Χρήση άνθρακα σε reef ενυδρεία (tip) (nervas)

Κλειδωμένο
Άβαταρ μέλους
Νίκος
Administrator
Posts in topic: 1
Δημοσιεύσεις: 9282
Εγγραφή: Δευ 12 Φεβ 2018, 00:33
Τοποθεσία: Πειραιάς
Έχει βάλει Like: 1832 times
Του έχουν βάλει Like: 2412 times

Χρήση άνθρακα σε reef ενυδρεία (tip) (nervas)

Δημοσίευση από Νίκος » Τρί 20 Φεβ 2018, 00:01

Η χρήση άνθρακα στα ενυδρεία μας θεωρώ ότι είναι δίκοπο μαχαίρι. Η σωστή χρήση του βελτιώνει την διαύγεια του νερού μας απομακρύνοντας τις μικρομοριάκες οργανικές ενώσεις(κιτρινίλα) και αυξάνει έτσι την διαπερατότητα του φωτός και τις καλύτερες συνθήκες για τους οργανισμούς που φιλοξενούμε. Επίσης δεσμεύει πιθανές τοξίνες που βγάζουν τα κοράλλια μας στον μεταξύ τους ανταγωνισμό για την επικράτησή τους στο χώρο. Το αντίθετο προκαλεί η αλόγιστη χρήση του και η κακή χρήση του, που δημιουργεί στρεσάρισμα και ζημιά στους οργανισμούς που φιλοξενούμε.

Υπάρχουν αρκετές τεχνικές για προετοιμασία και ενεργοποίηση του άνθρακα ώστε να ιονιστεί και να δεσμεύει στοιχεία. Τα στοιχεία που δεσμεύει όπως είπαμε είναι μικρομοριακές ενώσεις και τοξίνες. Φυσικά αυτό θα ήταν το ιδανικό να δέσμευε, αλλά δυστυχώς δεσμεύει και ιχνοστοιχεία από το νερό, όπως αρκετά απαραίτητα βαρέα μέταλλα, Κάλιο, ιώδιο(αν δεν έχει εμπλουτιστεί) και μπορεί ακόμη και αν είναι κακής ποιότητας να προσδίδει και φωσφορικά στο νερό. Οπότε σε κάποια ενυδρεία με αλόγιστη χρήση μην απορείτε γιατί υπάρχει ''καφέτιασμα'' των sps όπου σε αυτά είναι αναγκαία η χρήση και η σωστή αναλογία των ιχνοστοιχείων.
Προσωπικά δεν κάνω κάποια επίπονη διαδικασία ενεργοποίησης του άνθρακα. Ξεπλένω πολύ καλά τον άνθρακα με νερό όσμωσης και στην συνέχεια τον τοποθετώ, δουλεύω με ριάκτορα που διαπερνά πάρα πολύ καλά το υλικό χωρίς να κάνει συσσωματώματα. Πολύ βασικό στο ότι κάνω αλλαγές κάθε 15 ημέρες και κρατάω την αναλογία 1 γραμμάριο ανά 4 λίτρα νερού, οπότε μιλάμε για μια ποσότητα των 65-70 γραμμαρίων άνθρακα(260 λίτρα καθαρό νερό). Η ροή στον ριάκτορα δεν ξεπερνάει τα 400-600 λίτρα/ώρα και με αυτή την διαδικασία ποτέ δεν στρεσαρίστηκαν τα κοράλλια μου και όλα χαίρουν άκρας υγείας. Θεωρώ την υπερβολή του "βάλε μπόλικο άνθρακα δεν πειράζει" ότι μάλλον πειράζει και πάρα πολύ. Ακόμη και η διάρκεια αλλαγών επηρεάζει, όταν αφήνουμε τον άνθρακα για αρκετό διάστημα χάνει την δραστικότητα του και αρχίζει αρκετές φορές να λειτουργεί σαν βιολογικό φίλτρο, με την αλλαγή του δημιουργείται ανισσοροπία στο σύστημα και απότομη απορρόφηση στοιχείων λόγω του φρεσκαρίσματος από τον νέο άνθρακα. Στην διαδικασία που ακολουθώ δεν επιτρέπει ποτέ ο άνθρακας να ''παλιώσει'' και να δημιουργηθούν συνθήκες βιολογικού φίλτρου, ενώ η ποσότητα είναι αρκετά μικρή ώστε να στρεσάρονται τα κοράλλια με την ανανέωση του καθώς είναι συνεχώς ''φρέσκος'' και διατηρείται έτσι μια συνεχόμενη σταθερή κατάσταση απομάκρυνσης - δέσμευσης οργανικών και ανόργανων στοιχείων, έτσι αυτή η συνεχόμενη κατάσταση δεν στρεσάρει ποτέ τα κοράλλια.
Η ροή πρέπει να είναι χαμηλή ώστε να γίνεται η απαραίτητη δέσμευση. Επίσης παίζει σημαντικό ρόλο το σύστημα που θα λειτουργήσουμε, αν είναι ριάκτορας, κάνιστρο ή κάλτσα. Σε κάνιστρο και σε κάλτσα θεωρώ ότι αυξάνουμε την ποσότητα κατά 50% λόγω κακής χρήσης και λειτουργικότητας οπότε εκεί πάμε στο 1,5 γραμμάριο ανά 4 λίτρα.
Αν υπάρχει δυνατότητα μερικής λειτουργίας είναι ακόμη πιο ιδανικό, δηλαδή να χρησιμοποιείται για 4-5 ώρες την ημέρα ώστε να μην συμπίπτει και κατά το τάισμα των κοραλλιών και να λειτουργεί επικουρικά στο σκίμερ σε ό,τι δεν μπορεί να απομακρύνει αυτό, το υπόλοιπο χρονικό διάστημα μπορεί να είναι αδρανές. Φυσικά αυτό θα ήταν το ιδανικό, αλλά δεν είναι και απόλυτος κανόνας.
Αυτά είναι από προσωπική μου παρατήρηση, μελέτη, εφαρμογή και εμπειρία.

Ευχαριστούμε θερμά τον Νέρβα για την ευγενική του προσφορά!
ευχαριστούμε θερμά και το openreef για την άδεια δημοσίευσής!



Κλειδωμένο

Επιστροφή στο “Πρόληψη”