Θερμοκρασία

Κλειδωμένο
Άβαταρ μέλους
Νίκος
Administrator
Posts in topic: 1
Δημοσιεύσεις: 9282
Εγγραφή: Δευ 12 Φεβ 2018, 00:33
Τοποθεσία: Πειραιάς
Έχει βάλει Like: 1832 times
Του έχουν βάλει Like: 2412 times

Θερμοκρασία

Δημοσίευση από Νίκος » Κυρ 18 Φεβ 2018, 12:43

op.jpg
Η θερμοκρασία επηρεάζει τους κατοίκους των ενυδρείων με διάφορους τρόπους.

Πρώτα απ 'όλα, τα μεταβολικά ποσοστά των ζώων αυξάνονται όσο αυξάνεται η θερμοκρασία, μπορούν συνεπώς να χρησιμοποιούν περισσότερο οξυγόνο, διοξείδιο του άνθρακα, θρεπτικά συστατικά, ασβέστιο και αλκαλικότητα σε υψηλότερες θερμοκρασίες, συνεπώς ο υψηλότερος μεταβολικός ρυθμός μπορεί επίσης να αυξήσει τόσο τον ρυθμό ανάπτυξης όσο και την παραγωγή αποβλήτων σε υψηλότερες θερμοκρασίες.

Μια άλλη σημαντική επίδραση της θερμοκρασίας είναι στις χημικές πτυχές του ενυδρείου, η διαλυτότητα αερίων όπως το οξυγόνο και το διοξείδιο του άνθρακα, για παράδειγμα αλλάζει με τη θερμοκρασία, με το οξυγόνο ειδικότερα να είναι λιγότερο διαλυτό σε υψηλότερη θερμοκρασία.

Πρωταρχικός μας στόχος, είναι η προσομοίωση των φυσικών κοραλλιογενών υφάλων, σε ένα κλειστό τεχνητό ύφαλο, με την θερμοκρασία ωστόσο να είναι μια παράμετρος νευραλγική για την ισορροπία του!

Κοιτάζοντας τον ωκεανό ως οδηγό για τον καθορισμό θερμοκρασιών σε ενυδρεία υφάλων μπορεί να παρουσιάσει αυξομειώσεις, επειδή τα κοράλλια αναπτύσσονται σε τόσο ευρύ φάσμα θερμοκρασιών. όμως σύμφωνα με τους επιστήμονες η μεγαλύτερη ποικιλία κοραλλιών βρίσκεται στο νερό του οποίου η μέση θερμοκρασία είναι περίπου 25c - 28c

Ωστόσο, τα ενυδρεία υφάλων έχουν περιορισμούς που μπορούν να κάνουν τη βέλτιστη θερμοκρασία τους κάπως χαμηλότερη, κατά την κανονική λειτουργία ενός ενυδρείου ύφαλου, το επίπεδο οξυγόνου και ο μεταβολικός ρυθμός των κατοίκων του ενυδρείου δεν είναι συχνά σημαντικά ζητήματα, κατά τη διάρκεια μιας κρίσης ομως, όπως η διακοπή ρεύματος που το διαλυμένο οξυγόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί γρηγορότερα, έτσι οι χαμηλότερες θερμοκρασίες όχι μόνο επιτρέπουν υψηλότερο επίπεδο οξυγόνου, αλλά θα μετριάσουν επίσης την κατανάλωση αυτού του οξυγόνου επιβραδύνοντας τον μεταβολισμό των κατοίκων του ενυδρείου.

Η παραγωγή αμμωνίας ως οργανισμών που αρχίζουν να πεθαίνουν μπορεί επίσης να είναι πιο αργή σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Για τους λόγους αυτούς, μπορεί ο χομπιστας να επιλέξει μια ισορροπία μεταξύ θερμοκρασιών, αν και οι μέσες θερμοκρασίες των υφάλων σε περιοχές με μέγιστη ποικιλομορφία (π.χ. το τρίγωνο στο κέντρο της Ινδονησίας), οι περιοχές αυτές συχνά υπόκεινται σε σημαντική ανάμειξη, στην πραγματικότητα οι ψυχρότεροι ύφαλοι (ανοιχτοί υφαλοι του Ειρηνικού) είναι συχνά πιο σταθεροί σε χαμηλότερες θερμοκρασίες λόγω της ανταλλαγής ρευμάτων, αλλά είναι λιγότερο ανεκτικοί σε λεύκανση(νεκρώσεις) και άλλες διαταραχές που σχετίζονται με τη θερμοκρασία.

Όλα όσα εξετάζονται σε αυτές τις φυσικές κατευθύνσεις αφήνουν αρκετά ευρύ φάσμα αποδεκτών θερμοκρασιών, κρατάμε τα ενυδρεία μας έτσι στους 26c -27c όλο το χρόνο.



Κλειδωμένο

Επιστροφή στο “Χημεία - Βιολογία - Φυσική”