Στρώσιμο ενυδρείου

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Τάκης
Administrator
Posts in topic: 6
Δημοσιεύσεις: 3539
Εγγραφή: Παρ 02 Φεβ 2018, 14:57
Τοποθεσία: Κερατσίνι
Mood:
Έχει βάλει Like: 800 times
Του έχουν βάλει Like: 1025 times

Στρώσιμο ενυδρείου

Δημοσίευση από Τάκης » Τετ 30 Ιαν 2019, 16:57

Πολλοί νέοι στο χόμπι ξεκινάνε τις περισσότερες φορές με λάθος τρόπο.
Συνήθως από προτροπές κάποιων εμπόρων ή και ακόμα από οδηγίες κάποιων σκευασμάτων , τους λένε να βάλουν κάτι «ζουμιά» στο ενυδρείο και σε 2-3 ημέρες να βάλουν ψάρια. Κάποιες φορές τους λένε επίσης να μην αλλάξουν νερό για κάνα μήνα.
Και τότε αρχίζουν τα προβλήματα, τα ψάρια αρρωσταίνουν ή και πεθαίνουν , το νερό μυρίζει άσχημα και ένα σωρό άλλα προβλήματα.
Δυστυχώς κανείς δεν ενημέρωσε πως ένα ενυδρείο για να μπορέσει να δεχθεί ζωντανούς οργανισμούς θα πρέπει πρώτα να προετοιμαστεί κατάλληλα.
Όλα τα ζώα ουρούν και αφοδεύουν , και στη στεριά αλλά και στο νερό.
Επίσης κάθε τι οργανικό αποσυντίθεται.
Όλα αυτά είναι ρύποι.
Στη στεριά όμως οι ρύποι αυτοί εναποτίθενται στο χώμα και έτσι τα ζώα δεν επηρεάζονται τουλάχιστον άμεσα.
Στο νερό όμως τα ψάρια ζουν μαζί με τους ρύπους αυτούς.
Η φύση όμως έχει προβλέψει και υπάρχουν κάποιες διαδικασίες που οι ρύποι ή εξαφανίζονται ή αλλάζουν μορφή και δομή έτσι ώστε να είναι λιγότεροι ή και καθόλου επικίνδυνοι.
Για αυτό λοιπόν λέμε πως ένα ενυδρείο για να δεχθεί ψάρια θα πρέπει πρώτα να το «στρώσουμε», δηλαδή να το προετοιμάσουμε καλύτερα.
Με την ευρύτερη έννοια της λέξης «στρώσιμο» εννοούμαι όλες αυτές τις βιοχημικές διαδικασίες που συντελούνται σε ένα ενυδρείο, και ένα ενυδρείο το θεωρούμε απόλυτα «στρωμένο» μετά από τουλάχιστον 1 χρόνο σωστής λειτουργίας.
Επίσης ένα ενυδρείο που έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 1 χρόνο σωστής λειτουργία το λέμε και «ώριμο» , γιατί τότε έχουν ενεργοποιηθεί όλες οι βιοχημικές διεργασίες που λειτουργούν μέσα στο ενυδρείο.
Το αρχικό στρώσιμο όμως έχει σχέση μόνο με τον κύκλο του αζώτου.
Όπως αναφέρεται και στο παραπάνω άρθρο η αμμωνία είναι δηλητήριο , και για αυτό θα πρέπει πρώτα να ασχοληθούμε με αυτήν γιατι είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και τη ζωή των ψαριών.

Ας ρίξουμε πρώτα μια ματιά μερικές ωραίες οδηγίες για το πρώτο μας ενυδρείο

Καταρχάς γεμίζουμε το ενυδρείο με νερό και ρίχνουμε το ανάλογο αντιχλώριο.
Και θα πρέπει να θυμόμαστε πως από τη στιγμή που γεμίσουμε το ενυδρείο με νερό θα πρέπει πάντα να αποχλωριόνουμε το νερό.
Τι χρειάζεται τώρα να κάνουμε για να στρώσει ένα ενυδρείο.
Θα πρέπει να ρίξουμε ρύπους, γιατί χωρίς ρύπους δεν έχουμε κύκλο του αζώτου.
Κάποτε αλλά και τώρα ακόμα κάποιοι χρησιμοποιούν τον βάρβαρο τρόπο να βάζουν μέσα στο ενυδρείο για κάποιο χρονικό διάστημα χρυσόψαρα.
Τα χρυσόψαρα θα δημιουργούν ρύπους και έτσι θα αρχίσει ο κύκλος του αζώτου.
Ταυτόχρονα όμως ταλαιπωρούμε και στο τέλος θυσιάζουμε κάποια ψάρια για δεχτούμε κάποια άλλα.
Όπως καταλαβαίνετε αυτό είναι αντιδεοντολογικό ως προς το ύφος της ενασχόλησης των ενυδρειόφιλων και για αυτό δεν το προτείνουμε.
Πάλι παλιότερα έβαζαν μικρά παιδιά να ουρούν μέσα στο ενυδρείο. Γιατί ως γνωστό τα ούρα περιέχουν αμμωνία και έτσι θα υπήρχαν ρύποι μέσα στο ενυδρείο.
Ούτε και αυτό προτείνεται, υπάρχουν πιο εύκολοι τρόποι.
Ο πιο συνηθισμένος τρόπος είναι να ρίχνουμε τροφή στο ενυδρείο , η τροφή αποσυντίθεται και έτσι δημιουργείτε αμμωνία.
Με τον τρόπο αυτό βάζουμε μια καλή ποσότητα τροφής σε ένα τούλι , για να μη σκορπίζει μέσα στο ενυδρείο και μείνουν υπολείμματα, και κάθε 2-3 ημέρες την αλλάζουμε ή αν παρατηρήσουμε πως έχει αρχίζει να μουχλιάζει. Η ποσότητα της τροφής είναι ανάλογη με τα λίτρα του ωφέλιμου όγκου του ενυδρείου. Συνήθως λέμε πως θα βάλουμε τη διπλάσια τροφή και λίγο λιγότερη από όση θα βάζαμε αν είχαμε ψάρια και τα ταΐζαμε.
Ένας άλλος πιο απλός υπολογισμός είναι 2 κουταλάκια του γλυκού κάθε 100 λίτρα περίπου. Αν βάζουμε λίγη τροφή τότε η βιολογία δεν θα είναι τόσο δυνατή , αν βάζουμε πιο πολύ η βιολογία θα είναι πιο δυνατή , αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο γιατί η δύναμη της βιολογίας εξαρτάται από τη ποσότητα των ρύπων , που όταν θα μπουν τα ψάρια θα μειωθεί και θα έρθει αναλογικά στους ρύπους που θα παράγουν τα ψάρια.
Επίσης οι πολλοί ρύποι κάποιες φορές λειτουργούν ανασταλτικά για αυτό καλύτερα ας μην υπερβάλουμε , δεν θα κερδίσουμε σε χρόνο αναμονής.
Άλλος ένας τρόπος που θέλει όμως ιδιαίτερη προσοχή είναι να ρίξουμε έτοιμη αμμωνία μέσα στο νερό.
Μπορούμε να προμηθευτούμε αμμωνία σε υγρή μορφή από φαρμακείο.
Συνήθως είναι περιεκτικότητας 25% περίπου.

ΠΡΟΣΟΧΗ όμως , η αμμωνία σε αυτή τη περιεκτικότητα είναι ιδιαίτερη καυστική και ερεθιστική , δεν πρέπει να πέσει στο δέρμα μας και ιδιαίτερη προσοχή στα μάτια. Μην επιχειρήσετε να την μυρίσετε γιατί μπορεί να σας προκαλέσει προβλήματα ή και ακόμα μόνιμη απώλεια της όσφρησης. Η χρήση της να γίνεται σε ανοικτό ή καλά αεριζόμενο χώρο. Μπορούμε δηλαδή σε εξωτερικό χώρο να γεμίζουμε μια σύριγγα με την ανάλογη ποσότητα που θέλουμε και μετά να την ρίχνουμε στο ενυδρείο.
Με προσωπικές παρατηρήσεις και μετρήσεις , 1 ml αμμωνίας περιεκτικότητας 25% δημιουργεί συγκέντρωση 3-4 ppm σε 100 λίτρα νερό.
Δεν χρειάζεται μεγαλύτερη συγκέντρωση γιατί οι μεγάλες συγκεντρώσεις λειτουργούν ανασταλτικά στη δημιουργία αποικιών βακτηρίων.


Η βιολογία αναπτύσσεται ταχύτερα σε νερό με ph >=7 και < =8 ή < 8,5
Και σε θερμοκρασίες >=27 με τη μέγιστη ανάπτυξη στους 30 περίπου βαθμούς .
Έτσι χρησιμοποιώντας νερό βρύσης που συνήθως το ph είναι > 7 και βάζοντας τον θερμαντήρα στους 28-29 βαθμούς θα επιτύχουμε γρήγορη ανάπτυξη της βιολογίας.
Και με τους δύο τρόπους η διαδικασία στρωσίματος είναι σχεδόν ίδια , η διαφορά είναι πως με την τροφή θα πρέπει να την αλλάζουμε τακτικά ενώ με την υγρή αμμωνία θα πρέπει να προσθέτουμε περιστασιακά.
Η διαδικασία θα εξελιχθεί ως εξής.



strosimo.jpg



Μετά τις πρώτες 7 με 10 ημέρες περίπου θα αρχίσουν να εμφανίζονται νιτρώδη και σιγά σιγά θα μειώνεται η αμμωνία.
Στις επόμενες 10-12 ημέρες περίπου θα εμφανιστούν λίγα νιτρικά , η αμμωνία θα συνεχίσει να μειώνεται και να αυξάνονται τα νιτρώδη.
Ο στόχος μας είναι να μηδενιστούν οι τιμές της αμμωνίας αλλά και των νιτρωδών, και τα δύο και όχι ένα από τα δύο.
Για τις πρώτες 10 ημέρες δεν χρειάζεται να κάνουμε μετρήσεις .
Μετά τις 10 ημέρες περίπου θα αρχίσουν να εμφανίζονται τα Νιτρώδη .
Αν στρώνουμε με υγρή αμμωνία θα πρέπει να μετράμε αμμωνία ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να δούμε αν μειώνεται ώστε να προσθέτουμε την ανάλογη.
Με την τροφή δεν χρειάζεται γιατί όπως είπαμε στη αρχή την αλλάζουμε ανά 2-3 ημέρες.
Και αν στρώνουμε με τροφή καλύτερα να αρχίσουμε τις μετρήσεις νιτρωδών και νιτρικών μετά τις 20 ημέρες .
Μετά τις 25 ημέρες θα αρχίσουμε να μετράμε σχεδόν καθημερινά.
Αν χρησιμοποιούμε αμμωνία να μη ξεχνάμε να προσθέτουμε αν δούμε πως μηδενίστηκε γιατί θα πρέπει να τροφοδοτούμε την βιολογία μέχρι να μηδενιστούν και τα νιτρώδη .
Υπάρχει ένας μύθος πως κατά το στρώσιμο δεν κάνουμε αλλαγές.
Το να κάνουμε όμως αλλαγές της τάξης του 30% έως και 50% ανά 10 ημέρες , το φρέσκο νερό πλούσιο σε οξυγόνο και ιχνοστοιχεία θα βοηθήσει αρκετά την ανάπτυξη της βιολογίας.
Επίσης αν παρατηρήσουμε πως τα νιτρικά ξεπερνούν τα 40ppm τότε καλό είναι να κάνουμε μια αλλαγή ακόμα και 50%.
Αλλά μετά την αλλαγή θα πρέπει να αναπληρώσουμε την αμμωνία που θα χαθεί , για αυτό ή αλλάζουμε τη τροφή στο τούλι ή προσθέτουμε την ανάλογη αμμωνία.
Όταν τελικά μηδενίσουν αμμωνία και νιτρώδη μπορούμε να βάλουμε τα πρώτα μας ψάρια.
Στη τελευταία φάση έχουν παρατηρηθεί κάποιες φορές πως μηδενίζονται όλα , ακόμα και τα νιτρικά. Συνήθως αυτό εμφανίζεται όταν έχουμε ήδη βάλει φυτά στο ενυδρείο. Τότε τα φυτά καταναλώνουν τα νιτρικά που υπάρχουν.
Επίσης να πω πως αν τοποθετήσουμε φυτά που ήδη έχουν ρίζες , τότε το πιθανότερο είναι να έχουμε μείωση του χρόνου στρωσίματος γιατί στις ρίζες των φυτών υπάρχουν αποικίες βιολογίας.
Όπως είπα και πριν , όταν μηδενίσουν η Αμμωνία και τα Νιτρώδη μπορούμε να βάλουμε τα πρώτα μας ψάρια.
Δεν θα βάλουμε τη πλήρη ιχθυοφόρτιση αλλά θα προσθέτουμε σταδιακά.
Καλό είναι τα ψάρια να μη ξεπερνούν το 30% της πλήρους ιχθυοφόρτισης.
Πριν βάλουμε τα ψάρια , έχουμε ήδη χαμηλώσει την θερμοκρασία στο επίπεδο που θέλουν τα ψάρια μας , έχουμε κάνει μια τεράστια αλλαγή ακόμα και της τάξης του 90% , και βάζουμε τα ψάρια.
Αν δεν έχουμε τα ψάρια άμεσα , συνεχίζουμε να «ταΐζουμε» με ρύπους, δεν σταματάμε δηλαδή τη τροφή ή την αμμωνία , αλλιώς θα χάσουμε την βιολογία που έχει δημιουργηθεί. Δεν θα πρέπει να μείνει ούτε μέσα χωρίς ρύπους το ενυδρείο.
Μπορούμε επίσης στην αρχή του στρωσίματος να προσθέσουμε υγρά βακτήρια του εμπορίου. Η διαδικασία δεν αλλάζει και δεν κάνουμε τίποτα το διαφορετικά, τα υγρά έτοιμα βακτήρια δεν θα αποδώσουν χωρίς ρύπους. Θα ακολουθήσουμε τη δοσολογία που λέει ο κατασκευαστής και η υπόλοιπη διαδικασία παραμένει η ίδια.
Τα έτοιμα βακτήρια θα μας αυξήσουν τη ταχύτητα στρωσίματος από 20% μέχρι 30% , αντί δηλαδή για συνολική διάρκεια 30 με 35 ημέρες , με τα βακτήρια θα στρώσει σε 20 με 25 ημέρες.
Οι χρόνοι δεν είναι απόλυτοι , μπορεί να στρώσει και πιο γρήγορα , με οποιαδήποτε μέθοδο , αλλά μπορεί να στρώσει και πιο αργά.
Μην ακολουθήσετε ΠΟΤΕ κάποιες οδηγίες ή συμβουλές που θα ακούσετε , πως βάλτε αυτό το υγρό και σε 2-3 ημέρες βάλτε ψάρια. Τα υγρά βακτήρια δεν κάνουν θαύματα.
Η φύση θέλει το χρόνο της.
Έχω ακούσει και για βακτήρια σε αμπούλες και λένε πως το ενυδρείο στρώνει αμέσως, δεν τα έχω χρησιμοποιήσει και δεν μπορώ να σας απαντήσω με σιγουριά. Αν δεν μάθουμε από άλλον χομπίστα πως με μετρήσεις αποδείχτηκε ότι έστρωσε γρήγορα ή και ακόμα πιο γρήγορα, καλύτερα να ακολουθήσουμε τη μέθοδο της υπομονής και των μετρήσεων για να είμαστε απόλυτα βέβαιοι πως όλα πάνε καλά.

Στους παραπάνω τρόπους , αν θέλουμε να στρώσουμε ακόμα πιο γρήγορα το ενυδρείο μας μπορούμε να προσθέσουμε μπόλι.
Με το μπόλι μπορεί το στρώσιμο να γίνει αμέσως , ακόμα και σε 24 ώρες έως και σε 10 ημέρες, και αυτό ανάλογα με τη πόσο δυνατή βιολογία είχε το μπόλι.
Δεν αλλάζει η διαδικασία αλλά να έχετε υπόψη σας πως οι χρόνοι θα είναι κατά πολύ μικρότεροι.

Κάποιες φορές έχει αναφερθεί πως η διαδικασία τους στρωσίματος έμεινε στάσιμη.
Δηλαδή μετά τις 30 με 35 ημέρες η αμμωνία έχει μηδενικές τιμές , τα νιτρικά είναι μετρήσιμα , τα νιτρώδη δεν μηδενίζουν.
Τότε μπορούμε να κάνουμε μια επανεκκίνηση της διαδικασίας.
Αλλάζουμε 80% με 90% , προσθέτουμε πάλι την ανάλογη αμμωνία ή αντικαθιστούμε τη τροφή και μετράμε μετά από 24 ώρες.
Από προσωπική εμπειρία, όσες φορές έγινα οι παραπάνω κινήσεις , σε 24 με 48 ώρες οι τιμές των νιτρωδών έγιναν μηδενικές και ο κύκλος του αζώτου στο ενυδρείο είχε ολοκληρωθεί.
Αν συνεχιστεί αυτή η στασιμότητα , τότε οι αιτίες μπορεί αν είναι διάφορες.
Όπως ανεπαρκής όγκος βιολογικού υλικού και δεν χωράει να αναπτυχθεί η απαραίτητη βιολογία,
να μην έχουμε αποχλωριώσει καλά το νερό και το χλώριο να εξασθενεί τη βιολογία
ή να υπάρχει κάτι τοξικό στο ενυδρείο που καταστρέφει τη βιολογία.
Μια πρώτη κίνηση είναι η τοποθέτηση άνθρακα στο φίλτρο για να απορροφήσει χλώριο ή άλλα τοξικά,
αλλιώς θέλει επανεξέταση το φίλτρο και το βιολογικό υλικό μήπως δεν είναι κατάλληλα για το ενυδρείο .


Δυστυχώς αν δεν στρώσουμε καλά το ενυδρείο μας ή αν δεν το στρώσουμε καθόλου , τότε με ψάρια είναι πολύ πιο κουραστικό , χρονοβόρο και επικίνδυνο για τα ψάρια μας.
Γιατί αν χωρίς ψάρια χρειαστούμε 20 με 30 ημέρες να στρώσουμε το ενυδρείο μας , με ψάρια μέσα μπορεί να κάνουμε και μήνες. Γιατί θα πρέπει να κάνουμε καθημερινά αλλαγές για μην δεινοπαθήσουν τα ψάρια από την αμμωνία , τότε οι ρύποι είναι λίγοι και άρα η ανάπτυξη βιολογίας είναι πιο αργή.
Για αυτό ας κάνουμε υπομονή και να στρώσουμε πρώτα καλά το ενυδρείο , και μετά να βάλουμε τα ψάρια που θέλουμε.

Να μη ξεχάσετε πως από τη στιγμή που βάλετε ψάρια μέσα οι αλλαγές θα είναι πλέον τακτικότατες και όχι αυτό που λένε κάποιοι , πως αλλάζουμε νερό μετά από 20 ή 30 ημέρες.
Αυτό είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ λάθος.
Για τις αλλαγές διαβάστε εδώ
Καλή επιτυχία σε όσους το επιχειρήσουν.

ΥΓ Συνήθης συσκευασία αμμωνίας από φαρμακείο , μπορείτε να βρείτε και χύμα , 100 ml είναι αρκετά για ένα μέτριο ενυδρείο



ammonia1000ml25-500x500.jpg
Οι χρήστες που πάτησαν Like στον/ην Τάκης for the post (total 2):
azurawet (Σάβ 16 Μαρ 2019, 19:20) • Desmo (Κυρ 22 Αύγ 2021, 19:47)



Δημήτρης1982
Posts in topic: 2
Δημοσιεύσεις: 5
Εγγραφή: Κυρ 21 Φεβ 2021, 16:53
Τοποθεσία: Αμαλιάδα
Έχει βάλει Like: 0
Του έχουν βάλει Like: 0

Re: Στρώσιμο ενυδρείου

Δημοσίευση από Δημήτρης1982 » Κυρ 21 Φεβ 2021, 18:48

Καλησπέρα,έχω διαβάσει το άρθρο σας κ έχω ξεκινήσει την διαδικασία στρωσιματος με τροφή,βρίσκομαι στην τρίτη εβδομάδα κ οι τελευταίες μου μετρήσεις είναι: αμμωνία 0 νιτριτες 0 κ νιτρικά στο 5.0ppm πιστεύετε ότι είναι έτοιμο για να δεχτεί τα ψαράκια; ευχαριστώ κ συγχαρητήρια για το άρθρο σας;

Άβαταρ μέλους
Τάκης
Administrator
Posts in topic: 6
Δημοσιεύσεις: 3539
Εγγραφή: Παρ 02 Φεβ 2018, 14:57
Τοποθεσία: Κερατσίνι
Mood:
Έχει βάλει Like: 800 times
Του έχουν βάλει Like: 1025 times

Re: Στρώσιμο ενυδρείου

Δημοσίευση από Τάκης » Κυρ 21 Φεβ 2021, 19:04

Δημήτρης1982 έγραψε:
Κυρ 21 Φεβ 2021, 18:48
Καλησπέρα,έχω διαβάσει το άρθρο σας κ έχω ξεκινήσει την διαδικασία στρωσιματος με τροφή,βρίσκομαι στην τρίτη εβδομάδα κ οι τελευταίες μου μετρήσεις είναι: αμμωνία 0 νιτριτες 0 κ νιτρικά στο 5.0ppm πιστεύετε ότι είναι έτοιμο για να δεχτεί τα ψαράκια; ευχαριστώ κ συγχαρητήρια για το άρθρο σας;
έτοιμο είναι αλλά ξεκινάς με μικρή ιχθυοφόρτιση
ή αν θες περιμένεις για 1 εβδομάδα με 2πλασια ή και 3πλασια τροφή από ότι βάζεις

Δημήτρης1982
Posts in topic: 2
Δημοσιεύσεις: 5
Εγγραφή: Κυρ 21 Φεβ 2021, 16:53
Τοποθεσία: Αμαλιάδα
Έχει βάλει Like: 0
Του έχουν βάλει Like: 0

Re: Στρώσιμο ενυδρείου

Δημοσίευση από Δημήτρης1982 » Κυρ 21 Φεβ 2021, 19:15

IMG_20210221_191413_1_resize_52.jpg
Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση,μια ερώτηση ακόμα,βλέπω αυτά τα άσπρα στίγματα στον θερμοστάτη κ στο σωλήνακι του αέρα,τι είναι;

Άβαταρ μέλους
Τάκης
Administrator
Posts in topic: 6
Δημοσιεύσεις: 3539
Εγγραφή: Παρ 02 Φεβ 2018, 14:57
Τοποθεσία: Κερατσίνι
Mood:
Έχει βάλει Like: 800 times
Του έχουν βάλει Like: 1025 times

Re: Στρώσιμο ενυδρείου

Δημοσίευση από Τάκης » Κυρ 21 Φεβ 2021, 19:21

διάφορα είδη μυκήτων εμφανίζονται στα καινούρια ενυδρεία,
και όπως ήρθαν θα φυγουν
αν σε ενοχλούν τα καθαρίζεις με ένα κομμάτι ενυδρειακο βαμβάκι
καλύτερα να το κάνεις όταν κάνεις και τη μεγάλη αλλαγή πριν βάλεις τα ψάρια που θα αλλάξεις και το περισσότερο νερό

Νεφέλη
Posts in topic: 1
Δημοσιεύσεις: 1
Εγγραφή: Παρ 20 Αύγ 2021, 16:35
Τοποθεσία: Πρέβεζα
Έχει βάλει Like: 0
Του έχουν βάλει Like: 0

Re: Στρώσιμο ενυδρείου

Δημοσίευση από Νεφέλη » Σάβ 21 Αύγ 2021, 23:12

Εκπληκτικες πληροφορίες. Θησαυρός για όλους τους νεους στο χόμπι. Απο μενα, χιλια ευχαριστώ!

Διαβαζοντας, μου γεννήθηκαν οι εξης αποριες:
α) Ποια η λογική πισω απο την τελευταία μεγάλη αλλαγή; Που ειναι ολα αυτα τα βακτήρια και δε χανεται μεγαλο μερος τους με την 90% αλλαγή;
β) Το εσωτερικό του ενυδρείου δεν καθαρίζεται ποτε;
γ) Το στρωσιμο του ενυδρείου εχει νοημα σε μοναχικους οργανισμούς, πχ νεροχελωνες και μονομαχους;

Μπάμπης
Posts in topic: 1
Δημοσιεύσεις: 1682
Εγγραφή: Κυρ 11 Φεβ 2018, 10:41
Τοποθεσία: Μυτιληνη
Έχει βάλει Like: 593 times
Του έχουν βάλει Like: 316 times

Re: Στρώσιμο ενυδρείου

Δημοσίευση από Μπάμπης » Κυρ 22 Αύγ 2021, 19:45

1) τα βακτήρια βρίσκονται κυρίως στο φίλτρο και σε πορωδεις επιφάνειες
2) το εσωτερικό του ενυδρείου καθαρίζεται οπότε υπάρχει η ανάγκη χωρίς όμως να βγει όλο το νερό ή ο διάκοσμος.
Με ξύστρα ή ειδικό σφουγγάρι για τα τζάμια, σκούπα βυθού για το υπόστρωμα και οδοντόβουρτσα για το διάκοσμο πρωτα καθαρίζεις και μετά αφαιρείς το νερό που ούτως ή άλλως θα αφαιρουσες.
3) το στρώσιμο είναι απαραίτητο για όλους τους ζωντανούς οργανισμούς
Οι χρήστες που πάτησαν Like στον/ην Μπάμπης for the post (total 2):
Τάκης (Δευ 23 Αύγ 2021, 12:04) • Ορφέας (Τρί 31 Ιαν 2023, 00:02)

Ορφέας
Posts in topic: 4
Δημοσιεύσεις: 13
Εγγραφή: Πέμ 05 Ιαν 2023, 06:34
Τοποθεσία: Ταύρος
Έχει βάλει Like: 4 times
Του έχουν βάλει Like: 1 time

Re: Στρώσιμο ενυδρείου

Δημοσίευση από Ορφέας » Παρ 13 Ιαν 2023, 10:38

χαίρετε. έχω ξεκινήσει στρωσιμο με αμμωνία 2 ppm και βακτήρια σε αμπούλες είναι η πέμπτη μέρα και δεν έχω ακόμη νιτρώδη η κάποια αλλαγή ( θερμοκρασία 29. )
βρίσκομαι σε φυσιολογικά χρονικά πλαίσια?
να ρίχνω και τις αμπούλες με την τροφή για ποιο γρήγορα η αμμωνία μόνο αρκεί?
και κάθε πότε να ανανεώνω με αμπούλα?
ευχαριστώ πολύ για όλη τη βοήθεια..

Άβαταρ μέλους
Τάκης
Administrator
Posts in topic: 6
Δημοσιεύσεις: 3539
Εγγραφή: Παρ 02 Φεβ 2018, 14:57
Τοποθεσία: Κερατσίνι
Mood:
Έχει βάλει Like: 800 times
Του έχουν βάλει Like: 1025 times

Re: Στρώσιμο ενυδρείου

Δημοσίευση από Τάκης » Κυρ 15 Ιαν 2023, 22:04

είναι νωρίς ακόμα , δώστου χρόνο :)
Οι χρήστες που πάτησαν Like στον/ην Τάκης για αυτή τη δημοσίευση:
Ορφέας (Δευ 16 Ιαν 2023, 01:24)

Ορφέας
Posts in topic: 4
Δημοσιεύσεις: 13
Εγγραφή: Πέμ 05 Ιαν 2023, 06:34
Τοποθεσία: Ταύρος
Έχει βάλει Like: 4 times
Του έχουν βάλει Like: 1 time

Re: Στρώσιμο ενυδρείου

Δημοσίευση από Ορφέας » Τετ 25 Ιαν 2023, 09:32

χαίρετε μια ερώτηση προς κατανόηση της διαδικασίας του κύκλου. στρώνω με αμμωνία όπου και και μηδενίστηκε αλλά τα νιτρώδη παραμένουν στα 4ppm οπότε ξαναεριξα αμμωνία και μηδενίστηκε γρήγορα όμως τα νιτρώδη είναι ασαλευτα στα 4ppm.
Η 1: ερώτηση Τι είναι αυτό που επηρεάζει η από τι εξαρτάται η μείωση και ο μηδενισμός τούς
2: ερώτηση θα κάνω την αλλαγή νερού που διάβασα ότι πρέπει..αλλά θα ξαναπροσθεσω άμεσα την αμμωνία που χάθηκε με την αλλαγή?
ευχαριστώ πολύ για την υποστήριξη!

Ορφέας
Posts in topic: 4
Δημοσιεύσεις: 13
Εγγραφή: Πέμ 05 Ιαν 2023, 06:34
Τοποθεσία: Ταύρος
Έχει βάλει Like: 4 times
Του έχουν βάλει Like: 1 time

Re: Στρώσιμο ενυδρείου

Δημοσίευση από Ορφέας » Κυρ 29 Ιαν 2023, 21:22

μια ακόμη ερώτηση για το στρωσιμο.... ειναι περίπου 10 μέρες τα νιτρώδη στην κορυφή..η αμμωνία εξαφανίζεται σε ένα 12ωρο περίπου όπου και προσθέτω. έχω κάνει μια αλλαγή νερού 1/3 . νιτρικά έχω 5ppm και δεν αλλάζει τίποτα...
Ερωτηση :αμμωνία συνεχίζω να βάζω με σιγουριά? αφού νιτρώδη υπάρχουν ώστε να καταναλωθούν από τα νιτροβακτηριδεια και να συνεχιστεί ο κύκλος...

Ορφέας
Posts in topic: 4
Δημοσιεύσεις: 13
Εγγραφή: Πέμ 05 Ιαν 2023, 06:34
Τοποθεσία: Ταύρος
Έχει βάλει Like: 4 times
Του έχουν βάλει Like: 1 time

Re: Στρώσιμο ενυδρείου

Δημοσίευση από Ορφέας » Δευ 30 Ιαν 2023, 14:01

συνεχίζω τις ερωτήσεις ελπίζοντας 😀😊!
τελικά έκανα αλλαγή νερού 80%
έκανα μέτρηση κατευθείαν από περιέργεια και τα νιτρώδη ΔΕΝ μειώθηκαν διόλου. πως γίνεται αυτό ? Με τόσο μεγάλη αλλαγή δεν θα πρεπε να μειωνόταν ο αριθμός τούς?

Άβαταρ μέλους
Τάκης
Administrator
Posts in topic: 6
Δημοσιεύσεις: 3539
Εγγραφή: Παρ 02 Φεβ 2018, 14:57
Τοποθεσία: Κερατσίνι
Mood:
Έχει βάλει Like: 800 times
Του έχουν βάλει Like: 1025 times

Re: Στρώσιμο ενυδρείου

Δημοσίευση από Τάκης » Κυρ 05 Φεβ 2023, 12:13

Ορφέας έγραψε:
Δευ 30 Ιαν 2023, 14:01
συνεχίζω τις ερωτήσεις ελπίζοντας 😀😊!
τελικά έκανα αλλαγή νερού 80%
έκανα μέτρηση κατευθείαν από περιέργεια και τα νιτρώδη ΔΕΝ μειώθηκαν διόλου. πως γίνεται αυτό ? Με τόσο μεγάλη αλλαγή δεν θα πρεπε να μειωνόταν ο αριθμός τούς?
μήπως δεν μετράς σωστά ;
για μέτρησε νερό απο τη βρύση ;
ποια τεστ χρησιμοποιείς ;

crash
Posts in topic: 2
Δημοσιεύσεις: 69
Εγγραφή: Παρ 13 Μαρ 2020, 12:47
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Έχει βάλει Like: 0
Του έχουν βάλει Like: 15 times

Re: Στρώσιμο ενυδρείου

Δημοσίευση από crash » Παρ 21 Απρ 2023, 14:28

Καλησπερα, ξεκινησα το στρωσιμο ενος ενυδρειου 30λ με τροφη. Εχω φυτεψει και μερικα φυτα. Ειναι στη 12η μερα και τα νιτρωδη ειναι 0, Αμμωνια γυρω στο 4. Μετρησεις με υγρα της Api. Ειναι φυσιολογικο;

Άβαταρ μέλους
Τάκης
Administrator
Posts in topic: 6
Δημοσιεύσεις: 3539
Εγγραφή: Παρ 02 Φεβ 2018, 14:57
Τοποθεσία: Κερατσίνι
Mood:
Έχει βάλει Like: 800 times
Του έχουν βάλει Like: 1025 times

Re: Στρώσιμο ενυδρείου

Δημοσίευση από Τάκης » Παρ 21 Απρ 2023, 17:32

crash έγραψε:
Παρ 21 Απρ 2023, 14:28
Καλησπερα, ξεκινησα το στρωσιμο ενος ενυδρειου 30λ με τροφη. Εχω φυτεψει και μερικα φυτα. Ειναι στη 12η μερα και τα νιτρωδη ειναι 0, Αμμωνια γυρω στο 4. Μετρησεις με υγρα της Api. Ειναι φυσιολογικο;
Ναι, φυσιολογικό είναι
κάνε υπομονή :)

crash
Posts in topic: 2
Δημοσιεύσεις: 69
Εγγραφή: Παρ 13 Μαρ 2020, 12:47
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Έχει βάλει Like: 0
Του έχουν βάλει Like: 15 times

Re: Στρώσιμο ενυδρείου

Δημοσίευση από crash » Παρ 21 Απρ 2023, 19:59

Ευχαριστω!

Απάντηση

Επιστροφή στο “Γλυκό νερό - γενικά - απορίες”