Pygocentrus nattereri - Red Bellied Piranha

Κλειδωμένο
Άβαταρ μέλους
Panos Safarikas
Posts in topic: 1
Δημοσιεύσεις: 1422
Εγγραφή: Παρ 09 Φεβ 2018, 23:37
Τοποθεσία: Ιωάννινα
Mood:
Έχει βάλει Like: 0
Του έχουν βάλει Like: 13 times

Pygocentrus nattereri - Red Bellied Piranha

Δημοσίευση από Panos Safarikas » Πέμ 06 Σεπ 2018, 18:24

Pygocentrus nattereri

Pygocentrus-nattereri-JH.jpg
Pygocentrus-nattereri-Brazil-4-5-cm-ER.jpg
Pygocentrus-nattereri.jpg

Κοινή ονομασία: Red Belly Piranha
Οικογένεια: Characiformes - Serrasalmidae
Προέλευση: Βραζιλία, Εκουαδόρ, Περού, Βολιβία, Κολομβία καθώς και το Río Essequibo (Γουιάνα και Βενεζουέλα)
Βιότοπος: Βρίσκονται στους περισσότερους τύπους οικοτόπων συμπεριλαμβανομένων των κυρίων ποταμών, των μικρότερων παραποτάμων, των λιμνών και των τεχνητών λιμνών που σχηματίζονται από φράγματα.
Μέγιστο τυπικό μήκος: 25 - 35 cm.
Μέγεθος ενυδρείου: Κατάλληλο μόνο για πολύ μεγάλα.
Διατήρηση στο ενυδρείο: Μερικοί διατηρούν αυτό το είδος σε γυμνό πυθμένα για ευκολία στη συντήρηση αλλά ένα ψιλό χαλίκι ή άμμος είναι κατάλληλα υποστρώματα. Η διακόσμηση είναι προσωπικό γούστο του κάθε ενός αλλά τα φυτά θα καταναλωθούν πολύ σύντομα, ειδικά αν τα ψάρια αποφασίσουν να γεννήσουν. Ο φωτισμός είναι σχετικά ασήμαντος και μπορεί να είναι αμυδρός έως ισχυρός. Συνήθως παράγουν πολλά απόβλητα, οπότε είναι απαραίτητη η χρήση ενός ή περισσότερων εξωτερικών φίλτρων και πραγματοποιείστε μεγάλες εβδομαδιαίες αλλαγές νερού

Συνθήκες νερού:
Θερμοκρασία: 24 - 28 ° C
ρΗ: 5,5-7,5

Διατροφή: Δεν είναι αποκλειστικά σαρκοφάγα. Η φυσική διατροφή αποτελείται από ζωντανά ψάρια καθώς και ασπόνδυλα, έντομα, ξηρούς καρπούς, σπόρους και φρούτα. Κάθε σιαγόνα περιέχει μια μόνο σειρά από αιχμηρά, μυτερά, τριγωνικά δόντια, τα οποία χρησιμοποιούνται σαν λεπίδες για να τρυπήσουν, να σχίσουν, να κόψουν και να συντρίψουν. Οι επιθέσεις σε ζώντα ζώα που εισέρχονται στο νερό είναι πολύ σπάνιες και σχετίζονται κυρίως με το τυχαίο δάγκωμα ή με περιπτώσεις όπου ο αριθμός των ψαριών έχει παγιδευτεί σε μικρές «πισίνες» κατά τη διάρκεια των ξηρών περιόδων. Στο νεαρό ενυδρείο μπορούν να προσφερθούν μικροί γαιοσκώληκες και παρόμοια είδη ενώ οι ενήλικες θα ευχαριστιούνται σάρκα ψαριών, ολόκληρες γαρίδες, μύδια, ζωντανές γαρίδες, μεγαλύτερους γαιοσκώληκες κλπ. Αυτό το είδος δεν πρέπει να τρέφεται με κρέας θηλαστικών ή πτηνών, δεδομένου ότι ορισμένα από τα λιπίδια που περιέχονται σε αυτά δεν μπορούν να μεταβολιστούν σωστά από τα ψάρια και μπορεί να προκαλέσουν πλεονάζουσες αποθέσεις λίπους και ακόμη και εκφυλισμό οργάνων. Ομοίως, δεν υπάρχει όφελος στη χρήση ζωντανών ψαριών ως τροφή όπως χρυσόψαρα που πολλοί απαράδεκτοι τύποι κάνουν.

Συμπεριφορά και συμβατότητα:
Καλύτερα να διατηρούνται μόνα τους αν τα ενήλικα δεν τείνουν να κυνηγούν πολύ μικρότερα ψάρια. Τα πιο μεγάλα σε ηλικία άτομα πρέπει να συνυπάρχουν σε χαλαρές ομάδες όπου σχηματίζουν ιεραρχία και επομένως συνιστάται η αγορά ομάδας 5 +.

Διαχωρισμός φύλου: Τα θηλυκά γενικά έχουν μεγαλύτερο μέγεθος και παρουσιάζουν πιο στρογγυλεμένο σχήμα σώματος από τα αρσενικά.

Αναπαραγωγή: Οι άγριοι πληθυσμοί παρουσιάζουν δύο ετήσιες αναπαραγωγικές περιόδους, η πρώτη κατά την άνοδο της στάθμης των υδάτων κατά την έναρξη της υγρής περιόδου και η δεύτερη κατά τη διάρκεια της περιόδου πιο ψυχρών υδάτων κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, όταν παρατηρείται ξαφνική προσωρινή αύξηση της στάθμης των υδάτων. Η πλημμυρισμένη βλάστηση και τα οριακά εδάφη μέσα στις λίμνες πλημμυρικών περιοχών είναι οι προτιμώμενες περιοχές ωοτοκίας. Το P. nattereri είναι σχετικά εύκολο να αναπαραχθεί στο ενυδρείο. Η σεξουαλική ωριμότητα επιτυγχάνεται σε ηλικία περίπου ενός έτους (σε μέγεθος περίπου 10-15 cm). Αν δεν μπορείτε να βρείτε ένα ζευγάρι είναι ίσως καλύτερο να ξεκινήσετε με μια ομάδα 6+ ατόμων, επιτρέποντας να σχηματιστούν ζευγάρια από μόνα τους. Σε ορισμένες τεκμηριωμένες περιπτώσεις η ωοτοκία έχει ξεκινήσει από μεγάλες, δροσερές αλλαγές νερού, ενώ σε άλλες συνέβη χωρίς παρέμβαση. Ένας καλός τρόπος λοιπόν να τα βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, είναι να τους κάνουμε μεγάλες αλλαγές νερού με νερό πιο δροσερό από εκείνο που έχουμε ήδη στο ενυδρείο.


Κανείς δε πρόκειται ποτέ να αποκτήσει στο ενυδρείο του, εκείνο που τα ψάρια χαίρονται στη φύση!.......αρκέσου στο να προσπαθήσεις να το πλησιάσεις έστω και λίγο.

Κλειδωμένο

Επιστροφή στο “Ειδη ψαριών Αμερικανικής Ηπείρου”