Άλγη και πρόληψη

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Panos Safarikas
Posts in topic: 1
Δημοσιεύσεις: 1422
Εγγραφή: Παρ 09 Φεβ 2018, 23:37
Τοποθεσία: Ιωάννινα
Mood:
Έχει βάλει Like: 0
Του έχουν βάλει Like: 13 times

Άλγη και πρόληψη

Δημοσίευση από Panos Safarikas » Δευ 26 Φεβ 2018, 09:30

Άλγη και πρόληψη

Η εμφάνιση και η ανάπτυξη της άλγης σε ένα ενυδρείο δεν είναι απαραίτητα κακή, στην πραγματικότητα είναι η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων. Η παρουσία της δείχνει ότι το ενυδρείο μας είναι καλά ισορροπημένο και υγιές. Μόνο όταν η άλγη ξεφύγει από τον έλεγχο και καλύψει τα πάντα ή μια μεγάλη έκταση μέσα στη γυάλα μας, αποτελεί πραγματικό πρόβλημα. Αν αφεθεί ανεξέλεγκτη, μπορεί να καλύψει τα τζάμια, το υπόστρωμα, τα φυτά, τις πέτρες και ότι άλλο διακοσμητικό έχουμε μέσα στο ενυδρείο μας, με άλγη διαφόρων ειδών και μιας μεγάλης γκάμας χρωμάτων και υφής, μετατρέποντας ένα όμορφο ενυδρείο σε μια εικόνα όχι και τόσο κολακευτική, προκαλώντας ένα αντιαισθητικό αποτέλεσμα και φυσικά τον εκνευρισμό του χομπίστα.

Αποτελεσματικός έλεγχος της άλγης

Η άλγη δίνει στο ενυδρείο μας μια πιο φυσική εικόνα, ιδιαίτερα σε βιοτοπικά ή βιοτοπικής προσέγγισης ενυδρεία και αποτελεί πηγή τροφής για κάποια ψάρια και άλλους οργανισμούς. Έτσι, ο στόχος μας δεν πρέπει να είναι απαραίτητα η πλήρης εξάλειψη όλων των ειδών αυτής αλλά η διαχείριση και ο έλεγχος της ανάπτυξής της, ώστε να διατηρηθεί μεν αλλά σε επιθυμητό επίπεδο δε (αυτό βέβαια ίσως ακουστεί και παρηγοριά στον άρρωστο για μερικούς). Φυσικά δε μιλάμε για όλους τους τύπους άλγης και για όλα τα ενυδρεία, καθώς σε ένα φυτεμένο για παράδειγμα δε, θέλουμε να δούμε άλγη γιατί πέρα από το αισθητικό κομμάτι, σε ένα φυτεμένο εκείνες που παρουσιάζονται, δε μπορεί κανείς να τις ελέγξει ενώ σε εν αφρικάνικο ενυδρείο η παρουσία της είναι επιθυμητή από πολλούς. Πολλοί χομπίστες όταν συναντούν άλγη, δίνουν βάση στο να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα αλλά όχι το πρόβλημα, τις αιτίες που την προκάλεσαν. Για παράδειγμα, μπορούν να καθαρίσουν όλα τα διακοσμητικά αφού τα βγάλουν από το ενυδρείο πρώτα, να τα απολυμάνουν, θα κάνουν το ίδιο ακόμα και με το υπόστρωμα, μπαίνοντας σε μια απίστευτη ταλαιπωρία, χρονοβόρα, αφού ουσιαστικά ξεστήνουν σχεδόν το ενυδρείο. Αφού τα βάλουν όλα πίσω στη θέση τους στη συνέχεια, βλέπουν ένα πεντακάθαρο ενυδρείο που αστράφτει αλλά δε γνωρίζουν οτι ακόμα και μετά από όλα αυτά, οι αιτίες που προκάλεσαν την άλγη αρχικά, παραμένουν και σύντομα αυτές θα επιστρέψουν. Η γνώση των παραγόντων και αιτιών που συμβάλλουν στην εμφάνιση και ανάπτυξη της άλγης και των επιλογών διαχείρισης της κατάστασης ώστε να τις θέσουμε υπό έλεγχο, θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε ένα υγιές, όμορφο και ισορροπημένο ενυδρείο. Τι είναι λοιπόν αυτά που πρέπει προσέξουμε ώστε να αποτρέψουμε την εμφάνισή της;


Αλλαγές νερού - καλή ποιότητα νερού - μετρήσεις

Οι συχνές αλλαγές νερού είναι από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους πρόληψης δημιουργίας άλγης. Οι τακτικές και μεγάλες αλλαγές νερού, εξασφαλίζουν την αποτροπή συσσώρευσης στο ενυδρείο μας, περίσσειας θρεπτικών ουσιών. Τη περίσσεια αυτή σε θρεπτικά συστατικά εκμεταλλεύεται η άλγη και κάνει την εμφάνισή της γιατί μη ξεχνάμε, η άλγη είναι φυτό. Τα ΝΟ3 και τα φωσφορικά, όταν δε κάνουμε τακτικές αλλαγές νερού, μπορούν να αυξηθούν τόσο ώστε να προκαλέσουν έξαρση άλγης στο ενυδρείο μας. Εάν έχουμε ήδη ένα πρόβλημα, το πρώτο μας βήμα θα πρέπει να είναι να ελέγξουμε το νερό της βρύσης μας καθώς εάν τα αποτελέσματα των δοκιμών δείξουν σημαντικά επίπεδα φωσφορικών, νιτρικών ή σιδήρου, η μάχη μας κατά της άλγης θα είναι μάταιη, μέχρι να βρεθεί τρόπος να μειωθούν τα επίπεδα αυτά. Το πλέον αποτελεσματικό μέσο για τη μείωση ή την εξάλειψη των ήδη υπαρχόντων φωσφορικών είναι μια μονάδα αντίστροφης όσμωσης (RO). Εμπορικά προϊόντα απομάκρυνσης φωσφορικών αλάτων ή συνδυασμός αφαίρεσης άνθρακα-φωσφορικών, μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματικά.


Επιλογή σωστού φωτισμού

Συνιστάται να μην έχουμε αναμμένα τα φώτα του ενυδρείου μας περισσότερες από 8-9 ώρες την ημέρα. Χρησιμοποιούμε έναν χρονοδιακόπτη τον οποίο έχουμε ρυθμίσει στις επιθυμητές ώρες (8 ώρες είναι το προτιμότερο) αφού πρώτα έχουμε επιλέξει από την αρχή τις κατάλληλες λάμπες τοσο σε αριθμό, οσο σε watt, loumen και Kelvin, ανάλογα με το είδος και τα λίτρα του ενυδρείου που διαθέτουμε. Για παράδειγμα λάμπες με πολλά Kelvin (10.000Κ και άνω) που συνήθως μπαίνουν στα θαλασσινά ενυδρεία ή μπλε λάμπες, μπορεί να δίνουν ένα όμορφο αποτέλεσμα σαν εικόνα αλλά θα μας φέρουν άλγη, όπως και ένας ιδιαίτερα χαμηλός φωτισμός ή ένας πολύ δυνατός σε σχέση με τα λίτρα μας. Οι λάμπες επιπλέον θα πρέπει να αντικαθίστανται κάθε χρόνο με καινούριες καθώς όσο περνάει ο χρόνος, αποδίδουν όλο και λιγότερο χωρίς αυτό να είναι αντιληπτό με το μάτι. Τέλος, το ενυδρείο μας δε θα πρέπει να είναι εκτεθειμένο απευθείας στις ακτίνες του ήλιου έστω και σε ένα μικρό μέρος του, γιατί έστω και σε εκείνο το σημείο μόνο, θα έχουμε παρουσία άλγης.


Λογική ποσότητα τροφής

Αποτελεί μια από τις πιο πιθανές αιτίες εμφάνισης άλγης και μάλιστα πολύ περισσότερο όταν αυτό υπερβολικό τάισμα γίνεται σε συνδυασμό με μια μεγάλη ιχθυοφόρτιση στο ενυδρείο. Πριν εισάγουμε ψάρια στο ενυδρείο μας, βρίσκουμε και διαβάζουμε τα προφίλ των ψαριών που μας ενδιαφέρουν και με βάση τις συνολικές ανάγκες τους, σχηματίζουμε μια σωστή ιχθυοσύνθεση τόσο σε είδη όσο και σε αριθμό αυτών. Ταΐζουμε 2-3 φορές την ημέρα τόση τροφή, όση τα ψάρια μας μπορούν να καταναλώσουν σε ένα λεπτό, φροντίζοντας να μη παραμένουν στο ενυδρείο μας ποσότητες που δεν έχουν φαγωθεί. Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, πρέπει να ταΐζονται με φειδώ καθώς επιβαρύνουν πολύ περισσότερο το νερό του ενυδρείου (π.χ. κατεψυγμένες τροφές, ζωντανές κ.τ.λ.).


Λίπανση

Μια σωστή λίπανση σε συνάρτηση με τον φωτισμό και την παροχή διοξειδίου του άνθρακα θα κρατήσει την άλγη μακριά. Αν μεταξύ φωτισμού, λίπανσης (micro και macro) και CO2 δεν έχει βρεθεί μια ισορροπία, η άλγη θα γεμίσει το ενυδρείο αφού τα φυτά αργούν να προσαρμοστούν στις εκάστοτε συνθήκες. Με μια υπερβολική λίπανση επίσης, τα φυτά μας θα λάβουν εκείνα τα στοιχεία που χρειάζονται για την ανάπτυξή τους αλλά τη περίσσεια αυτών, θα εκμεταλλευτεί η άλγη καθώς φυτά και άλγη ανταγωνίζονται το ένα το άλλο αφού χρειάζονται τις ίδιες θρεπτικές ουσίες και φωτισμό για να ζήσουν. Η συνάρτηση μεταξύ φωτισμού, λίπανσης και co2, θα εξαρτηθεί αρχικά από την ένταση του φωτισμού που έχουμε και γύρω από αυτόν θα «παίξουμε» με τη λίπανση και το co2 μέχρι να βρούμε την μεταξύ τους ισορροπία.


Φίλτρανση - κυκλοφορία

Το φίλτρο θα πρέπει να το καθαρίζουμε όχι πάρα πολύ τακτικά αλλά όχι και μια φορά το χρόνο ή πιο αραιά. Αν το φίλτρο μας «μπουκώσει» αρκετά, μειώνεται η ροή του άρα και η απόδοσή του, ενώ στο εσωτερικό του συσσωρεύεται μεγάλη ποσότητα οργανικών ουσιών. Συνιστάται να καθαρίζουμε το φίλτρο μας μια φορά ανά 2-3 μήνες. Η καλή κυκλοφορία του νερού επίσης σε όλο τη στήλη του νερού, λειτουργεί αποτρεπτικά για μερικά είδη άλγης.


CO2

Σταθερή παροχή διοξειδίου του άνθρακα (φυτεμένα ενυδρεία) και αποφυγή σκαμπανεβασμάτων.


Αλγοφάγοι οργανισμοί

Πολλά από τα ψάρια και τα ασπόνδυλα καταναλώνουν άλγη αλλά όχι όλα τα είδη της. Τι συμβαίνει όμως εδώ; γαρίδες, σαλιγκάρια και ψάρια (pleco, ancistrus, Otocinclus, SAE κ.τ.λ.) επειδή καταναλώνουν άλγη, επιλέγονται από τους κατόχους ενυδρείων ως μέσο για να την αντιμετωπίσουν. Προσωπικά αυτό το θεωρώ λάθος, καθώς η μέθοδος αυτή έχει παρεξηγηθεί από τους χομπίστες και αντί να εστιάσουν στον εντοπισμό των αιτίων που προκαλούν την άλγη και να διορθώσουν τις τυχόν αστοχίες τους, θεωρούν πως αν βάλουν στα ενυδρεία τους αλγοφάγους οργανισμούς θα γλιτώσουν από το πρόβλημα. Το λάθος έγκειται στο ότι πολλοί βάζουν στα ενυδρεία τους ψάρια για να αντιμετωπίσουν ή να προλάβουν την άλγη, χωρίς να σκεφτούν όμως τις ανάγκες του ψαριού σε λίτρα, σε συνθήκες νερού, σε συγκατοίκους, ενώ παραλείπουν να ταΐζουν τα ζωντανά αυτά, καθώς πιστεύουν ότι τρέφονται αποκλειστικά και μόνο με την άλγη.


Χημικά σκευάσματα/φάρμακα

Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά υγρά σκευάσματα που καταπολεμούν διάφορα είδη άλγης ή λειτουργούν αποτρεπτικά ως προς την εμφάνισή της. Προσωπικά δε συνιστώ τη χρήση τέτοιων σκευασμάτων καθώς περιέχουν ουσίες που μπορεί να κάνουν κακό σε ψάρια και ασπόνδυλα. Όσο λιγότερα χημικά ρίχνουμε στο ενυδρείο μας, τόσο λιγότερα προβλήματα θα έχουμε. Συγκεκριμένο σκεύασμα κατά της άλγης, πολύ διαδεδομένο μάλιστα στο χόμπι, μου ξέκανε μεσα σε λιγα έναν μεγάλο αριθμό σπάνιων και πανέμορφων σαλιγκαριών της οικογένειας των Nerite.


Τέλος……

Όποια και αν είναι η χειρωνακτική μέθοδος καθαρισμού που εφαρμόζετε (καθάρισμα τζαμιών με μαγνήτη, ξύσιμο με τηλεκάρτα ή ξύστρα κ.τ.λ.), μην αφήνετε την αιωρούμενη άλγη που θα έχει ξεκολλήσει από τα τζάμια ή άλλες επιφάνειες που έχετε καθαρίσει, να επιπλέουν στο ενυδρείο σας καθώς θα αποσυντεθούν, αυξάνοντας την ποσότητα του διαλυμένου οργανικού υλικού και μειώνοντας το επίπεδο οξυγόνου. Τα περισσότερα προβλήματα με τη άλγη μπορούν να αντιμετωπιστούν, ειδικά εάν διαγνωστούν νωρίς. Χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό των παραπάνω τεχνικών, μπορείτε να διατηρήσετε το ενυδρείο καθαρό, όμορφο και με ζωντανά χρώματα.
Οι χρήστες που πάτησαν Like στον/ην Panos Safarikas for the post (total 2):
Crazywater (Δευ 22 Απρ 2019, 18:14) • Xarisgr (Κυρ 13 Δεκ 2020, 00:33)


Κανείς δε πρόκειται ποτέ να αποκτήσει στο ενυδρείο του, εκείνο που τα ψάρια χαίρονται στη φύση!.......αρκέσου στο να προσπαθήσεις να το πλησιάσεις έστω και λίγο.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Ασθένειες, άλγη και άλλα προβλήματα φυτών”