"Κύκλος" ενός θαλασσινού ενυδρείου

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
SweepingFish
Posts in topic: 2
Δημοσιεύσεις: 2331
Εγγραφή: Κυρ 09 Σεπ 2018, 09:21
Τοποθεσία: Γλυφάδα
Έχει βάλει Like: 850 times
Του έχουν βάλει Like: 505 times

"Κύκλος" ενός θαλασσινού ενυδρείου

Δημοσίευση από SweepingFish » Δευ 20 Ιαν 2020, 22:57

Ο κύκλος ενός θαλασσινού ενυδρείου, ή αλλιώς οι βιοχημικοί κύκλοι που επιτελούνται στο ξεκίνημα του ενυδρείου είναι το πρώτο θέμα που θα απασχολήσει τον χομπίστα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι/μέθοδοι για να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί.

Τι είναι όμως ο κύκλος του ενυδρείου;

Ο κύκλος του ενυδρείου είναι γνωστός και ως ''Κύκλος του αζώτου''. Όταν ένας οργανισμός φωτοσυνθέτει, αποβάλει άχρηστες για αυτόν ουσίες μέσω των αποβλήτων ή όταν πεθαίνει ελευθερώνει άζωτο. Στα ενυδρεία μας το βλέπουμε ως αμμωνία που στην συνέχεια μέσω των νιτροποιητικών βακτηρίων μετατρέπεται σε νιτρώδη οξέα και τελικά σε νιτρικά οξέα. Όταν στο ενυδρείο μας υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα νιτροποιητικά βακτήρια για να μετατρέπεται γρήγορα η αμμωνία σε νιτρικά οξέα τότε καταλαβαίνουμε ότι έχει ολοκληρωθεί ένας κύκλος του ενυδρείου. Ο κύκλος αυτός όμως ποτέ δεν σταματάει, όσο πιο μεγάλο χρονικό διάστημα βρίσκεται σε λειτουργία ένα ενυδρείο τόσο πιο πολλά βακτήρια υπάρχουν διαθέσιμα. Για αυτόν τον λόγο άλλωστε δεν πρέπει να προσθέτουμε πολλούς ζωντανούς οργανισμούς ταυτόχρονα σε ένα νέο ενυδρείο καθώς είναι δυνατό να μην υπάρχει επαρκείς αριθμός βακτηρίων.
clownfish1-1068x625.jpg
Η αμμωνία είναι ένα προϊόν το οποίο παράγουν οι οργανισμοί μέσω του μεταβολισμού τους καθώς και μέσω των βράγχυων κατά την αναπνοή. Αν η αμμωνία στο νερό είναι σε υψηλά επίπεδα, θα περάσει στο αίμα του με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατό να το αποβάλουν από μόνοι τους και έτσι καταλήγοντας στα κύτταρα τους θα δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα ζωτικής σημασία. Συνήθως, οδηγούνται στον θάνατο.

Τα νιτρώδη οξέα είναι επίσης το ίδιο βλαβερά καθώς δεσμεύουν το οξυγόνο από το αίμα τους. Τα ενυδρεία γλυκού νερού αντιμετωπίζουν σημαντικότερο πρόβλημα όσον αφορά το θέμα των νιτρώδη οξέων. Στα θαλασσινά ενυδρεία, οι υποδοχείς που επιτρέπουν να περάσουν τα νιτρώδη οξέα στο αίμα των οργανισμών επιτρέπουν επίσης και την είσοδο των διαθέσιμων ατόμων χλωρίου στο νερό. Αυτά, καθιστούν κάποιο είδος άμυνας σε αυτούς και δεν επιτρέπουν την απορρόφηση των νιτρώδη οξέων.

Στην συνέχεια, μέσω των νιτροποιητικών βακτηρίων μετατρέπονται στα νιτρικά οξέα τα οποία είναι το λιγότερο βλαβερά για τους διάφορους οργανισμούς όταν βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα στην στήλη του νερού. Αυτά αποβάλλονται από το ενυδρείο μας μέσω των αλλαγών νερού, των αλγών και μερικών κοραλλιών τα οποία τα καταναλώνουν ως πηγή τροφής.
8c993ef2a264e96c2d95673c32176ab2.jpg
Το τελευταίο στάδιο του κύκλου είναι η μετατροπή των νιτρικών οξέων σε μοριακό άζωτο για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους οργανισμούς. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω κάποιων αναερόβιων βακτηρίων που βρίσκονται σε σκληρές επιφάνειες, όπως για παράδειγμα στον ζωντανό βράχο ή στο υπόστρωμα. Προσοχή, δεν έχουν όλα τα ενυδρεία τις απαραίτητες συνθήκες ώστε να ολοκληρωθεί και το τελευταίο στάδιο του κύκλου.

Ποιες είναι οι ιδανικές συνθήκες ώστε να ολοκληρωθεί και το τελευταίο στάδιο του κύκλου;

Για να παράγονται τα αναερόβια βακτήρια χρειάζεται σωστή οξυγόνωση του νερού και pH μεταξύ του 6.5 μέχρι 8.5. Η θερμοκρασία πρέπει να είναι από 24.5 βαθμούς μέχρι 27.5 όμως μπορούν αν επιβιώσουν και σε θερμοκρασίες εκτός των ορίων αυτών. Επίσης θα χρειαστεί πορώδης βράχος, αρκετά βαθύς στους πόρους του.

Πως η επιλογή του βράχου θα επηρεάσει τον κύκλο στο ενυδρείο;

Ο βράχος είναι η βάση της βιολογίας του ενυδρείου. Θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί πορώδης βράχος ώστε να είναι πιο εύκολο να εγκατασταθούν τα απαραίτητα βακτήρια. Μέσω της κυκλοφορίας του νερού θα εισέρχεται αμμωνία, νιτρώδη και νιτρικά οξέα ώστε να τρέφονται τα αναερόβια (κυρίως) βακτήρια.

Υπάρχουν πολλά είδη βράχων διαθέσιμα για το ενυδρείο μας. Κυρίαρχο ρόλο στο κύκλο διαδραματίζει το αν θα επιλέξουμε να ξεκινήσουμε με νεκρό η ζωντανό βράχο οποιουδήποτε είδους από τα διαθέσιμα.

Ο νεκρός βράχος είναι ο βράχος ο οποίος είναι νεκρωμένος από κάθε είδους μικροοργανισμού που είχε προηγουμένως(εάν ήταν ζωντανός). Αυτού του είδους ο βράχος είναι η πιο ασφαλής επιλογή που μπορούμε να κάνουμε καθώς δεν θα υπάρχουν pests ή αναερόβια βακτήρια που συνεπάγεται ο κίνδυνος να έχει νιτρικά απορροφημένα ώστε να τα ξερνάει μελλοντικά. Αν επιλέξουμε αυτού του είδους τον βράχο θα είναι πιο εύκολο να δημιουργήσουμε το scape του ενυδρείου καθώς δεν θα υπάρχει ο κίνδυνος να προσθέσουμε κάτι ανεπιθύμητο στον ύφαλο μας. Ωστόσο, ο κύκλος θα ολοκληρωθεί γύρω στις 3 με 4 εβδομάδες.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει ο ζωντανός βράχος στον οποίο έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος και έχει τα διαθέσιμα βακτήρια που εγκαθίστανται κατά την διάρκεια του κύκλου. Όμως υπάρχει ο κίνδυνος να βάλουμε στο ενυδρείο μας διάφορα pests ή απορροφημένα νιτρικά που θα αποβληθούν μακροπρόθεσμα στο ενυδρείο μας προκαλώντας διάφορα προβλήματα. Αν επιλεγεί αυτού του είδους ο βράχος θα επιταχυνθεί ο κύκλος αρκετά όμως ίσως χρειαστεί να γίνει κάποιου είδους παρατήρησης/θεραπείας του βράχου.

Όποια επιλογή και να επιλέξουμε, αργά η γρήγορα θα δημιουργηθούν βακτήρια που θα κατοικούν κατά κόρον στον βράχο.
αρχείο λήψης.jpg
Τι χρειάζεται να τρέφονται τα βακτήρια για να επιζήσουν;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να τραφεί ο πληθυσμός των βακτηρίων. Ένας από αυτούς είναι η αμμωνία. Μερικοί τρόποι δημιουργίας αμμωνίας είναι οι εξής: Προσθήκη οργανισμών οι οποίοι θα δημιουργήσουν αμμωνία (όπως ψάρια, ασπόνδυλα κλπ). Επίσης, μέσω της τροφής που θα τροφοδοτούνται καθημερινά οι οργανισμοί. Τέλος, η προσθήκη υγρής, καθαρής αμμωνίας. Αυτή η επιλογή δύνανται μόνο κατά την έναρξη του κύκλου σε ένα ενυδρείο χωρίς οργανισμούς διότι θα γνωρίζουμε επ' ακριβώς το επίπεδα αμμωνίας στο νερό και θα μπορεί να διατηρηθεί σταθερό καθ' όλη την διάρκεια του κύκλου.

Ποιος είναι ο ιδανικός τρόπος έναρξης του κύκλου;

Ο ιδανικός κατ' εμέ τρόπος έναρξης του κύκλου είναι η χρήση τροφής σε τούλι με αλλαγή ανά 3-4 ημέρες. Είναι προτιμότερος ο τρόπος αυτός παρά της χρήσης με καθαρή υγρή αμμωνία καθώς στην φύση ο κύκλος αυτός δεν ξεκινάει μόνο με την αμμωνία να υπάρχει στο περιβάλλον. Σε αντίθεση με την τροφή η οποία δημιουργεί και άλλα μόρια στην στήλη του νερού.
IMG_1103.jpg
Συχνές ερωτήσεις:

Η χρήση βακτηρίων του εμπορίου βοηθούν πράγματι τον κύκλου του ενυδρείου;

Όπως γνωρίζουμε, τα νιτροποιητικά βακτήρια υπάρχουν με μεγάλη πληθώρα ανά τα διάφορα περιβάλλοντα. Όμως πολλαπλασιάζονται σε μεγάλο χρονικό διάστημα, χρειάζεται δηλαδή τουλάχιστον 12-24 ώρες ώστε να αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται. Τα υγρά βακτήρια λοιπόν βοηθάνε στην επιτάχυνση του κύκλου του ενυδρείου όμως εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Στα θαλασσινά ενυδρεία χρειάζεται η τροφοδότηση των βακτηρίων αυτών ανά τακτές αλλαγές νερού διότι επιτυγχάνεται σταθερότητα στον πληθυσμό βακτηρίων. Αυτό έχει πολλά πλεονεκτήματα όπως η σταθερότητα στις τιμές του νερού καθώς και η ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων να δημιουργηθεί το λεγόμενο ''old tank syndrome'' μελλοντικά.

Ξεκίνησα το κύκλο του αζώτου στο ενυδρείο μου, όμως μετά την 2η με 3η εβδομάδα οι τιμές της αμμωνίας, νιτρώδη και νιτρικών οξέων έμειναν στάσιμες χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος. Τι μπορεί να συμβαίνει;

Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Αν τα επίπεδα αμμωνίας αυξήθηκαν πάρα πολύ και απότομα δεν δύνανται να συνεχιστεί ο κύκλος διότι δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμα αρκετά βακτήρια ώστε να καταναλώσουν τα υψηλά επίπεδα αμμωνίας. Αυτό μπορεί να αντιμετωπίζεται με αλλαγή νερού.

Επίσης, μπορεί να έχουν αναπτυχθεί και άλλα βακτήρια (πχ κυανοβακτήριο) ή αρκετές άλγες. Έτσι τα νιτροποιητικά βακτήρια είναι σε ανταγωνισμό με αυτά τα βακτήρια. Ο κύκλος θα συνεχίσει όταν οι συνθήκες γίνουν ευνοϊκές για να υπερέχουν τα νιτροποιητικά βακτήρια έναντι των ανταγωνιστών τους.

Η συχνή χρήση σκούπας στον βυθό του ενυδρείου μειώνει τα βακτήρια που έχουν δημιουργηθεί;

Όχι, δεν είναι τόσο απλό να μειωθούν τα βακτήρια από την χρήση σκούπας διότι τα βακτήρια αυτά βρίσκονται κατά κόρον στον βράχο ή σε άλλες σκληρές επιφάνειες.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω νερό από άλλο ώριμο ενυδρείο ως μπόλι;

Στο νερό δεν υπάρχουν μεγάλες συγκεντρώσεις των βακτηρίων αυτών. Όπως αναφέρθηκε τα βακτήρια αυτά αποικούν σε σκληρές ή πορώδης επιφάνειες στο ενυδρείο. Προτιμότερο είναι να χρησιμοποιηθεί καθαρός ζωντανός βράχος ή αραγωνίτης από ένα ενυδρείο χωρίς επιβαρυμένη στήλη νερού.

Δεν έχω κάνει μετρήσεις των νιτρικών κατά την διάρκεια και το πέρας του κύκλου στο ενυδρείο. Θα δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα;

Εξαρτάται από το χρόνο αναμονής για την ολοκλήρωση του κύκλου και το αν έχουν προστεθεί οργανισμοί στο ενυδρείο. Το ιδανικό θα ήταν να συνεχίσετε την τροφοδότηση τροφής σε τούλι ή καθαρής υγρής αμμωνίας μέχρι να μετρήσετε όλες τις παραμέτρους του νερού πριν προβείτε στην προσθήκη οργανισμών.

Έχω αφήσει το ενυδρείο χωρίς κάποιον οργανισμό ή πηγή αμμωνίας το τελευταίο χρονικό διάστημα. Θα χρειαστεί να ξαναξεκινήσει ο κύκλος του ενυδρείου;

Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το πόσο χρονικό διάστημα έχουν μείνει χωρίς πηγή αμμωνίας τα βακτήρια. Εάν είναι για κάποιο χρονικό διάστημα μηνών είναι πιθανό να έχει πεθάνει το πλήθος των νιτροποιητικών βακτηρίων και θα χρειαστεί να ξαναξεκινήσει ο κύκλος του αζώτου συνδυαστικά με χρήση βακτηρίων του εμπορίου και ανάλογα με τις μετρήσεις που θα γίνονται.

Γιατί σε ένα ώριμο ενυδρείο που βρίσκεται σε λειτουργία η προσθήκη των ζωντανών οργανισμών γίνεται πιο έντονα (πχ προσθήκη μεγαλύτερου αριθμού ψαριών ταυτόχρονα) ενώ σε ένα φρέσκο ενυδρείο πρέπει να γίνεται σίγα σιγά;

Αυτό συμβαίνει διότι σε ένα ενυδρείο που ''τρέχει'' χρόνια έχουν αποικήσει πιο πολλά βακτήρια σε σύγκριση με ένα ενυδρείο που τρέχει μερικούς μήνες μόνο. Ένας γενικός κανόνας είναι ότι όσο πιο πολύ χρόνο ''τρέχει'' ένα ενυδρείο, τόσο πιο πολλά βακτήρια έχουν αποικήσει στα βράχια, τον βυθό κλπ.

Αυτό το άρθρο το έγραψα ώστε να βοηθηθούν μερικοί νέοι χομπίστες που επιθυμούν να ασχοληθούν με τα θαλασσινά ενυδρεία. Οποιοδήποτε σχόλιο/άποψη προς διόρθωση του άρθρου δεκτή.
Οι χρήστες που πάτησαν Like στον/ην SweepingFish for the post (total 8):
golf (Τρί 21 Ιαν 2020, 00:11) • Garbakos (Τρί 21 Ιαν 2020, 01:31) • Tomas (Τρί 21 Ιαν 2020, 03:00) • Μπάμπης (Τρί 21 Ιαν 2020, 08:39) • Νίκος (Τρί 21 Ιαν 2020, 10:12) • Νικολακης (Τρί 21 Ιαν 2020, 10:44) • Γιάννης Μ5 (Τρί 21 Ιαν 2020, 11:09) • kosmas kleidas (Τρί 21 Ιαν 2020, 14:18)



Άβαταρ μέλους
Νίκος
Administrator
Posts in topic: 1
Δημοσιεύσεις: 9282
Εγγραφή: Δευ 12 Φεβ 2018, 00:33
Τοποθεσία: Πειραιάς
Έχει βάλει Like: 1832 times
Του έχουν βάλει Like: 2412 times

Re: "Κύκλος" ενός θαλασσινού ενυδρείου

Δημοσίευση από Νίκος » Τρί 21 Ιαν 2020, 10:13

μπραβο Γιάννη μου, πανέμορφη προσπαθεια....συγχαρητήρια!
Οι χρήστες που πάτησαν Like στον/ην Νίκος για αυτή τη δημοσίευση:
SweepingFish (Τρί 21 Ιαν 2020, 14:31)

Άβαταρ μέλους
SweepingFish
Posts in topic: 2
Δημοσιεύσεις: 2331
Εγγραφή: Κυρ 09 Σεπ 2018, 09:21
Τοποθεσία: Γλυφάδα
Έχει βάλει Like: 850 times
Του έχουν βάλει Like: 505 times

Re: "Κύκλος" ενός θαλασσινού ενυδρείου

Δημοσίευση από SweepingFish » Τρί 21 Ιαν 2020, 14:32

Νίκος έγραψε:
Τρί 21 Ιαν 2020, 10:13
μπραβο Γιάννη μου, πανέμορφη προσπαθεια....συγχαρητήρια!
Σε ευχαριστώ πολύ Νίκο μου, να είσαι καλα!

Απάντηση

Επιστροφή στο “Πρόληψη”