Θερμοκρασία vs Οξυγόνο= pH ή και το αντίστροφό!(nervas)

Κλειδωμένο
Άβαταρ μέλους
Νίκος
Administrator
Posts in topic: 1
Δημοσιεύσεις: 9282
Εγγραφή: Δευ 12 Φεβ 2018, 00:33
Τοποθεσία: Πειραιάς
Έχει βάλει Like: 1832 times
Του έχουν βάλει Like: 2412 times

Θερμοκρασία vs Οξυγόνο= pH ή και το αντίστροφό!(nervas)

Δημοσίευση από Νίκος » Δευ 19 Φεβ 2018, 22:50

Η θερμοκρασία είναι ένας από τους σημαντικότερους περιβαλλοντικούς παράγοντες για όλους τους υδρόβιους οργανισμούς. Σχετίζεται με την οξυγόνωση των νερών, την πρωτογενή παραγωγή, την αναπαραγωγή, την ανάπτυξη και αύξηση των οργανισμών.
Η αύξηση της θερμοκρασίας των νερών επιφέρει αύξηση του μεταβολισμού των υδρόβιων οργανισμών, άρα και των ενεργειακών τους αναγκών. Στα ψάρια μας η απότομη πτώση της θερμοκρασίας μπορεί να προκαλέσει αιμόλυση(αποχωρισμός της αιμοσφαιρίνης από τα ερυθρά αιμοσφαίρια).
Το διαλυμένο στο νερό οξυγόνο είναι απαραίτητο για την αναπνοή των οργανισμών και διευκολύνει την αποικοδόμηση των θρυμμάτων της οργανικής ύλης και την ολοκλήρωση των βιοχημικών κύκλων. Η διαλυτότητα του στο νερό είναι περιορισμένη και φτάνει μια μέγιστη τιμή που λέγεται βαθμός κορεσμού. Ο οποίος εξαρτάται αντιστρόφως ανάλογα από την θερμοκρασία και την αλατότητα.
Λιγότερο οξυγόνο διαλύεται στο ζεστό νερό απ’ ότι στο κρύο.
Άρα χαμηλή θερμοκρασία συνεπάγεται με αύξηση του διαλυμένου οξυγόνου στο νερό μας με επακόλουθο την αύξηση του pH.
Αυτό προκαλεί σωστούς ρυθμούς μεταβολισμού με συνέπεια μείωση και της αναπνοής άρα και καλύτερη διαβίωση για τα ‘’παιδάκια μας’’ :) .
Αύξηση της θερμοκρασίας προκαλεί το αντίθετο, δηλαδή μείωση του διαλυμένου οξυγόνου στο νερό και με συνεπακόλουθο την μείωση του pH στο ενυδρείο μας.
Το pH δεν είναι μια απλή παράμετρος που απλά πρέπει να είναι αυξημένο για κάποιον ιδιαίτερο λόγο ανάγκης δόμησης των ζωντανών μας, είναι μια έμμεση ανάγκη διότι στο κατάλληλο pH (>8) γίνονται σωστά όλες οι οξυδοαναγωγικές αντιδράσεις, στην ουσία είναι το κατάλληλο περιβάλλον για αυτές. Οπότε είναι άμεσα συνδεδεμένο από το διαλυμένο οξυγόνο που αυτό με την σειρά του είναι άμεσα συνδεδεμένο με την θερμοκρασία του νερού.
Σε πειραματισμούς που έκανα αύξησα την θερμοκρασία στους 28,5 και είδα ότι στην διάρκεια της ημέρας είχα μέχρι και πτώση pH και το εύρος κυμαινόταν από 7,65 μέχρι το πολύ 8,00. Σε σταδιακή μείωση θερμοκρασίας επήλθε και η σταθερή αύξηση του pH με τελικό στάδιο τους 26,2 βαθμούς και το εύρος του pH να είναι από 7,9 μέχρι 8,2(με χρήση και CR).
Σε ενυδρεία φίλων που σύγκρινα θερμοκρασίες σε σχέση με pH υπήρχε μια σχετική ίδια εικόνα.
Τα παραπάνω με σταθερή πάντα την κυκλοφορία του νερού και την σύσταση του νερού.
Τα συμπεράσματα που έβγαλα ήταν ότι το ενυδρείο χαίρει άκρας υγείας σε χαμηλή θερμοκρασία και φαίνεται μεγάλη διαφορά στα ζωντανά μου. Είχα στο μυαλό μου αυτό που άκουγα σχετικά με την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη και ότι θα πρέπει και στα ενυδρεία μας να αυξήσουμε την θερμοκρασία, πιστεύω ότι είναι τρανταχτό λάθος διότι το ότι κατάφεραν τα ζωντανά στον πλανήτη μας να ανεχτούν τα λάθη μας και να προσπαθήσουν να εγκλιματιστούν στις νέες συνθήκες για να επιβιώσουν δεν πάει να πει ότι είναι το ιδανικό περιβάλλον διαβίωσης τους αλλά μια κατ’ ανάγκη συνθηκολόγηση. :roll:
Κάντε μια δοκιμή και μειώστε την θερμοκρασία, δείτε διαφορές στο pH και σας παρακαλώ καταγράψτε και παραθέστε τις εδώ για να κάνουμε σύγκριση καθώς και δώστε τιμές θερμοκρασίας και σχέση pH που έχεται αυτή την στιγμή χωρίς πειραματισμούς αν θέλεται :) .
Μην ξεχνάμε τα όρια διαβίωσης των οργανισμών μας όμως καθώς και όχι απότομες μεταβολές. :)

Ευχαριστούμε θερμά τον Νέρβα για την ευγενική του προσφορά!
ευχαριστούμε θερμά και το openreef για την άδεια δημοσίευσής!



Κλειδωμένο

Επιστροφή στο “Πρόληψη”