Τύποι φυτεμένων ενυδρείων

Κλειδωμένο
Άβαταρ μέλους
Panos Safarikas
Posts in topic: 1
Δημοσιεύσεις: 1422
Εγγραφή: Παρ 09 Φεβ 2018, 23:37
Τοποθεσία: Ιωάννινα
Mood:
Έχει βάλει Like: 0
Του έχουν βάλει Like: 13 times

Τύποι φυτεμένων ενυδρείων

Δημοσίευση από Panos Safarikas » Πέμ 22 Φεβ 2018, 20:08

Τύποι σχεδιασμού φυτεμένων ενυδρείων

Αυτό το θέμα είναι αφιερωμένο στις αρχές του aquascaping και περιλαμβάνει πληροφορίες και φωτογραφίες που προέρχονται από το διαδίκτυο. Η πρόθεσή μας είναι να εισάγουμε την αισθητική και τα οπτικά στοιχεία των ενυδρείων, που εστιάζουν στην εξήγηση των τεχνικών για όλους εκείνους που ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν τα δικά τους ξεχωριστά και όμορφα ενυδρεία. Τα σχέδια του Aquascape λοιπόν, περιλαμβάνουν μια σειρά ξεχωριστών στυλ που θα δούμε παρακάτω.


DUTCH AQUARIUM (Ολλανδικό στυλ)
Dutch aquarium.jpg
Το ολλανδικό ενυδρείο χρησιμοποιεί μια πλούσια διάταξη φυτών στην οποία εμφανίζονται πολλαπλοί τύποι αυτών με διαφορετικά χρώματα, μεγέθη και υφές φύλλων και μοιάζει με τα χερσαία φυτά όπως παρουσιάζονται σε έναν κήπο με πλούσια ανθοφορία. Αυτό το στυλ αναπτύχθηκε στις Κάτω Χώρες από το 1930 όταν και ο εξοπλισμός του ενυδρείου γλυκού νερού κυκλοφόρησε στο εμπόριο. Προσομοιάζει τα φυτά που βρίσκονται σε βεράντες και κήπους, διαφορετικών μεγεθών και επιπέδων και πολύ συχνά, σχεδόν πάντα, απουσιάζουν οι πέτρες και τα ξύλα. Οι γραμμικές σειρές των φυτών που εκτείνονται από αριστερά προς τα δεξιά αναφέρονται ως "Ολλανδικοί δρόμοι". Αν και χρησιμοποιούνται πολλοί τύποι φυτών, κάποιος βλέπει συνήθως τακτοποιημένες συστάδες φυτών με λεπτό, φτερωτό φύλλωμα.



NATURE AQUARIUM ή ΑΜΑΝΟ
NATURE.png
Αποτελεί το φυσικο ή ιαπωνικό στυλ, που εισήχθη στη δεκαετία του 1990 από τον Takashi Amano. Η σειρά Nature Aquarium World, πυροδότησε ένα κύμα ενδιαφέροντος για την κηπουρική του ενυδρείου και έχει αναφερθεί ότι έχει θέσει ένα «νέο πρότυπο στη διαχείριση ενυδρείων». Οι συνθέσεις του Amano βασίζονται σε ιαπωνικές τεχνικές κηπουρικής που προσπαθούν να μιμηθούν τα φυσικά τοπία με την ασύμμετρη διάταξη συστάδων σχετικά μικρών (χαμηλών) ειδών φυτών και προσεκτικά επιλεγμένων πετρωμάτων ή "παρασυρόμενων" ξύλων. Ο στόχος είναι να δημιουργήσει ένα τοπίο σε μινιατούρα, αντί για έναν πολύχρωμο κήπο όπως π.χ. το Dutch style.


IWAGUMI AQUARIUM
IWAGUMI 1.jpg
IWAGUMI 2.jpg
Είναι μια μορφή του φυσικού στυλ, η ιαπωνική λέξη "Iwagumi" κυριολεκτικά σημαίνει "σχηματισμός πετρωμάτων". Σε ένα ενυδρείο τύπου Iwagumi, οι βράχοι είναι τα "οστά" μιας φυσικής σύνθεσης και συνήθως το scape αποτελείται από τρεις βράχους. Έναν κύριο ή μεγάλο βράχο που πλαισιώνεται από δύο μικρότερους βράχους και όχι ποτέ ίσου μεγέθους. Οι βράχοι βρίσκονται ανάμεσα από ένα όμορφο καταπράσινο χαλί και χαμηλά φυτά που σχηματίζουν θάμνους. Για να τονίσουμε και να διατηρήσουμε το μινιμαλιστικό στυλ του ενυδρείου, επιλέγουμε μικρά ψάρια ενός μόνο είδους. Στο χόμπι μας, ο αριθμός των πετρωμάτων έχει επεκταθεί πολύ πέρα από τα τρία και πλέον χρησιμοποιούνται από τους χομπίστες περισσότερα και σε διάφορα μεγέθη, ωστόσο θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι βασικές (αρχικές) αρχές του συγκεκριμένου στυλ.



El NATURAL - WALSTAD AQUARIUM
EL NATURAL 2.jpg
Αυτό το στυλ είναι πολύ διαφορετικό από άλλα aquascaping. Παρά το γεγονός ότι το ΕL NATURAL στυλ είναι κάτι περισσότερο από μια τεχνική ανάπτυξης φυτών που περιλαμβάνει τη χρήση πιο φυσικού φωτισμού, φυσικό υπόστρωμα και μερικές αλλαγές νερού, αυτά τα ενυδρεία συχνά έχουν τη δική τους "γεύση" και το δικό τους ξεχωριστό περιβάλλον. Το EL NATURAL έχει σχεδιαστεί και προωθήθηκε αρχικά από την Diana Walstad που είναι γνωστή οικολόγος και συγγραφέας γι' αυτό άλλωστε το συγκεκριμένο στυλ πήρε και το όνομά της. Κατά πάσα πιθανότατα δεν θα δείτε αυτά τα scapes σε aquascaping διαγωνισμούς αλλά είναι ένα στυλ ενυδρείου που πολλοί αγαπούν λόγω της πιο ρεαλιστικής προσομοίωσης της φύσης αντί ενός τεχνητά σχεδιασμένου περιβάλλοντος.



TAIWAN AQUARIUM
TAIWAN 1.jpg
Το συγκεκριμένο στυλ έχει πάρει στοιχεία από τους ολλανδικούς κήπους, Zen κήπους και τα φυσικά στοιχεία του Amano για να δημιουργήσει aquascapes δίνοντας έμφαση στα υψηλά επίπεδα και το βάθος. Εκτός από τα υψηλά επίπεδα που θα παρατηρήσουμε, άλλα μικρότερα στοιχεία, δομές ή αντικείμενα που έχουν τοποθετηθεί στο aquascape, μας επισημαίνουν ότι ο τελικός στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα πιο ζωντανό τοπίο. Δεν είναι τόσο διαδεδομένα ωστόσο στο χόμπι καθώς αρκετά scapes περιέχουν διακόσμηση με αντικείμενα/μινιατούρες που δε συναντούμε σε φυσικά υγρά στοιχεία, όπως αντικείμενα καθημερινής χρήσης από ανθρώπους.



JUNGLE AQUARIUM
jugle 1.jpg
Το συγκεκριμένο στυλ επιτρέπει μια μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων όσο αφορά την επιλογή και τον αριθμό των φυτών. Η ευελιξία του στυλ στην πραγματικότητα επιτρέπει στα φυτά να αναπτυχθούν μέχρι να φτάσουν την επιφάνεια του ενυδρείου και χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε ποσότητα πετρωμάτων ή ξύλων, χωρίς ωστόσο να το παρακάνουμε με αυτά τα υλικά. Το τελικό αποτέλεσμα θα δείχνει σαν ένα μέρος ενός ανεξερεύνητου τροπικού δάσος, χωρίς την παρέμβαση του ανθρώπου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα "χαλί" και στα πλαϊνά και πίσω από αυτό να αναπτυχθούν τα πιο ψηλά φυτά καθώς είναι πιο καλαίσθητο το αποτέλεσμα όταν υπάρχουν ορισμένες ανοιχτές περιοχές.


BIOTOPE AQUARIUM
biotope 1.jpg
Τα βιοτοπικά aquascapes έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να αναπαράγουν ακριβώς ένα συγκεκριμένο υδροβιότοπο, σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική τοποθεσία και όχι απαραιτήτως να δημιουργήσουν ένα κήπο όπως είδαμε σε κάποια από τα παραπάνω στυλ. Η παρουσία του συνόλου των φυτών και των ψαριών του βιότοπου δεν είναι απαραίτητη αλλά αν αυτό συμβεί, θα πρέπει να ταιριάζει η επιλογή τους με αυτό που θα μπορούσε να συναντήσει κάποιος στη φύση στον συγκεκριμένο υδροβιότοπο τον οποίο αντιπροσωπεύει το ενυδρείο μας, όπως ο βυθός (υπόστρωμα), η διάταξη των φυτών αλλά ακόμη και η χημική σύνθεση του νερού.




PALUDARIUM
paludarium 2.jpg
Σε ένα paludarium, ένα μέρος του scape είναι κάτω από το νερό και το υπόλοιπο μέρος του είναι πάνω από την επιφάνεια αυτού. Το υπόστρωμα δηλαδή είναι έτσι τοποθετημένο ώστε κάποια μέρη του να δημιουργούν "γη" που βρίσκεται πάνω από την επιφάνεια του νερού και η δεξαμενή είναι γεμάτη με νερό μόνο μέχρι ένα συγκεκριμένο επίπεδο, αφήνοντας ακάλυπτα σημεία ξηράς. Τόσο μέσα στο νερό όσο και πάνω στα σημεία που βρίσκονται πάνω από την επιφάνεια του, τοποθετούνται φυτά (ανάλογα το σημείο πάει και το είδος του φυτού) και δίνουν μία πιο συνολική εικόνα ενός φυσικού τοπίου με υδάτινο στοιχείο.



Πηγή: www.submersionprojects.wordpress.com


Κανείς δε πρόκειται ποτέ να αποκτήσει στο ενυδρείο του, εκείνο που τα ψάρια χαίρονται στη φύση!.......αρκέσου στο να προσπαθήσεις να το πλησιάσεις έστω και λίγο.


Κλειδωμένο

Επιστροφή στο “Αναγνώριση / πληροφορίες φυτών - γενικά θέματα”