Απολύμανση φυτών

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Panos Safarikas
Posts in topic: 1
Δημοσιεύσεις: 1422
Εγγραφή: Παρ 09 Φεβ 2018, 23:37
Τοποθεσία: Ιωάννινα
Mood:
Έχει βάλει Like: 0
Του έχουν βάλει Like: 13 times

Απολύμανση φυτών

Δημοσίευση από Panos Safarikas » Τρί 13 Φεβ 2018, 10:42

Πριν φυτέψουμε στο ενυδρείο μας τα νέα μας φυτά (αγορασμένα από κατάστημα ή κλαδέματα από άλλους χομπίστες), καλό είναι να τα απολυμαίνουμε προηγουμένως και παρακάτω θα δούμε μεθόδους απολύμανσης και θα εξηγήσουμε για ποιους λόγους προβαίνουμε σε αυτή τη διαδικασία.

Γιατί;

Μέσω των φυτών, ανεξάρτητα από το που προέρχονται αυτά, μπορούν να μεταφερθούν στο ενυδρείο μας παράσιτα και βακτηρίδια. Ένας επιπλέον λόγος είναι αν δε θέλουμε στο ενυδρείο μας να φτάσουν σαλιγκάρια ή αυγά αυτών, τα οποία θα εκκολαφθούν και θα προκαλέσουν ανεξέλεγκτο αριθμό σαλιγκαριών που πολύ δύσκολα θα καταφέρουμε να αφαιρέσουμε (ακατόρθωτο θα έλεγα εγώ) αν δεν επιθυμούμε να τα φιλοξενούμε στο ενυδρείο μας.

Μέθοδοι:

1. Απολύμανση με χρήση απλής πράσινης χλωρίνης χωρίς αρώματα και πρόσθετα. Σε έναν κουβά φτιάχνουμε ένα μείγμα χλωρίνης – νερού σε αναλογία 1 – 19, δηλαδή ένα μέρος χλωρίνη και 19 μέρη νερό. Μέσα στον κουβά τοποθετούμε τα φυτά και τα αφήνουμε για 2 λεπτά της ώρας περίπου τα πιο εύθραυστα και για 4 λεπτά περίπου λεπτά τα πιο σκληρά όπως ανούμπιες κ.τ.λ.. Υπάρχουν φυτά ωστόσο που τη μέθοδο αυτή δεν την αντέχουν και χαλάνε όπως οι διάφορες moss, οι βαλισνέριες, το κερατόφυλλο, η egeria densa. Σημαντικό επίσης είναι να μη βουτάμε τις ρίζες των φυτών μέσα στο διάλυμα χλωρίνης και πρέπει να φροντίζουμε έτσι ώστε το ριζικό τους σύστημα να παραμένει απ’ έξω καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα δούμε το φυτό να χαλάει σε λίγες ημέρες. Ακολούθως βγάζουμε τα φυτά από το διάλυμα και τα ξεπλένουμε καλά με τρεχούμενο νερό. Αντικαθιστούμε το μείγμα με φρέσκο νερό και προσθέτουμε 5πλή δόση αντιχλωρίου. Ανακατεύουμε το νερό και αφήνουμε εκεί τα φυτά για λίγες ώρες ή τόσο ώστε όταν τα βγάλουμε να μη μυρίζει καθόλου χλωρίνη. Ξεπλένουμε τα φυτά κάτω από τρεχούμενο νερό και τα μεταφέρουμε στο ενυδρείο μας. Με τη μέθοδο αυτή καθαρίζουμε τα φυτά από άλγες, βακτηρίδια, σαλιγκάρια και αυγά αυτών.

2. Απολύμανση με υπερμαγγανικό κάλιο (Potassium Permanganate). Προσθέτουμε μια μικρή ποσότητα υπερμαγγανικού καλίου (πωλείται σε φακελάκια στα φαρμακεία) μέσα σε νερό σε έναν κουβά (ένα φακελάκι, δηλαδή 0,1γρ. σε 1.5 lt νερού). Όταν διαλυθεί πλήρως θα δούμε το μείγμα να έχει πάρει μια σκούρα ροζ απόχρωση. Τοποθετούμε τα φυτά στον κουβά και τα αφήνουμε εκεί για περίπου 15 λεπτά. Βγάζουμε τα φυτά, τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε στον κουβά με φρέσκο νερό με μια καλή ποσότητα αντιχλώριου και ανακατεύουμε ελαφρώς. Ξεπλένουμε τα φυτά κάτω από τρεχούμενο νερό και τα μεταφέρουμε στο ενυδρείο μας. Προσοχή στη χρήση του υπερμαγγανικού καλίου καθώς χρωματίζει όποια επιφάνεια έρθει σε επαφή μαζί του. Κάνει καλή δουλειά τόσο με τις άλγες όσο και με τα βακτηρίδια και τα σαλιγκάρια και τα αυγά τους.

3. Απολύμανση με θειικό αργίλιο. Σε 4 λίτρα νερού βάζουμε 1 κουταλιά της σούπας θειικό αργίλιο και ανακατεύουμε καλά. Τοποθετούμε τα φυτά στο διάλυμα και τα αφήνουμε εκεί για λίγες ώρες. Ακολούθως αφαιρούμε τα φυτά από το μείγμα και τα ξεπλένουμε με μπόλικο τρεχούμενο νερό. Με τη μέθοδο αυτή σκοτώνουμε τα σαλιγκάρια και τα αυγά αυτών αλλά δε γλιτώνουμε από τις άλγες.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Η απολύμανση με τις παραπάνω ουσίες γίνεται πάντα σε έναν κουβά ή λεκάνη με τον τρόπο που ειπώθηκε στην κάθε περίπτωση και ποτέ δε ρίχνουμε τις ουσίες μέσα στο ενυδρείο μας για ευνόητους λόγους. Γενικά θέλει μεγάλη προσοχή στη χρήση των ουσιών καθώς αν αναμειχθούν με κάποια φάρμακα ή άλλα χημικά, μπορεί να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό ή και θάνατο. Η ανάμειξη των ουσιών θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο με νερό βρύσης και ΤΙΠΟΤΑ άλλο. Κατά τις ως άνω διαδικασίες απολύμανσης, να λαμβάνετε τα κατάλληλα μέτρα προστασίας (γάντια και δεν είναι υπερβολή να αναφέρω και γυαλιά προστασίας καθώς με ένα μικρό πιτσίλισμα στο πρόσωπο, μπορεί να προκληθούν σοβαρές βλάβες στα μάτια).
Οι χρήστες που πάτησαν Like στον/ην Panos Safarikas για αυτή τη δημοσίευση:
Xarisgr (Σάβ 20 Φεβ 2021, 14:33)


Κανείς δε πρόκειται ποτέ να αποκτήσει στο ενυδρείο του, εκείνο που τα ψάρια χαίρονται στη φύση!.......αρκέσου στο να προσπαθήσεις να το πλησιάσεις έστω και λίγο.



Απάντηση

Επιστροφή στο “Αναγνώριση / πληροφορίες φυτών - γενικά θέματα”