Tips για ένα όμορφο aquascape με φυτά

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Panos Safarikas
Posts in topic: 1
Δημοσιεύσεις: 1422
Εγγραφή: Παρ 09 Φεβ 2018, 23:37
Τοποθεσία: Ιωάννινα
Mood:
Έχει βάλει Like: 0
Του έχουν βάλει Like: 13 times

Tips για ένα όμορφο aquascape με φυτά

Δημοσίευση από Panos Safarikas » Παρ 09 Μαρ 2018, 11:29

Το φύτεμα του ενυδρείου δεν είναι και τόσο απλή υπόθεση. Ο σωστός τρόπος στο φύτεμα, ανάλογα με τα είδη των φυτών που έχουμε επιλέξει, θα δώσει ένα πολύ πιο όμορφο αποτέλεσμα στο ενυδρείο μας οπτικά, αισθητικά. Υπάρχουν φυτά που μεγαλώνουν πολύ, ψηλώνουν αρκετά, άλλα που δημιουργούν μια θαμνώδη μορφή, άλλα που δένονται σε πέτρες ή ξύλα, υπάρχουν φυτά που παραμένουν χαμηλά και άλλα που αναπτύσσονται πλευρικά και όχι σε ύψος, φυτά που έχουν φύλλα με μεγάλο πλάτος και άλλα με πολύ στενά. Παρακάτω θα επιχειρήσω να δώσω κάποια tips ώστε να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα (αισθητικά), ανάλογα με τα γούστα του κάθε ενός βέβαια. Τι είναι αυτά που πρέπει να προσέξουμε; Σε τι πρέπει να δώσουμε έμφαση και τι ειναι αυτά που πρέπει να αποφεύγουμε; Τι πρέπει να κάνουμε για να επιτύχουμε κάτι που θα προκαλέσει τον θαυμασμό; Βέβαια ο κάθε χομπίστας βλέπει τα πράγματα με τη δική του αισθητική, ωστόσο κάποια από τα παρακάτω tips, θα φανούν σε όλους μας χρήσιμα.


1. Τοποθετείστε τα φυτά στη σωστή θέση ανάλογα με το ύψος στο οποίο φτάνουν. Στην πίσω ζώνη του ενυδρείου (πλάτη) φυτέψτε τα φυτά που γίνονται μεγάλα σε ύψος ώστε να δημιουργήσετε ένα όμορφο φόντο και τα υπόλοιπα ανάλογα με το μέγεθός τους, πιο μπροστά μέχρι να φτάσετε στο σημείο να έχετε στη μπροστινή ζώνη ένα χαλί ή μόνο το υπόστρωμα με κάποια αρκετά χαμηλά φυτά. Με τον τρόπο αυτό, αφήνουμε χώρο στα ψάρια μας να κολυμπούν άνετα σε όλο το μήκος και τη στήλη του νερού ενώ ταυτόχρονα δεν αφήνουμε τα μεγάλα φυτά να επισκιάζουν τα χαμηλότερα κρύβοντας τους πολύτιμο φώς αλλά δίνουμε και βάθος στο ενυδρείο μας με την κλιμακούμενη διάταξη των φυτών.

2. 
Μη χρησιμοποιήσετε ογκώδεις πέτρες και ξύλα (ειδικά σε μικρά ενυδρεία) καθώς πέραν του ότι καταλαμβάνουν πολύ χώρο στη γυάλα και τον στερούν από τα ψάρια μας για ένα πιο άνετο κολύμπι, τραβούν την προσοχή του θεατή και μπορεί να «χαθούν» τα φυτά σας που θα πρέπει να αποτελούν το κεντρικό κομμάτι του ενυδρείου.

3.  Μη χρησιμοποιείτε πολλά διαφορετικά πετρώματα και σε διάφορα χρώματα καθώς μπορεί να καταντήσει το ενυδρείο σας "τσίρκο". Ναι, στη φύση υπάρχουν διαφορετικά πετρώματα με διάφορα σχήματα και χρώματα αλλά μη ξεχνάτε ότι εδώ έχουμε έναν μικρό χώρο και τα πολλά χρώματα και σχήματα τουλάχιστον στις πέτρες, δεν είναι και ότι καλύτερο οπτικά. Επιλέξτε ένα είδος ή δύο αλλά ταιριαστά μεταξύ τους και όχι σε πολύ μεγάλους αριθμούς.

4. Τοποθετείστε τα φυτά σοφά ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε ενός. Φυτά που πρέπει να λαμβάνουν αρκετό φως, δε πρέπει να επισκιάζονται από άλλα ή να φυτεύονται σε σημεία του ενυδρείου που ο φωτισμός συνήθως είναι πιο χαμηλός (πλαϊνά σημεία του ενυδρείου συνήθως και πίσω γωνίες). Φυτά που πρέπει να μένουν σε σκιερά μέρη (π.χ. Ανούμπιες) αντίστοιχα, πρέπει να τοποθετούνται σε ανάλογα σημεία, είτε στα πλαϊνά όπως προαναφέρθηκε, είτε κάτω από τη σκιά άλλων πιο ψηλών φυτών, ξύλων κτλ..

5. Φυτέψτε τα φυτά σε ομάδες (συστάδες), δίνουν ένα καλύτερο, αισθητικά, αποτέλεσμα όταν διατηρούν μια θαμνώδη μορφή και φυτεύονται κατ’ είδος και όχι άναρχα, το ίδιο φυτό δηλαδή φυτεμένο σε διαφορετικά σημεία.

6.  Αποφύγετε ακόμα και σε μεγάλα ενυδρεία, να φυτεύετε έναν μεγάλο αριθμό ταχέως αναπτυσσόμενων φυτών απλά και μόνο επειδή έχετε χώρο. Σύντομα κάποια φυτά, όταν ξεκινήσουν να  αναπτύσσονται, θα «χαθούν» μέσα στο ενυδρείο αφού ουσιαστικά θα δημιουργηθεί μια ζούγκλα και τα μεγαλύτερα ή εκείνα με πιο πλατιά φύλλα, θα κρύβουν τα πιο χαμηλά και λεπτών φυλλωμάτων φυτά. Βέβαια ενυδρεία τύπου ζούγκλας αρέσουν σε πολλούς.

7.  Ένα σκούρο υπόστρωμα κάνει καλύτερη αντίθεση με το πράσινο των φυτών από ότι ένα λευκό ή ανοιχτό μπεζ…..ωστόσο, περί ορέξεως…….

8.  Αν έχετε τοποθετήσει για διακόσμηση ξύλα ή πέτρες στο ενυδρείο σας, μην αφήσετε τα φυτά να τα καλύψουν εντελώς αλλά όσα βρίσκονται πέριξ των διακοσμητικών υλικών, να κλαδεύονται πιο τακτικά, αφού ο λόγος που τα υλικά αυτά μπήκαν στο ενυδρείο, είναι να φαίνονται, διακριτικά μεν αλλά όχι και να καλύπτονται πλήρως από τα φυτά.

9.  Μη φυτεύετε φυτά που πρέπει να δεθούν σε επιφάνειες (πέτρες ή ξύλα/ρίζες) είτε γιατί θα σαπίσουν (Anubia, microsorum pteropus κ.τ.λ.) είτε γιατί δε θα αναπτυχθούν αλλά και δε θα παραμείνουν στο υπόστρωμα χωρίς κάτι να τα συγκρατεί (π.χ. moss). Τα φυτά αυτά δένονται με πετονιά ή σπάγκο ελαφρά σε πέτρες ή ξύλα για να μη τραυματίσουμε τον κεντρικό κορμό τους (εκτός από τις moss που αν δε τις δέσουμε καλά και σε μεγάλη επιφάνεια, σύντομα θα τις δούμε να επιπλέουν στο νερό).

10.  Μη φυτεύετε πολλά φυτά με κόκκινο φύλλωμα στο ενυδρείο. Εκτός του ότι είναι κουραστικό στο μάτι, χάνεται η ομορφιά του aquascare αφού αυτά τοποθετούνται περισσότερο για να «σπάει» το πράσινο χρώμα των υπόλοιπων φυτών. Άλλωστε θέλουμε ένα ενυδρείο με περισσότερο φωτεινά χρώματα από ένα με πιο σκούρα εικόνα.

11.  Αν έχετε ψάρια που κινούνται στον βυθό ή που συνηθίζουν να σκάβουν προκειμένου να βρουν την τροφή τους, προστατεύστε τα φυτά που εύκολα μπορούν να ξεθάψουν (ειδικά εκείνα που έχουν λεπτό μίσχο ή δεν αναπτύσσουν μεγάλο ριζικό σύστημα) με την τοποθέτηση πετρών περιμετρικά ή με άλλα φυτά με πιο μεγάλο ριζικό σύστημα και σκληρά στελέχη.

12.  Φυτά που αναπτύσσουν μεγάλο ριζικό σύστημα (Βαλισνέριες, Εχινόδοροι κ.τ.λ.) καλό είναι να φυτεύονται σε σημεία που υπάρχει μπόλικο υπόστρωμα ώστε να αναπτύξουν εκεί τις ρίζες τους και να αναπτυχθούν κατά συνέπεια και εκείνα σωστά. Μη φυτεύετε ωστόσο φυτά που αναπτύσσουν πολύ μεγάλο ριζικό σύστημα (π.χ. Εχινόδορους) πολύ κοντά μεταξύ τους, αν έχετε περισσότερα από ένα φυτά της ίδιας οικογένειας, καθώς στην κυριολεξία θα πνίξουν το υπόστρωμα με τις ρίζες τους και θα προκαλέσουν πρόβλημα σε άλλα γειτονικά φυτά.

13.  Τα ψηλά φυτά όταν τα διατηρούμε σε ομάδες και έρθει η ώρα να τα κλαδέψουμε, καλό είναι αν μη τα κόβουμε στο ίδιο μήκος όλα αλλά τα μπροστινά στελέχη περισσότερο και σταδιακά μειώνουμε το κλάδεμα όσο πηγαίνουμε προς τα πίσω. Με τον τρόπο αυτό δίνουμε βάθος στο σχήμα (θάμνο) που έχουμε πετύχει.

14.  Το κλάδεμα πρέπει να γίνεται τακτικά ώστε τα φυτά να αναζωογονούνται,να τονώνονται και να παραμένουν υγιή και όμορφα.

15.  Ανάλογα με το είδος του aquascape που έχουμε επιλέξει, τοποθετούμε και τα ανάλογα φυτά. Για παράδειγμα σε ένα ενυδρείο Iwagumi δεν υπάρχει λόγος να προσθέσουμε μεγάλα φυτά με πλατιά φύλλα (Εχινόδορο π.χ.) ή ψηλά (βαλισνέριες) καθώς έτσι στην ουσία δεν υφίσταται πλέον ο συγκεκριμένος τύπος ενυδρείου που επιτάσσει ένα λιτό περιβάλλον με πέτρες και φυτά carpets ή σε ένα dutch στυλ ενυδρείο δε βάζουμε διακοσμητικά και άλλα αντικείμενα που τραβούν τα βλέμματα ή φυτά με φύλλα με μεγάλο πλάτος.

16.  Αποφύγετε να τοποθετήσετε μια μεγάλη πέτρα ως κεντρικό θέμα. Σε ένα φυτεμένο ενυδρείο το κεντρικό θέμα είναι τα φυτά και αυτά πρέπει να αναδεικνύουμε.
0.jpg
17.  Μπορείτε να τοποθετήσετε τα φυτά σας με διάφορους τρόπους, είτε καλύπτοντας όλο το ενυδρείο είτε αφήνοντας κάποια σημεία κενά. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να το πετύχετε το τελευταίο όπως:

α)  Τοποθετείστε μια ρίζα ή ενα σύμπλεγμα ξύλων και κλαδιών στη μία πλευρά του ενυδρείου και πίσω, ανάμεσα, μπροστά από αυτή, διάφορα φυτά και όσο κινείστε προς το κέντρο και την απέναντι πλευρά του ενυδρείου, φυτέψτε όλο και χαμηλότερα φυτά. Δημιουργήστε δηλαδή μια φθήνουσα κατάσταση από τη μια πλευρά προς την άλλη. Αν δεν υπάρχει μια ρίζα με μεγάλα και μακριά κλαδιά, χρησιμοποιείστε μερικές πέτρες και λίγα λεπτά ξύλα ανάμεσα και στην κορυφή τους. 
1.jpg
2.jpg


β)  Αφήστε στο κέντρο ένα V κενό, δηλαδή κάνετε ότι και στην προηγούμενη περίπτωση (αν δεν έχετε μεγάλο ενυδρείο, αποφύγετε τις ρίζες και τις πέτρες) αλλά και από τις δυο πλευρές του ενυδρείου μέχρι τα χαμηλά φυτά να συγκλίνουν προς το κέντρο. Μπορείτε να αφήσετε ανάμεσα στα δύο σχήματα μια νεκρή ζώνη με διαφορετικό χρώμα άμμου ή χαλικιού (όχι χρωματιστού εννοείται) από αυτό που έχετε στο υπόλοιπο ενυδρείο, δίνοντας την αίσθηση ενός μονοπατιού.
3.jpg
4.jpg


γ) Δημιουργείστε στο κέντρο ένα σύμπλεγμα από ρίζες και πέτρες περιτριγυρισμένα με όμορφα φυτά και φυτέψτε όλο και πιο χαμηλά όσο κινείστε προς τις άκρες του ενυδρείου. Σε πολλούς δεν αρέσει το συγκεκριμένο στήσιμο αλλά προσωπικά επειδή το έχω δοκιμάσει, είδα ένα πραγματικά εντυπωσιακό αποτέλεσμα
5.jpg
6.jpg
19. Αποφύγετε τη συμμετρία στα χρώματα των φυτών. Για παράδειγμα, μη τοποθετείτε ένα κόκκινο φυτό στο κέντρο του ενυδρείου και γύρω γύρω τα πράσινα. Επιλέξτε να τοποθετήσετε το κόκκινο φυτό λίγο πιο αριστερά ή δεξιά από το κέντρο αλλά όχι στα πλαϊνά τζάμια του ενυδρείου. Αν έχετε δύο κόκκινα φυτά, μη τα τοποθετειτε στην ίδια πλευρά του ενυδρείου αλλά το ένα απέναντι, αντικριστά. Φέρτε το όμως ένα σε μια θέση πιο πίσω ή πιο μπροστά και προσαρμόστε το ύψος του με ένα κλάδεμα ώστε να μην είναι στο ίδιο ύψος με το απέναντι κόκκινο.


Κανείς δε πρόκειται ποτέ να αποκτήσει στο ενυδρείο του, εκείνο που τα ψάρια χαίρονται στη φύση!.......αρκέσου στο να προσπαθήσεις να το πλησιάσεις έστω και λίγο.

Μπάμπης
Posts in topic: 1
Δημοσιεύσεις: 1682
Εγγραφή: Κυρ 11 Φεβ 2018, 10:41
Τοποθεσία: Μυτιληνη
Έχει βάλει Like: 593 times
Του έχουν βάλει Like: 316 times

Re: Tips για ένα όμορφο aquascape με φυτά

Δημοσίευση από Μπάμπης » Παρ 09 Μαρ 2018, 19:42

Για αλλη μια φορα χρησιμες πληροφοριες για οσους σκοπευουν να προχωρησουν σε φυτεμενο ενυδρειο.

:bravo:

Απάντηση

Επιστροφή στο “Αναγνώριση / πληροφορίες φυτών - γενικά θέματα”