Στήσιμο Γεννήστρας

Κλειδωμένο
Άβαταρ μέλους
tsoui
Posts in topic: 1
Δημοσιεύσεις: 981
Εγγραφή: Σάβ 10 Φεβ 2018, 16:25
Τοποθεσία: Κατω Πατησια
Έχει βάλει Like: 244 times
Του έχουν βάλει Like: 158 times

Στήσιμο Γεννήστρας

Δημοσίευση από tsoui » Σάβ 17 Φεβ 2018, 13:47

Σκέφτηκα να γράψω λίγα πράγματα στον τρόπο που στήνω την γεννήστρα μου μήπως και φανεί σε κάποιον χρήσιμο σε κάποιο βαθμό,κυρίως απευθύνεται σε όσους έχουν ψάρια που οι γόνοι τους είναι πολύ μικροί σε μέγεθος για να δεχθούν κάποια τροφή του εμπορίου. ΣΤΗΣΙΜΟ ΓΕΝΝΗΣΤΡΑΣ Ξεκινάμε λοιπόν από την γυάλα αυτή που έχω εγώ είναι γύρω στα 30 λίτρα την θεωρώ την μικρότερη επιλογή ,σαφώς όποιος μπορεί να έχει πιο πολλά λίτρα είναι πολύ καλύτερο,σε πιο λίγα λίτρα από αυτά είναι πιο δύσκολο να έχει κάποιος σταθερές παραμέτρους ειδικά στους καλοκαιρινούς μήνες κοινώς έχει πιο πολύ "τρέξιμο" όχι όμως αδύνατο.
Θερμαντήρα που να καλύπτει τα αντίστοιχα λίτρα ανάλογα με τις απαιτήσεις του εκάστοτε είδους,θερμόμετρο,φωτισμό,ανεμιστηράκια για το καλοκαίρι και για την φίλτρανση ένα αερόφιλτρο είναι η καλύτερη λύση ,ως λύση ανάγκης σε περίπτωση που έχω άνοδο αμμωνίας για οποιοδήποτε λόγο έχω στο ντουλάπι ένα μικρο φιλτράκι με ζεόλιθο να κάθεται .
Η συχνότητα των αλλαγών νερού και τα λίτρα αλλαγής είναι υποκειμενικό θέμα της κάθε γεννήστρας και τον καθορίζουν οι μετρήσεις οπότε δεν έχω κάτι παραπάνω να γράψω εδώ,εκτός ότι το νερό αλλαγής πρέπει να έχει ίδιες παραμέτρους με το νερό της γεννήστρας όπως και θερμοκρασία.
aa.jpg
bb.jpg
Υπόστρωμα δε χρησιμοποιώ ποτέ έτσι ώστε και να ελέγχω αν έχουν επιζήσει οι γόνοι αλλά και το πιο βασικό στην αλλαγή νερού να καθαρίζει καλά απ τα υπολείμματα τροφής ή ότι άλλο.


ΔΙΑΤΡΟΦΗ Πάμε τώρα στο δύσκολο κομμάτι που είναι η διατροφή που στην ουσία δεν είναι τόσο πρόβλημα,γιατί ότι χρειάζεστε υπάρχει σε αφθονία στο ενυδρείο σας (προϋπόθεση να είναι ώριμο) άπλα δε το γνωρίζετε, ο στόχος είναι να αναπτυχθούν αρκετοί μικροοργανισμοί ώστε να τρέφονται οι γόνοι αρκετά ώστε να φτάσουν σε μέγεθος να μπορούν να δεχθούν τυποποιημένες ή ζωντανές τροφές.

Εδώ να σημειώσω ότι η μόνη τυποποιημένη τροφή που μπορούσαν να δεχθούν τα νεογέννητα γετρουδάκια ήταν αποξηραμένη δάφνια αλλά όχι τριμμένη γιατί και πάλι "σπάει"σε μεγάλα κομμάτια.
Ο μοναδικός τρόπος που ανακάλυψα τυχαία επειδή μου έπεσε το κουτί της τροφής κάτω είναι με κλειστό το καπάκι το κουνάς σαν σέικερ δυνατά και απλά πάνω απ την γεννήστρα ξεβιδώνεις το καπάκι εκεί θα δείτε να βγαίνει ένα σύννεφο μικροσωματιδίων τροφής και απλά πέφτει στο νερό.
Τα πλεονεκτήματα αυτού του τρόπου είναι ότι είναι εύκολο και υπάρχει μια περίπτωση να "γεννηθούν" δάφνιες ( σε εμένα συνέβη και τις τσάκισαν) αλλά έχει το μειονέκτημα ότι δε μπορείς να υπολογίσεις την ποσότητα οπότε οι αλλαγές κάθε μέρα επιβάλλονται.

Και πάμε τώρα στον αγαπημένο μου τρόπο της "σούπας" μικροοργανισμών και πως μπορεί να επιτευχθεί .
Καταρχήν χρειάζονται φυτά απ το κυρίως ενυδρείο ή ακόμη και άλγη ,έτσι ώστε να χρησιμοποιηθούν σαν το μέσο μεταφοράς των οργανισμών που μας ενδιαφέρουν,συνήθως προτείνετε η java moss, αλλά δικό μου συμπέρασμα είναι ότι είναι πολύ φτωχή σε "βιοφορτίο" αν βέβαια υπάρχει σαφώς και την επιλέγετε ή java fern ή κερατόφυλλο φυτά δηλαδή που δε θέλουν υπόστρωμα για να επιβιώνουν.
Η καλύτερη επιλογή μακράν από άποψη "βιοφορτίου" και βιοποικιλότητας είναι τα pistiastratiotes ότι και να γράψω είναι λίγο συντηρούν απίστευτο αριθμό και είδη μικροοργανισμών είναι στην ουσία μικρά "οικοσυστήματα" συν ότι προσφέρουν ασφάλεια στους γόνους.

17_.jpg
d42c.jpg
bug22.jpg

Ενα τελευταίο tip που ανακάλυψα πρόσφατα για άλλους λόγους είναι οι "ενέσεις" με νερό απ το υπόστρωμα του κυρίως ενυδρείου,με μια σύριγγα παίρνετε νερό μέσα από το υπόστρωμα σε κάποιο καθαρό σημείο χωρίς νεκρή οργανική ύλη και εμπλουτίζετε την γεννήστρα,εδώ θέλει λίγο προσοχή για .εμφάνιση αμμωνίας



Καταλήγοντας επειδή όλα είναι αλυσίδα δυο φορές την εβδομάδα έριχνα ένα φυλλαράκι τροφής απλά γιατί πιστεύω ότι βοηθάει στην διατήρηση όλου αυτού του κύκλου και ποτέ δε καθάριζα τελείως τα υπολείματα απ τα φυτά ,επίσης όταν την ξεστήνετε κάντε της άπλα ένα ξέβγαλμα με νερό και όχι απολύμανση, εκτός αν συντρέχουν λόγοι ασθένειας ή την χρησιμοποιείτε και σαν καραντίνα.

Με αυτόν τον τρόπο έχω μεγαλώσει πάρα πολλούς γόνους με επιτυχία, έχει τύχει να έχω ταυτόχρονα οχτώ γόνους και να μην χρειάζεται να ταΐσω κάτι ενδιάμεσα παρά μόνο όταν ήταν αρκετά μεγάλοι για να μπουν στο κυρίως ενυδρείο.


Εύχομαι να βοηθήσει και να μεγαλώσετε πολλά ψαράκια!
f6.jpg
8bn.jpg



Κλειδωμένο

Επιστροφή στο “Γλυκό νερό - γενικά - απορίες”