Αρχάριος και εγώ

Το καλοκαίρι, η γυναίκα μου με την μικρή πήραν ένα χρυσόψαρο, μικρού μεγέθους fαntail από ένα κατάστημα εδώ στο νησί (Ζάκυνθος) σε ένα μικρό ενυδρείο χωρίς φίλτρο 4-5λτ.
Όταν το είδα μου φάνηκε μικρό και αγόρασα χωρίς ψάξιμο ένα μεγαλύτερο στα 25 λτ με φιλτρο θεωρώντας ότι θα του αρκεί. (Αργότερα έμαθα ότι θέλουν πολύ μεγαλύτερο χώρο)
Με τον καιρό και διαβάζοντας πως να κάνω fish in cycle , το ταιζα λιγο, παρακολουθουσα αμμωνια, αργοτερα τα νιτρικα και τα νιτρωδη και ολα καλα. Επισης επειδη το νερο στο νησι ειναι υφαλμυρο και γενικα δεν το εμπιστευομαι οτι για βουρτσισμα δοντιων, το αλλαξα σταδιακα με εμφιαλωμενο (ιδια μαρκα).
Πριν 2 εδομαδες , βρισκόμενος στην Αθήνα αγόρασα ένα νέο ενυδρείο - Haquoss evo 80lt , oase bioplus 100 φιλτρο, Φως oase 15w, Anubia, java φυτα σε ξυλο και ενα αλλο χρυσοψαρο μικρο-μεσαιου μεγεθους.
Μου πρότειναν να μην βάλω το νέο ψαράκι στο στρωμένο 25λτ ενυδρείο μεχρι να στρώσω το μεγάλο γιατι είναι πολύ μικρό και καλύτερα να στήσω το 80αρι, να βάλω και τα 2 ψάρια μέσα, παλιό φίλτρο και νερό και να προσθέτω 1 καπάκι Seachem stability για 10 μερες. Σαν αντιχλωριο μου εδωσαν το Prime. (Μονο σε αλλαγες) Επισης μου ειπαν να τα ταιζω 1 φορα και λιγο . Και αλλαγη νερου καθε εβδομαδα 20-25% εκτός και αν ανεβεί η αμμωνία, που θα χρειαστεί περισσότερο.
Είναι η 13η μέρα σήμερα (έκοψα stability την 9η ) συνεχιζω να ταιζω ελαφρια τα χρυσοψαρα και οι μετρησεις του νερου ειναι ακομη μηδενικες.
Αμμωνία 0 - sera liquid test & Seachem alert
Nitrites/Nitrates 0
Τemps 20-22 C
Ph 7.2
Σκληροτητες κτλ σε φυσιολογικά μεγέθη,
Το φίλτρο φαίνεται ότι δουλεύει καλά, η επιφάνεια ταρακουνιέται αρκετά (surface agitation) το έχω λίγο βουτηγμένο για να μην κάνει πολύ θόρυβο.
Το παλιό σφουγγαρι είναι ακόμα μέσα .
Πως συνεχίζω? Μηπως να τα ταΐσω λίγο περισσότερο (2 φορές από λίγο?)
Τα ψαρακια είναι 5-7 εκ μαζί με ουρά.
Από φαγητό έχω haquoss sinking gold 3mm pellets (πρωτεινικο - εντομα) , η συσκευασια προτεινει 5-6 / ψαρι 2 φορες την ημερα - εγω δινω 3-4/ψαρι 1 φορα.
Hikari golfish sinking excel (baby pellets - 2mm) - δεν ξερω ποσα να τους δωσω - αυτο με το few minutes με μπερδευει λιγο…
Haquoss spirulina 3mm pellets (3-4 καθε ψαρι?)
Mia φορά την εβδομάδα τα ταΐζω με καθαρισμένο αρακά .
Κάπου διάβασα ότι το Stability λειτουργει ανταγωνιστικά με τα νιτρικά βακτηρια. Μήπως δεν χρειάζονταν αφου μετεφερα την παλια βιολογια μεσα στο νεο και γιαυτο δεν βλέπω κάποιο μετρήσιμο μέγεθος ακόμη ?
Επίσης, αρχίζει και εμφανίζεται πράσινη άλγη στα τοιχώματα του ενυδρείου (φυσιολογικά επίπεδα - το χτύπαγε για λίγο το πρωί ήλιος - έβαλα blackout στο παραθυρο τώρα ), το φως το έχω 6 ώρες την ημέρα ανοιχτο .
Πως να καθαρίζω την άλγη από τα τοιχώματα? Πήρα ενα μαγνητικό sobo σφουγγαρακι αλλα μου φαινεται πολυ σκληρο. Ειναι ασφαλες? Να παρω κανα σφουγγαρι μελαμινης? (Magic eraser)
Σας ευχαριστώ
Νίκος