Στήσιμο ενυδρείου λίμνης Τανγκανίκα

Κλειδωμένο
Άβαταρ μέλους
Φαρμακοδάσκαλος
Posts in topic: 1
Δημοσιεύσεις: 642
Εγγραφή: Τετ 07 Φεβ 2018, 19:53
Τοποθεσία: Χιος
Έχει βάλει Like: 0
Του έχουν βάλει Like: 6 times

Στήσιμο ενυδρείου λίμνης Τανγκανίκα

Δημοσίευση από Φαρμακοδάσκαλος » Τρί 13 Φεβ 2018, 17:34

Η λίμνη Τανγκανίκα έχει μια τεράστια ποικιλία ειδών και διαφορετικά είδη βιοτόπων. Για να καταφέρουμε να φτιάξουμε ένα σωστό ενυδρείο με ψάρια της λίμνης θα πρέπει να λάβουμε ορισμένα πράγματα υπ’ όψιν, έτσι ώστε τα ζωντανά μας να νιώθουν άνετα.
Αρχικά πρέπει να δούμε τι ψάρια μας αρέσουν και μας ενδιαφέρουν. Στο παρακάτω λινκ μπορούμε να δούμε τα είδη που υπάρχουν http://www.cichlid-forum.com/profiles/?region=T .Αφού βρούμε κάποια που μας αρέσουν και που μπορούμε να τα προμηθευτούμε (στην Ελλάδα βρισκόμαστε) ψάχνουμε λεπτομερώς για τις απαιτήσεις τους, το τελικό τους μέγεθος, τις διατροφικές τους συνήθειες κ.α. που θα αναφερθούν παρακάτω.
Ενυδρείο – χώρος
Το ενυδρείο μας θα πρέπει να έχει τον όγκο νερού αλλά και τις διαστάσεις που θα είναι ικανές για να δώσουν στα ψάρια αυτά την άνεση που χρειάζονται. Γι’ αυτό πρέπει να δούμε πρώτα ποια ψάρια μας αρέσουν, αλλά και ποια ψάρια μπορούμε να φιλοξενήσουμε ευπρεπώς. Υπάρχουν νανοκιχλίδες που θα βολευτούν σε ένα μικρό ενυδρείο 60*30*30 και άλλες που χρειάζονται ένα πραγματικά μεγάλο ενυδρείο. Αυτό έχει να κάνει και με το πόσα είδη θέλουμε να φιλοξενήσουμε αλλά και με τον αριθμό ψαριών ανά είδος.
Φίλτρανση – ροή
Για να έχουμε ένα υγειές ενυδρείο θα πρέπει να μην υπάρχουν αμμωνία και νιτρώδη άλατα και να έχουμε χαμηλά νιτρικά .Θα χρειαστούμε ένα ή περισσότερα φίλτρα (ανάλογα τα λίτρα, τη ροή, τον χώρο για υλικά) τα οποία να μπορούν να γυρνούν 5-6 φορές ανά ώρα τα λίτρα του νερού του ενυδρείου. Η ροή του φίλτρου μας δεν είναι από μόνη της σημαντική, αλλά θα πρέπει να υπάρχει και ο απαιτούμενος χώρος σε αυτό για την τοποθέτηση βιολογικού υλικού και σφουγγαριών ώστε να έχουμε μια δυνατή βιολογία. Δεν πρέπει να αμελούμε τον καθαρισμό του φίλτρου όταν βλέπουμε ότι έχει πέσει η ροή του ή αν έχει περάσει ένα εξάμηνο. Τα σφουγγάρια και το ενυδρειακό βαμβάκι χρειάζονται πολύ πιο συχνό καθαρισμό. Μπορούμε, επίσης, να αυξήσουμε τη ροή μέσα στο ενυδρείο χρησιμοποιώντας κάποιο wave maker. Έτσι οι ακαθαρσίες δεν θα μένουν σε μέρη όπου η έξοδος του φίλτρου δεν τις παρασέρνει και θα γίνεται καλύτερος καθαρισμός. Η επιπλέον ροή θα κάνει τα ψάρια μας να νιώθουν ότι ζουν σε πιο οικείο περιβάλλον. Να τονίσουμε ότι θα πρέπει να υπάρχει αρκετή ανατάραξη στην επιφάνεια του νερού για να γίνεται καλή οξυγόνωση.
Διακόσμηση
Η διακόσμηση πρέπει να γίνεται (όπως σε όλα τα ενυδρεία) με φυσικά υλικά. Εφόσον προσπαθούμε να αντιγράψουμε ένα φυσικό περιβάλλον, θα ακολουθήσουμε τις προτιμήσεις των ψαριών μας. Ο βυθός πάντα πρέπει να αποτελείται από άμμο (κατά προτίμηση ασβεστολιθική) και σε κοκκομετρία τέτοια ώστε να μπορούν τα ψάρια μας να σκάβουν, να την περνούν από τα βράγχιά τους, να την πιπιλάνε ή όποια άλλη συνήθεια έχουν. Από εκεί και πέρα, ανάλογα με το είδος ή τα είδη που θα έχουμε, θα χρειαστούμε πέτρες μεγάλες ή μικρές, κελύφη, φυτά ή ό,τι άλλο έχουν στο περιβάλλον τους και σε όποια μορφή υπάρχει στο περιβάλλον τους. Κάποια στοιχεία είναι απαραίτητα, κάποια άλλα προαιρετικά. Όλα εξαρτώνται από το ή τα είδη μας.
Παράμετροι νερού
Σε αυτό το θέμα είμαστε τυχεροί καθώς στα περισσότερα μέρη της χώρα μας το νερό είναι μέσα στις τιμές που θέλουμε για ένα ενυδρείο Τανγκανίκα. Τα ψάρια θα ανεχθούν και μια μικρή απόκλιση από αυτές αλλά δεν ανεχθούν το ίδιο εύκολα τις απότομες διακυμάνσεις. Αναλυτικά έχουμε τα εξής: Ph 8-9,5 Gh 10-20 dgh, Kh 12-20 dkh, θερμοκρασία 23-27.
Συντήρηση
Δεν θα πρέπει να αμελούμε τη συχνή συντήρηση των φίλτρων μας και φυσικά τις εβδομαδιαίες αλλαγές νερού. Σε αυτά πρέπει να βρούμε τις ρουτίνες μας με βάση τα τέστ νερού που κάνουμε. Κάποιοι χρειάζεται να κάνουν μεγαλύτερες αλλαγές από το συνηθισμένο λόγω κάποιου προβλήματος ή υπερβολικού ταϊσματος κτλ. Σε γενικές γραμμές είναι καλό να αλλάζουμε κάθε εβδομάδα το 40% περίπου του νερού μας.
Διατροφή
Δεν έχουν όλα τα είδη τις ίδιες διατροφικές προτιμήσεις. Ωστόσο όλα τα είδη χρειάζονται ποικιλία και καλής ποιότητας τροφές. Τα κυρίως σαρκοφάγα μπορούν να φάνε περιστασιακά τροφή για φυτοφάγα και το αντίστροφο. Εξάλλου και στη φύση γίνεται αυτό.
Συγκατοίκηση
Δεν μπορούμε να βάλουμε μαζί όποια είδη μας αρέσουν. Θα πρέπει να έχουμε τον κατάλληλο χώρο που χρειάζονται, να έχουν ίδιες διατροφικές ανάγκες, να μην έχουν πιθανότητα υβριδισμού μεταξύ τους, να μην είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικά μεταξύ τους και μην είναι το ένα θηρευτής του άλλου.
Είσοδος ψαριών στο ενυδρείο
Το είδος ή τα είδη που θα επιλέξουμε έχουν συνήθως κάποιες ιδιομορφίες. Άλλα είδη θέλουν μεγάλες ομάδες, άλλα χαρέμια, άλλα ζευγάρια. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως βάζουμε ψάρια μικρής ηλικίας και ανάλογα τον χαρακτήρα και το φύλο απομακρύνουμε κάποια ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα ανταγωνισμού (κυρίως μεταξύ αρσενικών ίδιου είδους).
Όλα τα ψάρια της λίμνης, μικρά ή μεγάλα, χρωματιστά ή μουντά, «άσχημα» ή «όμορφα» έχουν φοβερές συμπεριφορές και ταμπεραμέντο και αξίζουν να τους αφιερώσουμε ένα όμορφο και σωστό ενυδρείο.
Οι χρήστες που πάτησαν Like στον/ην Φαρμακοδάσκαλος για αυτή τη δημοσίευση:
Irida - Tanganyika (Δευ 18 Νοέμ 2019, 01:04)


Σταύρος ο cheepης.

Κλειδωμένο

Επιστροφή στο “Πληροφορίες-απορίες-υπομνήματα”