Κοχυλόψαρα

Κλειδωμένο
Άβαταρ μέλους
Φαρμακοδάσκαλος
Posts in topic: 1
Δημοσιεύσεις: 642
Εγγραφή: Τετ 07 Φεβ 2018, 19:53
Τοποθεσία: Χιος
Έχει βάλει Like: 0
Του έχουν βάλει Like: 6 times

Κοχυλόψαρα

Δημοσίευση από Φαρμακοδάσκαλος » Δευ 12 Φεβ 2018, 21:51

Στην λίμνη Τανγκανίκα κατοικούν μερικά μοναδικά είδη νανοκιχλίδων που αρέσκονται στο να φωλιάζουν σε κελύφη σαλιγκαριών. Υπάρχουν αμμώδεις εκτάσεις με διάσπαρτα τέτοια άδεια κελύφη από τα σαλιγκάρια Neothauma tanganicensis. Εκεί φωλιάζουν για προστασία από τους θηρευτές τους αλλά και για να ζευγαρώσουν.
Εικόνα
Μέγεθος
Τα κοψυλόψαρα είναι μικρά σε μέγεθος, συνήθως δεν ξεπερνούν τα 5 εκ. και αυτό μας δίνει την ευκαιρία να μπορούμε να τα φιλοξενήσουμε και σε μικρά ενυδρεία.

Δυσκολία
Είναι εύκολα για έναν αρχάριο καθώς είναι ψάρια ανθεκτικά, εύκολα στο τάισμα και χωρίς παράλογες απαιτήσεις σε φωτισμό και διακόσμηση. Ουσιαστικά, χρειάζονται μόνο λεπτή άμμο και κελύφη.

Τι θα χρειαστώ.
Θα χρειαστούμε ένα ενυδρείο όχι μικρότερο από 50-60 λίτρα, με προτίμηση σε αυξημένο μήκος και πλάτος, παρά σε ύψος. Τα κοχυλόψαρα εκμεταλλεύονται την επιφάνεια του βυθού και σπάνια κάποια ανεβαίνουν ψηλά (πάνω από τα 30 εκ.)
Ένα φίλτρο ικανό να σηκώσει την απαραίτητη βιολογία αλλά και τη ροή που χρειάζονται.
Θερμαντήρα, μιας και είναι τροπικά είδη.
Για φωτισμό θα χρειαστεί κάτι απλό αφού δεν μιλάμε για ένα φυτεμένο ενυδρείο. Ωστόσο αν έχουμε κάποια φυτά θα χρειαστούν τον απαιτούμενο φωτισμό.
Άμμο ψιλή, θαλασσινή ή ό,τι άλλο βρούμε. Τα συγκεκριμένα ψάρια σκάβουν συνέχεια και μετακινούν την άμμο, με αποτέλεσμα να «διακοσμούν» τον βυθό ανάλογα με τις ανάγκες τους.
Κελύφη σαλιγκαριών. Κάποια είδη χρειάζονται πολλά ανά άτομο ενώ άλλα αρκούνται σε 1-2 κελύφη. Δεν θα ήταν υπερβολή σε έναν βυθό 60χ30 εκ. να έχουμε ακόμα και 80-100 κελύφη. Αυτά μπορούμε να τα μαζέψουμε στη φύση ή να τα αγοράσουμε στην αγορά. Ένα καλό βράσιμο, άδειασμα του περιεχομένου, μια μικρή τρύπα στην κορυφή του κελύφους και έτοιμα για το ενυδρείο μας.

Πέτρες. Οι πέτρες δεν είναι απαραίτητες αλλά είναι σίγουρα χρήσιμες. Με αυτές μπορούμε να σπάσουμε την μονοτονία της διακόσμησης και κυρίως να διαχωρίσουμε λίγο τις περιοχές του βυθού.
Τα φυτά είναι χρήσιμα για κάθε ενυδρείο. Τα κοχυλόψαρα δεν πρόκειται να δοκιμάσουν την γεύση τους αλλά μπορεί με το σκάψιμο να ξεριζώσουν κάποιο φυτό.

Διατροφή
Καλό είναι να υπάρχει ποικιλία στις τροφές που δίνουμε. Διαλέγουμε τροφές για σαρκοφάγες κιχλίδες αλλά προσέχουμε το μέγεθος. Αν είναι πολύ μεγάλες για το στόμα τους, θα πρέπει να τις σπάμε. Επίσης, θα χαρούν ιδιαιτέρως με τις ζωντανές ή κατεψυγμένες τροφές.

Παράμετροι νερού
Οι παράμετροι του νερού είναι αυτές που ισχύουν για όλα τα είδη της λίμνης. Συγκεκριμένα, Ph 8-9,5 Gh 10-20 dgh, Kh 12-20 dkh, θερμοκρασία 23-26.
Εικόνα

Είσοδος στο ενυδρείο
Αρχικά πρέπει να βάλουμε 5-6 ψαράκια τα οποία μεγαλώνοντας θα φτιάξουν τις φωλιές τους, θα διεκδικήσουν την περιοχή τους, θα φτιάξουν χαρέμια και ζευγάρια ή θα απομονωθούν. Με την είσοδο 5-6 ατόμων είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι θα έχουμε ψάρια και των δύο φύλων. Σε περίπτωση που έχουμε παραπάνω αρσενικά και υπάρχουν έντονοι καυγάδες, θα πρέπει να απομακρύνουμε αυτά που περισσεύουν. Αυτά τα καταλαβαίνουμε επειδή συνήθως κάθονται απομονωμένα σε κάποια γωνία και δέχονται συχνά βία από άλλο ή άλλα αρσενικά.
Όταν ο καθένας βρει τον δρόμο του, θα δούμε την πολύ ενδιαφέρουσα συμπεριφορά τους. Είναι ψάρια που κάνουν αποικίες ως ζευγάρια ή χαρέμια (1 αρσενικό με 2-3 θηλυκά). Προστατεύουν την περιοχή τους από εισβολείς ίδιου ή διαφορετικού είδους. Με το σκάψιμο φτιάχνουν κρατήρες που μέσα πέφτουν τα κελύφη που χρειάζονται, αλλά και τουνελ που τους επιτρέπουν να μετακινούνται εντός της περιοχής τους. Μέσα στα κελύφη γεννούν τα αυγά τους και σε λίγες μέρες βλέπουμε τα πρώτα μικροσκοπικά ψαράκια. Αυτά θα μείνουν για αρκετό διάστημα στην αποικία μέχρι να μεγαλώσουν αρκετά ώστε να πάρουν τον δρόμο τους. Τα νεογέννητα τα ταϊζουμε με τροφή σε πούδρα ή ζωντανή τροφή.
Τα κοχυλόψαρα μπορούν να μπουν και σε μεγαλύτερο κοινωνικό ενυδρείο με άλλα μικρά είδη της λίμνης, αλλά καλό είναι να μην μπλέκουμε δύο είδη κοχυλόψαρων μαζί στο ίδιο ενυδρείο. Να προσθέσω ότι κατά τη γνώμη μου θα χαρούμε τα ψαράκια αυτά περισσότερο σε ένα ενυδρείο χωρίς άλλα είδη.
Τέλος, Καλό είναι να βρούμε εγκαίρως κάποιον που θέλει να του δώσουμε ψαράκια, καθώς πολύ σύντομα θα γεμίσουμε μωρά και στο τέλος δεν θα χωράνε. Εκτός κι αν θέλουμε να τους αφιερώσουμε ένα μεγαλύτερο ενυδρείο.

Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα
Οι χρήστες που πάτησαν Like στον/ην Φαρμακοδάσκαλος για αυτή τη δημοσίευση:
Irida - Tanganyika (Δευ 18 Νοέμ 2019, 01:04)


Σταύρος ο cheepης.

Κλειδωμένο

Επιστροφή στο “Πληροφορίες-απορίες-υπομνήματα”