Θολό ενυδρείο ή βακτηριακή έξαρση ή αλλιώς bacterial bloom

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Τάκης
Administrator
Posts in topic: 1
Δημοσιεύσεις: 3539
Εγγραφή: Παρ 02 Φεβ 2018, 14:57
Τοποθεσία: Κερατσίνι
Mood:
Έχει βάλει Like: 800 times
Του έχουν βάλει Like: 1025 times

Θολό ενυδρείο ή βακτηριακή έξαρση ή αλλιώς bacterial bloom

Δημοσίευση από Τάκης » Τρί 19 Νοέμ 2019, 17:32

gxt61uima9p01.jpg

Το θολό ενυδρείο ή βακτηριακή έξαρση αλλιώς bacterial bloom είναι μια κατάσταση στην οποία εμφανίζεται ξαφνική αύξηση στον αριθμό των αποικιών των βακτηρίων , και συγκεκριμένα τα βακτήρια που αιωρούνται στη στήλη νερού.
Τα βακτήρια αναπτύσσονται τόσο γρήγορα που συλλογικά γίνονται ορατά με γυμνό μάτι, κάνοντας το νερό να γίνει θολό ή γαλακτώδες.
Μερικές φορές αυτό το φαινόμενο είναι τόσο σοβαρό, που δύσκολα κάποιος μπορεί να διακρίνει τα ψάρια.
Αυτή η κατάσταση εμφανίζεται συχνότερα σε ένα νεοσυσταθέν ενυδρείο, αλλά μπορεί επίσης να συμβεί σε ενυδρείο που υπάρχει αύξηση των θρεπτικών ουσιών στο νερό, ιδιαίτερα των νιτρικών και φωσφορικών αλάτων.
Αυτό μπορεί να συμβεί εάν πεθάνει κάποιο ψάρι και δεν απομακρυνθεί αμέσως ή εάν υπάρχουν πολλά φυτά σε αποσύνθεση ή και ακόμα από υπερβολικό τάισμα και τροφή που δεν έχει καταναλωθεί και σαπίζει.
Αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα την απότομη αύξηση των ρύπων που είναι θρεπτικά συστατικά για τη βιολογία του ενυδρείου.

Υπάρχουν δύο είδη βακτηρίων στα ενυδρεία μας:
• Αυτότροφα βακτήρια: Βακτήρια ικανά να συνθέτουν τη δική τους τροφή από ανόργανες ουσίες, χρησιμοποιώντας ελαφριά ή χημική ενέργεια.
Τα ωφέλιμα βακτηρίδια φίλτρων είναι αυτότροφα.
• Ετερότροφα βακτήρια: Βακτήρια που δεν μπορούν να συνθέσουν τη δική τους τροφή και εξαρτώνται από σύνθετες οργανικές ουσίες για διατροφή. Τα ετερότροφα βακτήρια ανοργανοποιούν τα οργανικά απόβλητα (αποσυνθέτουν σε αμμωνία την αφάγωτη τροφή , τα απόβλητα ψαριών, τα νεκρά φυτά, κλπ.).

Είναι πιο συνηθισμένο ότι τα ετερότροφα βακτήρια εμφανίζονται σε βακτηριακή έξαρση και όχι τα αυτότροφα βακτήρια που είναι και οι βασικοί νιτροποιητές.
Είναι τα ετερότροφα που είναι κυρίως υπεύθυνοι για τη δημιουργία του "βιο-φιλμ" (λεπτό υπόλειμμα που βρίσκεται στα τοιχώματα του ενυδρείου και στον εξοπλισμό) που συσσωρεύεται σε νέα ενυδρεία.
Τα ετερότροφα είναι γενικά μεγαλύτερα από τα αυτότροφα και επομένως δεν προσκολλώνται στις επιφάνειες με την ίδια ευκολία.
Αναπαράγονται επίσης πολύ πιο γρήγορα.
Τα ετερότροφα μπορούν να αναπαραχθούν σε περίπου 15 έως 20 λεπτά, ενώ τα αυτότροφα μπορεί να περάσουν και 24 ώρες για να πολλαπλασιαστούν.

Σε ένα νεοσυσταθέν ενυδρείο, τα ετερότροφα δρουν γρηγορότερα από τα αυτότροφα, προκαλώντας έτσι την βακτηριακή έξαρση.
Η βακτηριακή έξαρση είναι σχεδόν σίγουρο ότι οφείλετε στα ετερότροφα βακτήρια όταν υπάρχει συσσώρευση οργανικών αποβλήτων στο υπόστρωμα , που εκεί βρίσκονται οι περισσότεροι οργανικοί ρύποι.

Επίσης η βακτηριακή έξαρση είναι συνήθεις σε ενυδρεία χωρίς καθόλου οργανικούς ρύπους (πχ σε ενυδρείο στη διαδικασία του στρωσίματος που υπάρχει μόνο νερό και αμμωνία ).
Αυτό προκαλείται από την αποχλωρίωση του νερού που ξαφνικά δίνει τη δυνατότητα στο νερό να υποστηρίξει μεγάλους πληθυσμούς βακτηρίων.
Τα ετερότροφα βακτήρια αρχίζουν αμέσως να δρουν με τα οργανικά που υπάρχουν από το νερό του δικτύου.
Η ένταση της έξαρσης σε αυτή τη περίπτωση εξαρτάται από το επίπεδο των οργανικών που υπάρχουν στο νερό του δικτύου.
Αν δεν υπάρχουν οργανικοί ρύποι στο νερό του δικτύου τότε δεν εμφανίζεται αυτό το φαινόμενο

Τα περισσότερα από τα βακτήρια στο ενυδρείο είναι αερόβια, καθώς είναι ένα περιβάλλον πλούσιο σε οξυγόνο και τα βακτήρια αυτά απαιτούν πολύ οξυγόνο.
Όταν υπάρχει βακτηριακή έξαρση στη στήλη νερού τα ετερότροφα βακτήρια μεταβαίνουν στην αερόβια τους κατάσταση, και τότε καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες οξυγόνου.
Η έλλειψη οξυγόνου είναι ο μοναδικός κίνδυνος για τα ψάρια κατά τη διάρκεια μιας βακτηριακής έξαρσης, καθώς τα ίδια τα ετερότροφα βακτήρια είναι αβλαβή για τα ψάρια.
Σε αυτή τη περίπτωση τα ψάρια κολυμπούν κοντά στην επιφάνεια του νερού όπου λόγω της ανταλλαγής αερίων το οξυγόνο είναι περισσότερο.
Για αυτό καλό είναι να αυξήσετε την ανατάραξη στην επιφάνεια για να αυξηθεί το οξυγόνο στη στήλη του νερού.

Συνοψίζοντας , οι κύριοι λόγοι για την βακτηριακή έξαρση είναι η υπερβολική τροφή ή νεκρά ψάρια ή πολλά σάπια φυτά.
Αυτά θα προκαλέσουν αύξηση των ετερότροφων βακτηρίων προκειμένου να αποσυνθέσουν τα οργανικά απόβλητα.
Θα αναπαραχθούν γρήγορα σε μεγάλους πληθυσμούς και τότε θα είναι ορατά με γυμνό μάτι.
Καθώς η παραγωγή αμμωνίας αυξάνεται λόγω της αυξημένης ανοργανοποίησης, οι νιτροποιητές καθυστερούν να αντιδράσουν και μπορεί να εμφανιστή και έξαρση αμμωνίας , και αυτό μέχρι τα αυτότροφα να πολλαπλασιαστούν αρκετά ώστε να καλύψουν όλη τη παραγωγή αμμωνίας.
Σε αντίθεση με τη πεποίθηση ότι η αμμωνία προκαλεί βακτηριακή έξαρση , ισχύει το αντίθετο , η βακτηριακή έξαρση προκαλεί άνοδο της αμμωνίας.
Δεν είναι σαφές εάν τα αυτότροφα βακτήρια προκαλούν βακτηριακή έξαρση στη στήλη του νερού ή επειδή είναι πολύ αργά για να προκαλέσουν δεν μπορούν να προκαλέσουν αυτό το φαινόμενο.

Μια τελευταία συμβουλή.
Οι κανονικές αλλαγές νερού και καλή συντήρηση του ενυδρείου συνήθως αποτρέπουν σοβαρές βακτηριακές εξάρσεις.
Σε νεοσυσταθέντα ενυδρεία η έξαρση θα διαλυθεί καθώς ο κύκλος του αζώτου καθιερώνεται και σταθεροποιείται.


91wolhfeujm01.jpg
Οι χρήστες που πάτησαν Like στον/ην Τάκης for the post (total 4):
Tomas (Τρί 19 Νοέμ 2019, 18:44) • Karlos (Τρί 19 Νοέμ 2019, 22:28) • OlgaCh (Τετ 20 Νοέμ 2019, 01:12) • Dor.aqua (Τρί 24 Νοέμ 2020, 22:04)



Άβαταρ μέλους
Tomas
Global Moderator
Posts in topic: 1
Δημοσιεύσεις: 1603
Εγγραφή: Κυρ 23 Δεκ 2018, 19:26
Τοποθεσία: Νικαια
Έχει βάλει Like: 139 times
Του έχουν βάλει Like: 683 times

Re: Θολό ενυδρείο ή βακτηριακή έξαρση ή αλλιώς bacterial bloom

Δημοσίευση από Tomas » Τρί 19 Νοέμ 2019, 18:47

Για αλλα μια φορα τρομερος τακης. Ευγε απιστευτο κ κατατοπιστικοτατο αρθρο
Thomas oikonomou

Απάντηση

Επιστροφή στο “Γλυκό νερό - γενικά - απορίες”