Αλλαγές νερού

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Τάκης
Administrator
Posts in topic: 7
Δημοσιεύσεις: 3539
Εγγραφή: Παρ 02 Φεβ 2018, 14:57
Τοποθεσία: Κερατσίνι
Mood:
Έχει βάλει Like: 800 times
Του έχουν βάλει Like: 1025 times

Αλλαγές νερού

Δημοσίευση από Τάκης » Τετ 05 Δεκ 2018, 16:00

aquarium-water-change-fish.jpg






Πολλές φορές νέοι χομπίστες ρωτάνε πως θα κάνουν αλλαγές στο ενυδρείο τους ή
χωρίς να το ξέρουν κάνουν τις αλλαγές τους με λάθος τρόπο.
Οι αλλαγές είναι από τις πιο βασικές αλλά και οι σημαντικότερες διαδικασίες σε ένα ενυδρείο.
Με τις αλλαγές βγάζουμε από το ενυδρείο ρύπους , και προσθέτουμε φρέσκο νερό πλούσιο σε οξυγόνο και ιχνοστοιχεία που είναι απαραίτητα για κάθε ζωντανό οργανισμό, ψάρια, φυτά, βακτήρια.

Ένας γενικός κανόνας είναι πως οι αλλαγές θα πρέπει να είναι τουλάχιστον εβδομαδιαίες με ελάχιστο ποσοστό στο 30%.

Άλλος ένας κανόνας είναι πως τα νιτρικά πριν την αλλαγή θα πρέπει να είναι < 20 , ιδανικά <= 15.

Αν τα νιτρικά ξεπερνούν τα 20 ppm πριν την αλλαγή , τότε θα πρέπει να αυξήσουμε τη συχνότητα των αλλαγών ή και την ποσότητα.

Αυτός επίσης είναι ένας κανόνας αλλά και δείκτης της ιχθυοφόρτισης που έχουμε στο ενυδρείο, θα πρέπει δηλαδή ανάλογα με τα λίτρα του ενυδρείου
να είναι και το πλήθος των ψαριών έτσι ώστε να ισχύει ο κανόνας πως τα νιτρικά πριν την αλλαγή να μη ξεπερνάνε τα 20 ppm.

Τώρα αν τα νιτρικά πριν την εβδομαδιαία αλλαγή είναι πολύ χαμηλότερα από τα 15 ppm , συνεχίζει να υπάρχει ο κανόνας του 30% .
Ο λόγος είναι πως εκτός από τα νιτρικά υπάρχουν και άλλοι λόγοι που επιβάλουν την ανανέωση του νερού.
Ένας αρκετά σημαντικός είναι η "Οξειδοαναγωγή" (REDOX).
Με απλά λόγια χωρίς να μπαίνω σε λεπτομέρειες και επιστημονικούς όρους
η οξειδοαναγωγή οξειδώνει τα ιχνοστοιχεία στο νερό και μειώνει τη δυνατότητα του νερού να μεταφέρει οξυγόνο.
Υπάρχουν όργανα που μετρούν την οξειδοαναγωγή , τα ORP meter
Υπάρχουν χειρός

s-l1600.jpg

Όπως υπάρχουν και ελεγκτές



s-l1600-A.jpg


που μπορούν να συνδεθούν σε συσκευές που παράγει Όζον , που το Όζον μειώνει αυτό το φαινόμενο



s-l1600-B.jpg


s-l500-C.jpg

Επειδή όμως όλα αυτά κοστίζουν και στο τέλος θα μετατρέψουμε τον χώρο του ενυδρείου σε ένα βιοχημικό εργαστήριο
είναι καλύτερα να κάνουμε τις απαραίτητε εβδομαδιαίες αλλαγές και δεν μας απασχολεί τίποτα από τα παραπάνω.
Επίσης να τονίσω πως πολλές ουσίες ,όπως τα λιπάσματα επιδεινώνουν το φαινόμενο αυτό
και για αυτό θα ακούσετε τους χομπίστες που έχουν φυτεμένα , που παρόλο τα νιτρικά τους είναι μηδενικά , οι αλλαγές τους είναι 50% και ίσως και παραπάνω.
Έτσι λοιπόν είναι προτιμότερο και πιο οικονομικό να κάνουμε σωστά και έγκαιρα τις αλλαγές μας παρά να γεμίσουμε όργανα και συσκευές τον χώρο του ενυδρείου.
Αν κάποιος βέβαια έχει την όρεξη αλλά και την οικονομική δυνατότητα να ασχοληθεί με ένα τέτοιο high-tec ενυδρείο , μπορεί κάλλιστα να το κάνει.

Σε πολύ μεγάλα ενυδρεία ή σε τεχνητές λίμνες οι κανόνες αυτοί είναι πιο ελαστικοί.
Ο λόγος είναι πως σε πολύ μεγάλες ποσότητες νερού , ο ρυθμός αύξησης των ρύπων είναι πολύ μικρότερος,
και ειδικά σε τεχνητές λίμνες που αν είναι γεμάτες με φυτά , και ειδικά αν έχουν υδροχαρή φυτά, ο ρυθμός αύξησης των ρύπων είναι πολύ μικρότερος
και όσο πιο μεγάλη και ποιο βαριά φυτεμένη είναι μία τεχνητή λίμνη , τόσο μειώνεται αυτός ο ρυθμός που μπορεί ακόμα και να μηδενιστεί.
Αν επίσης συνυπολογίσουμε τη προσθήκη νερού από βροχοπτώσεις , τότε οι ρύποι σχεδόν μηδενίζονται.
Αυτό συμβαίνει και στη φύση , οι τεράστιοι όγκοι νερού , τα φυτά που υπάρχουν , ο Ήλιος , οι βροχοπτώσεις ή τα ποτάμια που χύνονται στις λίμνες
συντελούν στο να μπορεί να υπάρξει τόσο πλούσια ζωή στο υδάτινο αυτό περιβάλλον.

Επόμενο θέμα μας και εξίσου σημαντικό είναι ο τρόπος που κάνουμε αλλαγές στα ενυδρεία μας.
Ξεκινώντας να πω πως ΠΟΤΕ δεν βγάζουμε τα ψάρια από το ενυδρείο , εκτός αν πρόκειται για μετακόμιση ή για τεράστια αλλαγή στο περιβάλλον του ενυδρείου.
Στις αλλαγές τα ψάρια παραμένουν ΠΑΝΤΑ μέσα στο ενυδρείο.
ΟΙ αλλαγές πρέπει να γίνονται ήπια με φρέσκο αποχλωριομένο νερό που έχει τις ίδιες παράμετρες με αυτές που έχει το ενυδρείο.
Τι σημαίνει αυτό.
Ότι είναι αναγκαίο να μην αλλάζει απότομα παράμετρες και θερμοκρασία το νερό του ενυδρείου , δηλαδή το περιβάλλον που ζουν τα ψάρια.
Οι απότομες αλλαγές στρεσάρουν κατά αρχάς τα ψάρια και οργανισμός τους δεν προλαβαίνει να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον.
Για αυτό είναι πολύ καλύτερα να προετοιμάζουμε πρώτα το νερό και να το κάνουμε σχεδόν όμοιο με το νερό που έχει το ενυδρείο.
Ο τρόπος είναι απλός , χρειαζόμαστε ένα δοχείο , κουβά/λεκάνη/βαρέλι , καθαρό , που δεν θα έχει χρησιμοποιηθεί πότε με απορρυπαντικά ή άλλα χημικά. Σε αυτό προετοιμάζουμε το νερό της αλλαγής.
Πρώτα μέλημα μας είναι η αποχλωρίωση.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι,
Μπορούμε να βάζουμε αντιχλώριο στο νερό. Τα αντιχλώρια είναι χημικά σκευάσματα που εξουδετερώνουν το χλώριο.
Δεν το αφαιρούν αλλά του αλλάζουν χημική σύσταση που το κάνουν ακίνδυνο. Η πιο συνήθεις μετατροπή είναι σε αλάτι , Χωριούχο Νάτριο (NaCl).
Όταν βάζουμε αντιχλώριο τηρούμε τους κανόνες που έχει βάλει ο κατασκευαστής του.
Τα αντιχλώρια δρουν σχεδόν ακαριαία , αρκεί απλά να έρθουν σε επαφή μαζί του μόρια του χλωρίου.
Για αυτό καλύτερα είναι να βάζουμε πρώτα στο δοχείο αλλαγής το αντιχλώριο και μετά βάζοντας το νερό από τη βρύση , το νερό ανακατεύεται και δρα το αντιχλώριο. Αν το βάλουμε μετά το νερό , τότε θα πρέπει να ανακατέψουμε πολύ καλά το νερό ή να βάλουμε μια αντλία που γυρίζοντας το νερό θα το ανακατέψει.
Εδώ να συμπληρώσω πως τα αντιχλώρια "δεσμεύουν" ή "εξουδετερώνουν" και βαριά μέταλλα. Εδω να πούμε πως δεν τα αφαιρούν , όπως δεν αφαιρούν το χλώριο, απλά τους αλλάζουν χημική σύσταση που τα κάνουν περισσότερο ασφαλή , αλλά παραμένουν μέσα στο νερό.
Κάποια αντιχλώρια μάλιστα αποτοξικοποιούν και την αμμωνία και τα νιτρώδη. Αυτά θεωρώ πως είναι από τα καλύτερα σκευάσματα που ακόμα που κάποιος δεν κάνει αποχλωρίωση με αντιχλώρια , καλό είναι να τα έχει στο ντουλάπι του για ώρα ανάγκης.
Εδώ να πω πως κάποιοι συνχομπίστες δεν βάζουν αντιχλώριο στο δοχείο προετοιμασίας αλλά το βάζουν κατευθείαν στο ενυδρείο.
Τότε θα πρέπει το αντιχλώριο να μπαίνει ΠΡΩΤΑ και σε αναλογία για τον ΣΥΝΟΛΙΚΟ όγκο νερού του ενυδρείο και όχι για τον όγκο της αλλαγής.
Ταυτόχρονα οι αντλίες και το φίλτρο να είναι κλειστά και να προσθέτουμε το νερό.
Πολλοί μάλιστα βάζουν νερό από τη βρύση κατευθείαν.
Προσωπικά δεν τον εγκρίνω αυτό τον τρόπο , γιατί και σπατάλη αντιχλώριου είναι , που δυστυχώς είναι αναγκαίο κακό ,
αλλά και όσο σιγά να βάζουμε νερό από τη βρύση στο τέλος είναι πιθανό να υπάρχει μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας.
Για την αποχλωρίωση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και φυσικό τρόπο , έχοντας σε λειτουργία μια αεραντλία μέσα στο βαρέλι προετοιμασίας.
Η φυσαλίδες με την ανατάραξη που προκαλούν εξατμίζεται το χλώριο. Αυτό θα πρέπει να γίνει τουλάχιστον για 12 ώρες.
Εδώ να πούμε πως αυτή η μέθοδος έχει και άλλα θετικά , "ωριμάζει" το νερό και με την ανατάραξη φεύγουν και τα διάφορα αέρια που υπάρχουν στις σωληνώσεις του δικτύου ύδρευσης.
Άλλος τρόπος είναι η χρήση οικιακού φίλτρου άνθρακα.
Το νερό που παίρνουμε από αυτά τα φίλτρα είναι καθαρό από το χλώριο αλλά και από άλλα βλαβερά στοιχεία όπως βαριά μέταλλα ή άλλες χημικές ουσίες.
Έτσι είναι έτοιμο προς χρήση αρκεί να το ζεστάνουμε.
Άλλος ένας τρόπος για έκτακτες περιπτώσεις , όταν δεν έχουμε αντιχλώριο , ούτε φίλτρο άνθρακα και είναι επείγον να αποχλωριώσουμε νερό άμεσα
μπορούμε να γεμίσουμε το βαρέλι προετοιμασίας ρίχνοντας το νερό με πίεση, πχ με το "τηλέφωνο" του ντουζ από ψηλά ή με το λάστιχο κλείνοντας με το δάχτυλο την άκρη έτσι ώστε να δημιούργησουμε έντονη ροή. Πέφτοντας με δύναμη το νερό στο βαρέλι , μεγάλο μέρος του χλώριου εξατμίζετε και στη διαδρομή του νερού προς το βαρέλι αλλά και στο βαρέλι με τον έντονο παφλασμό που δημιουργείτε.

Πως ζεσταίνουμε το νερό τώρα.
Ένας τρόπος είναι να βάλουμε έναν θερμαντήρα στο δοχείο προετοιμασίας και να περιμένουμε να ζεσταθεί, σε αυτή τη περίπτωση καλό είναι να υπάρχει μια αντλία ή μια αεραντλία για να ανακατεύει το νερό και να ζεσταίνεται ομοιόμορφα.
Αυτός ο τρόπος , τις κρύες ημέρες του Χειμώνα είναι πολύ χρονοβόρος και αν δεν έχουμε μεγάλο θερμαντήρα , ίσως το νερό να μη φτάσει ποτέ την επιθυμητή θερμοκρασία.
Άλλος τρόπος είναι βράσουμε νερό σε κατσαρόλα ή βραστήρα και να το προσθέσουμε σιγά σιγά μέχρι ο συνολικός όγκος του νερού να έρθει στην επιθυμητή θερμοκρασία.
Με τη μέθοδο αυτή θα πρέπει το νερό να βράσει για να εξατμιστεί το χλώριο.
Επίσης να σας πω πως με το βράσιμο το νερό θα γίνει ελαφρά έως ελάχιστα πιο μαλακό , γιατί με το βράσιμο έχουμε το φαινόμενο της καθίζησης που τα άλατα κατακάθονται στο πάτο τους σκεύους που θα βράσουμε το νερό.

Αφού είναι έτοιμο το νερό , τότε αφαιρούμε με κάποιο αλαφδολάστιχο ή σκούπα βυθού ή με μια αντλία το παλιό νερό από το ενυδρείο ,
και μετά προσθέτουμε το έτοιμο φρέσκο νερό από το δοχείο προετοιμασίας.
Για μικρά ενυδρεία που το νερό της αλλαγής είναι απλός 10λίτρος κουβάς , πολύ βάζουν τον κουβά πιο ψηλά από το ενυδρείο ,
και βάζοντας ένα αλφαδολάστιχο , ρουφάνε να κατέβει νερό από τον κουβά και στη συνέχεια βάζουν το λάστιχο στο ενυδρείο να γεμίσει.
Απλός τρόπος αλλά για μικρά ενυδρεία και με μικρές αλλαγές.
Όταν όμως έχουμε πιο μεγάλο ενυδρείο και ο όγκος τους νερού της αλλαγής είναι μεγάλος,
τότε είναι απαραίτητη η ύπαρξη μια αντλίας , ικανής να μεταφέρει το νερό από το δοχείο/βαρέλι προετοιμασίας στο ενυδρείο.
Εδώ θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα στην επιλογή της αντλίας ώστε να έχει το κατάλληλο "μανομετρικό" , δηλαδή τη δυνατότητα μέχρι πιο ύψος μπορεί να έχει μια καλή ροή ώστε να ανέβει το νερό στο ύψος του ενυδρείου.
Υπάρχει και τρόπος που κάνοντας κάποιες μετατροπές να χρησιμοποιήσουμε το εξωτερικό φίλτρο για αυτή τη δουλειά
Ρίξτε μια ματιά σε αυτό viewtopic.php?f=76&t=997

Όταν όμως θέλουμε να κάνουμε αλλαγή σε ενυδρείο που έχει ειδικές παράμετρες σε PH και GH ,
τότε θα πρέπει να φέρουμε το νερό της αλλαγής σε αυτές τις παράμετρες πριν το βάλουμε στο ενυδρείο.
Για αυτό μπορούμε να μαλακώσουμε το νερό , να μειώσουμε δηλαδή τη GH ή με τη χρήση τύρφης ή με πρόσμιξη με νερό από Αντίστροφη Όσμωση (Α/Ο).
Τότε "φτιάχνουμε" και αυτές τις παράμετρες και μετά κάνουμε την αλλαγή.
Εδώ μπορείτε να βρείτε κάποιες πληροφορίες για GH , KH & PH viewtopic.php?f=45&t=945&p=17435#p17435

Τελειώνοντας θέλω να συνοψίσω πως οι αλλαγές είναι το καλύτερο φάρμακο για τα ψάρια μας,
για αυτό όταν γίνονται στην ώρα τους και με τον σωστό τρόπο , μειώνουμε κατά πολύ τις πιθανότητες να αρρωστήσει ένα ψάρι.
Θα έλεγα πως είναι το Α και το Ω στη διατήρηση ενός υγιούς ενυδρείου.
Και επειδή αυτή η διαδικασία ανήκει στις ρουτίνες , προσπαθούμε να τη κάνουμε όσο το δυνατόν πιο εύκολη και πιο εύχρηστη για να μη μας κουράσει.
Γιατί αν κουραστούμε και δεν κάνουμε σωστά και τακτικά τις αλλαγές , τότε θα μας χτυπήσουν τη πόρτα τα προβλήματα.

Θα σας δείξω κάποιες κατασκευές που έχω κάνει, όχι για να τις κάνετε και εσείς , αλλά για να πάρετε ιδέες και να κάνετε τις ρουτίνες σας πιο εύκολες.
Το έχω δηλώσει και άλλες φορές πως είμαι "τεμπελάκος" , έτσι δημιούργησα κάποιες πατέντες και και κάποιες κατασκευές που μου διευκολύνουν κατά πολύ στις ρουτίνες


Το βαρέλι μου προετοιμασίας viewtopic.php?f=76&t=832
Α/Ο για τις αλλαγές μου, viewtopic.php?f=76&t=302
η προηγούμενη κατασκευή συμμετέχει και στις αυτόματες αλλαγές στο χρυσοψαράδικο μου
σε συνεργασία με τον ταχυθερμαντήρα που έχω φτιάξει viewtopic.php?f=76&t=715

Α/Ο και αυτόματο γέμισμα βαρελιού προετοιμασίας για το θαλασσινό ενός φίλου viewtopic.php?f=76&t=1148


Δεν θέλω να σας τρομάξω με τις παραπάνω κατασκευές ότι πρέπει να τις φτιάξετε,
απλά να πάρετε ιδέες και να τις προσαρμόσετε αν μπορείτε στις δικές σας ανάγκες.
Μπορώ να πως όμως πως με αυτές τις κατασκευές , οι αλλαγές μου είναι παιχνιδάκι :)


Επειδή πολλές φορές αναφέρουμε σε κάποιον να κάποιες μερικές σταδιακές αλλαγές για να λυθούν κάποια προβλήματα ,
πολλοί έχουν την εντύπωση πως οι αλλαγές είναι αθροιστικές
έφτιαξα λοιπόν σε ένα excel τη πραγματική αλλαγή όταν κάνουμε πολλές σταδιακές αλλαγές

εδώ 10 σταδιακές αλλαγές από 50%

03.jpg


και εδώ 10 σταδιακές αλλαγές από 30%


04.jpg
Οι χρήστες που πάτησαν Like στον/ην Τάκης for the post (total 3):
Spiros007 (Τετ 12 Φεβ 2020, 20:04) • Kmoschos30 (Κυρ 14 Ιουν 2020, 23:03) • Dinak (Τετ 19 Ιαν 2022, 19:15)



Άβαταρ μέλους
Ναταλία
Posts in topic: 1
Δημοσιεύσεις: 795
Εγγραφή: Δευ 26 Φεβ 2018, 21:12
Τοποθεσία: Αθήνα
Έχει βάλει Like: 134 times
Του έχουν βάλει Like: 69 times

Re: Αλλαγές νερού

Δημοσίευση από Ναταλία » Τετ 05 Δεκ 2018, 16:10

ΘΕΟΣ :thumbup: :bow: :bow: ευχαριστούμε κύριε Τάκη!!!

Άβαταρ μέλους
nasos
Posts in topic: 1
Δημοσιεύσεις: 908
Εγγραφή: Τρί 27 Φεβ 2018, 10:27
Τοποθεσία: Ίλιον
Mood:
Έχει βάλει Like: 120 times
Του έχουν βάλει Like: 108 times

Re: Αλλαγές νερού

Δημοσίευση από nasos » Τετ 05 Δεκ 2018, 16:13

Πολύ αναλυτική και σωστή περιγραφή. Μπράβο @Τάκης για άλλη μια φορά έγραψες!!!

xrhstos Nikaia
Posts in topic: 1
Δημοσιεύσεις: 201
Εγγραφή: Τετ 11 Ιούλ 2018, 16:04
Τοποθεσία: Νικαια
Mood:
Έχει βάλει Like: 2 times
Του έχουν βάλει Like: 7 times
Επικοινωνία:

Re: Αλλαγές νερού

Δημοσίευση από xrhstos Nikaia » Τετ 05 Δεκ 2018, 16:19

Τοσο διαβασμα ουτε στο σχολειο...Απλα δν παιζεστε...Παντα πληρης εξυγηση για τα παντα...Ευχαριστουμε για το κοπο π κανετε καθε φορα να τα βρισκουμε "ετοιμα"

Μπάμπης
Posts in topic: 1
Δημοσιεύσεις: 1682
Εγγραφή: Κυρ 11 Φεβ 2018, 10:41
Τοποθεσία: Μυτιληνη
Έχει βάλει Like: 593 times
Του έχουν βάλει Like: 316 times

Re: Αλλαγές νερού

Δημοσίευση από Μπάμπης » Τετ 05 Δεκ 2018, 16:41

Πληρης, αναλητικη και κατανοητη περιγραφη της ποιο βασικης "εργασιας" που εχει να κανει ο καθε κατοχος ενυδρειου.

Ευχαριστουμε Τακη

Άβαταρ μέλους
Νίκος
Administrator
Posts in topic: 1
Δημοσιεύσεις: 9282
Εγγραφή: Δευ 12 Φεβ 2018, 00:33
Τοποθεσία: Πειραιάς
Έχει βάλει Like: 1832 times
Του έχουν βάλει Like: 2412 times

Re: Αλλαγές νερού

Δημοσίευση από Νίκος » Τετ 05 Δεκ 2018, 21:11

Μπράβο Τακαρε.....θεϊκο θεμα για αλλη μια φορά.... :bow: :bow: :bow:

Άβαταρ μέλους
golf
Global Moderator
Posts in topic: 1
Δημοσιεύσεις: 852
Εγγραφή: Σάβ 10 Φεβ 2018, 10:35
Τοποθεσία: Αιγάλεω
Έχει βάλει Like: 179 times
Του έχουν βάλει Like: 248 times

Re: Αλλαγές νερού

Δημοσίευση από golf » Τετ 05 Δεκ 2018, 21:39

Ποιο λεπτομερές δεν υπάρχει. Μπράβο Τάκη, ένας οδηγός για όλους μας.

Άβαταρ μέλους
Τάκης
Administrator
Posts in topic: 7
Δημοσιεύσεις: 3539
Εγγραφή: Παρ 02 Φεβ 2018, 14:57
Τοποθεσία: Κερατσίνι
Mood:
Έχει βάλει Like: 800 times
Του έχουν βάλει Like: 1025 times

Re: Αλλαγές νερού

Δημοσίευση από Τάκης » Παρ 11 Ιαν 2019, 16:28

Πιο πολλές λεπτομέρειες για το REDOX εδώ viewtopic.php?f=45&t=1314

Evie
Posts in topic: 2
Δημοσιεύσεις: 37
Εγγραφή: Τρί 17 Μαρ 2020, 02:15
Τοποθεσία: Αθηνα
Έχει βάλει Like: 9 times
Του έχουν βάλει Like: 5 times

Re: Αλλαγές νερού

Δημοσίευση από Evie » Πέμ 28 Μάιος 2020, 23:30

Βακτήρια βαζουμε σε καθε αλλαγή του νερου;οσο αναλογεί στα καινουρια λιτρα που θα βάλουμε;αν οχι σε καθε αλλαγή καθε ποτε βαζουμε;

Άβαταρ μέλους
Τάκης
Administrator
Posts in topic: 7
Δημοσιεύσεις: 3539
Εγγραφή: Παρ 02 Φεβ 2018, 14:57
Τοποθεσία: Κερατσίνι
Mood:
Έχει βάλει Like: 800 times
Του έχουν βάλει Like: 1025 times

Re: Αλλαγές νερού

Δημοσίευση από Τάκης » Παρ 29 Μάιος 2020, 07:59

Evie έγραψε:
Πέμ 28 Μάιος 2020, 23:30
Βακτήρια βαζουμε σε καθε αλλαγή του νερου;οσο αναλογεί στα καινουρια λιτρα που θα βάλουμε;αν οχι σε καθε αλλαγή καθε ποτε βαζουμε;
σε στρωμένο ενυδρείο δεν χρειάζεται να βάζουμε , δεν ωφελούν σε κατι , πεταμένα λεφτά :)

Evie
Posts in topic: 2
Δημοσιεύσεις: 37
Εγγραφή: Τρί 17 Μαρ 2020, 02:15
Τοποθεσία: Αθηνα
Έχει βάλει Like: 9 times
Του έχουν βάλει Like: 5 times

Re: Αλλαγές νερού

Δημοσίευση από Evie » Πέμ 04 Ιουν 2020, 22:31

Καιρο ειχα να γραψω ερωτηση. Αεραντλια χρειάζομαι;ή με καλύπτει η ανατάραξη επιφάνειας απο το φίλτρο μου;

Άβαταρ μέλους
Τάκης
Administrator
Posts in topic: 7
Δημοσιεύσεις: 3539
Εγγραφή: Παρ 02 Φεβ 2018, 14:57
Τοποθεσία: Κερατσίνι
Mood:
Έχει βάλει Like: 800 times
Του έχουν βάλει Like: 1025 times

Re: Αλλαγές νερού

Δημοσίευση από Τάκης » Πέμ 04 Ιουν 2020, 23:33

Evie έγραψε:
Πέμ 04 Ιουν 2020, 22:31
Καιρο ειχα να γραψω ερωτηση. Αεραντλια χρειάζομαι;ή με καλύπτει η ανατάραξη επιφάνειας απο το φίλτρο μου;
αν έχεις καλή ανατάραξη , όχι δεν χρειάζεται
Οι χρήστες που πάτησαν Like στον/ην Τάκης για αυτή τη δημοσίευση:
Evie (Παρ 05 Ιουν 2020, 00:44)

Άβαταρ μέλους
Τάκης
Administrator
Posts in topic: 7
Δημοσιεύσεις: 3539
Εγγραφή: Παρ 02 Φεβ 2018, 14:57
Τοποθεσία: Κερατσίνι
Mood:
Έχει βάλει Like: 800 times
Του έχουν βάλει Like: 1025 times

Re: Αλλαγές νερού

Δημοσίευση από Τάκης » Δευ 12 Οκτ 2020, 15:40

Έχουν γίνει τακτικά πολλές συζητήσεις για το θέμα αλλαγών νερού από θερμοσίφωνο , ηλιακό ή ηλεκτρικό
Βρήκα ένα σχετικό άρθρο και θεώρησα σωστό να το μοιραστώ μαζί σας.
Έχει σχέση με τα ανόδια που υπάρχουν στους θερμοσίφωνες

04.jpg


Ανόδιο καινούριο



03.jpg


που μετά γίνεται έτσι


01.jpg


02.jpg



Γιατί απαγορεύονται τα εμβαπτιζόμενα ανόδια μαγνησίου στα ηλιακά και ηλεκτρικά θερμοσίφωνα

19/10/2016

Του Νικήτα Κουναδίνη, ειδικού σε θέματα εφαρμοσμένης ηλεκτροχημείας


Αναφορικά με τη χρήση εμβαπτιζομένων ανοδίων μαγνησίου στις εφαρμογές των ηλιακών και απλών θερμοσιφώνων και την σύγκρουση των εφαρμογών με τις υγειονομικές διατάξεις και κατ’ επέκταση με τον ποινικό νόμο θα πρέπει να τονιστούν τα εξής:
Εσφαλμένως αναζητείται συγκεκριμένη διάταξη η οποία να απαγορεύει την χρήση εμβαπτιζομένων ανοδίων μαγνησίου στους ηλιακούς και στους απλούς ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες διότι το όλο θέμα ακολουθεί την έμμεση νομοθεσία.
Για να γίνουμε πιο σαφείς, βάσει των υγειονομικών κανόνων, το νερό τόσο του ηλιακού όσο και του ηλεκτρικού θερμοσίφωνου θεωρείται πόσιμο. Αυτό το δεδομένο προκύπτει από το γεγονός ότι στη χρήση το νερό καταλήγει να εξέρχεται από τον κοινό μείκτη νερού, τη βρύση ή την μπαταρία με θέση για το ζεστό, θέση για το κρύο και ενδιάμεσες θέσεις αναμείξεως ζεστού και κρύου.
Εξαιτίας αυτού δεν μπορούμε να απομονώσουμε με ασφάλεια το ζεστό από το κρύο νερό καθώς κάτι τέτοιο ούτε πρακτικό είναι αλλά ούτε και λογικό.
Για παράδειγμα, τις περισσότερες φορές που τα παιδιά ζητούν να πιουν νερό τα προτρέπουμε να χρησιμοποιήσουν το νερό από τη βρύση και όχι από το ψυγείο που μπορεί λόγω της ψύξεως να τα βλάψει στις αμυγδαλές τους.
Εκείνη τη στιγμή λοιπόν κανείς δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει τη θέση του διακόπτη κρύου – ζεστού με φυσικό αποτέλεσμα η βρύση να φέρει νερό από το θερμοσίφωνα, είτε ηλιακό είτε ηλεκτρικό, στο ποτήρι του παιδιού και μαζί με αυτό και όλα τα βλαβερά δηλητηριώδη κατάλοιπα του μαγνησίου.
Να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι τα εν λόγω κατάλοιπα που προκύπτουν από τη λειτουργία του ανοδίου παράγονται σε όγκο τριπλάσιο της αρχικής μάζας της ράβδου του ανοδίου. Κατά συνέπεια οι υγειονομικές διατάξεις θεωρούν το νερό του ηλιακού και ηλεκτρικού θερμοσίφωνου πόσιμο και κατ’ επέκταση τρόφιμο. Στο σημείο αυτό λοιπόν εισέρχονται οι υφιστάμενες διατάξεις περί τροφίμων που απαγορεύουν στο ίδιο αποθηκευτικό περιβάλλον του υγρού τροφίμου το εμβαπτιζόμενο, ρυπαρό και δηλητηριώδες ανόδιο μαγνησίου.
Ως εκ τούτου, πριν δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα υγείας θα πρέπει τόσο οι κατασκευαστές όσο και οι επισκευαστές – τεχνικοί service να αποφεύγουν τη χρήση εμβαπτιζομένων ράβδων μαγνησίου όχι μόνο για τις ποινικές ευθύνες που ενδεχομένως να προκύψουν, αλλά περισσότερο για τις βλάβες στην υγεία που προκαλούν τα κατάλοιπά τους. Τέλος, πρέπει να τονιστεί ότι και τα ανόδια υπό μορφή βαλβίδων που τοποθετούνται ενδιάμεσα, εμπίπτουν στις ίδιες διατάξεις και προκαλούν βλαβερές συνέπειες στην υγεία όλων μας.


Νικήτας Κουναδίνης

Μεταλλειολόγος Μηχανικός

Ειδικός σε θέματα Εφαρμοσμένης Ηλεκτροχημείας.
Πηγή : https://ydravlikos.gr/giati-apagorevont ... 2504962258

Άβαταρ μέλους
Τάκης
Administrator
Posts in topic: 7
Δημοσιεύσεις: 3539
Εγγραφή: Παρ 02 Φεβ 2018, 14:57
Τοποθεσία: Κερατσίνι
Mood:
Έχει βάλει Like: 800 times
Του έχουν βάλει Like: 1025 times

Re: Αλλαγές νερού

Δημοσίευση από Τάκης » Δευ 18 Ιαν 2021, 19:04

Πρόσθεσα στο αρχικό θέμα 2 πίνακες που δείχνουν πως διαμορφώνονται οι σταδιακές αλλαγές νερού
Οι χρήστες που πάτησαν Like στον/ην Τάκης για αυτή τη δημοσίευση:
SweepingFish (Δευ 18 Ιαν 2021, 19:52)

Μιχάλης
Posts in topic: 2
Δημοσιεύσεις: 15
Εγγραφή: Κυρ 21 Μαρ 2021, 14:32
Τοποθεσία: Καλλιθέα
Έχει βάλει Like: 3 times
Του έχουν βάλει Like: 6 times

Re: Αλλαγές νερού

Δημοσίευση από Μιχάλης » Παρ 13 Ιαν 2023, 21:32

Καλησπέρα,θα ήθελα μια πρόταση φίλτρου νερού Άνθρακα για απευθείας αλλαγές νερού για να αποφύγω σιγά σιγά το αντιχλώριο

Μιχάλης
Posts in topic: 2
Δημοσιεύσεις: 15
Εγγραφή: Κυρ 21 Μαρ 2021, 14:32
Τοποθεσία: Καλλιθέα
Έχει βάλει Like: 3 times
Του έχουν βάλει Like: 6 times

Re: Αλλαγές νερού

Δημοσίευση από Μιχάλης » Σάβ 14 Ιαν 2023, 13:56

Καλησπέρα,θα ήθελα μια πρόταση φίλτρου νερού Άνθρακα για απευθείας αλλαγές νερού για να αποφύγω σιγά σιγά το αντιχλώριο

Ορφέας
Posts in topic: 1
Δημοσιεύσεις: 13
Εγγραφή: Πέμ 05 Ιαν 2023, 06:34
Τοποθεσία: Ταύρος
Έχει βάλει Like: 4 times
Του έχουν βάλει Like: 1 time

Re: Αλλαγές νερού

Δημοσίευση από Ορφέας » Κυρ 15 Ιαν 2023, 13:57

δεν είμαι πολύ γνωστης του θέματος καθότι τώρα άρχισα να χρησιμοποιώ φίλτρο λόγω αντίστροφης όσμωσης που μου έδωσαν .
αλλά το χλώριο δεσμεύεται εύκολα απ το οποιοδήποτε (οικονομικο) φίλτρο άνθρακα και αν είσαι Αττική δεν υπάρχει κάποιο άλλο άμεσα θέμα για το νερό. βέβαια ανάλογα τις απαιτήσεις σου..
Οι χρήστες που πάτησαν Like στον/ην Ορφέας για αυτή τη δημοσίευση:
Τάκης (Κυρ 15 Ιαν 2023, 21:52)

Άβαταρ μέλους
Τάκης
Administrator
Posts in topic: 7
Δημοσιεύσεις: 3539
Εγγραφή: Παρ 02 Φεβ 2018, 14:57
Τοποθεσία: Κερατσίνι
Mood:
Έχει βάλει Like: 800 times
Του έχουν βάλει Like: 1025 times

Re: Αλλαγές νερού

Δημοσίευση από Τάκης » Κυρ 15 Ιαν 2023, 22:03

Μιχάλης έγραψε:
Σάβ 14 Ιαν 2023, 13:56
Καλησπέρα,θα ήθελα μια πρόταση φίλτρου νερού Άνθρακα για απευθείας αλλαγές νερού για να αποφύγω σιγά σιγά το αντιχλώριο
Εδώ και χρόνια χρησιμοποιώ αυτό https://www.waterwaves.gr/antallaktika- ... 5-mic.html
αξιόπιστο και οικονομικό , και αλλαγή 1 φορά το χρόνο
φυσικά θα χρειαστείς ένα κάνιστρο 10'' και το κλειδί του,
σου προτείνω να έχει ρακορ μπρούτζινο 1/2'' για να το συνδέσεις εύκολα
https://www.qwaterfilters.com/product/f ... DAQAvD_BwE
Οι χρήστες που πάτησαν Like στον/ην Τάκης για αυτή τη δημοσίευση:
Μπάμπης (Δευ 16 Ιαν 2023, 08:05)

Απάντηση

Επιστροφή στο “Γλυκό νερό - γενικά - απορίες”