Ασθένειες που μεταδίδονται από τα ψάρια στον άνθρωπο.

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Τάκης
Administrator
Posts in topic: 1
Δημοσιεύσεις: 3539
Εγγραφή: Παρ 02 Φεβ 2018, 14:57
Τοποθεσία: Κερατσίνι
Mood:
Έχει βάλει Like: 800 times
Του έχουν βάλει Like: 1025 times

Ασθένειες που μεταδίδονται από τα ψάρια στον άνθρωπο.

Δημοσίευση από Τάκης » Πέμ 01 Οκτ 2020, 14:00

cute_kids__blue_fantasy-640x960.jpg


Υπάρχουν ασθένειες που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο , αυτές λέγονται Ζωονοσίες.
Κάποιες από αυτές είναι θανατηφόρες , όπως η λύσσα.
Οι ζωονοσίες μπορούν να προκληθούν από παράσιτα, μύκητες , ιούς και βακτήρια.
Επίσης πολλά ζώα είναι φορείς διάφορων ασθενειών που μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο χωρίς τα ίδια τα ζώα να νοσούν.
Σε αυτές τις ασθένειες όπως και σε όλες που μπορεί να προσβάλουν ανθρώπους πιο ευάλωτοι να προσβληθούν είναι οι άνθρωποι με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα όπως ασθενείς , ηλικιωμένοι , γυναίκες κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης , βρέφη και μικρά παιδιά.
Με απαραίτητες όμως προφυλάξεις μειώνεται ο κίνδυνος να προσβληθούν.
Και τα ψάρια μπορούν να μεταδώσουν κάποιες ασθένειες στον άνθρωπο , αυτές όμως οι περιπτώσεις είναι πιο σπάνιες, δεν παύουν όμως να υπάρχουν.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να μας πιάνει πανικός , η σωστή και τακτική συντήρηση του ενυδρείου , οι τακτικές αλλαγές και γενικότερα η φροντίδα τους ενυδρείου μας , μας προφυλάσσει από τέτοιες άσχημες καταστάσεις.
Επίσης είναι απαραίτητες οι αναγκαίες προφυλάξεις και η προσωπική υγιεινή όπως η απολύμανση των χεριών πριν και μετά , να χρησιμοποιούμε κατάλληλα γάντια και να αποφεύγουμε τη κατάποση νερού από ενυδρείο.

Οι ζωονόσοι που σχετίζονται με την επαφή με τα ψάρια είναι κυρίως βακτηριακές λοιμώξεις.
Αυτές περιλαμβάνουν

Mycobacterium
Τα άτυπα μυκοβακτηρίδια περιλαμβάνουν μια μεγάλη ομάδα με περισσότερα από 130 είδη. Έχουν κοινά χαρακτηριστικά με το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης, όπως είναι η δομή του κυτταρικού τοιχώματος, αλλά διαφέρουν στο ότι δεν είναι ιδιαίτερα παθογόνα (προκαλούν λοιμώξεις μόνο σε ανοσοκατασταλμένους ασθενείς) και ζουν βασικά στο περιβάλλον.
Είναι μικρόβια που αφθονούν στο περιβάλλον και ιδιαίτερα όπου υπάρχουν νερά. Αντέχουν στο χλώριο, (συγκέντρωση που χρησιμοποιείται στο δίκτυο ύδρευσης) και γι’ αυτό τα βρίσκουμε και στο πόσιμο νερό.
Η παρουσία τους στο δίκτυο ύδρευσης διευκολύνεται από την ιδιότητα τους να σχηματίζουν βιομεμβράνες (biofilms) στα τοιχώματα των σωλήνων ύδρευσης. Επίσης, επειδή αντέχουν σε πολύ υψηλή και χαμηλή θερμοκρασία, βρίσκονται στην τροφοδοσία νερών στα κέντρα αναψυχής και στις παγοποιητικές μηχανές. Σημειώνεται ότι επιβιώνουν επίσης σε όξινο περιβάλλον (pΗ 4.5-5.5) όταν υπάρχουν σχετικά αναερόβιες συνθήκες. Είναι ολιγοτροφικά μικρόβια (δεν έχουν τροφικές απαιτήσεις) και γι’ αυτό επιβιώνουν ακόμη και σε απεσταγμένο νερό. Επίσης βρίσκονται στο έδαφος, ιδιαίτερα όταν είναι πλούσιο σε άνθρακα, καθώς επίσης και σε πολλές τροφές.

Erysipelothrix (Ερυθρά των χοίρων)
Η ερυθρά είναι λοιμώδης νόσος των χοίρων εξαπλωμένη σε ολόκληρο τον κόσμο και χαρακτηρίζεται από σηψαιμία και χρόνιες εντοπίσεις στο δέρμα, στις αρθρώσεις και στην καρδιά. Μεταδίδεται και στον άνθρωπο με δερματική συνήθως εντόπιση.

Campylobacter
Το καμπυλοβακτήριο (ή καμπυλοβακτηρίδιο) είναι ένα Gram-αρνητικό βακτήριο με χαρακτηριστικό καμπυ¬λωτό σχήμα. Με βάση τα αντιγόνα του διακρίνονται πολλοί ορότυποι του μικροβίου. Πρόκειται στην πραγματικότητα για μια οµάδα βακτηρίων που προκαλούν γαστρεντερίτιδα σε ανθρώπους και ζώα. Είναι το τρίτο πιο γνωστό μικρόβιο, μετά τη σαλμονέλα και το κολοβακτηρίδιο (e.coli), που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση.
Στον άνθρωπο γαστρεντερίτιδα προκαλείται κυρίως από το Campylobacter jejuni, και µόνο το 1% των περιπτώσεων από άλλα είδη. Το Campylobacter jejuni, αναπτύσσεται καλύτερα στη θερµοκρασία σώµατος των πουλιών, που φέρουν το µικρόβιο χωρίς να νοσούν.


Aeromonas
Η αερομονάδα (Aeromonas hydrophila) είναι Gram-αρνητικό βακτήριο που προκαλεί λοιμώξεις. Από τα γνωστά είδη μόνο η Aeromonas hydrophila προκαλεί στον άνθρωπο λοιμώξεις του πε¬πτικού συστήματος, μέσω της δράσης εντεροτοξίνης, η οποία μοιά¬ζει με την τοξίνη του δονακίου της χολέρας.
Το βακτήριο έχει παγκόσμια κατανομή. Είναι μικρόβιο του περιβάλλοντος και βρίσκεται σε πηγές νερού, σε θαλάσσιο νερό και στα λύματα. Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι βρίσκεται ακόμα και σε ληγμένα καλλυντικά. Προκαλεί λοιμώξεις σε ανθρώπους, αμφίβια ζώα (π.χ. βατράχους), ψάρια, πουλιά, φίδια.
Μεταδίδεται με την εντεροστοματική οδό μέσω μολυσμένων χεριών, λήψη μολυσμένων νερών ή τροφίμων (π.χ. ψάρια).

Vibrio (Χολέρα)
Η χολέρα (γνωστή και ως Πτερος ή Επιδημιακή χολέρα) είναι ένα νόσημα που προκαλείται απο το βακτήριο Δονάκιο της χολέρας (Vibrio cholerae) και χαρακτηρίζεται από έντονη διάρροια, η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αφυδάτωση. Οφείλεται στην κατανάλωση νερού, γάλακτος, ή τροφών που έχουν μολυνθεί εξαιτίας των ανθυγιεινών τρόπων λειτουργίας των συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης.

Edwardsiella
Βακτηρίδιο που προκαλεί εντερίτιδα

Escherichia
Είδος κολοβακτηρίδιου


Salmonella
Η σαλμονέλα ή σαλμονέλλα είναι ένα γένος παθογόνων ραβδόμορφων κινητών βακτηρίων (εξαιρέσεις τα μη κινητά Salmonella Gallinarum και Salmonella Pullorum), που προκαλεί ποικίλες ασθένειες στο έντερο και το στομάχι. Οι ασθένειες αυτές ονομάζονται σαλμονέλλωση. Οι δύο κυριότερες κατηγορίες σαλμονέλας είναι η τυφική και η μη τυφική σαλμονέλλωση. Η σαλμονέλα προκαλείται, όταν το μικρόβιό της διεισδύσει στο επιθήλιο του λεπτού εντέρου και προκαλέσει φλεγμονή, με αποτέλεσμα -σύμφωνα με στοιχεία- να παραχθεί μια εντεροτοξίνη στα εντερικά κύτταρα. Η ασθένεια αυτή προέρχεται συνήθως από το νερό, το χώμα, τα έντομα, τις επιφάνειες εργοστασίων και κουζινών, τα ζωικά περιττώματα και τα ακατέργαστα κρέατα, πουλερικά και θαλασσινά.

Klebsiella
Οι κλεμπσιέλλες είναι Gram-αρνητικά βακτηρίδια που ανήκουν στην ίδια οικογένεια με το κολοβακτηρίδιο (εντεροβακτηριοειδή).
Οι κλεμπσιέλλες βρίσκονται στο έδαφος, τα φυτά και το νερό.
Αποτελούν μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου και του βλεννογόνου του ανωτέρου αναπνευστικού σε 10% των υγιών ανθρώπων.


Streptococcus iniae
Γένος θετικών κατά Gram, δυνητικά αναερόβιων κόκκων της οικογένειας Streptococcaceae.
Πολλά είδη είναι σαπρόφυτα ενώ άλλα είναι επικίνδυνα παθογόνα.


Cryptosporidia (παράσιτο)
Το κρυπτοσπορίδιο (Cryptosporidium) είναι ένα ενδοκυτταρικό παράσιτο της συνομοταξίας των Apicomplexa που μολύνει τον άνθρωπο, τα βοοειδή, τα πουλιά, τα ψάρια και τα ερπετά. Ολοκληρώνει τον κύκλο ζωής του εντός του ξενιστή, δημιουργώντας κύστεις που απεκκρίνονται στα κόπρανα, μολύνοντας κατά αυτόν τον τρόπο νέους ξενιστές. Παρότι έχουν περιγραφεί 22 είδη κρυπτοσποριδίου, σχεδόν το 90% των κρουσμάτων κρυπτοσποριδίωσης στους ανθρώπους αποδίδεται σε δύο μόνο είδη, το C. hominis (προηγουμένως γνωστό ως C. parvum γονοτύπου 1) και το C. parvum. Τα κρυπτοσπορίδια C. meleagridis, C. canis, C. felis, C. suis, C. muris, C. fayeri, C. ubiquitum και C. cuniculus προκαλούν σπανιότερα νόσηση στον άνθρωπο.
Το παράσιτο προστατεύεται από ένα εξωτερικό περίβλημα, το οποίο του επιτρέπει να επιβιώνει έξω από τον ξενιστή για μακρά χρονικά διαστήματα και το καθιστά ιδιαίτερα ανθεκτικό στα επίπεδα που κυμαίνεται συνήθως η συγκέντρωση χλωρίου στο πόσιμο νερό και στις κολυμβητικές δεξαμενές. Ο βρασμός είναι η πιο κοινή μέθοδος για την εξάλειψη του παρασίτου από το νερό. Αντίθετα, τα αντισηπτικά gel χεριών δεν έχουν καμία επίδραση στο μικροοργανισμό.
Το κρυπτοσπορίδιο έχει παγκόσμια κατανομή και μπορεί να ανεβρεθεί σε επιφανειακά ύδατα, σε πισίνες, σε κέντρα ημερήσιας φροντίδας, καθώς και σε νοσοκομεία.


Πρέπει να τονίσουμε πως πρέπει να αποφεύγετε η άσκοπη χρήση φαρμάκων στα ψάρια μας και ειδικότερα αντιβιώσεων,.
Με την άσκοπη χρήση δημιουργούνται ανθεκτικά στελέχη μικροβίων και η καταπολέμηση τους γίνεται δυσκολότερη.
Επίσης πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή στα φάρμακα για τα ψάρια μας , γιατί πολλά από αυτά είναι επικίνδυνα για εμάς
Οι χρήστες που πάτησαν Like στον/ην Τάκης for the post (total 2):
Garbakos (Πέμ 01 Οκτ 2020, 22:22) • Dor.aqua (Παρ 02 Οκτ 2020, 22:46)



Άβαταρ μέλους
Νίκος
Administrator
Posts in topic: 1
Δημοσιεύσεις: 9282
Εγγραφή: Δευ 12 Φεβ 2018, 00:33
Τοποθεσία: Πειραιάς
Έχει βάλει Like: 1832 times
Του έχουν βάλει Like: 2412 times

Re: Ασθένειες που μεταδίδονται από τα ψάρια στον άνθρωπο.

Δημοσίευση από Νίκος » Δευ 05 Οκτ 2020, 10:19

Πανέμορφη δουλειά Τάκη πολλά μπράβο σου!

Να συμπληρώσω οτι υπάρχουν αρκετά είδη ψαριών του θαλασσινού, μαλάκια, καρκινοειδή, αρκετά ανθόζωα, οπως και στελέχη κυανοβακτήριου ακόμα που διαθέτουν δηλητήριο το οποίο ακόμα και με την επαφή με το δέρμα μας μπορει να προκαλέσει αρκετά προβλήματα, ανάλογα φυσικά το είδος!

Για τον λόγο αυτο καλό ειναι πριν αποφασίσουμε να φιλοξενήσουμε κάποιο είδος, να έχουμε συλλέξει όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούμε και πάντα να κρατάμε τους κανόνες ασφαλείας και υγιεινής!

Κλείνοντας και οτι αφορά το βακτήριο vibrio μιας και ειπώθηκε θέλω να αναφέρω το εξής...

Υπάρχει μια πάθηση που βαράει κυρίως τα sps ( small polyps stony) κοράλλια και ονομάζεται rtn (rabit tissue necrosis) το οποίο προκαλεί αστραπιαία λεύκανση της αποικίας σε μερικές ώρες!

Στην επιστημονική κοινότητα και σύμφωνα με αρκετές μελέτες, εικάζεται οτι το συγκεκριμένο βακτήριο ευθύνεται για την θανάτωση τους, υπάρχουν φυσικά και αντικρουόμενες απόψεις, ο χρόνος θα δείξει!
Οι χρήστες που πάτησαν Like στον/ην Νίκος για αυτή τη δημοσίευση:
Τάκης (Δευ 05 Οκτ 2020, 11:08)

Απάντηση

Επιστροφή στο “Ασθένειες γλυκού νερού”