Αυστραλία: Ξεκίνησαν να πυροβολούν και να σκοτώνουν τις καμήλες επειδή καταναλώνουν πολύ νερό

Συζητήσεις πέραν των ενυδρειακών θεμάτων
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Τάκης
Administrator
Posts in topic: 1
Δημοσιεύσεις: 3539
Εγγραφή: Παρ 02 Φεβ 2018, 14:57
Τοποθεσία: Κερατσίνι
Mood:
Έχει βάλει Like: 800 times
Του έχουν βάλει Like: 1025 times

Αυστραλία: Ξεκίνησαν να πυροβολούν και να σκοτώνουν τις καμήλες επειδή καταναλώνουν πολύ νερό

Δημοσίευση από Τάκης » Σάβ 11 Ιαν 2020, 08:48

https://www.omorfhzwh.gr/aus-xekinian-n ... poly-nero/





Τις τελευταίες ημέρες παγκόσμια γίνονται μεγάλες συζητήσεις για το θέμα αυτό.
Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω με όλους αυτούς που λένε μόνο κατάρες για αυτή τη πράξη, δεν θέλω να με θεωρήσετε απάνθρωπο , αλλά θα προσπαθήσω ορθολογιστικά να σας απαντήσω.
Πριν 200 με 300 χρόνια , αλλά ακόμα και πιο παλιά , φέρανε καμήλες στην Αυστραλία , μη με ρωτήσετε γιατί, πριν την βιομηχανική επανάσταση ο άνθρωπος χρησιμοποιούσε τα ζώα εργάτες αντί για τις μηχανές, άλογα , βόδια , γαϊδούρια, καμήλες κλπ
Στις ερήμους τις Αυστραλίας οι καμήλες άντεχαν καλύτερα.
Επίσης είναι γνωστό πως η Αυστραλία δεν έχει μεγάλους θηρευτές , όπως αιλουροειδή κλπ , ακόμα και τα κογιοτ που υπάρχουν είναι παρατημένα σκυλιά που έγιναν άγρια.
Όταν άρχισε η βιομηχανική επανάσταση , άρχισε να μειώνεται η χρήση ζώων-εργατών.
Εκείνες τις εποχές δεν ήταν γνωστό , ούτε υπήρχαν τα μέσα να στειρώνονται τα ζώα , και όσα στειρωνόντουσαν για άλλους λόγους γινότανε με βάναυσο τρόπο, να φέρω παράδειγμα πως ο άνθρωπος στείρωνε τα αρσενικά γαϊδούρια δένοντας τους όρχεις σφιχτά με σκοινί , να σταματήσουν να αιματώνονται , να νεκρωθούν και έτσι να αχρηστευτούν , και αυτό δεν γινότανε πάντα με θετικό αποτέλεσμα.
Όταν λοιπόν τα ζώα βγήκαν σε αχρηστία , κάποιοι σκεπτόμενοι "ανθρωπιστικά" , αντί να σκοτώσουν αυτά τα ζώα ή δεν είχαν τη δυνατότητα ή τον χώρο να τα κρατήσουν μέχρι να πεθάνουν , τα άφησαν ελεύθερα στη φύση,
Όπως είπα και πριν , στην Αυστραλία δεν υπάρχουν μεγάλοι θηρευτές , όπως στην Αφρική που υπάρχουν τα μεγάλα αιλουροειδή, όπως δεν υπάρχουν και μόνο έρημοι, έτσι οι καμήλες πολλαπλασιάστηκαν και εξαπλώθηκαν σε όλη σχεδόν την χώρα , και ειδικά στις περιοχές που δεν υπήρχε ανθρώπινη δραστηριότητα.

Στην Αυστραλία όμως υπάρχουν και ενδημικά είδη , όπως καγκουρό , κοάλα κλπ που είναι και αυτά φυτοφάγα , έτσι στο περιβάλλον προστέθηκε ένας ανταγωνιστής των ενδημικών που δεν έχει εχθρούς, αυτό έγινε εις βάρος των ενδημικών ειδών.
Αυτό δεν μπορεί να συμβεί στο φυσικό περιβάλλον της Αφρικής , γιατι οι καμήλες δεν κατεβαίνουν νοτιότερα που υπάρχει μεγαλύτερη βλάστηση ,
γιατί εκεί υπάρχουν τα αιλουροειδή , έτσι παραμένουν στη Σαχάρα και παρασαχάριες περιοχές.
Οι πόροι όμως του οικοσυστήματος εκεί είναι λίγοι , και δεν μπορεί να υποστηρίξει τεράστιους πληθυσμούς , και για αυτό στις ερήμους της Αφρικής και της Σ.Αραβίας ο πλυθησμός των καμήλων παραμένει σταθερός.
Στην Αυστραλία όμως οι πληθυσμοί εκτινάχτηκαν , να σκεφτείτε πως η Σ.Αραβία εισάγει καμήλες από την Αυστραλία.
Είναι τόσο τεράστιος ο πληθυσμός που ξεπερνάει κατά πολύ τον πληθυσμό στο φυσικό τους περιβάλλον.
Και έρχονται τώρα οι Αυστραλοί να πρέπει να βρουν λύση σε αυτό το πρόβλημα.
Ειπώθηκε μία λύση να μεταφερθούν στο φυσικό τους περιβάλλον.
Και σας ρωτώ , πως έστω διέθεταν τα μεγάλα ποσά που απαιτούνται για τη μεταφορά τόσων πολλών ζώων και μετέφεραν αυτά τα 10.000 ζώα σε Αφρική και Σ.Αραβία.
Για σκεφτείτε τι θα συμβεί τότε , οι πόροι του οικοσυστήματος σε αυτές τις περιοχές μπορεί να αντέξει τη τόσο μεγάλη και απότομη αύξηση του πληθυσμού ;
Σίγουρα δεν μπορεί , γιατί αν μπορούσε οι έρημοι αυτές θα ήταν γεμάτες καμήλες , και τι θα συμβεί ; θα πεθάνουν από ασιτία τα περισσότερα από αυτά τα 10.000 ζώα αλλά και πολλά που υπάρχουν στην περιοχή γιατί στις αρχές αυτά τα 10.000 ζώα δεν αφήσουν χλωρό κλαρί, θα έχουμε δηλαδή μια πλήρη καταστροφή , επομένως , ούτε τα 10,000 ζώα θα σωθούν , αλλά και περιοχές θα καταστραφούν ή θα μειωθεί η δυνατότητα να διατηρηθούν τα υπάρχοντα ζώα , και θα έχουν ξοδευτεί κάποια σημαντικά ποσά.
Πείτε μου τώρα , ποια είναι η καλύτερη λύση ; Επομένως πρέπει να διαλέξουμε , ή οι καμήλες ή τα ενδημικά είδη , καγκουρό κοαλα κλπ.
Αυτό έπρεπε να είχε γίνει σιγά σιγά πολλά χρόνια πριν , πριν υπάρξει το πρόβλημα με τις φωτιές , απλά τώρα οι πυρκαγιές επιδείνωσαν το πρόβλημα που ήδη υπήρχε , και μη μου πείτε να στειρωθούν τα ζώα αυτά , είναι σχεδόν αδύνατο , γιατί ο πληθυσμός είναι τεράστιος , είναι δύσκολο να τα βρεις όλα και φυσικά το οικονομικό κόστος μεγάλο.
Επίσης το να φέρουν θηρευτές η καταστροφή θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη γιατι δεν θα έμενε κανένα ενδημικό είδος , ήδη τα ξενικά κογιοτ κάνουν τεράστιες καταστροφές.
Ετσι δυστυχώς ο άνθρωπος πρέπει να παίξει το ρόλο του επιλεκτικού θηρευτή , μπορεί να ακούγετε απάνθρωπο , αλλά δυστυχώς πολύ φοβάμαι πως δεν υπάρχει άλλη λύση , όχι καλύτερη , ούτε καν άλλη λύση αυτή τη στιγμή
Θα σας ρωτήσω το εξής , έχετε σε μία γυάλα ένα χρυσόψαρο , και για οποιοδήποτε λόγο δεν το θέλετε ή δεν μπορείτε να το συντηρήσετε , ποιες είναι οι λύσεις ; ή να το δώσουμε σε κάποιον που μπορεί ή να το αφήσουμε σε μία τεχνητή λίμνη ή σε μία φυσική λίμνη ή να το θανατώσουμε.
Αν΄έχουμε να διαλέξουμε μόνο τις 2 τελευταίες λύσεις , ποια είναι η καλύτερη και η σωστότερη ; να το αφήσουμε σε μια φυσική λίμνη ή να το θανατώσουμε ;
Να σας πω λοιπόν πως αν το αφήσουμε ελεύθερο στη φύση σε μία φυσική λίμνη η καταστροφή θα είναι πολύ μεγαλύτερη και οι θάνατοι άλλων ψαριών θα είναι πολλοί περισσότεροι από το να θανατώσουμε αυτό το ένα ψάρι.
Φυσικά το καλύτερο θα ήταν να μη το είχαμε αποκτήσει ποτέ αυτό το ψάρι πριν μάθουμε τι θέλει μετά , αλλά έχει αποδειχθεί πως αυτό είναι αδύνατον να συμβεί από όλους , όλο και κάποιος θα υπάρξει που θα το κάνει.
Για αυτό κάποιες φορές κοιτάμε το δένδρο και όχι το δάσος , και αυτή τη στιγμή επηρεαζόμαστε ψυχολογικά λόγω των μεγάλων πυρκαγιών και της μεγάλης καταστροφής που έχει υπάρξει.
Η όλη κουβέντα δεν γίνεται για τις πυρκαγιές , αυτό είναι άλλο κεφάλαιο , απλά αυτές επιδείνωσαν και ανέδειξαν το πρόβλημα, το πρόβλημα υπήρχε , και όσο υπήρχε μεγάλωνε.
Προσωπικά πιστεύω πως δεν υπήρχε άλλη λύση.
Περιμένω τις απαντήσεις σας
Οι χρήστες που πάτησαν Like στον/ην Τάκης για αυτή τη δημοσίευση:
Νίκος (Κυρ 12 Ιαν 2020, 10:03)



Άβαταρ μέλους
Rayden
Global Moderator
Posts in topic: 1
Δημοσιεύσεις: 1398
Εγγραφή: Τρί 27 Φεβ 2018, 05:51
Τοποθεσία: Πειραιας
Έχει βάλει Like: 244 times
Του έχουν βάλει Like: 515 times

Re: Αυστραλία: Ξεκίνησαν να πυροβολούν και να σκοτώνουν τις καμήλες επειδή καταναλώνουν πολύ νερό

Δημοσίευση από Rayden » Σάβ 11 Ιαν 2020, 14:31

Eχει κυκλοφορηση πριν απο μερικα χρονια,ενα ντοκιμαντερ απο το BBC (Wild Australasia, oποιοε δεν το εχει δει ας του ρηξει μια ματια, ισως ειναι ενα απο τα καλητερα που εχουν κυκλοφορησει απο το καναλι) που στο τελευταιο μερος του εξηγουσε τι καταστροφη εχει υποστει η τοπικη πανιδα της Αυστραλιας απο διαφορα ειδη ζωων που εφεραν οι πρωτοι Ευρωπαιοι κατικοι: καμηλες, αλεπουδες, μελισσες. H καταστροφη ηταν τεραστια και πολλα ειδη δεν μπορεσαν να ανταπεξελθουνν σε αυτη την αλλαγη. Εξου και οι παρα πολυ αυστηροι ελενχοι στην χωρα αυτη τωρα πια σχετικα με την εισαγωγη/εξαγωγη ζωντανων οργανισμων.

Γενικα το θεμα με την μετακινηση των ειδων ειναι παγκοσμιο. Ακομα και στο ερμα που μεταφερουν τα πλοια βρεθηκαν οργανισμοι (κατι μυδια αν θυμαμαι καλα απο Καναδα) και ηταν/ειναι hot topic στην παγκοσμια ναυτιλια λογω του Ballast Water Management Convention που εξαναγκαζει τα πλοια να τοποθετησουν καποιο συστημα επεξεργασιας ερματος.
Οι χρήστες που πάτησαν Like στον/ην Rayden for the post (total 2):
Τάκης (Σάβ 11 Ιαν 2020, 14:36) • Νίκος (Κυρ 12 Ιαν 2020, 10:03)

Άβαταρ μέλους
Νίκος
Administrator
Posts in topic: 1
Δημοσιεύσεις: 9282
Εγγραφή: Δευ 12 Φεβ 2018, 00:33
Τοποθεσία: Πειραιάς
Έχει βάλει Like: 1832 times
Του έχουν βάλει Like: 2412 times

Re: Αυστραλία: Ξεκίνησαν να πυροβολούν και να σκοτώνουν τις καμήλες επειδή καταναλώνουν πολύ νερό

Δημοσίευση από Νίκος » Κυρ 12 Ιαν 2020, 10:15

ετσι ακριβως οπως τα λέτε είναι....

το εχω δει ή καποιο παρόμοιο ντοκιμαντέρ που εξηγούσε τους λογούς που προανέφερες Μιχάλη!

η μετακινήσεις πληθυσμών έφεραν και ανισορροπία στο οικοσύστημα αποίκισης, πλέον χρειαζεται συλλογική προσπαθεια για να αρχίσει να επανέρχεται!

το θεμα με τις καμήλες υφίσταται πολλά χρόνια και υπήρχε και μεγάλη καμπάνια τα προηγούμενα ετη, τώρα βρήκαν την ευκαιρία να τις εξοντώσουν!

αν υπήρχε μέριμνα θα μπορούσαν να τις μεταφέρουν σταδιακα σε τριτικοσμικες χώρες της Αφρικης!

Απάντηση

Επιστροφή στο “Γενικού περιεχομένου”