Εύκολες αλλαγές

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Τάκης
Administrator
Posts in topic: 1
Δημοσιεύσεις: 3539
Εγγραφή: Παρ 02 Φεβ 2018, 14:57
Τοποθεσία: Κερατσίνι
Mood:
Έχει βάλει Like: 800 times
Του έχουν βάλει Like: 1025 times

Εύκολες αλλαγές

Δημοσίευση από Τάκης » Πέμ 18 Φεβ 2021, 21:11

Αυτό που κάνει αρκετούς να κουράζονται από το χόμπι είναι οι αλλαγές.
stop.jpg

Είναι γνωστό πως είναι μία απαραίτητη διαδικασία που πρέπει να επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Η σημασία των αλλαγών διατυπώνεται σε αυτό το άρθρο http://www.aquariumlife.gr/viewtopic.php?f=45&t=1222
Εδώ θα προσπαθήσω να σας δείξω μερικούς τρόπους και τον ελάχιστα απαραίτητο εξοπλισμό για να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη.
Το σημαντικότερο είναι να δοθούν ιδέες και ο καθένας να τις τροποποιήσει όπως τον βολεύουν καλύτερα.
Πρώτη φάση είναι η προετοιμασία του νερού.
Το φρέσκο νερό πριν μπει στο ενυδρείο θα πρέπει να έχει αφαιρεθεί το χλώριο και να έχει παραμέτρους και θερμοκρασία παρόμοιες με αυτές του ενυδρείου.
Για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να έχουμε κάποιο δοχείο ή βαρέλι με χωρητικότητα ανάλογη με τον όγκο του ενυδρείου.

varelia.jpg

Καλό είναι ο όγκος του δοχείου προετοιμασίας να είναι τουλάχιστον το 50% του καθαρού όγκου του νερού του ενυδρείου ή και ακόμα περισσότερο.
Θα μου πείτε , αφού συνήθως κάνουμε 30% αλλαγή , γιατί να πάρουμε βαρέλι με όγκο το 50% του ενυδρείου ;
Η απάντηση είναι πως αν υπάρξει ανάγκη για μεγαλύτερη αλλαγή , θα πρέπει να γεμίσουμε το βαρέλι και 2η φορά , αφού θα το πάρουμε που θα το πάρουμε , γιατί να μη το πάρουμε λίγο μεγαλύτερο ;
Επίσης είναι γνωστό πως στο μεγάλο δοχείο/βαρέλι μπορούμε να βάλουμε και λιγότερο νερό , στο μικρότερο όμως δεν μπορούμε παραπάνω, και η διαφορά κόστους αγοράς ενός βαρελιού είναι πολύ μικρή , θα έλεγα αμελητέα , και το αγοράζουμε μία φορά.
Το μόνο πρόβλημα θα έλεγα που υπάρχει είναι να υπάρχει χώρος να αποθηκεύουμε το βαρέλι.
Να δούμε τώρα πως προετοιμάζουμε το νερό στο βαρέλι.
Ξεκινάμε με την αποχλωρίωση.
Τρόποι αποχλωρίωσης υπάρχουν πολλοί.
Ο πιο γνωστός τρόπος είναι με αντιχλώριο.
Όταν χρησιμοποιούμε αντιχλώριο , καλύτερα να ρίχνουμε πρώτα το ανάλογο αντιχλώριο στο δοχείο/βαρέλι προετοιμασίας , και μετά να προσθέτουμε το νερό από τη βρύση.

Και αυτό γιατί όπως πέφτει το νερό από τη βρύση ανακατεύεται με το αντιχλώριο και αποχλωριόνεται ακαριαία , αν προσθέσετε το αντιχλώριο αφού έχετε γεμίσει ήδη το βαρέλι με νερό , θα πρέπει με κάποιο τρόπο να ανακατέψετε καλά το νερό στο δοχείο για να ενεργήσει το αντιχλώριο σε όλον τον όγκο του νερού , και σε αυτή τη περίπτωση θα χρειαστείτε κάποια αντλία ή αεραντλία με αερόπετρα τουλάχιστον για κάνα 10λεπτο.
Άλλος τρόπος αποχλωρίωσης είναι με αεραντλία και αερόπετρα.
Γεμίζουμε το δοχείο/βαρέλι με νερό από τη βρύση , τοποθετούμε στο πάτο του βαρελιού μια αερόπετρα συνδεμένη με αεραντλία , και αφού γεμίσουμε το βαρέλι , βάζουμε σε λειτουργία την αεραντλία και το αφήνουμε τουλάχιστον για 12 ώρες.
Με τον παφλασμό που δημιουργεί η αεραντλία , το χλώριο εξατμίζεται.
Αυτός είναι ένας φυσικός τρόπος αποχλωρίωσης χωρίς τη προσθήκη χημικών όπως το αντιχλώριο.
Επόμενος τρόπος αποχλωρίωσης είναι φίλτρο άνθρακα , και ειδικότερα αν στο σπίτι μας έχουμε κάποιο φίλτρο άνθρακα για το νερό που πίνουμε , τότε το νερό από το φίλτρο είναι απαλλαγμένο από χλώριο αλλά και από άλλα πιθανά τοξικά.
Θα έλεγα πως αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος αποχλωρίωσης ο πιο γρήγορος και ταυτόχρονα ίσως και ο πιο οικονομικός , γιατί με ένα οικιακό φίλτρο άνθρακα θα πίνουμε και εμείς αλλά θα έχουμε και άμεσα πολλές χιλιάδες λίτρα έτοιμο αποχλωριομένο νερό.
Προσωπικά χρησιμοποιώ οικιακό φίλτρο άνθρακα και μαζί με το φίλτρο στερεών μου κοστίζει περίπου 15 Ευρώ το χρόνο .

Η επόμενη φάση είναι να ζεστάνουμε το νερό.
Η θερμοκρασία στο δοχείο προετοιμασίας θα πρέπει να είναι 1 με 2 βαθμούς χαμηλότερη από τη θερμοκρασία του ενυδρείου , ποτέ πιο ζεστό , αλλά ούτε και πολύ πιο κρύο.
Λόγος πως η μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας μπορεί να προκαλέσει θερμικό σοκ στα ψάρια ,
αλλά και το πιο ζεστό νερό έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε οξυγόνο και αυτό μπορεί να στρεσάρει τα ψάρια γιατί δεν πρόλαβαν να προσαρμοστούν.

Και εδώ υπάρχουν αρκετοί τρόποι.
Ο πιο γνωστός τρόπος είναι να βάλουμε έναν θερμαντήρα στο δοχείο/βαρέλι και να περιμένουμε να ζεσταθεί , σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει ο θερμαντήρας να είναι όσο πιο βαθιά μπορούμε στο δοχείο/βαρέλι αλλά να μην ακουμπάει στα πλαστικά μέρη του δοχείου γιατί μπορεί να τα λιώσει.
Όσο πιο χαμηλά είναι στο δοχείο , τόσο πιο ομοιόμορφα ζεσταίνεται όλο το νερό στο δοχείο/βαρέλι , και αυτό γιατί το ζεστό νερό είναι πιο ελαφρύ από το κρύο και κινείται προς την επιφάνεια του δοχείου , έτσι υπάρχει μια συνεχή κίνηση από τα χαμηλότερα στρώματα προς τα ψηλότερα , αν όμως ο θερμαντήρας δεν είναι πολύ χαμηλά , τότε είναι πιθανών ψηλά να έχουμε πιο υψηλή θερμοκρασία από χαμηλά , γιατί η κίνηση αυτή του νερού δεν έφτασε ποτέ χαμηλά και ειδικότερο στον πάτο του βαρελιού.
Μια αντλία που θα λειτουργεί συνέχεια ή μια αεραντλία θα βοηθήσει έτσι ώστε η θερμοκρασία να κατανεμηθεί ομοιόμορφα σε όλο το δοχείο/βαρέλι.
Εδώ θα πρέπει να σας πω πως όσο πιο μεγάλος είναι ο θερμαντήρας , τόσο λιγότερη ενέργεια θα καταναλώσουμε , και ειδικότερα με τα μεγάλα κρύα τους Χειμώνα , και φυσικά το δοχείο/βαρέλι να είναι σε εσωτερικό θερμαινόμενο χώρο αλλιώς θα ζεσταίνουμε την ατμόσφαιρα.
Ο λόγος πως όσο πιο μεγάλος είναι ο θερμαντήρας τόσο πιο λιγότερο ενέργεια θα καταναλώσουμε είναι γιατί ο μεγαλύτερος θερμαντήρας θα ζεστάνει συντομότερα το νερό , και έτσι θα έχουμε λιγότερες απώλειες , γιατί μη ξεχνάμε πως όσο εμείς ζεσταίνουμε το νερό , κάποιο μέρος της θερμότητας χάνεται , και όσο πιο πολύ χρόνο κρατάει αυτή η διαδικασία τόσο πιο πολλές απώλειες θα έχουμε.
Θα σας δώσω ένα παράδειγμα που φάνηκε στο δικό μου βαρέλι.
Και εγώ στις αρχές έβαζα θερμαντήρα στο βαρέλι για ζεσταθεί το νερό ,
Είχα έναν 200αρι θερμαντήρα και ένα βαρέλι 70 λίτρων.
Γέμιζα το βαρέλι 24 ώρες πριν την αλλαγή για να είναι έτοιμο στην επιθυμητή θερμοκρασία και να κάνω την αλλαγή μου.
Όταν αργότερα πήρα έναν βραστήρα χειρός 1000 Watt , το νερό ζεσταινότανε σε λιγότερο από μία ώρα.
Θα μου πείτε πως 1000 watt έχουν πολύ μεγαλύτερη κατανάλωση από τα 200 watt που είχε ο θερμαντήρας.
Η κατανάλωση όμως δεν έχει σχέση μόνο με την ένταση αλλά και με τη διάρκεια.
Έτσι με τα 1000 watt του βραστήρα για 1 ώρα η κατανάλωση μου ήταν 1 KWH ,
με τον θερμαντήρα 200 Watt για 24 ώρες η κατανάλωση είναι 200 Χ 24ώρες = 2,4KWH , δηλαδή σχεδόν 2,5 φορές μεγαλύτερη κατανάλωση με τον θερμαντήρα.

Άλλος τρόπος για να θερμάνουμε το νερό είναι να βράσουμε μια κατσαρόλα νερό ή με βραστήρα που φτιάχνουμε καφέ και να ρίξουμε το ζεστό/καυτό νερό στο δοχείο/βαρέλι.
Εδώ πρέπει να προσέξουμε πως το ζεστό νερό και ειδικότερα το καυτό , να μπει αφού έχουμε βάλει το κρύο , γιατί αλλιώς υπάρχει φόβος να λιώσει το πλαστικό/δοχείο βαρέλι .
Επίσης να το ρίχνουμε σχετικά αργά , να ανακατεύουμε και να μετράμε ταυτόχρονα για να μη γίνει το νερό πιο ζεστό από του ενυδρείου , που ως γνωστό δεν ενδείκνυται .
Αυτός είναι ένας αρκετά γρήγορος τρόπος και ειδικότερα σε επείγουσες καταστάσεις.

Τρίτος τρόπος είναι με βραστήρα χειρός που ανάφερα πριν.


Εικόνα

Με αυτό τον τρόπο αντί για θερμαντήρα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βραστήρα χειρός.
Αυτός ο τρόπος θέλει ιδιαίτερη προσοχή γιατί αν δεν παρακολουθούμε συνέχεια τη θερμοκρασία το νερό μπορεί ακόμα και να βράσει.
Θα πρέπει να προσέχουμε να μην έρθει ο βραστήρας σε επαφή με τα πλαστικά του δοχείου/βαρελιού γιατί μπορεί να λιώσει.
Και τέλος είναι απαραίτητη μια αντλία να ανακατεύει το νερό στο βαρέλι συνέχεια γιατί ο βραστήρας κρεμιέται ψηλά στο βαρέλι και αν δεν υπάρχει κυκλοφορία του νερού , είναι δυνατό ψηλά το νερό ζεσταθεί υπερβολικά πολύ και χαμηλά να είναι κρύο.
Προσωπικά χρησιμοποιώ αυτόν τον τρόπο αλλά έχω πάντα μια μικρή αντλία στο πάτο του βαρελιού που στέλνει το νερό προς τα επάνω και έχω και έναν STC που ελέγχει τη θερμοκρασία.

Όσοι έχουν ψάρια κρύου νερού, όπως χρυσόψαρα , μπορούν να αφήσουν το νερό στο δοχείο/βαρέλι κάποιες ώρες χωρίς κάποιον θερμαντήρα για να έρθει η θερμοκρασία μόνη της στα επίπεδα της θερμοκρασίας περιβάλλοντος.

Κάνοντας μια ανασκόπηση στα παραπάνω , μπορούμε να κάνουμε κάποιους συνδυασμούς, όπως πχ
Να βάλουμε μια αεραντλία να λειτουργεί και έναν θερμαντήρα και την επόμενη μέρα θα έχουμε και ζεστό και αποχλωριομένο νερό χωρίς να χρησιμοποιήσουμε αντιχλώριο.
ή να ρίξουμε το ανάλογο αντιχλώριο στο βαρέλι , να προσθέσουμε κρύο νερό , μετά καυτό νερό και έτσι θα έχουμε πολύ γρήγορα έτοιμο αποχλωριομένο και ζεστό νερό,
ή να γεμίσουμε το δοχείο/βαρέλι με νερό από φίλτρο άνθρακα και μετά να προσθέσουμε νερό που έχει ήδη βράσει για λίγο για να φύγει το χλώριο (με το βράσιμο το χλώριο εξατμίζεται) , και έτσι έχουνε και πάλι γρήγορα έτοιμο αποχλωριομένο και ζεσταμένο νερό,
ή να αποχλωριόσουμε με κάποιον από τους παραπάνω τρόπους το νερό και με βραστήρα να το φέρουμε σχετικά γρήγορα στην επιθυμητή θερμοκρασία αλλά με αυτό το τρόπο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Αφού ετοιμάσουμε το νερό , μπορούμε να ξεκινήσουμε την αλλαγή.
Αυτή η διαδικασία χωρίζεται σε 2 φάσεις ,
Α) να αφαιρέσουμε το ανάλογο νερό από το ενυδρείο
Β) να προσθέσουμε το φρέσκο νερό στο ενυδρείο.
Το έχουμε πει και σε άλλα άρθρα , ΠΟΤΕ δεν βγάζουμε τα ψάρια από το ενυδρείο για να κάνουμε αλλαγή ,
Αφαιρούμε νερό , προσθέτουμε νερό , και ποτέ όλο αν θέλουμε να κάνουμε τεράστια αλλαγή. Πολύ μεγάλες αλλαγές , που δεν χρειάζονται, κάνουμε με διαδοχικές μικρότερες ή με ταυτόχρονη αφαίρεση και προσθήκη φρέσκου νερού.
Δηλαδή μπορούμε να κλείσουμε το φίλτρο και από τη μία άκρη του ενυδρείου να αφαιρούμε νερό και από την αντίθετη να προσθέτουμε φρέσκο.
Τρόποι για να αφαιρέσουμε το νερό υπάρχουν αρκετοί, όπως :
Με κάποιο δοχείο , μπολ , ποτηράκι κλπ. να αδειάζουμε το ενυδρείο σιγά.
Μαζοχιστικός τρόπος θα έλεγα, παιδιά μη το κάνετε θα κουραστείτε και θα βαρεθείτε πολύ γρήγορα :)
Με σκούπα βυθού που ταυτόχρονα καθαρίζουμε και τον βυθό.


cebdceadceb1-ceb5ceb9cebacf8ccebdceb1-37.png

Εδώ θα χρειαστούμε κάποιο ανάλογο δοχείο για μπαίνει το βρώμικο νερό.
Προσωπικά θεωρώ πως η σκούπα βυθού δεν είναι και τόσο απαραίτητη , ειδικά αν έχουμε φυτά στο ενυδρείο θα έλεγα πως είναι απαγορευτική ή ακόμα χειρότερα αν έχουμε γαρίδες ή πολύ μικρά ψάρια.
Άλλος τρόπος είναι με απλό αλφαδολάστιχο , και ρουφώντας να ξεκινήσει να τρέχει το αλφαδολάστιχο.
Και εδώ θα χρειαστούμε ανάλογο δοχείο για να βάλουμε το βρώμικο νερό.
Και αυτός ο τρόπος θέλει ιδιαίτερη προσοχή αν έχουμε μικρά ψάρια ή γαρίδες , ένα τούλι στην είσοδο του λάστιχο θα προστατέψει τα μικρά και τις γαρίδες για να μη τα ρουφήξει η ροή.
Οι δύο παραπάνω τρόποι είναι ιδιαίτερα γνωστοί αλλά είναι γνωστό πως πολλοί έχουμε πιει νερό ενυδρείο στη προσπάθεια μας να ρουφήξουμε 😊
Άλλος τρόπος είναι χρησιμοποιώντας μια αντλία.
Θεωρώ πως είναι ο πιο ασφαλής , γρήγορος και ξεκούραστος τρόπος να αφαιρέσουμε το παλιό νερό από το ενυδρείο.
Δεν χρειάζεται κάποια δυνατή αντλία , σε μικρά ενυδρεία μια αντλία με δυναμικότητα 400 Λ/Ω είναι αρκετή , για ποιο μεγάλα και να μειώσουμε τον χρόνο αδειάσματος μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μία πιο δυνατή.
Και εδώ θα χρειαστούμε ανάλογο δοχείο για να μπει το βρώμικο νερό αλλά μπορούμε κάλλιστα να πάρουμε μακρύ λάστιχο και να στέλνουμε το νερό στην αποχέτευση αν υπάρχει κοντά στο ενυδρείο
Προσωπικά χρησιμοποιώ αυτόν τον τρόπο στο σπίτι και έχω και 10 μέτρα λάστιχο και στέλνω το βρώμικο νερό στην αποχέτευση ή στην ανακύκλωση για πότισμα τους ταρατσόκηπου.
Στο γραφείο που είναι μικρό το ενυδρείο χρησιμοποιώ ένα κουβά 20 λίτρων για το φρέσκο νερό και 2 κουβάδες των 10 λίτρων για το βρώμικο.
Επόμενος τρόπος είναι αν έχουμε εξωτερικό φίλτρο.
Μπορούμε τότε να προσθέσουμε ένα Τ και μια βάνα στη σωλήνα που στέλνει το φίλτρο το νερό στο ενυδρείο , και γυρνώντας την βάνα , το νερό θα οδηγείται στη 2η έξοδο προς την αποχέτευση. Σε αυτό το link θα δείτε αυτόν τον τρόπο http://www.aquariumlife.gr/viewtopic.php?f=76&t=997

Άλλος τρόπος αφαίρεση του βρώμικου νερού είναι να έχουμε κατάλληλη έξοδο στο ενυδρείο , να υπάρχει δηλαδή τρύπα στο ενυδρείο σε κάποιο χαμηλό σημείο και να υπάρχει βάνα που ανοίγοντας τη , το νερό φεύγει με φυσική ροή από το ενυδρείο προς την αποχέτευση.
Και ένας τελευταίος τρόπος είναι να υπάρχει υπερχείλιση στο ενυδρείο , που τότε κλείνουμε το φίλτρο , και από την αντίθετη πλευρά που είναι η υπερχείλιση απλά προσθέτουμε το φρέσκο νερό .
Οι δύο τελευταίοι τρόποι απαιτούν να έχουν γίνει ανάλογες μετατροπές στα ενυδρεία μας και ειδικές κατασκευές , και αυτοί οι τρόποι είναι για μεγάλα ενυδρεία.
Τους δύο παραπάνω τρόπους τους έχω εφαρμόσει στο ξύλινο ενυδρείο στη ταράτσα.
Υπάρχει και έξοδος με βάνα που μπορεί να αδειάσει το 1/3 του ενυδρείου , αλλά υπάρχει και υπερχείλιση για να φεύγει το παλιό νερό προσθέτοντας φρέσκο από την άλλη πλευρά.
Θα σας βάλω παρακάτω σχετικό link

Αφού αφαιρέσουμε το παλιό και βρώμικο νερό , θα πρέπει τώρα να προσθέσουμε το φρέσκο που είναι αποχλωριομένο και ζεσταμένο.
Εδώ οι τρόποι δεν είναι πολλοί.
Σε μικρά ενυδρεία πολλοί φίλοι προσθέτουν με ποτηράκι ή κάποιο μπολάκι το φρέσκο νερό.
Μαζοχιστικός τρόπος αλλά πολλοί τον χρησιμοποιούν.
Άλλος μαζοχιστικός τρόπος είναι πως έχουν το δοχείο προετοιμασίας που συνήθως είναι κάποιος μικρός κουβάς κάπου ψηλά , και με ένα αλφαδολάστιχο ρουφάνε από τον κουβά και οδηγούν με το λάστιχο το φρέσκο νερό στο ενυδρείο.
Ο καλύτερος , πιο εύκολος και πιο ξεκούραστος τρόπος είναι να έχουμε μια κατάλληλη αντλία.
Βάζουμε την αντλία στο βαρέλι προετοιμασίας και οδηγούμε εύκολα και ξεκούραστα το φρέσκο νερό στο ενυδρείο.

Εδώ να αναφέρω πως υπάρχουν χομπίστες που αλλάζουν νερό κατευθείαν από τη βρύση.
Αυτό θέλει βέβαια ιδιαίτερη προσοχή.
Μπορούμε να το κάνουμε σε μεγάλα ενυδρεία , αλλά θα πρέπει να ακολουθήσουμε κάποιους κανόνες.
Κλείνουμε το ή τα φίλτρα .
Βάζουμε στο ενυδρείο αντιχλώριο για τον συνολικό όγκο νερού του ενυδρείου.
Κάνουμε όχι πολύ μεγάλες αλλαγές και με πολύ αργό ρυθμό για να μη πέσει απότομα η θερμοκρασία ενώ καλό θα ήταν να λειτουργεί και ο θερμαντήρας , ειδικότερα τον Χειμώνα , ενώ το Καλοκαίρι είναι σχετικά πιο εύκολα.
Να δούμε ένα παράδειγμα ,
Θερμοκρασία ενυδρείου 25 βαθμοί
Θερμοκρασία βρύσης τον Χειμώνα 10 βαθμοί.
Μια αλλαγή της τάξης του 50% θα κατεβάσει θεωρητικά τη θερμοκρασία στους 17,5 βαθμούς , απαγορευτική μεταβολή θερμοκρασία.
Μια αλλαγή της τάξης του 30% θα κατεβάσει θεωρητικά τη θερμοκρασία στους 20 βαθμούς , μεγάλη μεταβολή θερμοκρασίας .
Μια αλλαγή της τάξης του 20% θα κατεβάσει θεωρητικά τη θερμοκρασία στους 22 βαθμούς , εφικτή μεταβολή θερμοκρασίας.
Το καλοκαίρι που το νερό της βρύσης έχει γύρω στους 20 βαθμούς η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη.
Γενικά όμως δεν τον προτείνω αυτόν τον τρόπο ,και ειδικότερα σε αρχάριους χομπίστες.

Κάνοντας μία ανασκόπηση ας δούμε τον τυχόν εξοπλισμό που θα χρειαστούμε και να δούμε την οικονομικότερη και καλύτερη λύση.
Ξεκινώντας από βαρέλι θα δούμε στην αρχική φωτογραφία πως υπάρχουν βαρέλια με πολύ χαμηλές τιμές.
Το αλφαδολάστιχο κοστίζει περίπου 50λεπτα το μέτρο.
Μία αντλία κινέζικη 400 Λ/Ω για την εξαγωγή κοστίζει γύρω 6 με Ευρώ
Μία κινέζικη 600 Λ/Ω για εξαγωγή κοστίζει γύρω στα 10 Ευρώ
Για την εισαγωγή , μια κινέζικη με 2 μέτρα μανομετρικό , την αγόρασα πριν λίγες ημέρες από κατάστημα στον Πειραιά περίπου 19 Ευρώ
ενώ για 2,5 μέτρα μανομετρικό κοστίζει γύρω στα μανόμετρο 23 με 25 Ευρώ
Αναφέρομαι σε απλές κινέζικες αντλίες και όχι ακριβές επώνυμες ,
Δεν χρειάζεται κάτι το εξεζητημένο , αυτές οι αντλίες θα λειτουργούν μία φορά την εβδομάδα.

Στη προετοιμασία του νερού δεν ανάφερα τις περιπτώσεις που θέλουμε να κάνουμε ειδική επεξεργασία στο νερό , όπως να μειώσουμε τη σκληρότητα και το PH.
Αυτό θα το πετύχουμε ή με τύρφη αλλά θα χρειαστούν αρκετές ώρες να μείνει η τύρφη στο δοχείο προετοιμασίας μαζί με κάποια αντλία που να ανακατεύει το νερό .
Άλλος τρόπος για να μειώσουμε σκληρότητα και PH είναι χρησιμοποιώντας νερό από φίλτρο Αντίστροφης ώσμωσης http://www.aquariumlife.gr/viewtopic.php?f=45&t=1238


Εικόνα



Σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει να συλλέξουμε το νερό από την Α/Ο σε κάποιο βαρέλι , μετά να κάνουμε μίξη με νερό από τα προφίλτρα για να φέρουμε τα επίπεδα της GH στα επιθυμητά επίπεδα. Σε αυτή τη περίπτωση δεν χρειάζεται αντιχλώριο γιατί το νερό είναι ήδη αποχλωριομένο.
Μετά θερμαίνουμε το νερό και κάνουμε την αλλαγή μας


Εδώ θα δείτε τον εξοπλισμό που έχω για τις αλλαγές στο ενυδρείου του γραφείου , αν εξαιρέσουμε τον STC και τον βραστήρα , τα υπόλοιπα έιναι πολύ εύκολο να τα εφαρμόσει κάποιος http://www.aquariumlife.gr/viewtopic.php?p=43993#p43993


Αυτό είναι το βαρέλι μου για τις αλλαγές , έχει αρκετά στοιχεία για να πάρετε ιδέες http://www.aquariumlife.gr/viewtopic.php?f=76&t=832

Εδώ μια κατασκευή για ημιαυτόματες αλλαγές , ξέρω πως δεν είναι και τόσο εύκολο να το εφαρμόσει κάποιος ,
αλλά μπορεί να πάρει ιδέες http://www.aquariumlife.gr/viewtopic.php?f=76&t=1684
Και σε αυτό έγιναν κάποιες μετατροπές και τώρα λειτουργεί με ένα καινούριο κουτί ελέγχου http://www.aquariumlife.gr/viewtopic.php?f=76&t=2926
Και σε συνδυασμό με φίλτρο Α/Ο κάνω τις αλλαγές μου στο τροπικό φυτεμένο http://www.aquariumlife.gr/viewtopic.php?f=76&t=302

Και για τέλος δείτε ένα σύστημα πλήρως αυτοματοποιημένο που οι αλλαγές γίνονται μόνες τους http://www.aquariumlife.gr/viewtopic.php?f=76&t=1764

Το καταλαβαίνω πως κάποιες από τις κατασκευές μου δεν είναι και τόσο εύκολο να εφαρμοστούν ,
και όπως ανάφερα στην αρχή οι αλλαγές είναι κάτι που μπορεί να μας κουράσει.
Για αυτό ο καθένας ας πάρει κάποιες ιδέες και να τις προσαρμόσει όπως τον βολεύουν,
και ελπίζω πως έτσι οι αλλαγές να μην είναι κάτι το κουραστικό και το βαρετό
Οι χρήστες που πάτησαν Like στον/ην Τάκης για αυτή τη δημοσίευση:
Μπάμπης (Τρί 23 Φεβ 2021, 17:04)



pagokoftis
Posts in topic: 1
Δημοσιεύσεις: 78
Εγγραφή: Τετ 28 Φεβ 2018, 15:39
Έχει βάλει Like: 56 times
Του έχουν βάλει Like: 34 times

Re: Εύκολες αλλαγές

Δημοσίευση από pagokoftis » Παρ 19 Φεβ 2021, 10:41

Πολύ ωραίο άρθρο Τάκη, να συμπληρώσω ότι αν κάνουμε αλλαγή χρησιμοποιώντας αντιχλώριο και γρήγορο τρόπο θέρμανσης, καλό είναι το νερό να το αφήνουμε 5-6 ώρες με μια αντλία ή αεραντλία αν είναι δυνατόν, ώστε να φύγουν αέρια που βρίσκονται υπό πίεση μέσα στο νερό από τους σωλήνες ύδρευσης, τα οποία μπορούν ακόμη και να μειώσουν το ph του νερού αλλαγής...
Το κάνω σίγουρα στις αλλαγές νερού στις γαρίδες μου, όπου το νερό μου δίνει ph7.4 όταν βγαίνει από την βρύση και ph7.8 μετά από 5 ώρες...
Μικρή διαφορά αν φανταστούμε το ποσοστό της αλλαγής νερού, απλά το αναφέρω..
Οι χρήστες που πάτησαν Like στον/ην pagokoftis για αυτή τη δημοσίευση:
Τάκης (Παρ 19 Φεβ 2021, 11:30)

Άβαταρ μέλους
Νίκος
Administrator
Posts in topic: 1
Δημοσιεύσεις: 9282
Εγγραφή: Δευ 12 Φεβ 2018, 00:33
Τοποθεσία: Πειραιάς
Έχει βάλει Like: 1832 times
Του έχουν βάλει Like: 2412 times

Re: Εύκολες αλλαγές

Δημοσίευση από Νίκος » Δευ 22 Φεβ 2021, 14:55

Πολύ όμορφο θεμα Τάκη πολλά μπράβο σου!

Απάντηση

Επιστροφή στο “Εξοπλισμός γλυκού νερού”