Το νερό στη ζωή μας

Συζητήσεις - Περιβάλλον - Οικολογία
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
golf
Global Moderator
Posts in topic: 4
Δημοσιεύσεις: 852
Εγγραφή: Σάβ 10 Φεβ 2018, 10:35
Τοποθεσία: Αιγάλεω
Έχει βάλει Like: 179 times
Του έχουν βάλει Like: 248 times

Το νερό στη ζωή μας

Δημοσίευση από golf » Δευ 12 Μαρ 2018, 17:26

images.jpeg
Η σημασία του νερού είναι κεφαλαιώδης, αφού αποτελεί το 70% του ανθρώπινου οργανισμού, αλλά και το 70% της γης. Τις τελευταίες δεκαετίες τα αποθέματα νερού κινδυνεύουν εξαιτίας της κακής διαχείρισης. Οι υδάτινοι πόροι καλύπτουν βασικές ανάγκες για τον ανθρώπινο πληθυσμό και αποτελούν το κλειδί για την ανάπτυξη τής γεωργίας, της επαγγελματικής αλιείας, της παραγωγής ενέργειας, της βιομηχανίας, των μεταφορών και του τουρισμού. Το νερό, εξάλλου, αποτελεί ζωτικό παράγοντα για τα παγκόσμια οικοσυστήματα. Ωστόσο, τα γεγονότα δείχνουν ότι αντιμετωπίζουμε παγκόσμια κρίση νερού. Η κακή διαχείριση των υδάτινων πόρων είναι μείζον ζήτημα που καλούνται ν’ αντιμετωπίσουν κυβερνήσεις και διεθνείς οργανώσεις, αφού το 1/3 τού πλανήτη αντιμετωπίζει το φαινόμενο της λειψυδρίας. Το νερό σε όλα σχεδόν τα σημεία του κόσμου δεν αυξάνεται με τον ρυθμό που θα αναμέναμε, ενώ η γεωργία απορροφά το 80% της παγκόσμιας κατανάλωσης. Τα τελευταία 100 χρόνια η χρήση του νερού έχει αυξηθεί κατά 6 φορές, ενώ αναμένεται ότι ο αριθμός αυτός θα διπλασιασθεί έως το 2050. Η συνολική ανάγκη των ανθρώπων σε νερό είναι δυστυχώς πολύ μεγαλύτερη από την ποσότητα που απαιτείται μόνο για πόση.
kyklos_neroy.jpg


1. Ρύπανση υδάτων

Η ποιότητα του νερού αναφέρεται στη φυσική, βιολογική και χημική κατάσταση του. Η παρουσία, η αφθονία, η πολυμορφία και η κατανομή των υδρόβιων ειδών στα επιφανειακά ύδατα εξαρτώνται από μια σειρά φυσικών και χημικών παραγόντων, όπως η θερμοκρασία, τα αιωρούμενα στερεά, το pH, τα θρεπτικά συστατικά, οι χημικές ουσίες.
Μια ουσία χαρακτηρίζεται ως ρύπος εφόσον η συγκέντρωσή της στο νερό είναι αρκετά μεγαλύτερη απ’ αυτήν που συνήθως συναντάται στα φυσικά αποθέματα του γλυκού νερού. Ένας ρύπος χαρακτηρίζεται τοξικός όταν έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει σοβαρή βλάβη ή θάνατο σε ανθρώπους ή ζώα.
Ρύπανση ονομάζεται η επιβάρυνση του νερού με ύλη ή ενέργεια, η ανεπιθύμητη δηλαδή μεταβολή των ποιοτικών χαρακτηριστικών του νερού (φυσικών, χημικών, ραδιολογικών, βιολογικών- μικροβιολογικών), εξαιτίας κυρίως των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, σε βαθμό που μπορεί να δημιουργηθεί κίνδυνος για την υγεία και να υποβαθμιστεί η ποιότητα ζωής του ανθρώπου. Η ρύπανση προκαλεί βλάβη στα φυσικά οικοσυστήματα και παρεμποδίζει τις επιθυμητές χρήσεις των υδατικών πόρων. Με τον όρο ρύπανση υδάτων εννοούμε την οποιαδήποτε ανεπιθύμητη αλλαγή στα φυσικά, χημικά και βιολογικά χαρακτηριστικά του επιφανειακού και υπόγειου νερού, των θαλασσών, λιμνών ή ποταμών, η οποία είναι ή μπορεί υπό προϋποθέσεις να γίνει ζημιογόνος για τον άνθρωπο, τους υπόλοιπους φυτικούς και ζωικούς οργανισμούς αλλά και τις βιομηχανικές διαδικασίες και τις συνθήκες ζωής.
Μόλυνση ονομάζεται η παρουσία στο νερό παθογόνων μικροοργανισμών ή και μικροοργανισμών δεικτών, που υποδηλώνουν την πιθανότητα παρουσίας παθογόνων, εξαιτίας κυρίως των ανθρώπινων δραστηριοτήτων.
Οι ρύποι του νερού διακρίνονται σε: συμβατικούς, μη συμβατικούς, χημικούς ρύπους & μολυντές από μικρόβια.
Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα παρατηρούνται σημαντικά προβλήματα ρύπανσης του υδατικού περιβάλλοντος, υπερβολική και ανεξέλεγκτη χρήση υπογείων υδατικών πόρων για άρδευση και λειψυδρίες στις μεγάλες πόλεις. Τα παράκτια νερά και το θαλάσσιο περιβάλλον έχουν σημαντικά προβλήματα ρύπανσης λόγω της αστικοποίησης, του τουρισμού, των αστικών και βιομηχανικών λυμάτων και αποβλήτων, της έκπλυσης γεωργικών λιπασμάτων-φυτοφαρμάκων και κτηνοτροφικών αποβλήτων, τον μεγάλο αριθμό πλοίων και άλλων πλεούμενων για αναψυχή, της έλλειψης λιμανιών και μαρίνων με κατάλληλη υποδομή, καθώς και της υποβάθμισης κλειστών θαλασσίων περιοχών.


2. Πως προκαλείται η ρύπανση των υδάτων

Η ρύπανση των υδάτων δημιουργείται με την απελευθέρωση σε λίμνες, ποτάμια και θάλασσες ουσιών οι οποίες είτε διαλύονται, είτε κατακάθονται στον πυθμένα. Οι ρύποι αυτοί είναι πάρα πολύ και αυτό γιατί στο υδάτινο ορίζοντα καταλήγουν και οι ρύποι από την ρύπανση της ατμόσφαιρας και του εδάφους μέσω των βροχών και της απορροής. Με την απελευθέρωση στο νερό ενέργειας υπό την μορφή θερμότητας ή ραδιενέργειας δημιουργείται η θερμική ρύπανση των υδάτων η οποία προκαλεί άνοδο στην θερμοκρασία του νερού. Ρύπανση των υδάτων είναι δυνατόν να δημιουργηθεί από μικροοργανισμούς των οικιακών αποβλήτων, από οργανικές ουσίες όπως το πετρέλαιο και τα προϊόντα του και από τοξικά μέταλλα.
Ο άνθρωπος απαιτεί πόσιμο γλυκό νερό για να επιβιώσει, γι` αυτό και σε όλη την περίοδο της εξέλιξης του ζούσε κοντά σε ποταμούς και λίμνες. Το νερό σαν τροφή και σαν πρώτη ύλη είναι τόσο στενά δεμένο με τη ζωή, ώστε να μπορεί να περιγράψει την ανθρώπινη πολιτιστική εξέλιξη.
Η βιομηχανική ανάπτυξη άρχισε με όλο και μεγαλύτερη απαίτηση για ενέργεια, πηγή της οποίας υπήρξε και το νερό. Βιομηχανικές διεργασίες, όπως η ψύξη και η πλύση, απαιτούσαν συνεχώς μεγαλύτερες ποσότητες νερού, ενώ ο αυξανόμενος πληθυσμός, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις, χρειαζόταν άφθονο, καθαρό και υγιεινό νερό. Η βιομηχανική χρήση του νερού για ψύξη καταλήγει στη θερμική ρύπανση του νερού. Κατά τη θερμική ρύπανση, μειώνεται το διαλυμένο οξυγόνο στο νερό, αυξάνεται η τοξικότητα των χημικών ρυπαντών, επιταχύνεται ο ρυθμός των φυσιολογικών λειτουργιών στους οργανισμούς και συχνά καταλήγουν στο θάνατο. Σοβαρότερη, όμως υπήρξε η χημική ρύπανση του νερού από βιομηχανικά απόβλητα, αστικά λύματα και γεωργικές απορροές. Και από τότε, ζούμε στην εποχή του αλλοιωμένου, ρυπασμένου περιβάλλοντος.

α) Αστικά λύματα– Παθογενείς μολύνσεις
Δραστηριότητες που εμπλουτίζουν ή ρυπαίνουν υδάτινους αποδέκτες, είναι οι απορρίψεις που αφορούν ανθρώπινες χρήσεις. Τα ακάθαρτα νερά χαρακτηρίζονται από τη μεγάλη τους περιεκτικότητα σε οργανικά συστατικά και συνήθως αποχετεύονται σε θαλάσσιους, λιμναίους ή ποτάμιους αποδέκτες ή και απορροφητικούς βόθρους, ρυπαίνοντας έτσι και τα υπόγεια νερά. Στη χώρα μας, οι απορροφητικοί βόθροι που εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται σε μεγάλο ποσοστό, αποτελούν το χειρότερο μέσο διάθεσης των ακάθαρτων νερών, αφού ρυπαίνουν το φυσικό αποδέκτη, το έδαφος και τα υπόγεια νερά.
Οι αστικές αυτές απορρίψεις με το μικροβιακό τους φορτίο προξενούν διάφορες μολύνσεις. Συγκεκριμένα, ορισμένα βακτήρια προξενούν τυφοειδή πυρετό, δυσεντερία, γαστρεντερίτιδα και χολέρα. Ιοί στο νερό και ορισμένα στελέχη τους προκαλούν πολυομελίτιδα και ηπατίτιδα, ενώ αυγά και νύμφες μερικών παρασίτων (ασκαρίδα κ.ά.) βρίσκονται πολλές φορές στα ακάθαρτα νερά, προκαλώντας άλλες ασθένειες. Οι τύποι των παθογόνων αυτών μικροοργανισμών βρίσκονται σε αστικά και κτηνοτροφικά λύματα. Τα παθογενή μικρόβια και οι ιοί βρίσκουν συνήθως αφιλόξενο περιβάλλον στο θαλασσινό νερό και γρήγορα αδρανοποιούνται. Μολύνσεις, όμως, αλλά ραδιενεργές, προκαλούνται στα νερά από ατυχήματα ή βλάβες στους πυρηνικούς σταθμούς και από πυρηνικές δοκιμές ή εκρήξεις.

β) Αγροτική ρύπανση
Η ρύπανση που προκαλείται στα νερά από τις γεωργικές δραστηριότητες αφορά τη ρύπανση από τα λιπάσματα που έχει σχέση με τον ευτροφισμό των νερών, καθώς και τη ρύπανση φυτοφαρμάκων. Η ρύπανση αυτή φτάνει στα επιφανειακά νερά μέσω της επιφανειακής απορροής με τα νερά της βροχής, ή με την επικοινωνία με τα υπόγεια νερά που εν τω μεταξύ έχουν ρυπανθεί από τη στράγγιση των νερών άρδευσης των αγρών.

γ) Βιομηχανική– βιοτεχνική ρύπανση
Αποτελούν τις υγρές βιομηχανικές απορροές (νερό ή παραπροϊόντα) που σχετίζονται με την παραγωγική διαδικασία της βιομηχανίας. Η βιομηχανική ρύπανση που επιβαρύνει τα νερά της Ελλάδας:
- Οργανική, με επιπτώσεις στην κατανάλωση οξυγόνου των νερών, όπως από τις βιομηχανίες τροφίμων που είναι ανεπτυγμένες στην Ελλάδα (βιομηχανίες παστερίωσης γάλατος, σφαγεία).
- Ρύπανση με θρεπτικά, με επιπτώσεις την εμφάνιση ευτροφισμού στα νερά όπως από βιομηχανίες λιπασμάτων ή βιομηχανίες επίσης.
- Ρύπανση με βαρέα μέταλλα, όπως από χημικές βιομηχανίες και βυρσοδεψεία.
- Θερμική ρύπανση από νερά ψύξης. Η μορφή αυτή ρύπανσης είναι περιορισμένη στην Ελλάδα.

δ) Ευτροφισμός
Ο ευτροφισμός είναι περιβαλλοντικό πρόβλημα που παρουσιάζεται σε θάλασσες, λίμνες ή κλειστούς αβαθείς κόλπους κάτω από ορισμένες συνθήκες. Στην ουσία δημιουργείται υπέρμετρη αύξηση της συγκέντρωσης θρεπτικών στοιχείων, που προκαλείται από τον εμπλουτισμό των υδάτων με απορροές θρεπτικών στοιχείων (νιτρικά και φωσφορικά ιόντα από λιπάσματα και απορρυπαντικά). Τα βακτήρια και οι άλγες (algae) αυξάνονται σε αριθμό τόσο, που σχηματίζουν επικάλυμμα στις υδάτινες επιφάνειες, προκαλώντας σκίαση στο νερό κάτω από την επιφάνεια. Χωρίς φως, οι φωτοσυνθετικοί οργανισμοί στον πυθμένα θανατώνονται, προσφέροντας ακόμη μεγαλύτερη ποσότητα τροφής σε άλλα βακτήρια, που συνεχίζουν να αναπτύσσονται. Καθώς ο αριθμός των βακτηρίων αυξάνεται, η κατανάλωση του διαλυμένου στο νερό οξυγόνου αυξάνεται δραματικά, ενώ η παραγωγή ελαττώνεται, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει οξυγόνο για τους μη φωτοσυνθετικούς οργανισμούς, όπως, π.χ. τα ψάρια. Τα ψάρια είναι οι πρώτοι οργανισμοί που πεθαίνουν ενώ ακολουθούν και τα βακτήρια δημιουργώντας ένα νεκρό οικοσύστημα. Αποτέλεσμα του ευτροφισμού είναι η πτώση της ποιότητας του νερού, η μεταβολή της χλωρίδας και πανίδας των νερών, η μείωση της αισθητικής αξίας του περιβάλλοντος καθώς και οι περιορισμένες δυνατότητες για αναψυχή. Μεταβάλεται η πανίδα και η χλωρίδα των νερών, η θέα τους να είναι ιδιαίτερα αντιαισθητική και, λόγω της πράσινης γλοιώδους επιφάνειας, να δυσκολεύεται η αλιεία.
Επακόλουθο του ευτροφισμού είναι η προοδευτική επιδείνωση της ποιότητας του νερού, η μείωση της αισθητικής του αξίας, οι περιορισμένες δυνατότητες για ψυχαγωγία και σπορ. Ρύπανση και ευτροφισμός δεν είναι το ίδιο πράγμα. Μία περιοχή μπορεί να είναι ρυπασμένη χωρίς να έχει γίνει ευτροφική. Για παράδειγμα, ρύπανση μπορεί να προξενηθεί από βιομηχανικά τοξικά απόβλητα που αναστέλλουν τις διαδικασίες της φωτοσύνθεσης. Οπωσδήποτε, όμως, ο ευτροφισμός μπορεί να οδηγήσει και σε ρύπανση, προξενώντας έλλειψη οξυγόνου στο νερό, μαζική ανάπτυξη φυκιών κ.ά.

ε) Ιδιαίτερα περιβαλλοντικά προβλήματα
Λιγότερο συχνές στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο είναι οι γνωστές διεθνώς “κόκκινες παλίρροιες” (καλοκαίρι του 2017 λιμάνι Θεσαλονίκης), που είναι αποτέλεσμα της εκρηκτικής παραγωγής ορισμένων φυτοπλακτογονικών οργανισμών με έντονη μυρωδιά. Συχνά, τέτοια φαινόμενα απαιτούν νηνεμία, ηλιοφάνεια, αυξημένη θερμοκρασία στο νερό και κυρίως αυξημένα επίπεδα θρεπτικών ουσιών.
Πολλά από τα θερμοκηπτικά αέρια, όπως το διοξείδιο του άνθρακα είναι διαλυτά στο νερό. Οι υδρατμοί, το σημαντικότερο αέριο του θερμοκηπίου, προέρχονται κατά το μεγαλύτερο μέρος τους από τους ωκεανούς και σε αυτούς επιστρέφουν τελικά μέσα από διαδικασίες γνωστές ως κύκλος του νερού. Όπως περιγράφει και η Ακριώτη (2009) στη σελ. 56 για το διοξείδιο του άνθρακα, δε διαλύεται μόνο αλλά συμμετέχει και σε διάφορες χημικές ισορροπίες που λαμβάνουν μέρος στους ωκεανούς, οι σημαντικότερες από τις οποίες αφορούν στην καταβύθιση ή στην αναδιάλυση του ανθρακικού ασβεστίου, κύριου συστατικού τόσο των ασβεστολιθικών αποθέσεων και βράχων όσο και του κελύφους πολλών ζωντανών θαλάσσιων οργανισμών, όπως τα στρείδια και τα κοράλλια με αποτέλεσμα τη μείωση όλων των θαλάσσιων οργανισμών. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες του νερού θα έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή ποσοστών αρσενικών- θηλυκών ψαριών.

στ) Ρύπανση από πετρελαιοειδή
Τα πετρελαιοειδή έχουν την ιδιότητα να διασπείρονται και να εξαπλώνονται σε τεράστιες εκτάσεις, επειδή σχηματίζουν μονομοριακές στρώσεις. Έτσι, καλύπτοντας την επιφάνεια του νερού, εμποδίζουν την ανταλλαγή των αερίων μεταξύ αέρα και νερού και βλάπτουν τους υδρόβιους οργανισμούς. Ακόμη, το πετρέλαιο επιδρά στις τροφικές αλυσίδες, ρυπαίνει τις πηγές τροφής που βρίσκονται στην αρχή της τροφικής αλυσίδας, εμποδίζει την αναπαραγωγή της θαλάσσιας ζωής και μειώνει την φυσική αντίσταση των οργανισμών. Ωστόσο, πολλά βακτήρια που ζουν στο πετρέλαιο, έχουν την ικανότητα να το διασπούν, εξυγιαίνοντας έτσι τις ρυπασμένες περιοχές. Το πετρέλαιο διασπάται επίσης από την κίνηση του κυματισμού και της παλίρροιας.

ζ) Τοξικές χημικές ουσίες
Τοξικές χημικές ουσίες για τα υδάτινα οικοσυστήματα είναι τα βαριά μέταλλα, δηλαδή ο σίδηρος (Fe), το χρώμιο (Gr), ο μόλυβδος (Pb), ο υδράργυρος (Hg), το κάδμιο (Cd), ο ψευδάργυρος (Zn), το μαγγάνιο (Mn), ο χαλκός (Cu), το νικέλιο (Ni), το αρσενικό (As) κ.ά. Ακόμη, φυτοφάρμακα, παρασιτοκτόνα, ζιζανιοκτόνα και οξέα πάνω από ένα όριο, προκαλούν δηλητηριάσεις, ανάσχεση της ανάπτυξης και της φωτοσύνθεσης, εκλεκτική συσσώρευση και απορρόφηση σε ορισμένα είδη. Ρυπάνσεις από παρασιτοκτόνα και ζιζανιοκτόνα προέρχονται από τα απόνερα των βιομηχανιών παραγωγής τους, από υφαντουργεία, από βιομηχανίες επεξεργασίας τροφών και από γεωργικές χρήσεις. Η ρύπανση από βαριά μέταλλα στα ελληνικά υδάτινα οικοσυστήματα είναι σχετικά χαμηλή και σε παραπλήσια επίπεδα με εκείνα που δίνονται διεθνώς για περιοχές με σχετικά μικρή ρύπανση.

η) Όξινη βροχή
Το φαινόμενο της όξινης βροχής παρουσιάζεται όταν το νερό της βροχής έχει πολύ αυξημένες όξινες ιδιότητες, δηλαδή pH 5 ή και μικρότερο, λόγω οξέων τα οποία βρίσκονται στην ατμόσφαιρα. Πως δημιουργείται;
Το διοξείδιο του θείου και του αζώτου, τα οποία εκλύονται στην ατμόσφαιρα από κάποια χημικά σκευάσματα, οξειδώνονται σε τριοξείδια, τα οποία στην συνέχεια με την παρουσία της υγρασίας της ατμόσφαιρας μετατρέπονται σε θεϊκό και νιτρικό οξύ. Τα οξέα αυτά είναι δυνατόν να μεταφερθούν από τους ανέμους σε μεγάλες αποστάσεις και να πέσουν στην Γη υπό την μορφή όξινης βροχής.
- Επιπτώσεις της όξινης βροχής
Το φαινόμενο αυτό έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στην Κεντρική Ευρώπη και στις Σκανδιναβικές χώρες, στις οποίες ολόκληρες λίμνες έχουν νεκρωθεί από την όξινη βροχή. Ακόμα η όξινη βροχή προκαλεί σοβαρά προβλήματα στους φυτικούς οργανισμούς, στις καλλιέργειες αλλά και στους ζωικούς οργανισμούς, κυρίως των λιμνών. Η δράση της όξινης βροχής στα φυτά και τα δένδρα μπορεί να είναι άμεση, επιδρώντας δηλαδή στο υπέργειο τμήμα του φυτού και προκαλώντας την καταστροφή του, είναι όμως δυνατόν να επιδρά και έμμεσα περνώντας στο ριζικό σύστημα του φυτού μέσω του εδάφους.

1. Αντωνιάδης, Κ., (2017), (Αθήνα), Ανθρωπογενές Περιβάλλον, (σελ. 67- 75, 81- 82, 145- 153)
2. Ακριώτη, Μ., (2009), (Πειραιάς), Κλιματική αλλαγή, (σελ 56)
3. ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ, Μαρία Π. Παπαδοπούλου, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός, Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος Πολυτεχνείο Κρήτης, Πολυτεχνειούπολη, 73100, Χανιά



Άβαταρ μέλους
Νίκος
Administrator
Posts in topic: 1
Δημοσιεύσεις: 9282
Εγγραφή: Δευ 12 Φεβ 2018, 00:33
Τοποθεσία: Πειραιάς
Έχει βάλει Like: 1832 times
Του έχουν βάλει Like: 2412 times

Re: Το νερό στη ζωή μας

Δημοσίευση από Νίκος » Τρί 13 Μαρ 2018, 11:10

μπραβο Δημήτρη μου, φανταστικό θέμα, συγχαρητήρια φιλαρακι! :+1:

Άβαταρ μέλους
Panos Safarikas
Posts in topic: 1
Δημοσιεύσεις: 1422
Εγγραφή: Παρ 09 Φεβ 2018, 23:37
Τοποθεσία: Ιωάννινα
Mood:
Έχει βάλει Like: 0
Του έχουν βάλει Like: 13 times

Re: Το νερό στη ζωή μας

Δημοσίευση από Panos Safarikas » Τρί 13 Μαρ 2018, 11:36

Ευχαριστούμε Δημήτρη, πολύ ωραίο άρθρο!
Κανείς δε πρόκειται ποτέ να αποκτήσει στο ενυδρείο του, εκείνο που τα ψάρια χαίρονται στη φύση!.......αρκέσου στο να προσπαθήσεις να το πλησιάσεις έστω και λίγο.

Άβαταρ μέλους
Karlos
Global Moderator
Posts in topic: 3
Δημοσιεύσεις: 1224
Εγγραφή: Τρί 27 Φεβ 2018, 07:30
Τοποθεσία: Κερατσίνι
Mood:
Έχει βάλει Like: 286 times
Του έχουν βάλει Like: 356 times

Re: Το νερό στη ζωή μας

Δημοσίευση από Karlos » Τρί 13 Μαρ 2018, 11:41

Πολύ ωραίο άρθρο Δημήτρη. Με την ευκαιρία στο σπίτι σας χρησιμοποιείτε οικιακό φίλτρο στο νερό της βρύσης? Αν ναι τι?μόνο με άνθρακα?
Keep Reefing! :fish4:

Άβαταρ μέλους
golf
Global Moderator
Posts in topic: 4
Δημοσιεύσεις: 852
Εγγραφή: Σάβ 10 Φεβ 2018, 10:35
Τοποθεσία: Αιγάλεω
Έχει βάλει Like: 179 times
Του έχουν βάλει Like: 248 times

Re: Το νερό στη ζωή μας

Δημοσίευση από golf » Τρί 13 Μαρ 2018, 14:16

Ευχαριστώ πολύ όλους σας. Κατά διαστήματα θα ανεβάζω άρθρα για οικολογία κ περιβάλλον.

Εγώ στο σπίτι μου πίνω νερό από τα φίλτρα της όσμωσης. Να είναι καλά τα παιδιά της Waterwaves που μου δώσανε μια βρύση πάγκου κ ένα διακόπτη για να απομονώνω την μεμβράνη. Όταν μάζευα νερό για το ενυδρείο με εκνεύριζε η σπατάλη του καθαρού νερού 1:3 κ έβαλα δεύτερη μεμβράνη με αποτέλεσμα να έχω 1:1 τώρα.

Άβαταρ μέλους
Karlos
Global Moderator
Posts in topic: 3
Δημοσιεύσεις: 1224
Εγγραφή: Τρί 27 Φεβ 2018, 07:30
Τοποθεσία: Κερατσίνι
Mood:
Έχει βάλει Like: 286 times
Του έχουν βάλει Like: 356 times

Re: Το νερό στη ζωή μας

Δημοσίευση από Karlos » Τρί 13 Μαρ 2018, 14:20

Συγνωμη Δημητρη γιατι δεν καταλαβα.πίνεις αυτό που περνάει από τα προφιλτρα δηλαδη?σαν να φλασαρεις δηλαδή την Α.Ο.??
Keep Reefing! :fish4:

Άβαταρ μέλους
golf
Global Moderator
Posts in topic: 4
Δημοσιεύσεις: 852
Εγγραφή: Σάβ 10 Φεβ 2018, 10:35
Τοποθεσία: Αιγάλεω
Έχει βάλει Like: 179 times
Του έχουν βάλει Like: 248 times

Re: Το νερό στη ζωή μας

Δημοσίευση από golf » Τρί 13 Μαρ 2018, 14:28

Όχι σαν να φλασαρω τη μεμβράνη.
Έχω ένα διακοπτακι στην έξοδο των φίλτρων για την μεμβράνη το οποίο το έχω μόνιμα κλειστό κ ένα τάφ εκεί που τροφοδοτώ τη βρύση του πάγκου. Είναι σαν να πίνω νερό από την έξοδο του υαλοβάμβακα κ των 2 άνθρακα.
Όταν θέλω να μαζέψω νερό για το ενυδρείο ανοίγω τον διακόπτη κ τροφοδοτώ τις 2 μεμβράνες σύμφωνα με το σχέδιο του Waterwaves.

Άβαταρ μέλους
Karlos
Global Moderator
Posts in topic: 3
Δημοσιεύσεις: 1224
Εγγραφή: Τρί 27 Φεβ 2018, 07:30
Τοποθεσία: Κερατσίνι
Mood:
Έχει βάλει Like: 286 times
Του έχουν βάλει Like: 356 times

Re: Το νερό στη ζωή μας

Δημοσίευση από Karlos » Τρί 13 Μαρ 2018, 14:32

Οκ άρα δεν φλασαρεις λοιπον αλλα πίνεις από τα προφιλτρα και όταν θες νερο Α.Ο. ανοίγεις τις μεμβράνες. Ωραίο κόλπο. ..και ήθελα να δω πως θα πλάσαρω στην γυναίκα μου την αγορά μεγαλύτερης Α.Ο. :hahaha:
Keep Reefing! :fish4:

Άβαταρ μέλους
GodFather
Posts in topic: 1
Δημοσιεύσεις: 1943
Εγγραφή: Δευ 12 Φεβ 2018, 09:42
Έχει βάλει Like: 136 times
Του έχουν βάλει Like: 362 times

Re: Το νερό στη ζωή μας

Δημοσίευση από GodFather » Τρί 13 Μαρ 2018, 15:52

Πολύ ωραίο Άρθρο Δημήτρη.
Σε ευχαριστούμε
Λάμπρος.Τ

Άβαταρ μέλους
golf
Global Moderator
Posts in topic: 4
Δημοσιεύσεις: 852
Εγγραφή: Σάβ 10 Φεβ 2018, 10:35
Τοποθεσία: Αιγάλεω
Έχει βάλει Like: 179 times
Του έχουν βάλει Like: 248 times

Re: Το νερό στη ζωή μας

Δημοσίευση από golf » Τετ 14 Μαρ 2018, 23:36

Ευχαριστώ πολύ Λάμπρο, χαρά μου είναι να τα μοιράζομαι μαζί σας!

acanthurus
Posts in topic: 1
Δημοσιεύσεις: 24
Εγγραφή: Δευ 13 Μάιος 2019, 21:32
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Έχει βάλει Like: 10 times
Του έχουν βάλει Like: 10 times

Re: Το νερό στη ζωή μας

Δημοσίευση από acanthurus » Δευ 27 Μάιος 2019, 01:22

Πολυ καλο αρθρο.
Σε ευχαριστουμε πολυ! :thumbup:

Απάντηση

Επιστροφή στο “Θαλασσινό νερό - Γενικά”