Διαδικασία Dip κοραλλιών για την αποφυγή pest (nervas)

Κλειδωμένο
Άβαταρ μέλους
Νίκος
Administrator
Posts in topic: 1
Δημοσιεύσεις: 9282
Εγγραφή: Δευ 12 Φεβ 2018, 00:33
Τοποθεσία: Πειραιάς
Έχει βάλει Like: 1832 times
Του έχουν βάλει Like: 2412 times

Διαδικασία Dip κοραλλιών για την αποφυγή pest (nervas)

Δημοσίευση από Νίκος » Δευ 19 Φεβ 2018, 23:55

Πρόσφατα κάποιοι φίλοι με ρωτούσαν για το τι ακριβώς κάνω και την έχω αποφύγει μέχρι τώρα και δεν έχει μπει κάποιο pest στο ενυδρείο μου, θα σας παραθέσω την διαδικασία η οποία βασίζεται σε πρωτόκολλο που τηρείτε σε κάθε εισαγωγή κοραλλιού στο ενυδρείο μου.

Αρχικός βασικός κανόνας είναι ότι δεν μπαίνει βραχάκι που συνοδεύει το κοράλλι ή αν μπει θα πρέπει να είναι τελείως λείο και να έχει γίνει πολύ καλός έλεγχός για πιθανές οπές που μπορεί να περάσει ως λαθρεμπιβάτης κάποιο παράσιτο(ανεπιθύμητος οργανισμός), αν για παράδειγμα πάρω μια ακροπόρα, σπάω την βάση της και βάζω μέσα στο ενυδρείο μόνο ζωντανό ιστό(στο τελικό στάδιο διότι πρώτα περνάει καραντίνα μερικών ημερών).
Χρειαζόμαστε τα εξής:
τσιμπίδα, εργαλεία όπως ανοξείδωτα κοπτάκια και νυστέρια(απολύμανση πριν την χρήση με οινόπνευμα- μετά την χρήση πλύσιμο με καθαρό νερό).
-δοχείο με νερό από το ενυδρείο χ2 (το ένα μικρή ποσότητα ώστε να μπει το υπόλοιπο -50% από το νερό που συνοδεύει το ζώο).
-δοχείο με νερό από το ενυδρείο μετρημένη ποσότητα ώστε να μπει το πρώτο dip(Coral Rx 8 ).
-δοχείο με νερό από το ενυδρείο μετρημένη ποσότητα ώστε να μπει το δεύτερο dip(PEST CONTROL - FAUNA MARIN).
-δοχείο με νερό από το ενυδρείο μετρημένη ποσότητα ώστε να μπει το τρίτο dip(SALIFERT EXIT).

Λοιπόν, αρχικά τοποθετούμαι σε ένα μπολάκι ανοικτού χρώματος για καλύτερη ευκρίνεια νερό από το ενυδρείο μας και νερό από την σακούλα του νεοεισερχόμενου ζώου, αυτό σε ένα ποσοστό 50% έκαστος, αυτό είναι το νερό προσαρμογής και είναι μια διαδικασία που θα μας δώσει την ευχέρεια να επισκοπήσουμε καλά το ζωντανό για πιθανά παράσιτα που φέρει πάνω του, να σπάσουμε συνοδευτικά βραχάκια, να απομακρύνουμε νεκρούς ιστούς, κ.α.
Αυτό επιτυγχάνεται με την βοήθεια λάμπας μεγάλης έντασης τουλάχιστον 60watt που την κατευθύνουμε να φωτίζει μέσα σε αυτό το μπολ. Εφόσον τελειώσει αυτή η διαδικασία τοποθετούμε το κοράλλι στο πρώτο dip(Coral Rx 8 ) για τουλάχιστον 10 λεπτά, η δοσολογία που εφαρμόζω είναι η διπλάσια από την συνιστώμενη. Επισκοπούμε για να δούμε αποτελέσματα, γίνεται έλεγχος αν υπάρχει δραστηριότητα, στην περίπτωση που δούμε δραστηριότητα παρασίτων στο εν λόγω ζώο πρέπει να το δώσουμε μεγάλη προσοχή και να επεκτείνουμε την παραμονή του τουλάχιστον ακόμη 5 λεπτά.
Στην συνέχεια σε ένα μπολάκι με νερό του ενυδρείου ξεπλένουμε το κοράλλι αναταράσσοντας το με την τσιμπίδα και το τοποθετούμε στο δεύτερο dip, αυτό το κάνουμε για την αποφυγή πιθανών αντιδράσεων μεταξύ των φαρμάκων.
Στο δεύτερο dip που έχουμε ετοιμάσει(pest control) με την ίδια διαδικασία και αναλογία εμβαπτίζουμε μετά το ξέπλυμα το κοράλλι, εδώ επίσης ισχύουν τα παραπάνω σε χρόνους.
Στην συνέχεια και πάλι ξεπλένουμε το κοράλλι αναταράσσοντας το στο δοχείο που είναι μόνο για αυτή την εργασία.
Οπότε τοποθετούμε το κοράλλι στο τρίτο dip (salifert exit) με την ίδια διαδικασία και αναλογία και στην συνέχεια το ξεπλένουμε ξανά και τελικώς το τοποθετούμε στην καραντίνα ενυδρείο προς παρακολούθηση, αν δεν υπάρχει καραντίνα ενυδρείο(που είναι αρκετά εύκολο ένα 5λιτρο να του βάλουμε ένα μικρό σκιμεράκι και ένα μικρό φωτιστικό και να το βάλουμε στο ντουλάπι, αυτό το δημιουργούμε εκείνη την στιγμή με νερό του ενυδρείου) τότε τοποθετούμε τα κοράλλια σε φραγκέρα αρκετά απομακρυσμένα από τα άλλα κοράλλια και παρατηρούμε για ημέρες την πορεία τους καθώς και τυχών παράσιτα που μπορεί να ήταν αυγά και να εκκολαφθούν, φυσικά καλό θα ήταν επίσης να γίνει η ίδια διαδικασία μετά από μια εβδομάδα προληπτικά, σε περίπτωση εισαγωγής κοραλλιών ζωάνθους μπορούμε να έχουμε και ένα δοχείο με νερό όσμωσης όπου τα εμβαπτίζουμε και εκεί για περίπου ένα 10αλεπτο.
Τα προϊόντα dip που χρησιμοποιώ επιλέχθηκαν ώστε να σκοτώνουν την μεγαλύτερη γκάμα παρασίτων και να μην στρεσάρουν τόσο πολύ τα κοράλλια, κάτι που παρατήρησα με τα ιωδιούχα dip που δουλειά έκαναν μόνο σε μεγάλη δοσολογία.

Ενδεικτικά είναι τα εξής προϊόντα και μπορεί να χρησιμοποιηθούν εννοείτε αντί αυτών άλλα αντίστοιχα:

Coral Rx 8

Salifert Flatworm Exitl

Fauna Marin ULTRA Pest Control

Μεγάλη προσοχή κατά τους χειρισμούς όταν σπάτε κομμάτια βράχου ή απομακρύνεται νεκρούς ιστούς και παράσιτα να φοράτε γάντια και αν μπορείτε και γυαλιά προστασίας :wink: .

Τα παραπάνω είναι μια εμπειρική δική μου προσαρμογή- αποφυγή Pest και δεν την έχω διαβάσει πουθενά, αυτό που πρέπει να τονίσω είναι ότι δίνω πραγματικά μεγάλη σημασία σε αυτό και αν δω κάποιο κοράλλι με παράσιτα που ξέρω ότι δεν θα έχει γυρισμό προτιμώ να το πετάξω και να μην το εισάγω ούτε καν σε καραντίνα, επίσης η διαδικασία στρεσάρει τα κοράλλια αλλά έχει μεγάλη επιτυχία να εντοπιστούν και να αποφευχθεί η εισαγωγή ανεπιθύμητων οργανισμών στο ενυδρείο.

Σας παραθέτω φώτος από εισαγωγή frags που σε αυτή την περίπτωση είναι πιο ελαφρά σε ότι αφορά γάντια και γυαλιά διότι δεν γίνονται τόσες βίαιες κινήσεις επαφής με το κοράλλι .

Ευχαριστούμε θερμά τον Νέρβα για την ευγενική του προσφορά!
ευχαριστούμε θερμά και το openreef για την άδεια δημοσίευσής!



Κλειδωμένο

Επιστροφή στο “Πρόληψη”