Ενυδρεία "Black water"

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Panos Safarikas
Posts in topic: 1
Δημοσιεύσεις: 1422
Εγγραφή: Παρ 09 Φεβ 2018, 23:37
Τοποθεσία: Ιωάννινα
Mood:
Έχει βάλει Like: 0
Του έχουν βάλει Like: 13 times

Ενυδρεία "Black water"

Δημοσίευση από Panos Safarikas » Τετ 12 Σεπ 2018, 21:24

Black Water ενυδρεία

Undertaker 1.jpg

Τα ενυδρεία Blackwater είναι κάτι που έχουν δει οι περισσότεροι χομπίστες, αλλά λίγοι το έχουν δοκιμάσει. Το σκούρο νερό, η μηδαμινή παρουσία φυτών και τα πεσμένα ξερά φύλλα δεν είναι για όλους κάτι ιδιαίτερα αισθητικό αλλά μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να δημιουργήσουν ένα πολύ όμορφο και μοναδικό ενυδρείο, ενώ είναι ιδανικά για όποιον θέλει να αναπαραστήσει ένα ενυδρείο βιοτοπικής προσέγγισης ή ένα πιο φυσικό περιβάλλον για τα ψάρια που έχει επιλέξει.


Τι είναι ο βιότοπος «black water»;


Undertaker 2.jpg
Ένα ενυδρείο με νερό τόσο σκοτεινό που τα περισσότερα φυτά δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν και τα ψάρια είναι σχεδόν αόρατα, μπορεί να ακούγεται περίεργο για μερικούς χομπίστες αλλά μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι για να επενδύσει κανείς σε αυτό το είδος ενυδρείου. Οι περισσότεροι ενυδρειόφιλοι γνωρίζουν ότι πολλά δημοφιλή ψάρια ενυδρείων, στη φύση κατοικούν σε βρώμικα, μαλακά και όξινα νερά και προσπαθούν να αναπαραστήσουν αυτά τα ενδιαιτήματα και πολλές φορές αυτό αποτελεί πραγματική πρόκληση. Σαφέστατα, ένα τέτοιο ενυδρείο είναι επωφελές για τα ψάρια, ειδικά για τα άγρια πιασμένα, καθώς η διαβίωσή τους σε ένα πιο φυσικό περιβάλλον, χωρίς έντονο φωτισμό όπως είναι τα περισσότερα ενυδρεία, τα βοηθά να διατηρήσουν τα επίπεδα του στρες χαμηλά που εκτός των άλλων είναι ζωτικής σημασίας, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της αναπαραγωγής.


Χαρακτηριστικά ενός βιότοπου Blackwater


Black water aquarium.jpg
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί βιότοποι σκούρων υδάτων που μπορούν να δημιουργηθούν σε ένα ενυδρείο. Ακόμα κι αν δεν ενδιαφέρεται κανείς να αντιγράψει επακριβώς τη φύση, μπορεί να δημιουργήσει ένα πολύ όμορφο aquascape, συνδυάζοντας διαφορετικά μεταξύ τους στοιχεία. Υπάρχουν ωστόσο μερικά πράγματα που έχουν σχεδόν όλα τα ενυδρεία με black water. Το πρώτο προφανώς είναι το σκούρο νερό. Με τον όρο "σκούρο" μιλάμε για μια απόχρωση που μπορεί να κυμαίνεται από μια ελαφρώς καφετιά απόχρωση (το χρώμα του τσαγιού) έως αρκετά σκούρο καφέ. Το χρώμα προκαλείται από τανίνες, τις οποίες αφήνουν στο νερό φυσικά υλικά. Έτσι, όσο πιο πολλά φύλλα, κλαδιά και άλλα απορρίμματα πέφτουν σε ποτάμια, ρέματα και λίμνες, τόσο πιο σκοτεινό θα γίνει το νερό. Το ίδιο ισχύει και στα ενυδρεία. Αυτός είναι ο λόγος που χρησιμοποιούνται συνήθως από τους χομπίστες πολλά ξύλα σε αυτά τα aquascapes, όπως επίσης και ξερά φύλλα στο βυθό. Μια άλλη ομοιότητα που έχουν τα ενυδρεία με Blackwater, είναι το μαλακό και όξινο νερό. Η ύπαρξη φυτών είναι συνήθως σπάνια ενώ μερικές φορές μηδενική αλλά αν σε κάποιον αρέσει η πρασινάδα, υπάρχουν επιλογές σε φυτά που μπορούν να ευδοκιμήσουν υπό αυτές τις συνθήκες χαμηλού φωτισμού.


Στήσιμο ενυδρείου black water

Το οικοσύστημα των περισσότερων ψαριών από τη Νότια Αμερική, περιλαμβάνει στάσιμα νερά, όπου το pH είναι χαμηλό, το νερό έχει το χρώμα του τσαγιού και υπάρχουν στο φυθό πολλά φύλλα, κλαδιά δέντρων και σχεδόν καθόλου φυτά. Τα ψάρια που προέρχονται από τέτοιους οικοτόπους, περιλαμβάνουν συνήθως ντόπιες κιχλίδες όπως Apistogramma Sp., Scalare, Discus Fish κλπ. Κατά τη δημιουργία του δικού σας λοιπόν «black water» ενυδρείου, υπάρχουν τρία πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε εκ των προτέρων:

1. χημεία νερού
2. ψάρια
3. φυτά / διακόσμηση

ΧΗΜΕΙΑ ΝΕΡΟΥ: Είναι σημαντικό να σκεφτούμε τη χημεία του νερού επειδή ένας πραγματικός βιότοπος black water έχει μαλακό, όξινο νερό. Ενώ οι τανίνες μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση του ph, αυτό δεν είναι αρκετό καθώς όσα ξύλα και όσα φύλλα κι αν έχετε στο ενυδρείο σας, η μείωση θα είναι ελάχιστη έως ανεπαίσθητη ανάλογα και τα λίτρα που διαθέτετε, ίσως χρειαστεί να καταφύγετε στη χρήση νερού αντίστροφης όσμωσης, αν το νερό της βρύσης σας είναι πολύ σκληρό ή σε άλλους τρόπους που θα πούμε παρακάτω. Η προσπάθεια να πλησιάσουμε το πραγματικό pH των ποταμών και των ρευμάτων του βιότοπου που μας ενδιαφέρει, μπορεί να είναι λίγο μη ρεαλιστική, καθώς μπορεί να είναι ιδιαίτερα χαμηλές οι τιμές όπως ph4,5 αλλά με ph7 ή χαμηλότερο, τόσο τα ψάρια σας όσο και τα φυτά σας, θα είναι ικανοποιημένα και θα αισθάνονται «σαν στο σπίτι τους».
Μπορείτε να επιτύχετε το σκουρόχρωμο νερό στο ενυδρείο σας, χρησιμοποιώντας φύλλα catappa, alder cones, τύρφη, κύπελλα από βελανίδια Κέας, αν βράσετε φύλλα πλατάνου ή βελανιδιάς σε μια μεγάλη κατσαρόλα και ρίξετε το νερό που θα έχει σκουρύνει πάρα πολύ, στο ενυδρείο, αφού κρυώσει αλλά και με σκευάσματα του εμπορίου (διάφορα «ζουμιά») με το οποία προσωπικά δεν είμαι σύμφωνος όσο υπάρχουν φυσικές λύσεις.
Τα φύλλα catappa τα βρίσκετε σε μερικά ενυδρειακά καταστήματα αλλά μπορείτε εύκολα και πολύ φθηνά αν τα αγοράσετε σε μεγάλες ποσότητες μέσω eΒay. Ρίχνοντας μερικά στο ενυδρείο σας, εκτός από την όμορφη εικόνα που θα σας χαρίσουν στο βυθό, θα σκουρύνουν γρήγορα το νερό σας. Τα αντικαθιστούμε όταν βλέπουμε ότι αρχίζουν να διαλύονται.
Catappa.jpg
Τα κύπελλα των βελανιδιών Κέας, από προσωπική εμπειρία είναι η καλύτερη λύση αλλά δυστυχώς δύσκολα θα τα βρείτε καθώς το συγκεκριμένο δέντρο υπάρχει μόνο στην Κέα. Είχα την τύχη να βρω αρκετά κομμάτια και μου έκανε εντύπωση πως σε 340 λίτρα ενυδρείου, το νερό έγινε πάρα πολύ σκούρο με δύο μόνο κυπελλάκια διαμέτρου 3 - 4 εκατοστών, οπότε και αναγκάστηκα να βγάλω το ένα για να βλέπω τα ψάρια μου.
Βελανίδια Κεας.jpg
Η χρήση τύρφης είναι επίσης μια άλλη μέθοδος ή οποία όχι μόνο θα μας ρίξει το ph του νερού αλλά θα μας το σκουρύνει κι όλας. Όχι, δεν είναι ακριβή λύση αν σκεφτεί κανείς ότι εκτός από τα ενυδρειακά καταστήματα που την πουλούν σα χρυσάφι, στο Praktiker θα βρει κανείς τύρφη κηπουρικής, καθαρή, χωρίς λιπάσματα και άλλες χημικές προσμίξεις, με 18 ευρώ τα 200 λίτρα!!! Φυσικά μπορείτε να προμηθευτείτε τύρφη κηπουρικής από φυτώρια και καταστήματα κηπουρικής, αρκεί να είναι καθαρή, σκέτη!
κουβας.jpg
Νερό μετά από χρήση τύρφης κηπουρικής

Τα alder cones δε θα τα βρείτε εύκολα στην Ελλάδα καθώς τα κωνοφόρα δέντρα στα οποία βγαίνουν, ευδοκιμούν μόνο στα ορεινά της Φλώρινας. Στο ebay μπορείτε να βρείτε επίσης. Τοποθετούμε ένα κλαδάκι με μερικά κουκουνάρια στο νερό μας και τα αντικαθιστούμε όταν αυτά διαλυθούν ή απλά αφήνουμε τα παλιά στο βυθό για εφέ και προσθέτουμε καινούρια. Ο αριθμός των κουκουναριών που θα βάλουμε, εξαρτάται από τα λίτρα του ενυδρείου και το ποσο σκούρο θέλουμε το νερό μας και φυσικά αυτό θα το δούμε με δοκιμές στην αρχή.
Alder-Cones-1.jpg
alder cones στο βυθό.jpg
Τα φύλλα πλατάνου, βελανιδιάς, καρυδιάς, μπορούμε να τα βράσουμε και αφού φιλτραριστούν, θα αφήσουν ένα ισχυρό "εκχύλισμα" μαύρου νερού το οποίο όταν κρυώσει, το ρίχνουμε στο ενυδρείο μας. Μπορούμε όμως απλά, να τα απλώσουμε κατά μήκος του βυθού και θα σκουρύνουν σταδιακά το νερό, όπως θα συνέβαινε σε ένα φυσικό ποτάμι ή ρέμα (φυσικά με τον τρόπο αυτό να μη περιμένουμε ότι το νερό θα γίνει και ιδιαίτερα σκούρο).

ΨΑΡΙΑ: Τα είδη ψαριών για ένα ενυδρείο black water, θα πρέπει να ερευνηθούν προσεκτικά εκ των προτέρων, ειδικά αν προσπαθήσετε να αναπαραστήσετε ένα συγκεκριμένο βιότοπο και θέλετε να διατηρήσετε τα ψάρια που ζουν εκεί.

Χρησιμοποιήστε το διαδίκτυο για να συγκεντρώσετε πληροφορίες σχετικά με την προέλευση και τις συνθήκες νερού που ζουν τα ψάρια που σας ενδιαφέρουν. Το SeriouslyFish, είναι μια καλή πηγή με χρήσιμες και κατανοητές πληροφορίες.

Εάν πρόκειται να δημιουργήσετε απλά ένα set up με black water, οποιοδήποτε ψάρι που προτιμά το μαλακό, όξινο και σκούρο νερό, θα είναι ιδανικός κάτοικος απλά μη ξεχνάτε ότι τα ψάρια που θα επιλέξετε θα πρέπει να είναι συμβατά μεταξύ τους και να μπορούν να ζήσουν καλα στα λίτρα που διαθέτετε. Για παράδειγμα, οι δίσκοι και τα neon tetra, είναι και τα δύο είδη που ζουν σε blackwater αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να συγκατοικήσουν σε ένα ενυδρείο καθώς τα tetras θα καταλήξουν ως δείπνο των δίσκων.

ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ: Είναι επίσης σημαντικό να σκεφτείτε τα φυτά και τις διακοσμήσεις εάν θέλετε να πλησιάσετε έναν ρεαλιστικό βιότοπο black water. Όπως και με τα ψάρια, θα πρέπει να έχετε κατά νου τη φυσική κατανομή των φυτών αν θέλετε πραγματικά να αντιγράψετε ένα πραγματικό βιότοπο όσο πιο πιστά γίνεται. Εάν αυτό δεν είναι τόσο σημαντικό για εσάς, απλά φροντίστε να επιλέξετε φυτά που δεν χρειάζονται πολύ ισχυρό φωτισμό, καθώς η έλλειψη φωτισμού και ενδεχομένως τα φυτά επιφάνειας που θα έχετε βάλει, θα κόβουν αρκετό από το φως και αυτό δε θα φτάνει σε όλα τα σημεία και σε κάθε φυτό. Τα είδη φυτών που θέλουν χαμηλό φωτισμό, όπως η Anubias, η Java fern κτλ, θα ευδοκιμήσουν μια χαρά σε ένα ενυδρείο black water. Τα φυτά επιφάνειας, όπως pistia stratiotes, Limnobium laevigatum κ.α. μπορούν να βοηθήσουν πραγματικά στο να δημιουργήσετε μια πολύ ιδιαίτερη φυσική εμφάνιση με τις όμορφες μακριές ρίζες τους.
Ένα άλλο υλικό που θεωρείται «βασικό» για τα ενυδρεία black water, είναι τα ξύλα. Πριν από το στήσιμο του ενυδρείου σας, σκεφτείτε τι είδους driftwood θέλετε να χρησιμοποιήσετε. Διαβάστε εδώ http://www.aquariumlife.gr/viewtopic.php?f=45&t=924 για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα ξύλα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.
Η δημιουργία ενός ενυδρείου Blackwater, δεν είναι κάτι δύσκολο, ούτε χρειάζεται ιδιαίτερες ικανότητες και γνώσεις. Θέλει λίγη φαντασία μόνο, απλά υλικά που συναντάμε στη φύση και είναι κάτι εφικτό για όλους τους χομπίστες, αρχάριους ή μη. Το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα εντυπωσιακό και τα είδη ψαριών που προέρχονται από αυτά τα νερά, θα σας αποζημιώσουν, προβάλλοντας τις φυσικές τους συμπεριφορές, τα χρώματά τους και τις αναπαραγωγές τους.
black water aquarium 2.jpg


Ποια είναι τα οφέλη ενός ενυδρείου black water;


Πέρα από τη μοναδική αισθητική του, μιλάμε για οφέλη και στην υγεία των κατοίκων. Οι τανίνες και τα υγρά οξέα που απαντώνται στα φυσικά υλικά που διασπώνται και δημιουργούν το σκούρο νερό είναι γνωστό ότι διαθέτουν αντιμυκητιακές ιδιότητες και όπως λέγεται μάλιστα εδώ και πολλά χρόνια από τους εκτροφείς των Betta fish στη Νοτιοανατολική Ασία, τα ψάρια τους επουλώνονται πιο γρήγορα μετά από λοιμώξεις του δέρματος, όταν εκτίθενται σε "μαύρο νερό." Το χαμηλότερο ρΗ στο "μαύρο νερό" συμπίπτει επίσης με χαμηλότερες συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων στο νερό και μειωμένες συγκεντρώσεις νατρίου, μαγνησίου, καλίου και ασβεστίου. Στο ενυδρείο, το "blackwater" παρέχει και άλλα οφέλη, όπως μειωμένη ανάπτυξη άλγης και πιο ζωηρά χρώματα στα ψάρια.


Κανείς δε πρόκειται ποτέ να αποκτήσει στο ενυδρείο του, εκείνο που τα ψάρια χαίρονται στη φύση!.......αρκέσου στο να προσπαθήσεις να το πλησιάσεις έστω και λίγο.

Άβαταρ μέλους
Ναταλία
Posts in topic: 1
Δημοσιεύσεις: 795
Εγγραφή: Δευ 26 Φεβ 2018, 21:12
Τοποθεσία: Αθήνα
Έχει βάλει Like: 134 times
Του έχουν βάλει Like: 69 times

Re: Ενυδρεία "Black water"

Δημοσίευση από Ναταλία » Τετ 12 Σεπ 2018, 21:37

Μπράβο σου και πάλι Πάνο για το χρήσιμο και ενδιαφέρον άρθρο! Το ενυδρείο που είχες στήσει ήταν πραγματικά υπέροχο και απίστευτα ατμοσφαιρικό!

Άβαταρ μέλους
Τάκης
Administrator
Posts in topic: 2
Δημοσιεύσεις: 3539
Εγγραφή: Παρ 02 Φεβ 2018, 14:57
Τοποθεσία: Κερατσίνι
Mood:
Έχει βάλει Like: 800 times
Του έχουν βάλει Like: 1025 times

Re: Ενυδρεία "Black water"

Δημοσίευση από Τάκης » Πέμ 13 Σεπ 2018, 11:50

Για άλλη μια φορά Πάνο ανέβασες ένα πολύ χρήσιμο άρθρο
Ευχαριστούμε !!

yiannis1
Posts in topic: 1
Δημοσιεύσεις: 15
Εγγραφή: Παρ 28 Σεπ 2018, 17:19
Τοποθεσία: Νέα Ιωνία Αττικής
Έχει βάλει Like: 0
Του έχουν βάλει Like: 3 times

Re: Ενυδρεία "Black water"

Δημοσίευση από yiannis1 » Παρ 09 Νοέμ 2018, 00:31

Έχει σημασία αν θα είναι βελανίδια Κέας ή οποιδήποτε άλλο βελανίδι;; Τι διαφορά έχει το Κέας;;

Άβαταρ μέλους
Τάκης
Administrator
Posts in topic: 2
Δημοσιεύσεις: 3539
Εγγραφή: Παρ 02 Φεβ 2018, 14:57
Τοποθεσία: Κερατσίνι
Mood:
Έχει βάλει Like: 800 times
Του έχουν βάλει Like: 1025 times

Re: Ενυδρεία "Black water"

Δημοσίευση από Τάκης » Παρ 09 Νοέμ 2018, 08:07

yiannis1 έγραψε:
Παρ 09 Νοέμ 2018, 00:31
Έχει σημασία αν θα είναι βελανίδια Κέας ή οποιδήποτε άλλο βελανίδι;; Τι διαφορά έχει το Κέας;;
Κάνουν και τα άλλα βελανίδια , αλλά δοκίμασε το πρώτα να δεις πόσο θα σου σκουρήνει το νερό

Απάντηση

Επιστροφή στο “Ν.Αμερική γενικά”