Χρυσόψαρα σε ενυδρείο

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Τάκης
Administrator
Posts in topic: 2
Δημοσιεύσεις: 3539
Εγγραφή: Παρ 02 Φεβ 2018, 14:57
Τοποθεσία: Κερατσίνι
Mood:
Έχει βάλει Like: 800 times
Του έχουν βάλει Like: 1025 times

Χρυσόψαρα σε ενυδρείο

Δημοσίευση από Τάκης » Κυρ 25 Φεβ 2018, 15:49

Κοινή ονομασία: Το κοινό χρυσόψαρο(common goldfish)
Επιστημονική ονομασία: Carassius gibelio(παλαιότερα carassius auratus auratus)
Τόπος προέλευσης: Κίνα


CarassiusAuratusGSchmida.jpg


Carassius auratus Goldfish.jpg


Θα προσπαθήσω να σας δώσω κάποιες κατευθυντήριες συμβουλές για το πώς θα κρατήσετε χρυσόψαρα σε ενυδρείο.
Για τους περισσότερους η πρώτη επαφή με ενυδρεία και ψάρια είναι χρυσόψαρα σε γυάλα.
Και για τους περισσοτέρους αυτή η εμπειρία δεν είχε πάντα ευχάριστο τέλος.
Μετά από λίγο καιρό τα χρυσόψαρα αρρώσταιναν και πέθαιναν, και όσοι κατάφεραν να τα κρατήσουν πάνω από κανα χρόνο , ήταν ευχαριστημένοι και όταν πέθαινε το ψάρι, πίστευαν πως το ψάρι μεγάλωσε και πέθανε από γηρατειά.
Επίσης όλη αυτή η περίοδος ήταν κουραστική , γιατί κάθε λίγες ημέρες έπρεπε να βγάζουν το χρυσόψαρα από τη γυάλα, να την πλένουν , να βάζουν φρέσκο νερό από τη βρύση , και να βάζουν το ψάρι πάλι μέσα.
Μετά από όλα αυτά πολύ λίγοι συνέχισαν την ενασχόληση με ενυδρεία , γιατί αυτός ο τρόπος αποδείχτηκε πως είναι κουραστικός και στο τέλος με στεναχώρια γιατί πέθαιναν τα ψάρια.
Αυτός ο μύθος για τα χρυσόψαρα σε γυάλα πρέπει να εκλείψει.

goldfish-400x294.png


Τα χρυσόψαρα δεν μπορούν να ζήσουν σε γυάλα, όπως και κανένα είδος ψαριού.
Τα χρυσόψαρα είναι ψάρια που λερώνουν πολύ, μεγαλώνουν αρκετά , και συγκεκριμένα μεγαλώνουν τόσο, που πολλοί δεν μπορούμε να διανοηθούμε , μπορούν να φθάσουν ακόμα και τα 35 εκατοστά.
Και τέλος ζούνε πάρα πολλά χρόνια. Τα χρυσόψαρα ζουν πάνω από 25 χρόνια.
Υπάρχουν 2 βασικές κατηγορίες χρυσόψαρων ,

Χρυσόψαρα με μακρύ σώμα και μονή ουρά COMMON/COMET/ SHUBUNKIN
COMMON
Common-3.jpg
COMET
Comet-4.jpg
SHUBUNKIN
American Shubunkin-3.jpg
Είναι το κλασσικό χρυσόψαρο που γνωρίζουμε οι περισσότεροι,
δεινοί κολυμβητές που μπορούν να φτάσουν σε μήκος τα 30-35 εκατοστά.
Το συγκεκριμένο είδος θέλει ενυδρείο από 1,20μ και πάνω, και καλύτερα να είναι από 1,50μ.
Αυτόματα αυτό μας δίνει πως το ενυδρείο θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 200 λίτρα, και μετά να υπολογίσουμε πως κάθε ψάρι θέλει 80-90 λίτρα νερό.
Αμέσως καταλαβαίνουμε πως σε ένα ενυδρείο με ελάχιστες διαστάσεις 1,20 Χ 40 Χ 45 μπορούμε να βάλουμε μέχρι 2-3 χρυσόψαρα αυτού του είδους.
Θερμοκρασία νερού από 10 έως 25, μπορούν να ζήσουν και σε ακόμα πιο χαμηλές θερμοκρασίες , ακόμα και σε 0 βαθμούς , αλλά ταλαιπωρούνται και σε θερμοκρασίες κάτω από 10 βαθμούς δεν τρώνε.

Χρυσόψαρα με κοντόχοντρο σώμα και συνήθως διπλή ουρά.
BLACK MOOR
black-moor-goldfish-in-aqua-3.jpg
FANTAIL
fantail.jpg
ORANDA
RedOrandaGoldfish.jpg
Αυτή η κατηγορία λέγεται Funcy και υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες , όπως Oranda, Black moor, Ryukin, Fantail κλπ.
Αυτά λόγω της κατασκευής του σώματος τους δεν είναι τόσο γρήγοροι κολυμβητές όσο τα κοινά χρυσόψαρα.
Αυτό το είδος θέλει ενυδρείο με μήκος από 80 εκατοστά και πάνω, και καλύτερα να είναι από 1 μέτρο και πάνω.
Έτσι καταλαβαίνουμε πως το ενυδρείο θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 120 λίτρα, και μετά να υπολογίσουμε πως το κάθε ψάρι θέλει 40-50 λίτρα νερό.
Ξεκινώντας με τις ελάχιστες διαστάσεις 80 Χ 40 Χ 40 μπορούμε να βάλουμε μέχρι 3 ψάρια αυτού του είδους.
Αυτό το είδους χρυσόψαρου δεν αντέχει τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και καλό είναι να μην αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία κάτω από τους 14-15 βαθμούς.
Το καλοκαίρι και σε αυτά καλό είναι να μη ξεπερνάει τους 25-26 βαθμούς, ιδανικά θα έλεγα τους 24 βαθμούς και για τις δύο κατηγορίες.
Μπορούν βέβαια να ζήσουν και σε υψηλότερες θερμοκρασίες , όμως όχι για μεγάλη χρονική περίοδο και αρκεί να υπάρχει πολύ καλή οξυγόνωση με έντονη ανατάραξη της επιφάνειας του νερού.
Οι υπόλοιπες παράμετροι νερού είναι ίδιες και για τις δύο κατηγορίες .
PH 7.0-8.0
Πολλοί αναφέρουν πως τα χρυσόψαρα μπορούν να ζήσουν με εύρος στο PH από 6 έως 8.
Η κλίμακα PH είναι λογαριθμική, δηλαδή μια τιμή 6.0 είναι 100 φορές περισσότερο όξινη από το νερό με ένα PΗ 8.0. Δεδομένου ότι η περιοχή αυτή περιλαμβάνει νερό πάνω και κάτω από το ουδέτερο σημείο της κλίμακας PH που είναι το 7, αυτό σημαίνει ότι το χρυσόψαρο μπορεί να επιβιώσει σε νερό που είναι είτε κάπως όξινο είτε κάπως αλκαλικό. Ωστόσο, το χρυσόψαρο μπορεί να επιβιώσει πέρα από αυτό το εύρος, ιδιαίτερα αν το PH μειωθεί ή αυξηθεί σταδιακά.
Θα λέγαμε όμως πως το ιδανικό PH γύρω στο 7,5
GH 10-18 dGH, ιδανικό γύρω στους 12 dGH

Διατροφή και τάισμα
Τα χρυσόψαρα είναι παμφάγα και τρώνε συνέχεια αν υπάρχει φαγητό.
Ενώ όμως οι άνθρωποι (και πολλά άλλα ζώα) έχουν στομάχια για να αφομοιώσουν τη τροφή τους, τα χρυσόψαρα δεν έχουν καθόλου στομάχι! Αντί 'αυτού, τα διάφορα μέρη των εντέρων τους πρέπει να κάνουν τη δουλειά που συνήθως θα μπορούσε να κάνει το στομάχι, όπως η διάσπαση της τροφής και η απορρόφηση θρεπτικών ουσιών.
Το γεγονός ότι τα χρυσόψαρα δεν έχουν στομάχι σημαίνει ότι η τροφή δεν μπορεί να αποθηκευτή για μεγάλο χρονικό διάστημα ή σε μεγάλες ποσότητες. Αυτό σημαίνει ότι η τροφή μετακινείται γρήγορα μέσω του πεπτικού συστήματος (πολύ πιο γρήγορα από ό, τι μέσω του πεπτικού συστήματος ενός ζώου με στομάχι) και έτσι το χρυσόψαρο παράγει πολλά απόβλητα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι ζωτικής σημασίας το ενυδρείο να διαθέτει κατάλληλο φίλτρο και να κάνετε τακτικές αλλαγές νερού.
Επίσης για αυτό το λόγο είναι καλύτερα να ταΐζουμε τακτικά και μικρά γεύματα, παρά ένα μεγάλο γεύμα.
Η σωστή διατροφή στο χρυσόψαρο σας είναι απαραίτητη για να εξασφαλιστεί ότι έχει μια ευτυχισμένη και υγιή ζωή. Η υπερβολική ποσότητα ή οι λάθος τροφές και η μη σωστή προετοιμασία του φαγητού είναι τα συνηθισμένα λάθη που κάνουμε.
Η διατροφή των χρυσόψαρων πρέπει να αποτελείται από πολλά διαφορετικά είδη τροφών.
Η ξηρή τροφή είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους τροφών χρυσόψαρων.
Μπορείτε να ταΐσετε φυλλαράκια ή πελετ. Να προτιμάται όμως βυθιζόμενα πελετ γιατί θα λερώσουν λιγότερο το ενυδρείο , και επειδή θα καταλήξουν στον βυθό και όχι στο φίλτρο θα καταναλωθεί όλη. Και ο αγαπημένος τρόπος τους χρυσόψαρου να τρώει είναι ψάχνοντας και σκαλίζοντας τον βυθό.
Σε γενικές γραμμές, οι ξηρές τροφές είναι αρκετά υγιεινές για τα χρυσόψαρα, αλλά δεν έχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Για αυτό δεν θα πρέπει να αποτελούν το κύριο συστατικό της διατροφής τους.
Οι ζωντανές τροφές είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και θεωρούνται το πιο σημαντικό μέρος της διατροφής του. Παραδείγματα ζωντανής τροφής είναι γαιοσκώληκες, bloodworms , artemia κλπ
Ακόμα και φρέσκα αλιευμένα ψάρια , όπως σαρδέλα , γαύρος κλπ φιλεταρισμένα χωρίς κόκαλα και κομμένα σε πολύ μικρά κομματάκια είναι μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης.
Καλό είναι οι ζωντανές τροφές να μην είναι μαζεμένες από οπουδήποτε στη φύση όπως λίμνες και ποτάμια γιατί μπορεί να μεταδώσουν ασθένειες.
Επίσης οι κατεψυγμένες τροφές είναι καλύτερες αρκεί να έχουν διατηρηθεί σωστά και να έχουν αποψυχθεί σωστά πριν ταΐσουμε. Ότι ακριβώς και με τις κατεψυγμένες τροφές που τρώμε και εμείς οι άνθρωποι.
Οι πρωτεϊνούχες τροφές καλύτερα να δίνονται το καλοκαίρι και σε περιόδους αναπαραγωγής.
Φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι απαραίτητα στη διατροφή των χρυσόψαρων γιατί περιέχουν σημαντικά συστατικά.
Είναι μια μεγάλη πηγή θρεπτικών ουσιών και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Υπάρχουν πολλοί τύποι φρούτων και λαχανικών που μπορείτε να ταΐσετε το χρυσόψαρο σας, όπως αρακά , μαρούλια, μπρόκολο και μήλα.
Οποιοδήποτε φρούτο ή λαχανικό που θα επιλέξετε, θα χρειαστεί να το κόψετε σε μικρούς κύβους , να το αποφλοιώσετε και να το μαλακώσετε λιώνοντας με τα δάχτυλα ή με ένα κουτάλι. Κάποια από αυτά που είναι σκληρά, όπως το καρότο , θα είναι καλύτερα να το βράσετε ελαφρά.
Σε χαμηλές θερμοκρασίες όπως κάτω από 10 βαθμούς ταΐζουμε 1 με 2 φορές το πολύ την εβδομάδα.
Σε θερμοκρασίες κάτω από 15 βαθμούς 1 με 2 φορές την ημέρα.
Σε θερμοκρασίες μέχρι και 26 βαθμούς μπορούμε να τα ταΐζουμε από 3 έως και 5 φορές την ημέρα ανάλογα με την θερμοκρασία.
Σε ποιο μεγάλες θερμοκρασίες μειώνουμε δραματικά το τάισμα, ακόμα και μια φορά την ημέρα για να μην επιβαρύνουμε το νερό με ρύπους.

Μέγεθος και προσδόκιμο ζωής χρυσόψαρων
Εάν διατηρούνται σε ένα κατάλληλο περιβάλλον, τα μακρουλά χρυσόψαρα με μονή ουρά μπορούν να φθάνουν συνήθως τα 20-25 εκατοστά και μερικές φορές μπορούν να φτάσουν ή να ξεπεράσουν και τα 30 εκατοστά.
Το προσδόκιμο ζωής τους φτάνει και μπορεί να ξεπεράσει τα 20-25 χρόνια.
Έχει αναφερθεί πως το χρυσόψαρο Tish http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/414114.stm έζησε 43 χρόνια.
Τα δε κοντόχοντρα με τη διπλή ουρά φτάνουν συνήθως στα 15 εκατοστά αλλά μπορεί να φτάσουν και τα 20 εκατοστά.
Το προσδόκιμο ζωής σε αυτές τις ποικιλίες φτάνει συνήθως τα 12-14 χρόνια.
Το παρακάτω διάγραμμα μας δείχνει τον ρυθμό ανάπτυξης των κλασσικών χρυσόψαρων

goldfish_size_chart.jpg


Περιβάλλον ενυδρείου και συγκάτοικοι.
Ένα ενυδρείο με χρυσόψαρα δεν χρειάζεται να έχει κάτι ιδιαίτερο, απλό και λιτό.
Έτσι και αλλιώς γεμίζουν από μόνα τους με κίνηση το χώρο του ενυδρείου.
Ο βυθός είναι προτιμότερο να είναι χαλαζιακός ή από κάποιο άλλο ουδέτερο φυσικό υλικό όπως βαλσάτη για να μην αυξάνονται οι σκληρότητες του νερού, για αυτό να αποφεύγονται ασβεστολιθικά υλικά όπως η άμμος θαλάσσης.
Το είδος του βυθού θα πρέπει να είναι χοντρή άμμος ή πολύ λεπτό χαλίκι, ή πολύ χοντρό χαλίκι.
Επειδή στα χρυσόψαρα αρέσει πολύ να σκαλίζουν και να σκάβουν τον βυθό , το μέτριο χαλίκι μπορεί σφηνώσει στο στόμα τους, για αυτό θα πρέπει να προσέξουμε πως το μέγεθος του χαλικιού να είναι τόσο ώστε ή να μη χωράει καθόλου στο στόμα τους ή να μπορούν να το φτύσουν. Προτιμότερο είναι το λεπτό χαλίκι, γιατί σκάβοντας συνέχεια ανασηκώνουν τυχόν βρωμιές , και έτσι ο βυθός διατηρείτε συνέχεια καθαρός και δεν χρειάζεται να κάνουμε σκούπα βυθού.
Επίσης πέτρες και ξύλα λιγοστά , πέτρες όχι ασβεστολιθικές , και προσοχή να μην υπάρχουν κοφτερές άκρες ή μυτερά ξύλα γιατί τα χρυσόψαρα είναι λίγο άτσαλα ψάρια.
Ειδικά στη περίοδο αναπαραγωγής υπάρχει έντονο κυνηγητό στα θηλυκά και πολύ εύκολα μπορεί να τραυματιστούν. Επειδή όπως αναφέρθηκε και πριν , τα χρυσόψαρα μεγαλώνουν αρκετά, τα θηλυκά στη προσπάθεια τους να ξεφύγουν από το κυνηγητό των αρσενικών , λόγω του μεγέθους τους, αν δεν αποφύγουν κάποιο εμπόδιο, με την ορμή που θα πέσουν επάνω σε κάτι αιχμηρό μπορεί να τραυματιστούν άσχημα.
Λόγω της ακόρεστης όρεξης αλλά και λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που θέλουν , λίγα είδη μπορεί να αντέξουν σε ενυδρείο μαζί με χρυσόψαρα. Επίσης μικρότερα σε μέγεθος είδη μπορεί να καταλήξουν κατά λάθος στο στόμα των χρυσόψαρων. Δεν είναι κυνηγοί , αλλά δεν θα πουν και όχι σε κάτι που κινείται και χωράει στο στόμα τους.
Για αυτό υπάρχει ένας κανόνας, χρυσόψαρα ΜΟΝΟ με χρυσόψαρα.
Μόνο αν τα βάλουμε σε λίμνη, τότε πολύ άνετα μπορούν να συμβιώσουν με ΚΟΙ.
Ένα σχεδιάγραμμα που μας δείχνει το μέγεθος του χρυσόψαρου σε σχέση με άλλα γνωστά ψάρια

Goldfish-PFK_JULY13_Big-Mistakes-Goldie-infographic.jpg



Από τη φύση τους όμως είναι πολύ ειρηνικό και φιλήσυχο ψάρι, και ιδιαίτερο κοινωνικό με ψάρια του είδους τους, θα έλεγα μάλιστα πως είναι απαραίτητο να έχει παρέα και άλλα χρυσόψαρα, νιώθει ασφάλεια και έχει διαφορετική συμπεριφορά από το να είναι μόνο του.
Φυτά δεν μπορούν μπουν πολλά είδη, το πιθανότερο είναι να γίνουν φρέσκια σαλάτα. Ίσως κάποια ανούμπια μπορεί να αντέξει, που και πάλι μπορεί να την δοκιμάσουν και απλά να την κόβουν χωρίς να την τρώνε. Ακόμα και βαλισνέριες που έχουν ανθεκτικά φύλλα δεν θα γλυτώσουν, μπορεί να μη τις τρώνε, τις κόβουν για να τις δοκιμάσουν. Είναι βέβαια και στον χαρακτήρα ή ακόμα και στον τρόπο διατροφής των ψαριών που μπορεί να μην αγγίξουν κανένα φυτό.

Συνθήκες διαβίωσης.
Τα χρυσόψαρα έχουν την φήμη πως είναι ανθεκτικά ψάρια.
Παρόλα αυτά όμως , αν τους δώσουμε ένα σωστό περιβάλλον , με δυνατή φίλτρανση και τακτικές αλλαγές, τότε θα καταλάβουμε πως είναι τα χρυσόψαρα. Μπορεί να αντέξουν σε άσχημες συνθήκες, αλλά δεν θα φτάσουν στο μέγεθος που θα έφταναν σε σωστό περιβάλλον, θα αρρωσταίνουν τακτικά , και σίγουρα δεν θα ζήσουν τόσο που να φτάσουν το προσδόκιμο ζωής τους.
Ακούμε τακτικά πως κάποιου το χρυσόψαρο έζησε 3-4 ή και 5 χρόνια και είναι ικανοποιημένος,
Αν σκεφτεί όμως πως ζουν 25 χρόνια, το συγκεκριμένο ψάρι δεν έζησε ούτε το 1/5 της ζωής του.
Για αυτό θα χρειαστεί να έχουμε ισχυρή φίλτρναση, γιατί όπως είπαμε και πριν είναι ρυπογόνο ψάρι , τακτικές αλλαγές και καλό φαγητό.
Θα πρέπει το φίλτρο μας να έχει ικανοποιητικό όγκο βιολογικού υλικού για να μπορεί να ανταπεξέλθει στη μεγάλη ποσότητα ρύπων , με ικανοποιητική μηχανική φίλτρανση, αλλά αυτό αφορά το αισθητικό κομμάτι, γιατί τα ψάρια δεν τα ενοχλούν καθόλου τυχόν σωματίδια να αιωρούνται, και να κάνουμε τακτικές αλλαγές.
Να επισημάνω πως το καλύτερο περιβάλλον για χρυσόψαρα είναι το «πράσινο νερό», εκεί που εμείς δεν θα βλέπουμε σχεδόν τίποτα, τα χρυσόψαρα μας θα μεγαλώνουν και θα ζουν πάρα πολύ καλά, αλλά αυτό είναι μια ιδιαίτερη διαδικασία



Σε φυσιολογική ιχθυοφόρτιση είναι απαραίτητο να γίνεται τουλάχιστον 30% αλλαγή κάθε εβδομάδα ,
και τα νιτρικά να μη ξεπερνούν τα 20ppm, ιδανικά τα 15ppm, πριν την αλλαγή, αλλιώς θα πρέπει να κάνουμε μεγαλύτερες ή και ακόμα τακτικότερες αλλαγές.



Άβαταρ μέλους
Manos
Posts in topic: 1
Δημοσιεύσεις: 15
Εγγραφή: Δευ 26 Φεβ 2018, 23:19
Τοποθεσία: ΚΡΗΤΗ
Mood:
Έχει βάλει Like: 4 times
Του έχουν βάλει Like: 0
Birthday

Re: Χρυσόψαρα σε ενυδρείο

Δημοσίευση από Manos » Δευ 26 Φεβ 2018, 23:43

Καλή αρχή Κ.Τάκη, τα κάλυψες όλα για τα υπέροχα αυτά ψάρια. :goodpost:
Semper Paratus

Άβαταρ μέλους
Τάκης
Administrator
Posts in topic: 2
Δημοσιεύσεις: 3539
Εγγραφή: Παρ 02 Φεβ 2018, 14:57
Τοποθεσία: Κερατσίνι
Mood:
Έχει βάλει Like: 800 times
Του έχουν βάλει Like: 1025 times

Re: Χρυσόψαρα σε ενυδρείο

Δημοσίευση από Τάκης » Δευ 28 Ιαν 2019, 09:25

https://www.lifo.gr/now/perivallon/2240 ... L4pHnh4iVY







Πρόκειται ίσως για τα πιο παρεξηγημένα πλάσματα, που για τον απολύτως λάθος λόγο, κάποιοι θεωρούν τα πλέον αθόρυβα κατοικίδια. Όμως, τα χρυσόψαρα, αν μπορούσαν να μιλήσουν, θα ούρλιαζαν για τον τρόπο που τους φερόμαστε.
Κατ' αρχάς, σύμφωνα και με τους ειδικούς, σιχαίνονται τη γυάλα μέσα στην οποία τα κλείνουμε.
Ένα ελεύθερο χρυσόψαρο, υπό κανονικές συνθήκες ζει 25 χρόνια και σε μέγεθος μπορεί να φτάσει τα 30 εκ.
Εννοείται ότι αυτά δεν μπορούν να συμβούν σε περιβάλλον γυάλας, ειδικά αν δεν ανανεώνουμε συχνά το νερό.
Ακόμη χειρότερα, όπως αποκαλύπτουν ερευνητές και ζωολόγου του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν και των Παρισίων, τα χρυσόψαρα, ακόμη κι αν δεν μπορεί κανείς να το καταλάβει, λόγω της ανυπαρξίας εκφράσεων, πονούν, καθώς αναπτύσσονται μέσα σε περιορισμένο χώρο.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον νανισμό και την εκδήλωση διάφορων ανωμαλιών στον οργανισμό τους που επίσης τα οδηγούν στον θάνατο.
Επίσης, αν τελικά αποφασίσετε να πάρετε χρυσόψαρο, μην το φυλακίσετε σε στρογγυλή γυάλα.
Προτιμήστε ένα μικρό παραλληλόγραμμο ενυδρείο. (Σε αυτό δεν συμφωνώ , αναφέρω παραπάνω τις ελάχιστες διαστάσεις)
Τα χρυσόψαρα, παρά τα θρυλούμενα, είναι έξυπνα πλάσματα, βλέπουν και αντιλαμβάνονται τα πάντα -και τις δονήσεις στον χώρο- και μέσα σε ένα στρογγυλό δοχείο όπως η γυάλα τα πάντα φτάνουν στους αισθητήρες τους σε μεγέθυνση, με αποτέλεσμα τα ψάρια να βρίσκονται σε καθεστώς μόνιμου στρες...
Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που οι επιστήμονες θέλουν θυμόμαστε, είναι ότι πρόκειται για ζωντανά πλάσματα και όχι για διακοσμητικά εσωτερικών χώρων, όπως αντιμετωπίζονται εδώ και χρόνια, με αποτέλεσμα την φρικτή κακοποίηση και τον πρόωρο θάνατο τους.

Πηγή: www.lifo.gr

Άβαταρ μέλους
utalking2me?
Posts in topic: 1
Δημοσιεύσεις: 102
Εγγραφή: Τετ 26 Σεπ 2018, 00:00
Τοποθεσία: Κερατσίνι
Mood:
Έχει βάλει Like: 11 times
Του έχουν βάλει Like: 11 times

Re: Χρυσόψαρα σε ενυδρείο

Δημοσίευση από utalking2me? » Δευ 28 Ιαν 2019, 18:48

:clap: :clap: :clap: Σ'ευχαριστούμε Τάκη για το πολύ καλό και κατατοπιστικό αυτό, θέμα!!!
roadrunner

Απάντηση

Επιστροφή στο “Χρυσόψαρα γενικά”