Σχέση μεγέθους φίλτρου , μεγέθους ενυδρείου και συχνότητα και ποσότητα αλλαγών.

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Τάκης
Administrator
Posts in topic: 2
Δημοσιεύσεις: 3539
Εγγραφή: Παρ 02 Φεβ 2018, 14:57
Τοποθεσία: Κερατσίνι
Mood:
Έχει βάλει Like: 800 times
Του έχουν βάλει Like: 1025 times

Σχέση μεγέθους φίλτρου , μεγέθους ενυδρείου και συχνότητα και ποσότητα αλλαγών.

Δημοσίευση από Τάκης » Τρί 11 Αύγ 2020, 10:35

Διαβάζω κατά καιρούς από κάποιους πως επειδή έχουν μεγάλη και δυνατή φίλτρανση δεν είναι απαραίτητο να έχουν και μεγάλο ενυδρείο,
ή πως επειδή έχουν μεγάλη και δυνατή φίλτρανση δεν είναι απαραίτητες οι μεγάλες ή οι τακτικές αλλαγές.
Πολύ φοβάμαι πως κάποιοι έχουν μπερδέψει τα πράγματα ή έχουν υπερεκτιμήσει τη καλή φίλτρανση.
Ας ασχοληθούμε πρώτα με το μέγεθος του ενυδρείου.
Πρέπει να τονίσουμε πως το μέγεθος του ενυδρείου δεν είναι μόνο τα λίτρα , αλλά για τα περισσότερα είδη ψαριών είναι το μήκος, έτσι ένα ενυδρείο με διαστάσεις 120 Χ 50 Χ 50 που έχει όγκο 300 λίτρα για τα περισσότερα είδη ψαριών είναι πολύ καλύτερο από ένα ενυδρείο 100 Χ 60 Χ 60 που είναι 360 λίτρα, και ας έχει το 2ο μεγαλύτερο όγκο νερού.
Το μέγεθος του ενυδρείου έχει ΑΜΕΣΗ σχέση με το μέγεθος των ψαριών , τον χαρακτήρα τους και τη συμπεριφορά τους και μετά έρχεται ο πληθυσμός τους.
Ένα ψάρι που μεγαλώνει πολύ δεν μπορεί να μπει σε μικρό ενυδρείο , και ιδιαίτερο σε κοντό σε μήκος ενυδρείου , δεν θα χωράει να κινηθεί.
Ένα ψάρι που κινείται συνέχεια ή ακόμα χειρότερα κολυμπάει γρήγορα θέλει μεγάλο και ειδικότερα μακρύ ενυδρείο.
Όταν ένα είδος ψαριού θέλει ομάδα , άρα μεγαλύτερο πληθυσμό θέλει μεγαλύτερο ενυδρείο, και εδώ πάλι με μεγαλύτερο μήκος για να μπορούν τα ψάρια να κινούνται άνετα και αν ο χαρακτήρας τους είναι τέτοιος να υπάρχει κάποια άνεση για να μειώνεται η επιθετικότητα μεταξύ τους.
Αυτός είναι ο λόγος που σχεδόν πάντα ρωτάμε πρώτα διαστάσεις ενυδρείου και όχι λίτρα , είδη ψαριών και πληθυσμό ψαριών.
Για αυτό προτείνουμε πως πχ ένα χρυσόψαρο θέλει μήκος από 1,20 και πάνω , πως τα κοπαδόψαρα θέλουν μήκος από 80 εκατοστά και πάνω ενώ ένας μονομάχος σε ενυδρείο με 50 εκατοστά μήκος είναι άρχοντας .
Για αυτό προτείνουμε πως τα σκαλάρια λόγω σχήματος τους σώματος θέλουν ενυδρείο με ύψος από 55 εκατοστά και πάνω και επειδή θα πρέπει να είναι και ομάδα τουλάχιστον με 8 ψάρια θα πρέπει το μήκος του ενυδρείου να είναι τόσο όσο να μην υπάρχει συνωστισμός και ταυτόχρονα αν υπάρχει γέννα να μπορεί το ζευγάρι να κρατήσει τον χώρο που θέλει και τα υπόλοιπα να μπορούν να κινούνται άνετα , για αυτό λέμε πως ακόμα και με μήκος 1,20 ίσως να μην είναι το κατάλληλο.
Θα έρθει φυσικά ο αντίλογος , κάτσε βρε φίλε , για να πάρω σκαλάρια ή δίσκους θα πρέπει να πάρω και ένα ενυδρείο που να μου πιάσει το μισό σπίτι ;
Η απάντηση είναι ναι , αλλιώς μη βάλεις σκαλάρια , βάλε κάτι άλλο.
Όλοι θα θέλαμε να είχαμε μια Ferrari από κάτω αραγμένη , δεν έχουμε όμως , γιατί δεν μπορούμε , και μένουμε με το Ibiza , και επειδή είναι υπερβολή η Ferrari να πω για ένα αυτοκίνητο αξίας 30.000 Ευρώ με ένα αξίας 13.000 Ευρώ , αν δεν έχω τα 30.000 Ευρώ και την οικονομική δυνατότητα να συντηρήσω ένα τέτοιο αυτοκίνητο να μείνω σε αυτό που κοστίζει 13.000 Ευρώ , εκτός αν πάρω δάνειο και στο τέλος μου το πάρει η τράπεζα.
Επειδή όμως έχουμε να κάνουμε και με ζωές αθώων ζώων το θέμα είναι πιο σοβαρό , για αυτό αν δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα αλλά και τον χώρο να βάλουμε ένα ενυδρείο για να μπορούν να ζήσουν τα σκαλάρια που θέλουμε , δεν θα βάλουμε σκαλάρια αλλά θα κοιτάξουμε για κάποια κοπαδόψαρα ή δεν θα βάλουμε Αροανα ή Σαλάχι αλλά μπορούμε να δούμε αν μας παίρνει να βάλουμε Γκουραμι.
Ακόμα και χρυσόψαρα να θέλουμε , αν δεν έχουμε ενυδρείο πάνω από 250 λίτρα δεν θα βάλουμε χρυσόψαρα αλλά μπορούμε κάλλιστα σε 60 με 80 λίτρα να βάλουμε White Cloud.
Πάμε τώρα στη φίλτρανση.
Μου λέει ο άλλος , έχω ένα ενυδρείο 250 λίτρων με 11 Σκαλάρια αλλά έχω ένα FX6 και είναι όλα τέλεια.
Η απάντηση είναι πως δεν είναι τέλεια , το αντίθετο θα έλεγα , και 5 FX6 να είχες το ίδιο χάλια είναι .
Η φίλτρανση είναι ανάλογη με την ιχθυοφόρτιση και την ιχθυοσύνθεση , αυτό είναι κανόνας , όσα φίλτρα και να βάλουμε παραπάνω δεν θα βελτιώσουν την ποιότητα του νερού αλλά ούτε και θα αυξήσουν την ικανότητα του ενυδρείου να δεχθεί μεγαλύτερα ψάρια , όταν η βιολογία δεσμεύει όλη την αμμωνία που παράγεται , όσα φίλτρα και να βάλουμε δεν πρόκειται να αυξηθεί η βιολογία.
Προτείνουμε βέβαια να βάζουμε λίγο μεγαλύτερα φίλτρα από αυτό που θα χρειαστούμε.
Αυτό το κάνουμε για να υπάρχει μια ανοχή προς τα πάνω σε περίπτωση που συμβεί κάτι , μια ξαφνική αύξηση της αμμωνίας γιατί ταΐσαμε λίγο παραπάνω ή πολλές φορές προτείνουμε ένα 2ο φίλτρο. Αυτό το κάνουμε για να αυξήσουμε κατά κάποιο τρόπο τη κυκλοφορία του νερού μέσα στο ενυδρείο αλλά και σε περίπτωση ζημιάς στο ένα φίλτρο να ανταπεξέλθει του προβλήματος το 2ο .
Ανάφερα και την κυκλοφορία , η κυκλοφορία του νερού μέσα σε ένα ενυδρείο είναι σχετική με τη φίλτρανση μέχρι ένα σημείο , μπορεί να έχουμε άψογη φίλτρανση αλλά όχι καλή κυκλοφορία του νερού , γιατί μπορεί μέσα στο ενυδρείο να υπάρχουν εμπόδια όπως πέτρες ,ξύλα , φυτά κ.λπ., τότε αυξάνουμε την κυκλοφορία του νερού , την κίνηση δηλαδή , ή με κάποιους κυκλοφορητές ή με ακόμα ένα φίλτρο ακόμα και χαμηλότερης δυναμικότητας.
Να έρθουμε και στις αλλαγές .
Όπως είπα και πριν , όσα φίλτρα παραπάνω και να βάλουμε δεν θα βελτιωθεί η ποιότητα του νερού πιο πολύ , και να το πω πιο απλά , δεν θα μειωθούν τα νιτρικά.
Επομένως οι αλλαγές είναι απαραίτητες άσχετα με τη φίλτρανση αλλά ανάλογες με την ιχθυοφόρτιση και ιχθυοσύνθεση και φυσικά με τον όγκο νερού το ενυδρείου , εδώ έχει σχέση ο όγκος του νερού και όχι οι διαστάσεις.
Και για φέρω ένα παράδειγμα
Α) Ενυδρείο 100 λίτρων γεμάτο φυτά με ένα μονομάχο
Β) Ενυδρείο 100 λίτρων με 20 κοπαδόψαρα
Γ) Ενυδρείο 100 λίτρων με 1 ή 2 χρυσόψαρα.

Το Α θέλει ένα φιλτράκι , ελάχιστη κυκλοφορία και αλλαγές 20% κάθε εβδομάδα για να είμαστε σίγουροι αλλά και 30% να κάνουμε κάθε 15 ημέρες δεν θα υπάρξουν προβλήματα.
Το Β θέλει καλή φίλτρανση και αλλαγές 40% με 50% κάθε εβδομάδα αλλά και πάλι είναι οριακό.
Το Γ ότι φίλτρο και να βάλουμε , όσες αλλαγές και να κάνουμε , το ενυδρείο είναι ακατάλληλο για χρυσόψαρα.

Θεωρώ πως αν έχουμε τα παραπάνω στο μυαλό μας , τότε είναι βέβαιο πως όλα θα κυλίσουν ομαλά και ξεκούραστα , και θα απολαμβάνουμε το χόμπι χωρίς σκοτούρες και προβλήματα.
Γιατί πρέπει να καταλάβουμε όλοι πως κάνουμε αυτό το χόμπι για να ξεκουραζόμαστε και να ηρεμούμε , και όχι να βάλουμε άλλη μία σκοτούρα στη ζωή μας.
Επίσης αν δεν μας αγγίζουν αυτές οι σκοτούρες γιατί είμαστε λίγο «Ωχ αδερφέ» , έχουμε την υποχρέωση τα ζωντανά που φιλοξενούμε να ζουν σε ένα περιβάλλον που συμβάλει στην ευζωία τους , αλλιώς ασχοληθούμε με κάτι άλλο , κάτι που δεν έχει σχέση με τη ζωή, και έτσι μπορεί να σας μείνουν και λεφτά να αποκτήσετε και την Ferrari που ανάφερα στην αρχή :)

Σχετικές πληροφορίες

Κύκλος τους αζώτου

Αλλαγές νερού

Τι είναι το REDOX

Φίλτρο ενυδρείου
Οι χρήστες που πάτησαν Like στον/ην Τάκης for the post (total 2):
tsoui (Τρί 11 Αύγ 2020, 11:14) • Μπάμπης (Τετ 12 Αύγ 2020, 15:36)



Άβαταρ μέλους
Τάκης
Administrator
Posts in topic: 2
Δημοσιεύσεις: 3539
Εγγραφή: Παρ 02 Φεβ 2018, 14:57
Τοποθεσία: Κερατσίνι
Mood:
Έχει βάλει Like: 800 times
Του έχουν βάλει Like: 1025 times

Re: Σχέση μεγέθους φίλτρου , μεγέθους ενυδρείου και συχνότητα και ποσότητα αλλαγών.

Δημοσίευση από Τάκης » Τρί 11 Αύγ 2020, 23:39

κάτι τέτοιο δηλαδή δεν έχει αποτέλεσμα :)


117430367_2757386134482773_232443625569669847_n.jpg

Απάντηση

Επιστροφή στο “Γλυκό νερό - γενικά - απορίες”