σταματίου εγω ειχα μινι θεματακι...γτ σαφως δεν ηξερα και σαφως δεν μπορουσαν να με βοηθήσουν χωρις εγω αρχικα να ξερω...
Οποτε ξεκαθάρισε πρωτα τι θελεις/τι χρειαζεσαι...
-
Nomad7
"Διαμετρικά" ξέρω τι θέλω. Για το overflow box του main tank, θέλω Φ32 (γωνίες, elbows, συνδέσμους, βάνα, σωλήνα κ.λ.π.) και αντίστοιχα και για την τρύπα αποχέτευσης του main tank που θα γίνει Φ32. Για το sump, τα ίδια αλλά η τρύπα του είναι Φ26. Για την αποχέτευση μέχρι το μπαλκόνι, πάλι θα πάω σε Φ32. Απλώς δεν ξέρω πχ τι εξαρτήματα θέλω για να συνδεθεί η Φ26 στο ΤΑΦ που θα είναι Φ32 και θα συνδέει την αποχέτευση του sump με την αποχέτευση του main tank και την αποχέτευση που θα πηγαίνει μπαλκόνι.
Και τώρα που είπα και για overflow box, βρήκα μια εταιρεία που θα μου φτιάξει λέει ακριβώς το overflow που τους έστειλα (το shadow box από synergy reef) στα 120 ευρώ. Καλά δεν είναι?
Και τώρα που είπα και για overflow box, βρήκα μια εταιρεία που θα μου φτιάξει λέει ακριβώς το overflow που τους έστειλα (το shadow box από synergy reef) στα 120 ευρώ. Καλά δεν είναι?
- Νίκος
- Administrator
- Νίκος
- Administrator
Nomad7 έγραψε: ↑Δευ 02 Ιούλ 2018, 18:27"Διαμετρικά" ξέρω τι θέλω. Για το overflow box του main tank, θέλω Φ32 (γωνίες, elbows, συνδέσμους, βάνα, σωλήνα κ.λ.π.) και αντίστοιχα και για την τρύπα αποχέτευσης του main tank που θα γίνει Φ32. Για το sump, τα ίδια αλλά η τρύπα του είναι Φ26. Για την αποχέτευση μέχρι το μπαλκόνι, πάλι θα πάω σε Φ32. Απλώς δεν ξέρω πχ τι εξαρτήματα θέλω για να συνδεθεί η Φ26 στο ΤΑΦ που θα είναι Φ32 και θα συνδέει την αποχέτευση του sump με την αποχέτευση του main tank και την αποχέτευση που θα πηγαίνει μπαλκόνι.
Νικόλα αν εχεις ενα σχέδιο για το τι θα σου κανουν, θα βοηθούσε...
Νομιζω ειναι αρκετά τα λεφτά, της προσφοράς που σου έδωσαν!
Η δικια μου υπερχείλιση εσωτερικά εχει δυο γωνίες 90αρες με δυο ποτήρια, που ρυθμίζουν το ύψος της στάθμης..
Σύνδεσμοι, τ , τάπα , βανες , γωνιές 45 & 90 μοιρών και ειναι έτοιμη με συνολικό κόστος 80 ευρω περίπου..
-
Nomad7
Μιλάω για αυτήν εδώ, οι ίδιοι την έχουν στα 160 δολλάρια αλλά δεν στέλνουν Ελλάδα ή τα μεταφορικά είναι άλλα τόσα (δεν θυμάμαι τι από τα 2 ίσχυε). Βρήκα και 2 ευρωπαϊκούς reseller τους αλλά πάλι το συνολικό κόστος μαζί με τα μεταφορικά, πάει στα 300 ευρώ. Οπότε αν αυτή η υπερχείλιση τα αξίζει τα λεφτά της (τα αξίζει?) τότε νομίζω είναι οκ τα 120 που μου ζήτησαν.
https://synergyreef.com/product/16-shadow-overflow/
https://synergyreef.com/product/16-shadow-overflow/
- Lth
- Mood:
Δεν ξερω αν επιτρεπεται αλλα βαζω ενα λινκ για να ξεκαθαρισεις αρχικα τι παιζει με τα "Φ" και τις "ιντσες"...
http://www.dounis.gr/antistoixia.htm
http://www.dounis.gr/antistoixia.htm
- Νίκος
- Administrator
- Lth
- Mood:
Εμένα παλι γτ μου φαινονται πολλα?
Πιστευω οτι με ενα κουτι απο πλεξι θα εκανε την ιδια δουλεια..
Η κανω καπου λαθος?
- Νίκος
- Administrator
Το ανέφερα και εγω αρχικά, οτι ειναι αρκετά τα λεφτά που στοιχίζει, απο εκει και περα ομως ειναι μια πανέμορφη και καλο κατασκευασμένη υπερχείλιση!
- Lth
- Mood:
ναι βρε νικο δεν ειπα το αντιθετο..(απλα
Οντως ειναι πολυ ωραια...αλλα αρκετα τσιμπημενη οπως ειπες και εσυ
-
Nomad7
Μωρέ και εγώ μαζί σας, αλλά ποιος θα μου τα κάνει τα κουτιά από plexi (που από plexi θα είναι και αυτό ούτως ή άλλως). Εγώ δεν ξέρω να τα κάνω, ούτε έχω τα εργαλεία για σωστά κοψίματα, δημιουργία δοντιών, τρύπες κ.λ.π. Και εφόσον ο συγκεκριμένος τύπος πουλιέται ακριβότερα από όσο μου είπαν και επειδή είναι και bean animal ready, που αυτόν τον τύπο υπερχείλισης θέλω να κάνω, πιστεύω ότι είναι εντάξει για τα λεφτά του.
Μην ξεχνάτε πως είμαι αρχάριος στο άθλημα και όσο πιο "σωστά" γίνουν κάποια πράγματα, τόσο λιγότερα προβλήματα θα βγουν στην πορεία. Τώρα, αν μιλάμε για τον κύριο Τάκη, φυσικά και μπορεί να φτιάξει μια τέτοια υπερχείλιση μόνος του, αλλά εδώ μιλάμε για εμένα
Και για να μην παρεξηγηθώ, δεν είμαι κανένας λεφτάς, αλλά αφού αποφάσισα να ασχοληθώ με αυτό το hobby, είμαι διατεθιμένος να δώσω και κάτι παραπάνω, αρκεί βέβαια να υπάρχει και λόγος, που για την υπερχείλιση, κρίνοντας το πόσο σημαντική είναι, θεωρώ πως υπάρχει λόγος να γίνει όσο σωστότερα γίνεται.
Λουκά, το κουτί θα είναι (εσωτερικό και εξωτερικό) μαζί με τα bulkheads:
Μην ξεχνάτε πως είμαι αρχάριος στο άθλημα και όσο πιο "σωστά" γίνουν κάποια πράγματα, τόσο λιγότερα προβλήματα θα βγουν στην πορεία. Τώρα, αν μιλάμε για τον κύριο Τάκη, φυσικά και μπορεί να φτιάξει μια τέτοια υπερχείλιση μόνος του, αλλά εδώ μιλάμε για εμένα
Και για να μην παρεξηγηθώ, δεν είμαι κανένας λεφτάς, αλλά αφού αποφάσισα να ασχοληθώ με αυτό το hobby, είμαι διατεθιμένος να δώσω και κάτι παραπάνω, αρκεί βέβαια να υπάρχει και λόγος, που για την υπερχείλιση, κρίνοντας το πόσο σημαντική είναι, θεωρώ πως υπάρχει λόγος να γίνει όσο σωστότερα γίνεται.
Λουκά, το κουτί θα είναι (εσωτερικό και εξωτερικό) μαζί με τα bulkheads:
Καλησπερα.εχω φτιαξει παρομοιες υπερχειλισεις παρα πολλες φορες.Γινονται απο πλεξι γκλασ
.Για τοσο μεγαλο μηκος λογω bean animal το κοστος θα κυμανθει περιπου στα 120 ευρω μαζι με τους ανταπτορες .2 Χ Φ50 και 3 Χ Φ32
- Τάκης
- Administrator
- Mood:
Μια χαρά τα λες,
και από τον Σπακουρή να πάρεις τα κομμάτια έτοιμα κομμένα θα κοστίσουν ΠΟΛΥ λιγότερα
- Νίκος
- Administrator
βρε Τάκη, ο Νίκολας είπε οτι δεν το "έχει" με το diy ....
αν το φτιαξει μόνος του και με το μόνιμο νερό που θα έχουν τα μπαλκόνια, πολύ πιθανό να έχει καμιά λαχτάρα!
Σοπακουρή = Σπακουρής .........μεγαλώνουν οι άνθρωποι Ωρε........χαχαχαχαχαχαχαχαχ
αν το φτιαξει μόνος του και με το μόνιμο νερό που θα έχουν τα μπαλκόνια, πολύ πιθανό να έχει καμιά λαχτάρα!
Σοπακουρή = Σπακουρής .........μεγαλώνουν οι άνθρωποι Ωρε........χαχαχαχαχαχαχαχαχ