Ένας σύντομος οδηγός για το πρώτο μου ενυδρείο

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Panos Safarikas
Posts in topic: 1
Δημοσιεύσεις: 1422
Εγγραφή: Παρ 09 Φεβ 2018, 23:37
Τοποθεσία: Ιωάννινα
Mood:
Έχει βάλει Like: 0
Του έχουν βάλει Like: 13 times

Ένας σύντομος οδηγός για το πρώτο μου ενυδρείο

Δημοσίευση από Panos Safarikas » Πέμ 01 Μαρ 2018, 16:33

Είναι γνωστό ότι πολλοί νέοι χομπίστες που για πρώτη φορά έρχονται σε επαφή με τον μαγικό κόσμο του ενυδρείου, αφού έχουν λάβει συμβουλές από ανθρώπους που είτε δε ξέρουν τίποτα γύρω από το χόμπι, είτε κάνουν πως ξέρουν, είτε γνωρίζουν αλλά από προσωπικό όφελος δε δίνουν τις σωστές πληροφορίες, εκείνοι κάνουν απανωτά λάθη και άστοχες ενέργειες τη μια μετά την άλλη, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός λάθος ενυδρείου από την αρχή αλλά το σπουδαιότερο όλων, την απώλεια των ζωντανών που φιλοξενούν. Οι ερωτήσεις που συνήθως δέχονται οι πιο έμπειροι στον χώρο, είναι οι ίδιες και αφορούν τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να στήσουν το πρώτο τους ενυδρείο, την ψαροσύνθεση που πρέπει να επιλέξουν, την επιλογή του εξοπλισμού κ.τ.λ.
Το παρόν θέμα θα προσπαθήσει να δείξει το δρόμο για το καλύτερο δυνατό στήσιμο του πρώτου ενυδρείου και να λύσει αρκετές από τις απορίες των νέων χομπιστών.

Κύκλος αζώτου

Προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα επιτυχημένο ενυδρείο, είναι απαραίτητο να γνωρίσουμε και να κατανοήσουμε τη διαδικασία του κύκλου του αζώτου και την ολοκλήρωση αυτού.

Ο κύκλος του αζώτου είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία για τη δημιουργία ωφέλιμων βακτηρίων στο ενυδρείο, με αποικίες που αυτά δημιουργούν στο βιολογικό υλικό του φίλτρου μας αλλά και στο βυθό και τα λοιπά διακοσμητικά που βρίσκονται μέσα στη γυάλα μας αλλά εκεί σε μια μικρότερη έκταση, που θα βοηθήσουν στη μετατροπή της αμμωνίας σε νιτρώδη (τα δύο αυτά είναι τοξικά για τους ζωντανούς οργανισμούς) και στη συνέχεια στη μετατροπή των νιτρωδών σε νιτρικά άλατα.
Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει από 30 έως 40 μέρες προκειμένου να ολοκληρωθεί και όταν λέμε να ολοκληρωθεί εννοούμε ότι η αμμωνία και τα νιτρώδη δε θα πρέπει να ανιχνεύονται ( να μετράμε 0) στο ενυδρείο μας, ενώ τα νιτρικά περίπου στο 10. Εκείνο λοιπόν που θα πρέπει να κάνουμε πρώτα είναι αν αγοράσουμε μια σειρά από υγρά τεστ με τα οποία θα μετράμε τις τιμές του νερού (αμμωνίας, νιτρωδών και νιτρικών) ενώ θα πρέπει να αποφεύγουμε άλλου είδους τεστ που κυκλοφορούν στο εμπόριο όπως οι ταινίες πολλαπλών ενδείξεων, καθώς έχουν αποδειχθεί αναξιόπιστα και οι αποκλείσεις με τις πραγματικές τιμές του νερού είναι αρκετά μεγάλες. Ο καλύτερος τρόπος για να παρακολουθούμε τον κύκλο του αζώτου, είναι να τεστάρουμε το νερό μας τακτικά και να καταγράφουμε τις τιμές που βλέπουμε κάθε φορά σε ένα ημερολόγιο που θα κρατάμε γι’ αυτό το λόγο. Αρχικά θα δούμε τα επίπεδα της αμμωνίας να ανεβαίνουν. Λίγες εβδομάδες αργότερα θα πρέπει να δούμε τα επίπεδα νιτρωδών να αυξάνονται και να μειώνονται τα επίπεδα αμμωνίας αντίστοιχα. Μετά από μερικές μέρες θα πρέπει να δούμε τα επίπεδα των νιτρικών να αυξάνονται και να μειώνονται τα επίπεδα νιτρωδών με τη σειρά τους. Όταν δεν ανιχνεύουμε πλέον αμμωνία και νιτρώδη αλλά αντιθέτως μετράμε τα νιτρικά στο ποσοστό που προαναφέρθηκε, μπορούμε να υποθέσουμε ότι είναι ασφαλές να προσθέσουμε τα πρώτα ψαράκια μας και όχι όλα ή πολλά μαζί, τα οποία θα ταΐζουμε με φειδώ στην αρχή ενώ θα συνεχίσουμε τις μετρήσεις ώστε να παρακολουθούμε τυχόν αύξηση των τιμών της αμμωνίας και των νιτρωδών και να ενεργήσουμε ανάλογα.

Τα στάδια του κύκλου του αζώτου
Στάδιο 1
Η αμμωνία εισάγεται στο ενυδρείο μέσω των αποβλήτων ψαριών και τροφών που έχουν μείνει αφάγωτες στο βυθό . Τα απόβλητα των ψαριών και η περίσσεια τροφής θα διασπαστούν είτε σε ιονισμένο αμμώνιο (NH4) είτε σε μη ιονισμένη αμμωνία (NH3). Το αμμώνιο δεν είναι επιβλαβές για τα ψάρια αλλά η αμμωνία είναι. Το αν το υλικό μετατρέπεται σε αμμώνιο ή αμμωνία εξαρτάται από το επίπεδο pH του νερού. Αν το pH είναι κάτω από 7, θα έχουμε ιονισμένο αμμώνιο (NH4). Αν το pH είναι 7 ή μεγαλύτερο θα έχετε αμμωνία αμμωνία (NH3).

Στάδιο 2
Σύντομα, θα αναπτυχθούν βακτηρίδια που ονομάζονται Nitrosomonas και θα εξουδετερώσουν την αμμωνία σιγά σιγά. Το επακόλουθο της οξείδωσης της αμμωνίας είναι τα Νιτρώδη. Επομένως, δεν έχουμε πλέον αμμωνία στη δεξαμενή αλλά τώρα έχουμε μια άλλη τοξίνη για να αντιμετωπίσουμε, τα Νιτρώδη. Τα νιτρώδη είναι εξίσου τοξικά για τα ψάρια όπως και η αμμωνία. Κάνοντας μετρήσεις στο νερό μας, θα πρέπει να δούμε τα επίπεδα των νιτρωδών να αυξάνονται γύρω στο τέλος της πρώτης ή της δεύτερης εβδομάδας.

Στάδιο 3
Τα βακτήρια που ονομάζονται νιτροβακτήρια (nitrobacter) θα αναπτυχθούν και θα μετατρέψουν τα νιτρώδη σε νιτρικά. Τα νιτρικά δεν είναι τόσο επιβλαβή για τα ψάρια όπως η αμμωνία ή τα νιτρώδη, είναι επιβλαβή μόνο όταν ανιχνεύονται σε μεγάλες ποσότητες. Ο πιο γρήγορος τρόπος για να απαλλαγούμε από αυτά όταν μετρήσουμε υψηλές τιμές, είναι να κάνουμε μερικές αλλαγές νερού παραπάνω. Μια άλλη μέθοδος για τον έλεγχο των νιτρικών στα ενυδρεία εκτός από τις αλλαγές νερού, είναι τα ζωντανά φυτά που θα καταναλώσουν μερικά από αυτά, μάλιστα υπάρχουν φυτά πραγματικές ρουφήχτρες νιτρικών.




Εικόνα


Το πρώτο μας ενυδρείο

Όταν πρόκειται για τη δημιουργία ενός ενυδρείου υπάρχουν πολλοί παράγοντες που τίθενται σε ισχύ και πρέπει να αντιληφθούμε ότι αναλαμβάνουμε την ευθύνη της διατήρησης των ψαριών ή οποιουδήποτε άλλου ζωντανού οργανισμού των οποίων η υγεία και η ζωή περνάει στα χέρια μας πλέον και όλα εξαρτώνται από εμάς.

Επειδή πολλοί αρχάριοι καταλήγουν συνήθως αρχικά με μικρά ενυδρεία, αυτό το θέμα θα επικεντρωθεί στη δημιουργία μιας γενικής βάσης που μπορεί να επεξεργαστεί κανείς και θα αποτελέσει έναν οδηγό για όλους εκείνους που θέλουν να φτιάξουν ένα σωστό ενυδρείο χωρίς προβλήματα.
Οι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν την εκκίνηση ενός ενυδρείου είναι οι εξής:

1) Μέγεθος ενυδρείου. Το μέγεθος του ενυδρείου μας θα επηρεάσει την ποσότητα, το είδος και την ιδιοσυγκρασία των ψαριών που μπορούμε να φιλοξενήσουμε. Όσο μεγαλύτερο τα ενυδρείο τόσο πιο εύκολα θα αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα αν κάτι πάει στραβά. Επιπλέον, σε ένα μεγαλύτερο ενυδρείο σαφώς και έχουμε περισσότερες επιλογές σε ζωντανούς οργανισμούς. Προσωπικά δε νομίζω ότι υπάρχει κανόνας που να θέτει όρια στην απόκτηση ενός ενυδρείου από έναν αρχάριο και αναφέρομαι στα λίτρα. Το ίδιο αποτέλεσμα θα έχει αν επιλέξει ένα ενυδρείο 60 λίτρων ή ένα ενυδρείο 360 λίτρων, αρκεί να διαβάσει και να κατανοήσει τις βασικές αρχές γύρω από το χόμπι και να ακολουθεί τις συμβουλές και υποδείξεις των πιο έμπειρων.

2) Ενυδρείο καραντίνας. Ένα από τα πιο υποτιμημένα κομμάτια ίσως του εξοπλισμού (…….και από εμένα). Πολλοί χομπίστες, αναφέρουν ότι μπορούμε να αποφύγουμε την απόκτηση ενός ενυδρείου καραντίνας εάν έχουμε ένα ενυδρείο γλυκού νερού και μεταξύ αυτών κι εγώ και ίσως κάνω λάθος τελικά. Άλλοι πιστεύουν ότι δε θα πρέπει να ρισκάρουμε τη ζωή των ψαριών, αφού ένα ενυδρείο που θα παίξει το ρόλο της καραντίνας, θα μας δώσει τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε για λίγες μέρες το νεοαποκτηθέν ψάρι μας για τυχόν ασθένειες που μπορεί να κουβαλάει από το κατάστημα ή τον χομπίστα που το προμηθευτήκαμε. Ασθένειες που μπορεί να μεταφέρει στο ενυδρείο μας, να προσβάλει και άλλα ζωντανά και να χάσουμε πολλά ψάρια. Σε μια τέτοια περίπτωση, χρήσης καραντίνας δηλαδή, παρακολουθούμε το ψάρια για μια – δυο εβδομάδες και αν δεν εμφανίσει κάποιο σύμπτωμα, το μεταφέρουμε στο κυρίως ενυδρείο. Σε αντίθετη περίπτωση ακολουθούμε την κατάλληλη θεραπεία και όταν διαπιστώσουμε ότι το ψάρι μας είναι πλέον καλά στην υγεία του, το μεταφέρουμε στο κυρίως ενυδρείο. Ένα ενυδρείο - καραντίνα θα πρέπει να ακολουθεί τα ίδια στάνταρ με το κυρίως ενυδρείο όσο αφορά τις κατάλληλες συνθήκες για τη διαβίωση του ψαριού, με ένα αερόφιλτρο τουλάχιστον ή άλλη φίλτρανση, χωρίς απαραίτητα βυθό ή άλλη διακόσμηση.

3) Φίλτρανση. Υπάρχουν 3 πράγματα που κάνει ένα φίλτρο:
- Μηχανική φίλτρανση - Αφαίρεση ορατών σωματιδίων από το νερό (περίσσεια τροφής, κομμάτια από σάπια φύλλα, απόβλητα ψαριών, άλλα αιωρούμενα σωματίδια ορατά στο μάτι…..).
- Χημική φίλτρανση - Η αφαίρεση αόρατων ανεπιθύμητων ουσιών από το νερό.
- Βιολογική φίλτρανση – Η δημιουργία αποικιών ωφέλιμων βακτηρίων που αναπτύσσονται στο βιολογικό μας υλικό και μέσω αυτών διεξάγεται ο κύκλος του αζώτου.
Τα φίλτρα λειτουργούν προκειμένου να αφαιρεθούν τα υπολείμματα από το ενυδρείο σας (Μηχανικά), να απομακρυνθούν οι βλαβερές ουσίες (Χημικά) και να πραγματοποιηθεί ο κύκλος του αζώτου (Βιολογικός).
Όταν επιλέγουμε ένα φίλτρο πρέπει να δούμε τα εξής:
- Λίτρα ανά ώρα: Προτιμότερο είναι να επιλέξουμε ένα φίλτρο που να γυρίζει την ώρα, τουλάχιστον 5-6 φορές τα συνολικά λίτρα του ενυδρείου μας. Δε θα πρέπει να το παρακάνουμε ωστόσο καθώς το ενυδρείο μας θα καταλήξει «πλυντήριο» όπως συνηθίζεται να λέγεται στην ενυδρειακή γλώσσα, καθώς η πολύ μεγάλη ροή σε ένα μικρό ενυδρείο, θα σηκώνει και θα ανακατεύει το βυθό και θα γεμίσει το ενυδρείο και το φίλτρο μας με άμμο και οτιδήποτε άλλο μπορείτε να φανταστείτε με ότι αυτό συνεπάγεται.
- Χωρητικότητα υλικών: όσο περισσότερο χώρο για τοποθέτηση βιολογικού υλικού και μηχανικής φίλτρανσης (σφουγγάρια, ενυδρειακό βαμβάκι κ.τ.λ.) έχουμε, τόσο πιο αποτελεσματικό είναι το φίλτρο μας στη δουλειά που κάνει αφού προσφέρει ασφαλέστερη σταθερότητα του κύκλου του αζώτου.
- Ανατάραξη επιφάνειας. Η έξοδος του νερού να επιτρέπει μια καλή ανατάραξη επιφάνειας ώστε να πραγματοποιείται ικανοποιητική οξυγόνωση του νερού.

4) Θέρμανση. Εδω τα πράγμνατα είναι απλά. Μια καλή λύση είναι να έχουμε ένα θερμοστάτη με τόσα Watt, όσα περίπου λίτρα έχουμε σε νερό. Δηλαδή σε ένα ενυδρείο 100 λίτρων θα έκανε καλή δουλειά ένας θερμαντήρας 100W.

5) Φωτισμός. Ένα ενυδρείο με ψάρια, είτε φυτεμένο είτε όχι, χρειάζεται φωτισμό. Ο σκοπός που βάζουμε φωτισμό στα ενυδρεία μας (και δε μιλάω σε ένα φυτεμένο ενυδρείο καθώς αυτό είναι ένα άλλο και μεγάλο κεφάλαιο), δεν είναι μόνο για να βλέπουμε τα ψάρια μας αλλά για να προσομοιάσουμε όσο γίνεται τις πραγματικές συνθήκες στη φύση, αφού στη φύση τα ψάρια χρειάζονται τόσο το φως της ημέρας για αναζήτηση τροφής, αναπαραγωγή και λοιπές δραστηριότητες, όσο και το σκοτάδι, για ξεκούραση, ύπνο κ.τ.λ. Η επιλογή του κατάλληλου φωτισμού είναι ένα άλλο κομμάτι και διαφέρει από ενυδρείο σε ενυδρείο.

6) Υπόστρωμα. Φροντίζουμε να αγοράσουμε κάτι που είναι ασφαλές για τα ψάρια μας και δε θα απελευθερώσει άγνωστες ουσίες στο νερό σας που μπορεί να είναι επιβλαβείς γι’ αυτά. Ανάλογα με τα ψάρια που θα φιλοξενήσουμε, θα επιλέξουμε και το ανάλογο υπόστρωμα. Έτσι θα πρέπει να μελετήσουμε τα προφίλ των ψαριών που μας ενδιαφέρουν και να γνωρίσουμε τις ανάγκες τους σε υπόστρωμα. Αυτό θα κάνει τα ψάρια πιο ευτυχισμένα στο τέλος. Για παράδειγμα ένα corydoras προτιμά άμμο καθώς ψάχνει συνεχώς το βυθό για τροφή και η άμμος δε θα τραυματίσει τα «μουστάκια του».

7) Αντλία αέρα. Δε θεωρείται απαραίτητη καθώς εκείνο που προσφέρει είναι η οξυγόνωση του νερού, κάτι που πετυχαίνουμε με μια μέτρια ανατάραξη της επιφάνειας. Ωστόσο καλό είναι να υπάρχει μια στο ντουλάπι μας αφού κάποια στιγμή θα χρειαστεί σε μια ώρα ανάγκης. Σε περίπτωση χρήσης μίας, αν αυτή τοποθετηθεί σε σημείο πιο χαμηλά από την επιφάνεια του νερού, καλό είναι στη διαδρομή του σωλήνα από την αντλία μέχρι το ενυδρείο να μπει μια ανεπίστροφη βαλβίδα αφού σε μια περίπτωση διακοπής ρεύματος μπορεί να γυρίσει προς τα πίσω νερό μέσω του σωλήνα και να καταστρέψει την αντλία μας.

8) Διακόσμηση . Αυτή εξαρτάται από τα ψάρια που φιλοξενούμε. Οι Αφρικανικές κιχλίδες για παράδειγμα προτιμούν πέτρες και σπηλιές, ενώ τα γκάπι προτιμούν φυτεμένα ενυδρεία. Φροντίζουμε να παρέχουμε επαρκείς και πολλές κρυψώνες που θα βοηθήσουν τα ψάρια να αισθάνονται ασφαλή όταν νιώσουν απειλή ή κατά την αναπαραγωγή. Να ένας ακόμα λόγος να μελετήσουμε το προφίλ των ψαριών που μας ενδιαφέρει, πριν τα αποκτήσουμε.
Συμβουλή : Να αποφεύγετε ψεύτικα φυτά και πλαστικά διακοσμητικά , μόνο χώρο πιάνουν και λόγω των υλικών και των χρωμάτων μπορεί να βγάλουν τοξικές ουσίες και να δημιουργήσουν προβλήματα, επίσης τα πλαστικά μπορεί να τραυματίσουν τα ψάρια, τα ψάρια νομίζοντας πως είναι φυσικά φυτά θα κολυμπήσουν ανάμεσα τους με αποτέλεσμα να γδάρουν το δέρμα τους , τα φυσικά φυτά είναι πολύ πιο μαλακά και δεν μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα. Αντί για ψεύτικα διακοσμητικά μπορείτε να βάλετε πέτρες και ξύλα , και αυτά με προσοχή όμως γιατί δεν κάνουν όλες οι πέτρες ούτε όλα τα ξύλα , πιο πολλές πληροφορίες για τα ξύλα θα βρείτε εδώ


9) Συμπληρωματικός εξοπλισμός. Θα ήθελα προσωπικά να συστήσω τα εξής:
- Ένας επιπλέον θερμοστάτης για χρήση κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν σε περίπτωση βλάβης η θερμοκρασία θα πέσει αισθητά, πράγμα επικίνδυνο για τα ψάρια μας (εκτός αυτά του κρύου νερού που δε χρειάζονται καν θερμοστάτη ενδεχομένως).
- Αεραντλία με μπαταρία, που στην περίπτωση διακοπής ρεύματος θα οξυγονώνει το νερό.
- ένα βαρέλι ανάλογης χωρητικότητας, μια αντλία, ένας σωλήνας και πετσέτα που θα χρησιμοποιούμε για τις αλλαγές νερού και μόνο εκεί.
- Απόχες
- Ένα αναλογικό θερμόμετρο (ένα ψηφιακό δεν είναι τόσο αξιόπιστο)
- Ελεγκτής θερμοκρασίας (STC-1000) οποίος μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε σταθερή θερμοκρασία χειμώνα καλοκαίρι στο ενυδρείο μας.
- Ανεμιστηράκια ή άλλο σύστημα ψύξης για τους καλοκαιρινούς μήνες.

10) Ρουτίνες. Αλλαγή νερού συστήνεται να γίνεται μια φορά την εβδομάδα σε ένα ποσοστό 30 - 40% επί του συνολικού όγκου του νερού. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι το νερό της αλλαγής είναι επεξεργασμένο, έτσι ώστε να μη περιέχει χλώριο (χρησιμοποιούμε στο βαρέλι αλλαγής ένα αντιχλώριο της επιλογής μας) και η θερμοκρασία του να είναι ίδια με εκείνη στο κυρίως ενυδρείου. Επιλέγουμε τις κατάλληλες τροφές ανάλογα με το είδος των ψαριών που φιλοξενούμε και εξασφαλίζουμε μια ποικιλία τροφών. Τα ταΐσματα πρέπει να είναι 2-3 την ημέρα όσο τα φώτα είναι αναμμένα (υπάρχουν και ψάρια που τρέφονται μόνο την νύχτα ωστόσο) με μια ποσότητα που τα ψάρια μας μπορούν να καταναλώσουν σε ένα λεπτό περίπου.

Ελπίζω με αυτά τα λίγα να βοήθησα τους νέους χομπίστες στην κατανόηση των βασικών τουλάχιστον θεμάτων γύρω από το ενυδρείο. Παρακαλώ να συμπληρωθεί οτιδήποτε άλλο που διέφυγε αλλά και να διορθωθεί οποιαδήποτε λάθος σκέψη μου.


Μερικές ακόμα χρήσιμες και αναλυτικές πληροφορίες
Στρώσιμο ενυδρείου
Κύκλος τους αζώτου
Τι είναι το "Μπόλι"
Αλλαγές νερού
Οι χρήστες που πάτησαν Like στον/ην Panos Safarikas για αυτή τη δημοσίευση:
Spiros007 (Δευ 02 Σεπ 2019, 22:16)


Κανείς δε πρόκειται ποτέ να αποκτήσει στο ενυδρείο του, εκείνο που τα ψάρια χαίρονται στη φύση!.......αρκέσου στο να προσπαθήσεις να το πλησιάσεις έστω και λίγο.

Άβαταρ μέλους
dashmod
Posts in topic: 1
Δημοσιεύσεις: 36
Εγγραφή: Σάβ 10 Φεβ 2018, 14:53
Τοποθεσία: Καλλιθέα
Mood:
Έχει βάλει Like: 0
Του έχουν βάλει Like: 3 times
Επικοινωνία:

Re: Ένας σύντομος οδηγός για το πρώτο μου ενυδρείο

Δημοσίευση από dashmod » Πέμ 01 Μαρ 2018, 17:33

:goodpost:

Μπάμπης
Posts in topic: 1
Δημοσιεύσεις: 1682
Εγγραφή: Κυρ 11 Φεβ 2018, 10:41
Τοποθεσία: Μυτιληνη
Έχει βάλει Like: 593 times
Του έχουν βάλει Like: 316 times

Re: Ένας σύντομος οδηγός για το πρώτο μου ενυδρείο

Δημοσίευση από Μπάμπης » Πέμ 01 Μαρ 2018, 22:35

Πληρης εμπεριστατωμενος οδηγος. Ευχαριστουμε

Άβαταρ μέλους
Τάκης
Administrator
Posts in topic: 1
Δημοσιεύσεις: 3539
Εγγραφή: Παρ 02 Φεβ 2018, 14:57
Τοποθεσία: Κερατσίνι
Mood:
Έχει βάλει Like: 800 times
Του έχουν βάλει Like: 1025 times

Re: Ένας σύντομος οδηγός για το πρώτο μου ενυδρείο

Δημοσίευση από Τάκης » Πέμ 01 Μαρ 2018, 22:47

Ωραίο άρθρο,
ευχαριστούμε Πάνο

Άβαταρ μέλους
Νίκος
Administrator
Posts in topic: 1
Δημοσιεύσεις: 9282
Εγγραφή: Δευ 12 Φεβ 2018, 00:33
Τοποθεσία: Πειραιάς
Έχει βάλει Like: 1832 times
Του έχουν βάλει Like: 2412 times

Re: Ένας σύντομος οδηγός για το πρώτο μου ενυδρείο

Δημοσίευση από Νίκος » Πέμ 01 Μαρ 2018, 22:58

μπραβο Πανο, σωστός και περιεκτικός οδηγός, πολύ χρήσιμος για κάποιον που θέλει να κάνει μια καινουργια αρχή, στον μαγικό κόσμο του ενυδρείου! :bravo:

Άβαταρ μέλους
nasos
Posts in topic: 1
Δημοσιεύσεις: 908
Εγγραφή: Τρί 27 Φεβ 2018, 10:27
Τοποθεσία: Ίλιον
Mood:
Έχει βάλει Like: 120 times
Του έχουν βάλει Like: 108 times

Re: Ένας σύντομος οδηγός για το πρώτο μου ενυδρείο

Δημοσίευση από nasos » Παρ 02 Μαρ 2018, 00:10

Πολύ καλός οδηγός!!
Συγχαρητήρια

Άβαταρ μέλους
golf
Global Moderator
Posts in topic: 1
Δημοσιεύσεις: 852
Εγγραφή: Σάβ 10 Φεβ 2018, 10:35
Τοποθεσία: Αιγάλεω
Έχει βάλει Like: 179 times
Του έχουν βάλει Like: 248 times

Re: Ένας σύντομος οδηγός για το πρώτο μου ενυδρείο

Δημοσίευση από golf » Σάβ 03 Μαρ 2018, 13:43

Συγχαρητήρια, πλήρης οδηγός!

Άβαταρ μέλους
Irakles
Posts in topic: 1
Δημοσιεύσεις: 60
Εγγραφή: Τετ 28 Φεβ 2018, 15:10
Τοποθεσία: Αλιμο - Αττικης
Mood:
Έχει βάλει Like: 4 times
Του έχουν βάλει Like: 0

Re: Ένας σύντομος οδηγός για το πρώτο μου ενυδρείο

Δημοσίευση από Irakles » Σάβ 03 Μαρ 2018, 14:42

Ωραίος Οδηγός για αρχη!!!
Μπραβο Πάνο
《Στο εξής πρέπει να λέμε όχι ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες,
αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες.》

(Ουίνστον Τσώρτσιλ, 1874-1965)

Απάντηση

Επιστροφή στο “Γλυκό νερό - γενικά - απορίες”