Refugium vs Organic carbon source(Dissolved Organic Carbon) (nervas)

Κλειδωμένο
Άβαταρ μέλους
Νίκος
Administrator
Posts in topic: 1
Δημοσιεύσεις: 9282
Εγγραφή: Δευ 12 Φεβ 2018, 00:33
Τοποθεσία: Πειραιάς
Έχει βάλει Like: 1832 times
Του έχουν βάλει Like: 2412 times

Refugium vs Organic carbon source(Dissolved Organic Carbon) (nervas)

Δημοσίευση από Νίκος » Δευ 19 Φεβ 2018, 23:41

Προβληματισμοί που είχα εδώ και 2 χρόνια, κατά πόσο ένα refugium υποτυπώδες ή μεγάλης έκτασης μπορεί να βοηθήσει ένα ενυδρείο, έχουν αρχίσει πλέον και ξεδιαλύνονται στο μυαλό μου, οπότε θα ήθελα να σας τους παραθέσω.

Θεωρώντας σαν δεδομένο ότι, οι περισσότεροι χομπίστες κατασκευάζουν sump και ενσωματώνουν σ' αυτό refugium, θα ήθελα λοιπόν, να προβληματιστούμε αν αυτό είναι σωστό ή όχι.

Παλαιότερα βασιζόντουσαν περισσότερο σε refugium, αλλά όπως δείχνουν τα πράγματα, θα πρέπει να έχεις μια θάλασσα με φύκια για να συντηρήσει ένα ενυδρείο 500 λίτρων για παράδειγμα.
Έπειτα από πειράματα καθώς και από διασταυρώσεις που έχω κάνει, διαπιστώνω κι επιβεβαιώνομαι ότι, όλες οι τελευταίες έρευνες αναφέρουν ότι ένα πολύ ανεπτυγμένο refugium, προκαλεί προβλήματα στο ενυδρείο, που για εμάς, δεν είναι ούτε ορατά, ούτε με κάποιον τρόπο μετρήσιμα.
Σε αυτό που καταλήγουν οι νέες έρευνες είναι ότι, όταν παύουν πλέον οι ανάγκες ανάπτυξης των αλγών, αυτές αποβάλουν τον περιττό οργανικό άνθρακα στο νερό γιατί δεν έχουν μηχανισμούς αποθήκευσης της ενέργειας, όπως τα πιο ανώτερα φυτά (π.χ. το άμυλο που είναι ο σπουδαιότερος υδατάνθρακας των φυτών).

...ένα απόσπασμα από την εργασία που έχω κάνει και βρίσκεται στην σελ. 25:

'' Αντίθετα, ο διαλυμένος οργανικός άνθρακας DOC(dissolved organic carbon), ο οποίος είναι σπάνια στις μετρήσεις στους υφάλους προκαλεί μεγάλη θνησιμότητα. Αυξημένα επίπεδα DOC επιταχύνουν το ρυθμό ανάπτυξης των μικροβίων που ζουν στο επιφανειακό στρώμα βλεννοπολυσακχαριτών των κοραλλιών, γεγονός που υποδηλώνει ότι η θνησιμότητα συμβαίνει λόγω της διακοπής της ισορροπίας μεταξύ των κοραλλιών και των συναφών μικροβιωτικών σχέσεων του(microbiota),(κατά David I. Kline et al, 2006),
(Σχήμα 5). Η αύξηση των επιπέδων DOC στους κοραλλιογενείς υφάλους έχει αναγνωρισθεί ως απειλή και συνήθως παρακολουθείται."

"Σχήμα 5: Οι παλαιότερες μελέτες(έντονο μαύρο χρώμα) ανέφεραν για την υπεραλίευση και την μόλυνση νιτρικών και φωσφορικών με αποτέλεσμα την αύξηση της μακροάλγης και την συσχέτιση με την θανάτωση των κοραλλιών, οι σημερινές μελέτες που προστίθενται στις παλαιότερες(με γκρι χρώμα) δείχνουν πως ο ευτροφισμός της μακροάλγης προκαλεί αύξηση του οργανικού άνθρακα όπου οδηγεί στην αύξηση των βακτηρίων και την θανάτωση των κοραλλιών, (κατά David I. Kline et al, 2006).''

Το βασικό σημείο ενός συστήματος που στηρίζεται σε refugium είναι ότι ποτέ δεν μπορεί να είναι low nutrient, κι αυτό γιατί είναι, αντίθετης ιδεολογίας καθώς και βασικών αρχών. Με απλά λόγια, αν έχεις refugium ανεπτυγμένο και ρίχνεις βότκα ή επιπλέον οργανικό άνθρακα για να πετύχεις μείωση των θρεπτικών, αυτό θα οδηγήσει σε πλήρη αποτυχία λόγω μεγάλης αύξησης του DOC στο νερό με επακόλουθο την ανισορροπία του συστήματος.

Θα προσπαθήσω να εξηγήσω τον λόγο εμφάνισης κυάνο σε ενυδρεία που έχουν ήδη refugium και προσπαθούμε να τα κανουμε πιο low για επίτευξη καλύτερων χρωμάτων.

Φανταστείτε ότι με καλό φωτισμό μια άλγη που υπάρχει εκεί, παράγει και προσδίδει στην στήλη του νερού μια μικρή ποσότητα οργανικού άνθρακα, καθώς επίσης παρέχει και ισορροπία σε ότι αφορά τα θρεπτικά (φωσφορικά, νιτρικά). Όταν αρχίζουμε εμείς την επιπλέον προσθήκη DOC, προκαλούμε άμεσα την γρήγορη αύξηση του βακτηριακού πληθυσμού καθώς και την άμεση έλλειψη του πρώτου φυσικού πόρου που είναι σε μικρή ποσότητα, είτε αυτό είναι φωσφορικά είτε νιτρικά, με επακόλουθο την μη συνεχιζόμενη αύξηση του ''καλού'' βακτηριακού πληθυσμού μας, που μπορεί εμείς μεν, να τον προσθέτουμε, αλλά λόγω αυτής της ανισορροπίας να μην μπορεί να αναπτυχθεί. Ο λόγος δε, είναι ότι αλλάζει η σύσταση του νερού και προκαλεί θανάτωση τόσο των κοραλλιών λόγω της απότομης αύξησης των βακτηρίων (βακτηριακές μολύνσεις), όσο και αυτών των πληθυσμών βακτηρίων που υποστηρίζουν το σύστημά μας και προωθούν τον κύκλο του αζώτου, επίσης προκαλείτε και ατροφία των κοραλλιών λόγω μη εύρεση διαθέσιμων πόρων(έλλειψη του πρώτου φυσικού πόρου που είναι σε μικρή ποσότητα) να τροφοδοτήσουν την ζωοξανθέλλη του και με αποτέλεσμα να έχουμε ασιτία των κοραλλιών ή το γνωστό μας ''στέγνωμα''. Φυσικά σε αντίθεση με τους προκαρυωτικούς φωτοσυνθετικούς οργανισμούς που εκμεταλλεύονται έναν δικό τους εσωτερικό μηχανισμό σύνθεσης ενέργειας, σ' αυτή την περίπτωση βρίσκοντας χώρο κι έχοντας την ανεπτυγμένη ανθεκτικότητα σε δυσμενείς συνθήκες, έχουμε ανάπτυξη του γνωστού μας κυάνο ή κάποιας ανεπιθύμητης άλγης που φέρει αυτά τα χαρακτηριστικά.
Το ίδιο γίνεται και με την προσθήκη αντιφωσφόρου όπου προκαλείται αυτή η ανισορροπία στο σύστημα και βλέπεις συστήματα που τρέχουν με φουλ αντιφώσφορο να έρχονται τούμπα.

Άρα, μεγάλο ανεπτυγμένο refugium δεν μπορεί να λειτουργεί συνάμα με ένα σύστημα προσθήκης οργανικού άνθρακα. Μπορεί απλά, να γίνεται προσθήκη βακτηριακών πληθυσμών και να κουρεύεται πολύ συχνά η άλγη ώστε να επενδύει σε αύξηση της μάζας της και να μην αποβάλει μεγάλες ποσότητες DOC στο νερό του ενυδρείου.

Ένας από τους λόγους που ενυδρεία, με άλγη και οργανισμούς που την καταναλώνουν στο main tank, πάνε καλά, είναι διότι υπάρχει μια πολύ καλή ισορροπία, κάτι που υπάρχει και στους υφάλους καθώς και κατ' επέκταση στους ωκεανούς.

Εγώ προσωπικά έχω καταργήσει εδώ και καιρό το refugium και δεν είδα κάποια διαφορά, μιας και στην δική μου περίπτωση δεν υπήρχε ανάπτυξη λόγω του ότι ήταν πολύ μικρό και το διατηρούσα κυρίως για την δημιουργία ζωοπλαγκτόν, κι εκτός αυτού επίσης, τηρώ και προβιοτική μέθοδο.
Το καλό είναι ότι μιλώντας με αρκετούς φίλους χομπίστες κι αφού ενημερώθηκα ότι στα ενυδρεία τους έχει συμβεί αυτό το φαινόμενο, κατέληξα σε αυτή την ανάπτυξη θεωρίας.

Τα παραπάνω είναι προσωπικές απόψεις και σκέψεις καθώς και τεκμηρίωση με σχετική βιβλιογραφία.

Ευχαριστούμε θερμά τον Νέρβα για την ευγενική του προσφορά!
ευχαριστούμε θερμά και το openreef για την άδεια δημοσίευσής!



Κλειδωμένο

Επιστροφή στο “Πρόληψη”