Η αναζήτηση βρήκε 1 εγγραφή

από GodFather
Τρί 22 Μάιος 2018, 12:04
Δ. Συζήτηση: Πληροφορίες-απορίες-υπομνήματα
Θέμα: Στήσιμο ενυδρείου λίμνης Μαλάουι
Απαντήσεις: 6
Προβολές: 9640

Re: Στήσιμο ενυδρείου λίμνης Μαλάουι

Σχετικά με την "διακόσμηση" και το "στήσιμο" ενός Αφρικάνικου ενυδρείου με ψάρια από τη Λίμνη Malawi, θα ήθελα να προσθέσω κάποιες οδηγίες που έχουν γραφτεί από τον "Marc Smith" & τον "Ad Konings" σε βιβλία τους αναφορικά με την "συντήρηση & φιλοξενία" ψαριών αυτής της λίμνης στα ενυδρεία μας.

Μετάφραση από τα βιβλία .."The Cichlids of Lake Malawi" Ad. Konings & "Lake Malawi Cichlids" Marc Smith.

"Η επιλογή της διακόσμησης που θα επιλέξουμε για το ενυδρείο μας, θα πρέπει να καθορίζεται και να εξαρτάται από το τι είδη “Malawian Cichlid” σχεδιάζουμε να φιλοξενήσουμε.
Όπως είναι γνωστό, οι κιχλίδες της λίμνης Malawi έχουν 3 γενικές προτιμήσεις οικοτόπων (Rock-oriented, Sand-oriented, and Midwater-oriented).
Εάν λοιπόν σχεδιάζουμε να φιλοξενήσουμε ψάρια που προσδιορίζονται σαν “Rock-Oriented” τότε θα πρέπει να βάλουμε αρκετές πέτρες και βράχια προκειμένου να δημιουργήσουμε σπηλιές και διαδρόμους διαφυγής, ούτως ώστε να τα βοηθήσουμε να δημιουργήσουν τις περιοχές τους και να τα κάνουμε να νιώθουν ασφάλεια στο περιβάλλον τους.
Τα βράχια & οι πέτρες που θα χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να ΜΗΝ έχουν αιχμηρές άκρες, αλλά να είναι όσο το δυνατόν πιο λείες.
Πχ… οι πέτρες και οι βράχοι από Λάβα, ΔΕΝ θα πρέπει να επιλέγονται και θα πρέπει να τις αποφεύγουμε, διότι μπορεί να δημιουργήσουν τραυματισμούς & πληγές στα ψάρια μας στην προσπάθεια τους να περάσουν γρήγορα δίπλα από αυτές.
Επίσης για αυτού του είδους τα ψάρια θα πρέπει να καλύπτουμε με αρκετή άμμο τον βυθό του ενυδρείου μας.

Σε περίπτωση που σχεδιάζουμε να φιλοξενήσουμε ψάρια που ανήκουν στα “Sand-oriented” τότε θα πρέπει να δώσουμε σημασία στην άμμο που θα τοποθετήσουμε στο βυθό του ενυδρείου μας και οι βράχοι ή πέτρες που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι όσο το δυνατόν λιγότερες και σαφέστατα με λείες επιφάνειες.

Για τα ψάρια που ανήκουν στα “Midwater-Oriented” τότε συνήθως το στήσιμο είναι περίπου όπως και στα “Sand-oriented” δεδομένου ότι κυκλοφορούν στη μέση επιφάνεια του νερού του ενυδρείου μας, και απλά χρειάζονται αρκετό χώρο για το κολύμπι τους.
Το πάχος της άμμου που θα χρησιμοποιήσουμε και στις 3 περιπτώσεις δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 5cm ούτως ώστε να αποφεύγουμε να δημιουργούνται από τα βακτήρια «αναερόβιες» περιοχές στα βαθύτερα σημεία της, μέσα αυτή.

Σχετικά με τα ζωντανά φυτά: «Τα μόνα σημεία στα οποία υπάρχουν και μπορούν να βρεθούν φυτά, είναι κοντά στις εκβολές ποταμών, στις ακτογραμμές και στις ακτές κάποιων νησιών της λίμνης Malawi.
Τα φυτά σε αυτές τις περιπτώσεις μόνο, προσφέρουν ασφάλεια στα νεογέννητα ψαράκια από τα «Sand-Oriented” είδη.
Τα φυτά επίσης δεν υπάρχουν στους κυριως βιότοπους που φιλοξενούν τα είδη ψαριών της Λίμνης Malawi, και ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να επιλέγονται για τα ενυδρεία που φιλοξενούν ψάρια αυτού του είδους.
Τέλος ο δυνατός ή μέτριος φωτισμός που χρειάζονται κάποια από τα φυτά που βάζουμε δημιουργούν αλλοιώσεις στους φυσικούς χρωματισμούς των ψαριών της λίμνης, και φαίνονται σαν ξεπλυμένα."

Θα προσθέσω εδώ επίσης τη δική μου εμπειρία με την χρήση πετρών Λάβας.
Στην αρχή πριν ασχοληθώ και διαβάσω σχετικά με Αφρικάνικα ενυδρεία, είχα εντυπωσιαστεί από τους πολύ όμορφους χρωματισμούς που έβγαζαν οι πέτρες λάβας και φυσικά βλέποντας ενυδρεία που χρησιμοποιούσαν τέτοιου είδους πέτρες είχα εντυπωσιαστεί και αποφάσισα να τις χρησιμοποιήσω και εγώ στο πρώτο μου στήσιμο.
Γρήγορα κατάλαβα το πόσο λάθος ήταν όλο αυτό για πολλούς λόγους και ανάμεσα τους ήταν και αυτός που αναγράφω πιο πάνω σχετικά με τον τραυματισμό των ψαριών.
Καλό θα είναι λοιπόν το στήσιμο ενός ενυδρείου και ειδικότερα ενός Αφρικάνικου ενυδρείου να γίνεται με βάση του τι χρειάζονται τα ψάρια μας και όχι με βάση του τι αρέσει σε εμάς ή ταιριάζει στην αισθητική ή στο σαλόνι μας!!!
Υπάρχουν πολλές πληροφορίες στο Internet σχετικά με τον βιότοπο των ψαριών που θέλουμε να φιλοξενήσουμε και καλά θα κάνουμε να τις λαμβάνουμε υπόψη πριν ξεκινήσουμε να στήνουμε το ενυδρείο μας.

Επιστροφή στο “Στήσιμο ενυδρείου λίμνης Μαλάουι”