Tylomelania snail

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Panos Safarikas
Posts in topic: 1
Δημοσιεύσεις: 1422
Εγγραφή: Παρ 09 Φεβ 2018, 23:37
Τοποθεσία: Ιωάννινα
Mood:
Έχει βάλει Like: 0
Του έχουν βάλει Like: 13 times

Tylomelania snail

Δημοσίευση από Panos Safarikas » Πέμ 10 Μάιος 2018, 19:43

Tylomelania snail

1.jpg
Κατηγορία: caeogastropoda
Ομάδα: cerithioidea
Οικογένεια: pachychilidae
Γένος: tylomelania.

Τα Tylomelania είναι πολύ όμορφα και περίεργα σαλιγκάρια. Με καταγωγή από το Sulawesi, εκπλήσσουν τον κάθε ένα με τα ιδιαίτερα χρώματά τους. Οι κατάλληλες θερμοκρασίες για τα σαλιγκάρια αυτά, κυμαίνονται μεταξύ 27 και 30 °C, απαιτούν δηλαδή σχετικά υψηλές θερμοκρασίες και μπορούν εύκολα να αναπαραχθούν στο ενυδρείο όχι όμως σε τέτοιους αριθμούς και σε τέτοιο βαθμό που βλέπουμε σε άλλα σαλιγκάρια. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες με κάποια να διαθέτουν ένα σχετικά ομαλό κέλυφος μέχρι εκείνα που έχουν ένα μακρύ κωνικό και αρκετά σμιλευμένο. Είναι ένα ενδιαφέρον σαλιγκάρι να διατηρεί κανείς. Ονομάζεται επίσης σαλιγκάρι ελέφαντας, σαλιγκάρι κουνέλι (Rabbit snail) και αποτελεί μια καλή προσθήκη σε ένα κοινωνικό ενυδρείο. Είναι πολύ ειρηνικά πλάσματα και με κανένα τρόπο ενοχλητικά απέναντι σε οποιονδήποτε συγκάτοικό τους. Είναι ενεργά κατά τη διάρκεια της ημέρας και πολύ πιο δραστήρια τη νύχτα. Επιπλέον πρέπει να ληφθεί υπόψη οτι είναι μέτρ στη διαφυγή και πολύ πιθανό να μπορούν να βγουν έξω από το ενυδρείο, να τραυματιστούν και να πεθάνουν.
2.jpg
Βιότοπος: Προέρχονται από τη λίμνη Poso και τη λίμνη Malili. Η λίμνη Poso βρίσκεται σε υψόμετρο 500μ και η Μatano στα 400m και οι δύο, βρίσκονται στο κέντρο του Sulawesi (Ινδονησία). Το νερό έχει ph που κυμαίνεται μεταξύ 7.5 (στη λίμνη Poso) και 8.5 (στη λίμνη Μatano). Ωστόσο, ορισμένοι λάτρεις των σαλιγκαριών αυτών, τα έχουν διατηρήσει σε ουδέτερο ph, παρόλο που δεν είναι ακόμη γνωστό αν αυτό μειώνει την διάρκεια ζωής ή όχι.

Φροντίδα: Πολλοί χομπίστες θεωρούν ότι η φροντίδα αυτών των σαλιγκαριών είναι σχετικά εύκολη. Όπως και με άλλα σαλιγκάρια γλυκού νερού, η φροντίδα τους ξεκινά με τη διατήρηση τους σε ένα υγιές, σταθερό ενυδρειακό περιβάλλον, κατά προτίμηση με ένα ψιλό υπόστρωμα. Είναι σημαντική η διατήρηση των επιπέδων αμμωνίας και νιτρωδών στα 0 ppm, καθώς και τα επίπεδα νιτρικών αλάτων υπό έλεγχο. Όπως και με άλλα σαλιγκάρια γλυκού νερού, να πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τυχόν φάρμακα και λιπάσματα για φυτά που θα τύχει να χρησιμοποιήσουμε, καθώς τα σαλιγκάρια αυτά, μπορεί να είναι ευαίσθητα στα διάφορα σκευάσματα.

Μέγεθος: Ξεκινούν από τα 2 cm και φτάνουν τα 6 cm αλλά υπάρχουν στη φύση και κάποια, σπάνια ωστόσο, που δικαίως ονομάζονται γιγαντιαία και φτάνουν έως και τα 12 εκατοστά σε μήκος.

Αναγνώριση: Τα κελύφη τους είναι σχεδόν πάντα διαβρωμένα και όλα διαθέτουν ένα "καπάκι" (operculum) στο τελείωμα ενός κωνικού κελύφους το οποίο περιλαμβάνει από 5 έως 11 δαχτυλίδια. Ωστόσο, το καπάκι τους είναι πολύ μικρό για να σφραγίσει εντελώς το κέλυφος. Το σώμα τους έχει πολύ όμορφα και έντονα χρώματα. Μερικά έχουν μαύρη σάρκα με λευκές ή κίτρινες μικροσκοπικές κηλίδες. Άλλα, είναι μονόχρωμα, έντονα κίτρινα ή πορτοκαλί, ή μαύρα με κίτρινα πλοκάμια αλλά όλα τους είναι πραγματικά πολύ εντυπωσιακά. Τα μάτια τους βρίσκονται στη βάση από τα πλοκάμια τους. Υπάρχει ένα ευδιάκριτο "αυλάκι" που ξεκινάει από το εσωτερικό του στο κελύφους και φτάνει μέχρι πάνω στο σώμα και το "πόδι", μέσα από το οποίο τα αυγά μεταφέρονται προς τα έξω, όταν πρόκειται να τα ελευθερώσει.
3.jpg
Διατροφή: Λίγη ώρα μετά την εισαγωγή τους στο ενυδρείο και την προσαρμογή τους στις παραμέτρους του νερού μας, τα tylomelania θα ξεκινήσουν την αναζήτηση τροφής. Είναι χορτοφάγα και τρώνε σπιρουλίνα σε σκόνη ή flakes, ταμπλέτες με υψηλό ποσοστό ζωικών πρωτεϊνών και λατρεύουν τα λαχανικά, όπως τα αγγούρια, μαρούλι, σπανάκι, πιπεριές και κολοκυθάκια, ενώ θα πρέπει να τους προσφέρουμε και τροφή πλούσια σε ασβέστιο. Θα τσιμπολογήσουν και τα ζωντανά φυτά μας ειδικά όταν δε τους παρέχεται αρκετή τροφή. Όταν αναζητούν τροφή, χώνονται στην κυριολεξία στο υπόστρωμα και ψάχνουν ασταμάτητα. Είναι καλοί «καθαριστές» καθώς φαίνεται ότι ενδιαφέρονται στην κατανάλωση άλγης που αναπτύσσεται σε διάφορες επιφάνειες.

Διάρκεια ζωής: Κάτω από ιδανικές γι' αυτά συνθήκες στο ενυδρείο μας, το προσδόκιμο ζωής του συγκεκριμένου σαλιγκαριού μπορεί να είναι 1 έως 3 χρόνια ίσως και περισσότερο με λίγη τύχη. Επίσης, αν και είναι αρκετά δραστήριο, δεν είναι ασυνήθιστο γι’ αυτά να ξεκουράζονται εντελώς ακίνητα για μεγάλες χρονικές περιόδους. Όταν βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση, το σώμα τους θα εισχωρήσει στο εσωτερικό του κελύφους τους και θα κλείσουν το καπάκι. Ακριβώς επειδή το σαλιγκάρι λοιπόν δεν κινείται στο βυθό του ενυδρείου για πάρα πολλές ώρες, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι νεκρό ή πεθαίνει.

Αναπαραγωγή: Φτάνουν σε ηλικία αναπαραγωγής όταν πλησιάζουν τα 3,8 cm. Για να φτάσουν σε αυτή τη φάση και να επιτευχθεί αυτό το μέγεθος, θα χρειαστεί σχεδόν ένας χρόνος, ανάλογα βεβαία και με την ποιότητα της ζωής τους. Κάποια σαλιγκάρια αναπτύσσονται αργά, και μερικά άλλα, εκπληκτικά γρήγορα. Είναι μονομορφικά, τα αρσενικά και τα θηλυκά δηλαδή είναι πανομοιότυπα και εξαιρετικά δύσκολο, έως ακατόρθωτο θα έλεγα, κάποιος να καταφέρει να ξεχωρίσει το φύλο. Είναι ωοτόκα και το θηλυκό φέρει ένα γονιμοποιημένο αυγό στο εσωτερικό του, μέχρι να το απελευθερώσει μετά από 4 έως 6 εβδομάδες περίπου και τότε ένα πλήρως σχηματισμένο μικρό σαλιγκαράκι θα βγει από το εσωτερικό της μαμάς, μέσα σε ένα μικρό, ζελατινώδες "αυγό" που μοιάζει με σάκο και έχει διάμετρο περίπου μισού εκατοστού.
egg2.jpg
Το αυγό κατά την έξοδό του από το σαλιγκάρι

egg.jpg
Σάκος αυγού

Η περίοδος κύησης ποικίλλει ανάλογα με το είδος του σαλιγκαριού. Τα θηλυκά είναι επίσης ικανά να μεταφέρουν σπερματοζωάρια για πολύ καιρό, απελευθερώνοντας απογόνους μετά από αρκετές εβδομάδες που σημαίνει ότι μπορεί να εισάγουμε ένα μόνο σαλιγκάρι στο ενυδρείο μας, να τύχει να είναι θηλυκό και ξαφνικά μετά από αρκετό καιρό, να εμφανιστούν μωρά και να σπάμε το κεφάλι μας αναρωτώμενοι πως συνέβη αυτό. Ο σάκος των αυγών είναι μαλακός, πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά που καλύπτει το νεογνό μέσω της κύησης. Το μικρό, όταν φτάσει η ώρα, χρειάζεται περίπου 2 ώρες για να βγει από τον σάκο. Ανάλογα με το είδος, τα μωρά φτάνουν σε μέγεθος 3,3 έως 6,3 χιλιοστά και είναι πλήρως διαμορφωμένα σωματικά, σα μικρογραφίες των γονέων τους. Ξεκινούν αμέσως να εξερευνούν το περιβάλλον γύρω τους, λαμβάνοντας ήδη τα πρώτα γεύματά τους. Προκειμένου να πετύχουμε άτομα των δύο φύλων, αν θέλουμε να πετύχουμε αναπαραγωγή, καλό θα είναι να πάρουμε μια ομάδα σαλιγκαριών έτσι ώστε να είμαστε περισσότερο σίγουροι ότι θα πετύχουμε άτομα των δύο φύλων.

Πηγές: practicalfishkeeping.co.uk,
aquariumcarebasics.com
Οι χρήστες που πάτησαν Like στον/ην Panos Safarikas για αυτή τη δημοσίευση:
Vagelis (Δευ 09 Μαρ 2020, 11:23)


Κανείς δε πρόκειται ποτέ να αποκτήσει στο ενυδρείο του, εκείνο που τα ψάρια χαίρονται στη φύση!.......αρκέσου στο να προσπαθήσεις να το πλησιάσεις έστω και λίγο.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Ασπόνδυλα - Γαρίδες - Καραβίδες - Σαλιγκάρια”