Τα ξύλα στα ενυδρεία μας

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Panos Safarikas
Posts in topic: 4
Δημοσιεύσεις: 1422
Εγγραφή: Παρ 09 Φεβ 2018, 23:37
Τοποθεσία: Ιωάννινα
Mood:
Έχει βάλει Like: 0
Του έχουν βάλει Like: 13 times

Τα ξύλα στα ενυδρεία μας

Δημοσίευση από Panos Safarikas » Σάβ 08 Σεπ 2018, 20:53

Ξύλα στα ενυδρεία μας

Προσθέτοντας ξύλα στα ενυδρεία μας, χαρίζουμε τόσο αισθητικά οφέλη σε αυτό όσο και ευεργετικά στα ψάρια και τους λοιπούς ζωντανούς οργανισμούς που φιλοξενούμε σε αυτά. Σε πολλά ενυδρεία (φυτεμένα, Αμαζονίου, κοινωνικά ελαφρά φυτεμένα κ.τ.λ.), το ξύλο αποτελεί ένα βασικό στοιχείο της διακόσμησής του και θα αλλάξει αισθητά την εικόνα τους. Η προσθήκη ξύλων θα χαρίσει ένα πολύ όμορφο τόνο σε ένα ενυδρείο καθώς αποτελεί φυσικό υλικό και θα δώσει στο ενυδρείο μας την αίσθηση του φυσικού περιβάλλοντος στο οποίο ζουν τα ψάρια μας. Ο συνδυασμός του ξύλου με τα φυτά δε, είτε δεμένα πάνω τους, είτε γύρω από αυτά, δημιουργεί πολύ όμορφες αντιθέσεις, αισθητικές και χρωματικές. Τα ξύλα θα προσφέρουν σε πολλά είδη ψαριών ένα μέρος για να ζήσουν ή να καταφύγουν βρίσκοντας ασφάλεια σε μια στιγμή που υπάρχει ένταση κάποιων ειδών ή στα μικρότερα είδη για αν προστατευτούν από τα μεγαλύτερα και πιο επιθετικά. Μπορούν επίσης να χρησιμεύσουν ως σημείο ωοτοκίας για πάρα πολλά είδη ψαριών, καθώς πάνω στην επιφάνειά τους θα εναποθέσουν τα αυγά τους την περίοδο της αναπαραγωγής. Τα ξύλα, μέσω της άλγης που θα αναπτυχθεί πάνω σε αυτά, θα προσφέρουν τροφή σε σαλιγκάρια, γαρίδες, οργανισμοί γνωστοί ως «aufwuchs» αλλά και τα ίδια θα προσφέρουν τροφή σε μερικά είδη γατόψαρων (ξυλοφάγοι pleco). Σε πολλές περιπτώσεις και ανάλογα με το είδος του ξύλου, θα μεταβληθεί η χημεία του νερού, βοηθώντας πολλές φορές να επιτύχουμε τις σωστές παραμέτρους του νερού για τα είδη που έχουμε επιλέξει. Φυσικά αυτό δεν είναι αρκετό αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και ειδικά στα μικρά ενυδρεία με αρκετά ξύλα που εκκρίνουν πολλές τανίνες και χουμικά οξέα, αποτελούν μια σημαντική βοήθεια προς αυτό το σκοπό. Όλα τα ξύλα περιέχουν τανίνες που είναι οργανικές ενώσεις που τα προστατεύουν από τους μύκητες και τις ασθένειες. Όταν το ξύλο εισαχθεί στο νερό, οι τανίνες που θα απελευθερωθούν σε αυτό, θα προκαλέσουν πολύ ελαφριά πτώση του pH. Η πτώση αυτή σχεδόν πάντα είναι ανεπαίσθητη σε ένα ενυδρείο που δεν έχει πολλά ξύλα και δη εκείνα τα είδη που αποβάλλουν πολλές τανίνες και άσκοπα αρκετοί χομπίστες βασίζονται στα ξύλα ώστε να μειώσουν το ph και να διατηρήσουν ψάρια που απαιτούν τέτοιες συνθήκες νερού. Επιπλέον οι τανίνες θα δώσουν στο νερό ένα χρώμα σκούρο, καφεκίτρινο, σαν τσάι κάτι που επιθυμούν να πετύχουν όσοι διατηρούν ενυδρεία που προσομοιάζουν το νερό του Αμαζόνιου (black water) κυρίως.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι ξύλου που διατίθενται από τα καταστήματα, τα οποία είναι κατάλληλα για διακοσμητική χρήση στο ενυδρείο μας. Η αγορά από έναν εξειδικευμένο πωλητή, θα διασφαλίσει ότι το ξύλο που επιλέξατε είναι κατάλληλο για το σκοπό αυτό αλλά εάν αφιερώσετε λίγο χρόνο για να διερευνήσετε τα κατάλληλα είδη, μπορείτε να συλλέξετε ένα ξύλο από τη φύση, γλιτώνοντας τα περιττά έξοδα καθώς τα ξύλα που διατίθενται στα pet shops είναι αρκετά τσιμπημένα στη τιμή.

Μερικά από τα πιο κοινά είδη ξύλου που διατίθενται στο εμπόριο για χρήση στο ενυδρείο μας, είναι τα παρακάτω:


Bogwood
Bogwood.jpg
Το Bogwood είναι ένα δημοφιλές ξύλο για χρήση στο ενυδρείο και αναμφισβήτητα το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο είδος οπουδήποτε στον κόσμο. Είναι ξύλο που έχει διατηρηθεί από τις αναερόβιες συνθήκες στο περιβάλλον ενός βάλτου, μέσα από το πέρασμα εκατοντάδων, αν όχι χιλιάδων ετών.
Ένα πραγματικό bogwood είναι σχεδόν σπάνιο πλέον να βρεθεί στο εμπόριο, λόγω της τιμής του. Αντί αυτού, οι έμποροι προσφέρουν διάφορους τύπους ξύλου που έχουν στεγνώσει σε εξωτερικούς χώρους χωρίς τη διαδικασία συντήρησης του πραγματικού bogwood και μοιάζουν αρκετά με αυτό.
Θα το βρούμε σε πολλά σχήματα και μεγέθη, έχει συνήθως σκούρο καφέ ή ακόμα και μαύρο χρώμα και είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε τανίνες. Προσφέρει κρυψώνα για πολλά είδη λόγω του μεγέθους και του σχήματός του και βοηθά στη δημιουργία φυσικών ορίων για τα εδαφικά/περιοχικά ψάρια, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σημείο για την προσάρτηση φυτών όπως Java Moss, Java Fern και Anubias, βελτιώνοντας περισσότερο την αισθητική του ενυδρείου μας. Το Bogwood περιέχει πολλές τανίνες (οργανικό υλικό) που θα «περάσουν» στο νερό μας, δίνοντας σε αυτό το χρώμα τσαγιού. Αυτό είναι απολύτως ακίνδυνο και στην πραγματικότητα, μερικοί χομπίστες το βρίσκουν πολύ επιθυμητό όταν προσπαθούν να δημιουργήσουν τις συνθήκες του μαύρου νερού (black water) του Αμαζονίου κλπ. Αν το σκούρο χρώμα μας ενοχλεί στο νερό, η προσθήκη ενεργού άνθρακα στο φίλτρο, θα βοηθήσει αρκετά. Μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε την ποσότητα της τανίνης που βγαίνει στο νερό του ενυδρείου σας, αν το αφήσετε για μία έως τέσσερις εβδομάδες σε έναν κουβά με νερό, το οποίο θα αλλάζετε κάθε μέρα, μέχρι κάποια στιγμή να το δείτε διαυγές. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ωστόσο ότι οι τανίνες αναφέρεται ότι δρουν ως ένα πολύ ήπιο μυκητοκτόνο με αντιβακτηριακές ιδιότητες.
Το Bogwood προέρχεται από διάφορα είδη δένδρων όπως δρυς και πεύκο με χρώματα που ποικίλλουν από πλούσιο κοκκινωπό (πεύκο) έως μαύρο (δρυς) με αποχρώσεις σκούρου καφέ.


Mopani
mapani.jpg
Το ξύλο Mopani έχει ένα χρώμα δύο τόνων και φαίνεται αρκετά ελκυστικό στο ενυδρείο. Αναφέρεται μερικές φορές ως «bogwood», ωστόσο αυτό δεν είναι σωστό, καθώς ποτέ δε βρέθηκε κοντά σε βάλτο. Αντίθετα, το ξύλο Mopani προέρχεται από το δέντρο Mopane (Colophospermum mopane) που προέρχεται από την υποσαχάρια Αφρική. Είναι βαρύ και σκληρό, τόσο που στην πραγματικότητα είναι ανθεκτικό ακόμα και απέναντι στους τερμίτες. Πριν διατεθεί στο εμπόριο, περνά μια διαδικασία με αμμοβολή όπου αφαιρείται όλος ο φλοιός του, γεγονός που του δίνει την εμφάνιση δύο τόνων στο χρώμα, όπως φαίνεται στην εικόνα. Το ξύλο Mopani μπορεί επίσης να αποβάλλει τανίνες και να παράγει έτσι μια αντιμυκητιακή δράση, ακριβώς όπως το bogwood. Πάντα να καθαρίζετε καλά το mopani πριν το προσθέσετε στο ενυδρείο σας.


Red moorwood
Redmoor Wood.jpg
Το ξύλο Red moorwood αναμφίβολα είναι πολύ πιο αισθητικό από τα bogwood ή Mopani. Με τις κοκκινωπόχρωμες αποχρώσεις του και τη μπερδεμένη εμφάνιση ρίζας με τα μπλεγμένα κλαδιά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποτελέσει ένα εντυπωσιακό κεντρικό στοιχείο στο ενυδρείο μας. Μοιάζει με ξερό θάμνο και επιλέγεται πολύ συχνά για την δημιουργία εντυπωσιακών aquascape.
Ένα μειονέκτημα είναι ότι μπορεί να είναι πολύ πιο ακριβό από άλλους τύπους ξύλου αλλά πολλά κομμάτια δικαιολογούν την αυξημένη τιμή τους λόγω μόνο της ιδιαίτερης ομορφιάς τους. Δεν αποβάλλουν τόσες τανίνες όσο άλλα ενυδρειακά ξύλα, χρειάζεται όμως πολυήμερη παραμονή στο νερό για να εξασφαλίσουμε ότι θα μείνει βυθισμένο χωρίς βοήθεια (πέτρες κτλ).


Driftwood
Driftwood.jpg
Αυτή ονομασία χαρακτηρίζει όλα τα ξύλα που εκβράζονται στις όχθες των ποταμών, των λιμνών αλλά και εκείνα που ξεβράζονται στις παραλίες. Είναι ξύλα που μένουν εκτεθειμένα στα στοιχεία της φύσης για αρκετά χρόνια και γι’ αυτό έχουν πιο ξεθωριασμένα χρώματα και μια πεπαιαλωμένη όψη. Θα τα συναντήσουμε σε μια μεγάλη ποικιλία σχημάτων και χρωμάτων ανάλογα με την προέλευση τους και αποτελούν ένα εντυπωσιακό σημείο της διακόσμησης του ενυδρείου μας ακριβώς λόγω της «παλαιάς» εμφάνισής τους.


Savanna Wood
Savanawood.jpg
Το Savanna Wood είναι μια εξαιρετική προσθήκη στο ενυδρείο ή το terrarium και είναι ιδανικό για όσους θέλουν να προσθέσουν μια αίσθηση «εξαιρετικού σχεδιασμού». Χάρη στο εντυπωσιακό σχήμα τους, αυτά τα βαριά κομμάτια ξύλου σας επιτρέπουν να δημιουργήσετε καταπληκτικούς υποβρύχιους κόσμους και να φέρετε ένα κομμάτι της αφρικανικής ερήμου στο σπίτι σας.
Το ξύλο αυτό ξεχωρίζει με τα περίεργα σχήματα και τα προεξέχοντα κλαδιά του. Δεδομένου ότι αυτό το Αφρικάνικο ξύλο είναι αρκετά βαρύ, συνήθως βυθίζεται αμέσως και παραμένει ασφαλές στη θέση του χωρίς βοήθεια (πέτρες). Σε συνδυασμό με φυτά και άλλα φυσικά υλικά όπως πέτρες, θα είστε σε θέση να δημιουργήσετε όμορφα και μοναδικά aquascapes. Το ξύλο φθάνει εντελώς καθαρό, που σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί αμέσως στο ενυδρείο σας χωρίς να το επηρεάσει με κάποιο τρόπο.


Mangrove Wood
Mangrove.jpg
Είναι ένα αρκετά σκληρό ξύλο που μάλλον θα βυθιστεί σχετικά εύκολα. Περιέχει αρκετές τανίνες και χουμικό οξύ που το καθιστά ικανό να προσφέρει στο νερό μας ένα καφεκίτρινο χρώμα (το χρώμα του τσαγιού) ενώ προάγει την καλή διαβίωση των ψαριών και ενισχύει την ανάπτυξη των φυτών. Επιπλέον, αποτελεί ιδανικό καταφύγιο για γατόψαρα, loaches και γαρίδες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε terrariums.


Sumatran Driftwood
sumatran driftwood.jpg
Το Sumatran Driftwood συναντάται σε ποικίλα μεγέθη και αποτελεί μια όμορφη προσθήκη στο ενυδρείο μας. Στην πραγματικότητα είναι κομμάτια μαγκρόβιας ρίζας. Τα κομμάτια ποικίλουν σε μέγεθος, μεταξύ περίπου 25cm έως 150cm για πολύ μεγάλα ενυδρεία. Χρησιμοποιείται συχνά από τους aquascapers ως το κεντρικό κομμάτι του hardscape. Όπως το ξύλο red moorwood, δεν φαίνεται να απελευθερώνει πολλές τανίνες αλλά περιστασιακά υπόκειται σε μυκητιακή ανάπτυξη στην επιφάνειά του (ακίνδυνο, φεύγει μόνο του μετά από μερικές ημέρες). Επίσης, μερικές φορές απαιτεί αρκετό καιρό να βυθιστεί στο ενυδρείο μας, διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει από μια έως μερικές εβδομάδες. Οι χονδρέμποροι ισχυρίζονται ότι συλλέγεται με απόλυτα ηθικό τρόπο, από τα νεκρά δέντρα στην Άπω Ανατολή, πριν από την αμμοβολή και την κοπή σε διάφορα σχήματα. Η αμμοβολή δίνει στο ξύλο μια πολύ λεία υφή.


Marsh Root
Marsh Root.jpg
Η ρίζα Marsh έχει σκούρο χρώμα και θα φανεί πολύ εντυπωσιακή στο ενυδρείο μας. Προέρχεται από την Ανατολική Ευρώπη. Τα ξύλα αυτά είναι ρίζες δένδρων με σκληρό ξύλο που έχουν παραμείνει σε υγρό περιβάλλον για αρκετό χρονικό διάστημα. Δεν έχει διατηρηθεί όπως το bogwood αλλά έχει εμποτιστεί αρκετό καιρό, ώστε οι τανίνες να μην εκρέουν πλέον από αυτό, σχεδόν καθόλου. Έχει σκούρο καφέ έως μαύρο χρωματισμό και είναι πολύ εντυπωσιακό όταν τοποθετείται σε ένα ανοιχτόχρωμο υπόστρωμα. Θα βυθιστεί πολύ εύκολα, δε θα αποχρωματίσει το νερό μας και δεν θα μεταβάλλει τις τιμές του pH. Θα αποτελέσει ευχάριστη έκπληξη για κάποια είδη γατόψαρων που τρέφονται με ξύλα.

Azalea root
azalea.jpg
Η ρίζα Azalea είναι ασφαλής για χρήση σε ενυδρεία και έχει ελκυστικό χρώμα και σχήμα. Στα ράφια των καταστημάτων ίσως τη συναντήσουμε με την ονομασία «το ξύλο της αράχνης». Απαιτεί αρκετό χρόνο για αν βυθιστεί αλλά δεν αποβάλλει τανίνες και δε μεταβάλλει τις τιμές του pH. Μπορεί να αναπτυχθούν στην επιφάνειά της, βιομάζα/μύκητες αλλά όχι απαραίτητα. Βέβαια είναι κάτι φυσιολογικό και έτσι όπως κάνουν την εμφάνισή τους, έτσι εύκολα θα εξαφανιστούν από μόνοι τους σε λίγες ημέρες. Έχει ένα ελκυστικό χρυσοκάστανο χρώμα και όπως λέει και το ψευδώνυμο «το ξύλο της αράχνης», είναι πολύ λεπτό ξύλο. Αυτό το καθιστά μια οπτικά πολύ ενδιαφέρουσα προσθήκη στη γυάλα μας, καθώς προσφέρει κρησφύγετο σε μικρότερα ψάρια.


Συλλογή από τη φύση και προετοιμασία ξύλου για χρήση στο ενυδρείο σας:

Είναι απολύτως ασφαλές να συλλέγετε ξύλο από τη φύση και να το χρησιμοποιείτε σε ένα ενυδρείο. Απλά φροντίστε να εντοπίσετε σωστά το δέντρο/είδος και να προετοιμάσετε σωστά το ξύλο. Είναι προτιμότερο να συλλέγουμε ξύλα από σημεία όσο πιο απομακρυσμένα γίνεται από το αστικό περιβάλλον, όπου δεν υπάρχουν κοντά εργοστάσια και γενικά βιομηχανικές περιοχές. Αναζητήστε νεκρά/ξερά κομμάτια χωρίς μούχλα, σήψη ή μύκητες. Πρέπει να αποφύγουμε όλα τα φρέσκα ξύλα, καθώς θα σαπίσουν και θα αποσυντεθούν μέσα στο ενυδρείο μας. Αν βρείτε ένα ξύλο που σας αρέσει και δεν είναι νεκρό, μπορείτε να το αποξηράνετε στο φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία για πάρα πολλές ώρες αλλά να προσέξετε να μη καεί. Πριν το βάλουμε στη γυάλα μας, θα πρέπει να το τρίψουμε σε όλη του την επιφάνεια με μια συρμάτινη βούρτσα, ώστε να απομακρύνουμε βρωμιές που έχουν συσσωρευτεί πάνω του. Στη συνέχεια το αποφλοιώνουμε και αν δυσκολευτούμε, το βυθίζουμε σε νερό ώστε ο φλοιός να αποκολλάται πιο εύκολα. Δε χρησιμοποιούμε απορρυπαντικά, καθώς το ξύλο είναι πορώδες υλικό και ίχνη του απορρυπαντικού θα μεταφερθούν στο ενυδρείο μας. Στη συνέχεια μπορούμε (επιβάλλεται θα έλεγα) να βράσουμε το ξύλο μας καθώς με αυτό τον τρόπο σκοτώνουμε σπόρους άλγης ή μύκητες που μπορεί να υπάρχουν στην επιφάνειά του και θα μεταφερθούν και θα αναπτυχθούν ακολούθως στο ενυδρείο μας.
Στη συνέχεια θα μουλιάσουμε το ξύλο μας ώστε να βαρύνει και να μην επιπλέει στο ενυδρείο. Στην περίπτωση ξύλων όπως το Mopani και το Savanna που είναι βαριά, δε χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια, καθώς πολύ σύντομα θα βυθιστούν άλλα πιο ελαφριά ξύλα απαιτούν πολλές ημέρες για να βυθιστούν (χαρακτηριστικό παράδειγμα μέλους του φόρουμ μας που κατάφερε να βυθίσει το ξύλο της σε 5 μήνες!!!). Επιπλέον, με το μούλιασμα του ξύλου εκτός ενυδρείου, μειώσουμε την απελευθέρωση τανίνων στο νερό του ενυδρείου είτε για να γλιτώσουμε τυχόν μείωση του pH, είτε για να αποφύγουμε το σκούρο νερό που αυτές δημιουργούν. Σε κάθε περίπτωση και πρέπει να αλλάζουμε τακτικά το νερό στο δοχείο που μουλιάζουμε το ξύλο. Αν επιλέξουμε να βάλουμε το ξύλο κατευθείαν στο ενυδρείο χωρίς αν το μουλιάσουμε, θα πρέπει να το σταθεροποιήσουμε με κάποιο τρόπο ώστε να αποφύγουμε την μετακίνησή του λόγω της άνωσης, διαδικασία κατά την οποία συνήθως χρησιμοποιούμε πέτρες, τις οποίες τοποθετούμε προσεκτικά πάνω στο ξύλο για να το κρατούν βυθισμένο. Λίγες μέρες μετά την εισαγωγή του ξύλου στο ενυδρείο μας, θα διαπιστώσουμε στην επιφάνειά του κάποιο είδος μύκητα, με την μορφή άσπρου χνουδιού ή βλέννας. Είναι κάτι εντελώς φυσιολογικό, καθόλου ανησυχητικό και θα φύγει από μόνο του αλλά αν θέλουμε, μπορούμε να αφαιρέσουμε το ξύλο και να το καθαρίσουμε μηχανικά (τρίψιμο με μια βούρτσα κάτω από τρεχούμενο νερό ή ακόμα και με το χέρι με προσοχή ώστε να μη τραυματιστούμε από σκλήθρες, μικρά κλαδάκια, αιχμηρά σημεία κτλ).
Ο καλύτερος χρόνος για τη συλλογή των ξύλων που θα εισάγουμε στα ενυδρεία μας είναι αργά το καλοκαίρι. Πηγαίνετε σε ένα φυλλοβόλο δάσος και ψάξτε για οξιά και βελανιδιές. Αυτή την περίοδο του έτους, τα μεγαλύτερα δέντρα ρίχνουν τα κλαδιά τους για να προστατευθούν από την αφυδάτωση. Αυτά τα κλαδιά είναι συνήθως ξερά και έχουν πέσει πρόσφατα, έτσι δεν έχουν αρχίσει να σαπίζουν. Το ξύλο δρυός επίσης, μπορεί να συλλεχθεί και να προετοιμαστεί για χρήση στο ενυδρείο σας. Τα ξύλα που ξεβράζονται σε μια παραλία μπορούν να μπουν στο ενυδρείο με ρίσκο πάντα και σίγουρα δεν πρόκειται να έχουν παθογόνους οργανισμούς που μπορούν να μολύνουν ψάρια γλυκού νερού. Ωστόσο, υπάρχουν πιθανότητες να επιπλέουν στον ωκεανό για μήνες ή και αρκετά χρόνια, οπότε δεν πρόκειται να βυθιστούν σύντομα στη γυάλα μας, επομένως προτείνεται να μην καταφύγετε σε ένα τέτοιο μέρος για να βρείτε ξύλα. Εάν βρείτε ωστόσο ένα κομμάτι που σας αρέσει και θα θέλατε να το δοκιμάσετε, καλύψτε το πλήρως μέσα σε κουβά με γλυκό νερό για περίπου ένα μήνα. Εάν βυθιστεί μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, ίσως είναι κατάλληλο για χρήση αλλά υπάρχει περίπτωση να διατρέχετε έναν άγνωστο κίνδυνο που θα πρέπει να λάβετε υπόψη …. μπορεί να περιέχει ρύπους, όπως πετρέλαιο, οπότε αν δεν είστε σίγουροι για την προέλευσή του, μπορεί να μην είναι και τόσο σοφή επιλογή.


Κατάλληλα ξύλα για χρήση σε ενυδρείο: δρυς, οξιά, σημύδα, κερασιά, μηλιά, αχλαδιά, συκιά, καστανιά, πλάτανος, αμυγδαλιά, πουρνάρι και αμπέλι.


Ακατάλληλα ξύλα για χρήση σε ενυδρείο: Κυπαρίσσι, κέδρος, έλατο, πεύκο, πασχαλιά, αγριοκαστανιά, καρυδιά.

Θα παρακαλέσω στα σχόλια να διορθώσετε ή συμπληρώσετε ότι επιθυμείτε.
Οι χρήστες που πάτησαν Like στον/ην Panos Safarikas για αυτή τη δημοσίευση:
Rayden (Τρί 24 Σεπ 2019, 22:12)


Κανείς δε πρόκειται ποτέ να αποκτήσει στο ενυδρείο του, εκείνο που τα ψάρια χαίρονται στη φύση!.......αρκέσου στο να προσπαθήσεις να το πλησιάσεις έστω και λίγο.

Άβαταρ μέλους
Ναταλία
Posts in topic: 2
Δημοσιεύσεις: 795
Εγγραφή: Δευ 26 Φεβ 2018, 21:12
Τοποθεσία: Αθήνα
Έχει βάλει Like: 134 times
Του έχουν βάλει Like: 69 times

Re: Τα ξύλα στα ενυδρεία μας

Δημοσίευση από Ναταλία » Σάβ 08 Σεπ 2018, 21:21

Πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο Πάνο! Ευχαριστούμε!

Άβαταρ μέλους
Τάκης
Administrator
Posts in topic: 5
Δημοσιεύσεις: 3539
Εγγραφή: Παρ 02 Φεβ 2018, 14:57
Τοποθεσία: Κερατσίνι
Mood:
Έχει βάλει Like: 800 times
Του έχουν βάλει Like: 1025 times

Re: Τα ξύλα στα ενυδρεία μας

Δημοσίευση από Τάκης » Σάβ 08 Σεπ 2018, 21:43

Πανο φοβερό το άρθρο και πολύ αναλυτικο,
για άλλη μια φορά σε ευχαριστούμε για τα υπέροχα άρθρα που ανεβάζεις

Άβαταρ μέλους
Panos Safarikas
Posts in topic: 4
Δημοσιεύσεις: 1422
Εγγραφή: Παρ 09 Φεβ 2018, 23:37
Τοποθεσία: Ιωάννινα
Mood:
Έχει βάλει Like: 0
Του έχουν βάλει Like: 13 times

Re: Τα ξύλα στα ενυδρεία μας

Δημοσίευση από Panos Safarikas » Σάβ 08 Σεπ 2018, 21:48

Ευχαριστώ θείο
Κανείς δε πρόκειται ποτέ να αποκτήσει στο ενυδρείο του, εκείνο που τα ψάρια χαίρονται στη φύση!.......αρκέσου στο να προσπαθήσεις να το πλησιάσεις έστω και λίγο.

Άβαταρ μέλους
Ναταλία
Posts in topic: 2
Δημοσιεύσεις: 795
Εγγραφή: Δευ 26 Φεβ 2018, 21:12
Τοποθεσία: Αθήνα
Έχει βάλει Like: 134 times
Του έχουν βάλει Like: 69 times

Re: Τα ξύλα στα ενυδρεία μας

Δημοσίευση από Ναταλία » Σάβ 08 Σεπ 2018, 22:01

Undertaker έγραψε:
Σάβ 08 Σεπ 2018, 21:48
Ευχαριστώ θείο
... Άκου θείο... Κύριε Τάκη πώς σας μιλάνε έτσι;

Άβαταρ μέλους
Τάκης
Administrator
Posts in topic: 5
Δημοσιεύσεις: 3539
Εγγραφή: Παρ 02 Φεβ 2018, 14:57
Τοποθεσία: Κερατσίνι
Mood:
Έχει βάλει Like: 800 times
Του έχουν βάλει Like: 1025 times

Re: Τα ξύλα στα ενυδρεία μας

Δημοσίευση από Τάκης » Σάβ 08 Σεπ 2018, 23:38

Undertaker έγραψε:
Σάβ 08 Σεπ 2018, 21:48
Ευχαριστώ θείο
sulphur_powder_2.jpg

Άβαταρ μέλους
GiannisFil
Global Moderator
Posts in topic: 1
Δημοσιεύσεις: 538
Εγγραφή: Τρί 27 Φεβ 2018, 21:50
Τοποθεσία: ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ
Έχει βάλει Like: 102 times
Του έχουν βάλει Like: 139 times

Re: Τα ξύλα στα ενυδρεία μας

Δημοσίευση από GiannisFil » Κυρ 09 Σεπ 2018, 00:04

Τάκης έγραψε:
Σάβ 08 Σεπ 2018, 23:38
Undertaker έγραψε:
Σάβ 08 Σεπ 2018, 21:48
Ευχαριστώ θείο

sulphur_powder_2.jpg
Έκλαψα κύριε Τάκη!!! αχαχαχαχαχα

Μπάμπης
Posts in topic: 1
Δημοσιεύσεις: 1682
Εγγραφή: Κυρ 11 Φεβ 2018, 10:41
Τοποθεσία: Μυτιληνη
Έχει βάλει Like: 593 times
Του έχουν βάλει Like: 316 times

Re: Τα ξύλα στα ενυδρεία μας

Δημοσίευση από Μπάμπης » Κυρ 09 Σεπ 2018, 00:31

Ενδιαφερον αρθρο. Ευχαριστουμε

Εχω ομως μια παρατηρηση. Την καστανια την εχει και στα καταληλα και στα μη καταληλα

Άβαταρ μέλους
Panos Safarikas
Posts in topic: 4
Δημοσιεύσεις: 1422
Εγγραφή: Παρ 09 Φεβ 2018, 23:37
Τοποθεσία: Ιωάννινα
Mood:
Έχει βάλει Like: 0
Του έχουν βάλει Like: 13 times

Re: Τα ξύλα στα ενυδρεία μας

Δημοσίευση από Panos Safarikas » Κυρ 09 Σεπ 2018, 08:16

Έχεις δίκιο μπαμπη. Στα ακατάλληλα είναι η αγριοκαστανιά. Το διορθώνω.
Κανείς δε πρόκειται ποτέ να αποκτήσει στο ενυδρείο του, εκείνο που τα ψάρια χαίρονται στη φύση!.......αρκέσου στο να προσπαθήσεις να το πλησιάσεις έστω και λίγο.

Άβαταρ μέλους
Lth
Posts in topic: 1
Δημοσιεύσεις: 67
Εγγραφή: Τρί 27 Φεβ 2018, 01:00
Τοποθεσία: Αθήνα
Mood:
Έχει βάλει Like: 0
Του έχουν βάλει Like: 0

Re: Τα ξύλα στα ενυδρεία μας

Δημοσίευση από Lth » Κυρ 09 Σεπ 2018, 14:03

Πανο ωραιες εξελίξεις... Μπραβοο.. Και αρκετα ενδιαφέρον άρθρο...
Μα θείο 😀😀😀😀
:nospam:

Άβαταρ μέλους
Νίκος
Administrator
Posts in topic: 1
Δημοσιεύσεις: 9282
Εγγραφή: Δευ 12 Φεβ 2018, 00:33
Τοποθεσία: Πειραιάς
Έχει βάλει Like: 1832 times
Του έχουν βάλει Like: 2412 times

Re: Τα ξύλα στα ενυδρεία μας

Δημοσίευση από Νίκος » Κυρ 09 Σεπ 2018, 14:06

ωραίος Πανο, πολύ χρήσιμος οδηγός!

xrhstos Nikaia
Posts in topic: 1
Δημοσιεύσεις: 201
Εγγραφή: Τετ 11 Ιούλ 2018, 16:04
Τοποθεσία: Νικαια
Mood:
Έχει βάλει Like: 2 times
Του έχουν βάλει Like: 7 times
Επικοινωνία:

Re: Τα ξύλα στα ενυδρεία μας

Δημοσίευση από xrhstos Nikaia » Κυρ 09 Σεπ 2018, 14:09

Ευχαριστουμε πανω....Πολυ χρησιμο... :D

Άβαταρ μέλους
noa78
Posts in topic: 1
Δημοσιεύσεις: 141
Εγγραφή: Πέμ 10 Μάιος 2018, 20:30
Τοποθεσία: argos
Έχει βάλει Like: 7 times
Του έχουν βάλει Like: 61 times

Re: Τα ξύλα στα ενυδρεία μας

Δημοσίευση από noa78 » Κυρ 09 Σεπ 2018, 21:06

το πουρναρι το χεις και στις δυο κατηγοριες,ειναι καταλληλο κατα την γνωμη μου και ειναι απ τα πιο αντοχης ξυλα μεσα στο νερο
KEEP PLANTING!!!!!!!!

Άβαταρ μέλους
Panos Safarikas
Posts in topic: 4
Δημοσιεύσεις: 1422
Εγγραφή: Παρ 09 Φεβ 2018, 23:37
Τοποθεσία: Ιωάννινα
Mood:
Έχει βάλει Like: 0
Του έχουν βάλει Like: 13 times

Re: Τα ξύλα στα ενυδρεία μας

Δημοσίευση από Panos Safarikas » Κυρ 09 Σεπ 2018, 21:17

Κατατάσσεται στα καταλληλα ναι, έγινε λάθος, θα διορθωθεί. Από κεκτημένη ταχύτητα έχω διαπιστώσει ότι έχω κάνει κι αλλά λαθάκια και διορθώνεται τι αρθρο. Ευχαριστώ.
Κανείς δε πρόκειται ποτέ να αποκτήσει στο ενυδρείο του, εκείνο που τα ψάρια χαίρονται στη φύση!.......αρκέσου στο να προσπαθήσεις να το πλησιάσεις έστω και λίγο.

Άβαταρ μέλους
Spiros007
Posts in topic: 1
Δημοσιεύσεις: 98
Εγγραφή: Παρ 29 Μαρ 2019, 01:48
Τοποθεσία: Άνω Λιόσια
Mood:
Έχει βάλει Like: 117 times
Του έχουν βάλει Like: 48 times

Re: Τα ξύλα στα ενυδρεία μας

Δημοσίευση από Spiros007 » Τρί 24 Σεπ 2019, 17:56

Ρε παιδιά η ελιά κάνει;;
Guppies Biotope :fish2:

Άβαταρ μέλους
Τάκης
Administrator
Posts in topic: 5
Δημοσιεύσεις: 3539
Εγγραφή: Παρ 02 Φεβ 2018, 14:57
Τοποθεσία: Κερατσίνι
Mood:
Έχει βάλει Like: 800 times
Του έχουν βάλει Like: 1025 times

Re: Τα ξύλα στα ενυδρεία μας

Δημοσίευση από Τάκης » Τρί 24 Σεπ 2019, 18:51

Spiros007 έγραψε:
Τρί 24 Σεπ 2019, 17:56
Ρε παιδιά η ελιά κάνει;;
Αν είναι πολύ ξερή , ναι κάνει , αλλά θα πρέπει να είναι τουλάχιστον για 2-3 χρόνια στον Ηλιο
Οι χρήστες που πάτησαν Like στον/ην Τάκης για αυτή τη δημοσίευση:
Spiros007 (Τρί 24 Σεπ 2019, 23:35)

Lefteris D.
Posts in topic: 1
Δημοσιεύσεις: 1
Εγγραφή: Πέμ 26 Δεκ 2019, 18:27
Τοποθεσία: ΞΑΝΘΗ
Έχει βάλει Like: 0
Του έχουν βάλει Like: 0

Re: Τα ξύλα στα ενυδρεία μας

Δημοσίευση από Lefteris D. » Πέμ 26 Δεκ 2019, 19:36

Καλησπέρα στην παρέα σας!
Βρήκα κάποια ωραία ξερα ξύλα στο ποτάμι σήμερα που πήγα βολτα και σκέφτηκα ότι θα είναι ωραία για το ενυδρείο που θα στήσω...
Ειναι πως μπορώ να ξέρω αν είναι κατάλληλα για το ενυδρείο;
Χρειάζεται να τα κάνω κάτι πρώτου τα βάλω στο ενυδρείο; να σημειώσω ότι τα ξύλα τα μαζεψα από την κοίτη του ποταμού (δεν τα έκοψα εγώ από τα δέντρα) και είναι τελείως ξερά, χωρίς σαπηλες και χωρίς φλοιους....
Έλεγα να να τριψω με κανένα ψιλό γυαλόχαρτο πρώτα. Χρειάζονται και βράσιμο;
Συνημμένα σας ανεβάζω κάποιες φωτο
Συνημμένα
IMG_20191226_193321.jpg
asa.jpg

Άβαταρ μέλους
Τάκης
Administrator
Posts in topic: 5
Δημοσιεύσεις: 3539
Εγγραφή: Παρ 02 Φεβ 2018, 14:57
Τοποθεσία: Κερατσίνι
Mood:
Έχει βάλει Like: 800 times
Του έχουν βάλει Like: 1025 times

Re: Τα ξύλα στα ενυδρεία μας

Δημοσίευση από Τάκης » Πέμ 26 Δεκ 2019, 23:34

Lefteris D. έγραψε:
Πέμ 26 Δεκ 2019, 19:36
Καλησπέρα στην παρέα σας!
Βρήκα κάποια ωραία ξερα ξύλα στο ποτάμι σήμερα που πήγα βολτα και σκέφτηκα ότι θα είναι ωραία για το ενυδρείο που θα στήσω...
Ειναι πως μπορώ να ξέρω αν είναι κατάλληλα για το ενυδρείο;
Χρειάζεται να τα κάνω κάτι πρώτου τα βάλω στο ενυδρείο; να σημειώσω ότι τα ξύλα τα μαζεψα από την κοίτη του ποταμού (δεν τα έκοψα εγώ από τα δέντρα) και είναι τελείως ξερά, χωρίς σαπηλες και χωρίς φλοιους....
Έλεγα να να τριψω με κανένα ψιλό γυαλόχαρτο πρώτα. Χρειάζονται και βράσιμο;
Συνημμένα σας ανεβάζω κάποιες φωτο
μια χαρά ξερά , ρίξε τους βραστό νερό και είναι μια χαρα , μπορεις να τους κανεις και απολύμανση με υπερμαγγανικό κάλιο για μεγαλύτερη ασφάλεια

Chainis
Posts in topic: 2
Δημοσιεύσεις: 25
Εγγραφή: Κυρ 22 Απρ 2018, 08:24
Τοποθεσία: Ηρακλειο
Έχει βάλει Like: 2 times
Του έχουν βάλει Like: 8 times

Re: Τα ξύλα στα ενυδρεία μας

Δημοσίευση από Chainis » Παρ 08 Ιαν 2021, 18:03

Καλησπερα και καλή χρονιά με υγεια!

Αγορασα μια ρίζα και μου βγάζει αυτή την αλγη,μου φαίνεται παρα πολυ για να είναι φυσιολογική.Το ενυδρείο τρέχει 1 μήνα. Από βδομάδα βαζω ψαρια,θα'χω θέμα;Από μετρήσεις νερου είμαι 👌.

Εικόνα

Άβαταρ μέλους
Τάκης
Administrator
Posts in topic: 5
Δημοσιεύσεις: 3539
Εγγραφή: Παρ 02 Φεβ 2018, 14:57
Τοποθεσία: Κερατσίνι
Mood:
Έχει βάλει Like: 800 times
Του έχουν βάλει Like: 1025 times

Re: Τα ξύλα στα ενυδρεία μας

Δημοσίευση από Τάκης » Παρ 08 Ιαν 2021, 20:19

δεν είναι 'άλγη
είναι μύκητας και είναι απόλυτα φυσιολογικό
όπως ήρθε θα φύγει :)
αν θες το βγάζεις και το πλένεις με βραστό νερό
να ξέρεις όμως πως αυτός ο μύκητας δεν προκαλεί πρόβλημα
για κάποια ψάρια είναι και μεζές :)
Όλα τα καινούρια ξύλα τον βγάζουν :)

Chainis
Posts in topic: 2
Δημοσιεύσεις: 25
Εγγραφή: Κυρ 22 Απρ 2018, 08:24
Τοποθεσία: Ηρακλειο
Έχει βάλει Like: 2 times
Του έχουν βάλει Like: 8 times

Re: Τα ξύλα στα ενυδρεία μας

Δημοσίευση από Chainis » Παρ 08 Ιαν 2021, 22:25

Ευχαριστώ Τάκη.Οπότε το αφήνω ως έχει γιατί είναι μπελαλίδικο.
Οι χρήστες που πάτησαν Like στον/ην Chainis για αυτή τη δημοσίευση:
Τάκης (Κυρ 10 Ιαν 2021, 09:00)

Απάντηση

Επιστροφή στο “Γλυκό νερό - γενικά - απορίες”