Η αναζήτηση βρήκε 3 εγγραφές

από Νίκος
Δευ 16 Απρ 2018, 16:19
Δ. Συζήτηση: Θαλασσινό νερό - Γενικά
Θέμα: Δημιουργία Τροπικού Υφάλου ....από το μηδέν!
Απαντήσεις: 5
Προβολές: 6405

Re: Δημιουργία Τροπικού Υφάλου ....από το μηδέν!

alphonse έγραψε:
Δευ 16 Απρ 2018, 16:12
Θα είχε ίσως ενδιαφερον και μια αντίστοιχη τιμολόγηση του εξοπλισμου τύπου από...εως για τον μελλοντικό reefA
Καλή συνέχεια
οκ ......θα προσθέσω και ενδεικτικές τιμές! :+1:
από Νίκος
Δευ 16 Απρ 2018, 12:35
Δ. Συζήτηση: Θαλασσινό νερό - Γενικά
Θέμα: Δημιουργία Τροπικού Υφάλου ....από το μηδέν!
Απαντήσεις: 5
Προβολές: 6405

Δημιουργία Τροπικού Υφάλου ....από το μηδέν! vol2

Κυκλοφορία

jebao-rw-15-wave-maker-pump-1200-15-000-litres-hrs-myaquariumshops-1705-16-myaquariumshops@19.jpg
vortech-mp-qd-500_2.jpg

Η κυκλοφορία σε ενυδρείο τροπικού υφάλου επιβάλλεται και επιτυγχάνεται τοποθετώντας κυκλοφορητές ή αλλιώς wave maker στα πλαϊνά τζάμια του ενυδρείου!
Ο λόγος υπάρξεις τους εχει να κανει με την προσομοίωση των κυμάτων που προσπαθούμε να επιτύχουμε στον ύφαλο μας, δίνοντας την απαραίτητη πνοή στον βράχο και την ευημερία στα ζωντανά μας.
Σε απαιτητικούς υφάλους με sps η ροη χρειάζεται να ειναι ισχυρή μιας και αναπτύσονται σε υψηλά στρώματα υφαλου, ενώ τα lps & soft χρειάζονται χαμηλότερη, διότι ευδοκιμούν στα χαμηλότερα στρώματα!



Φωτισμός

q_3u1t-c1.jpg
thumbnail.jpg

Το φωτισμό του υφαλου τον επιτυγχάνουμε τοποθετώντας το φωτιστικο το οποίο ειναι μια ακόμα βασική συσκευή στον εξοπλισμό μας!
Τα sps χρειάζονται αρκετά δυνατό φωτισμό που φτάνει στο wat/litr, ενώ lps soft κατα το ήμισυ.
Υπάρχουν αρκετές επιλογές φωτισμού οπως τα led και t5, με τις μετάλλου να έχουν παροπλιστεί σταδιακά!



Αντλία Επιστροφής


jebao-jecod-dct-6000-800x600.jpg

Η αντλία επ. αφορά τους υφάλους που διαθέτουν σαμπ και στην ουσία μεταφέρει το νερο απο το τελευταίο διαμέρισμα του σαμπ, στο ενυδρείο ξανά, ολοκληρώνοντας ετσι τον κύκλο νερου!
Χρειάζεται να ειναι αξιόπιστη και αρκετά δυνατή, διότι επιτελεί σημαντικό έργο, στην ισορροπία του συστήματος μας, επιπροσθέτως συμπληρώνει μια έξτρα ροη κατα την έξοδο νερου στο ενυδρείο!



Αυτόματη αναπλήρωση


waterswitch12.jpg
s-l500.jpg

Το ενυδρείο στον χώρο που βρίσκεται, καθημερινά εξατμίζονται μερικά λίτρα νερου αναλογικά με τα συνολικά του, τα οποία εξαρτώνται απο αρκετούς παράγοντες οπως ειναι η θερμοκρασία, το σύστημα ψύξης, η ροη ή ακόμα και αν ειναι ανοιχτό το ενυδρείο ή με καπάκι!
Η εξάτμιση μπορεί να φτάσει ανάλογα την πάροδο και στο 1/100 επί των συνολικών λίτρων, για τον λόγο αυτό τοποθετούμε αυτόματη αναπλήρωση, τοποθετώντας δυο φλοτέρ στην επιφάνεια του νερού στο σαμπ ή ενυδρείου εαν δεν έχουμε και με μια μόνιμη αντλία 12 βολτ βυθιζόμενη σε ένα δοχείο γεμάτο με νερό όσμωσης και Όχι Αλατόνερο διότι κατά την εξάτμιση στο ενυδρείο το αλάτι παραμένει χωρίς να εξατμίζεται, μας κάνει την δουλειά αυτή αυτόματα μέσο σύνδεσης μεταξύ τους με το κιτ!



Ριάκτορας υλικών φιλτρανσης


Ο ριάκτορας υλικών ή αλλιώς media reactor, είναι μια συσκευή την οποία τοποθετούμε εξωτερικά ή και εσωτερικά στον χώρο του σαμπ, βάζοντας μέσα ενεργό άνθρακα και αντιφώσφορο έκαστος, έτσι ώστε να επιτυγχάνουμε την καλύτερη δυνατή ανάδευση του υλικού που περιεχέι μέσα!
Τα υλικά φίλτρανσης μας βοηθούν στο καθαρισμό φωσφορικών αλάτων και άλλων χημικών ενώσεων που επιβαρύνουν τον ύφαλο μας, ενώ μπορούμε και χωρίς αυτούς, βάζοντας σε ενα τούλι το υλικό χοντρότερης κοκκομετρίας σε μια μεριά στο σαμπ, για να δέχονται την ροή του νερού, με φυσικά υποδεέστερα αποτελέσματα!

ReactorWithPumpX555X498X.jpg


κάπου εδώ ολοκληρώνουμε τον πρώτο και βασικότερο κύκλο αγορών του εξοπλισμού μας, επόμενη κίνηση μας είναι η αγορά αναλώσιμων, βράχου, αραγωνιτη, αλάτι και φυσικά τα τεστ μετρήσεων ..........coming soon
από Νίκος
Δευ 16 Απρ 2018, 12:34
Δ. Συζήτηση: Θαλασσινό νερό - Γενικά
Θέμα: Δημιουργία Τροπικού Υφάλου ....από το μηδέν!
Απαντήσεις: 5
Προβολές: 6405

Δημιουργία Τροπικού Υφάλου ....από το μηδέν!

Καλησπέρα σε όλους τους φίλους!

Χρόνο με τον χρόνο βλέπουμε ότι όλο και περισσότεροι χομπίστες επιθυμούν να ξεκινήσουν ένα θαλασσινό ενυδρείο τροπικού υφάλου, χωρίς όμως να έχουν έναν άνθρωπο να τους καθοδηγεί στα πρώτα βασικά βήματα τους, δυσκολεύονται μιας και ο εξοπλισμός ακούγεται κάπως περίεργα στα αυτιά του με αστρονομικά νούμερα, που τις περισσότερες φορές λειτουργεί ανασταλτικά για την μεγάλη απόφαση!


masanao-shibuya-sps-acropora-reef-tank-2.jpeg


Το θαλασσινό ενυδρείο τροπικού υφάλου χωρίζεται σε δυο κύριες κατηγορίες:

1η. sps reef: ύφαλος με σκληρά και σαφώς απαιτητικότερα κοράλλια

2η. lps & soft reef: ύφαλος με χαμηλών απαιτήσεων κοράλλια


Κάθε κατηγορία λοιπών χρειάζεται και τον ανάλογο εξοπλισμό, έτσι ώστε τα ζωντανά μας να είναι ευτυχισμένα και να μπορούν να ευδοκιμήσουν σε ένα υγείες περιβάλλον!



Πάμε να δουμε τώρα τον βασικό εξοπλισμό που θα χρειαστούμε και στις δυο κατηγορίες, συγκρίνοντας συνάμα και τις διαφορές τους.


Ενυδρείο-γυάλα


Grreat-Choice-40-Gallon-Aquarium1.jpg

Η αρχική αγορά ή κατασκευή της γυάλας είναι πολύ σημαντική υπόθεση, γιατί με βάση τα ωφέλημα λίτρα μπορείς να αγοράσεις και τον ανάλογο εξοπλισμό, καλό είναι το θαλασσινό ενυδρείο να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερο σε φυσιολογικά επίπεδα, συγχωρώντας έτσι τις απότομες μεταβολές ή τις αστοχίες μας, χωρίς να επηρεάζονται οι παράμετροι νερού σε μεγαλο βαθμό!


Sump

37de9225c3b9ed9f92a3c4f0fca5192b.jpg

Το σαμπ είναι στην ουσία ένα δεύτερο ενυδρείο ή προέκταση του κεντρικού ενυδρείου, όπου εκεί φιλοξενούμε όλο τον εξοπλισμό του ενυδρείου, βάζοντας χωρίσματα για να δίνουμε την επιθυμητή ροή, μεγαλώνοντας τα λίτρα μας, το τοποθετούμε μέσα στην βάση του ενυδρείου ή κολλητά στην πλάτη του ενυδρείου και συνδέονται μεταξύ τους με pvc σωλήνες, δημιουργώντας υπερχείλιση στο ενυδρείο και επιστρέφουμε σε αυτό, με μια αντλία επιστροφής, τέλος το σαμπ είναι καλό να έχει το 30% των λίτρων του κεντρικού ενυδρείου!

*μπορεί να δημιουργηθεί ενυδρείο θαλασσινού υφάλου και χωρίς σαμπ, βάζοντας κάποιον εξοπλισμό μέσα και περιμετρικά της γυάλας!



Αντίστροφη όσμωση

ROS-waterhome_m.jpg

Η αντίστροφη όσμωση ειναι απαραίτητη στο θαλασσινο ενυδρείο, συνδέεται στην παροχή οικιακού δικτύου νερου, όπου εκει συλλέγουμε το "καθαρό" νερο, που τροφοδοτούμε το ενυδρείο μας κατα τις αλλαγές που χρειάζονται.
Η τοποθέτηση της ειναι εύκολη, οπως και η συντήρηση της, ενώ το όργανο μέτρησης του νερου, με το οποίο τσεκάρουμε την ποιότητα νερού, που ονομάζεται tds.


* το νερο όσμωσης το αποθηκεύουμε σε ενα καθαρό δοχείο ανάλογο με τον όγκο νερου των αλλαγών μας, όπου εκει αναμειγνύουμε το αλατι για να ρυθμίσουμε την αλατοτητα μας!



Ρεφρακτόμετρο

images.jpg

Το ρεφρακτόμετρο είναι ένα φορητό όργανο μέτρησης που στην ουσία μετράει την αλατοτητα του ενυδρείου μας, το οποίο χρειάζεται ανα τακτά χρονικά διαστήματα να το καλιμπραρουμε με νερό όσμωσης!



Θερμαντήρας

0007081.jpg

Ο θερμαντηρας ειναι το θερμαντικό σώμα που παράγει την απαραίτητη θερμοκρασία ετσι ώστε το ενυδρείο να θερμαίνεται κατα τους χειμερινούς μήνες, συνήθως τοποθετούμε τιτανίου που δεν σκουριάζουν και δεν οξειδώνονται, ενώ η αναλογία βατ/ λίτρο μοιάζει και η ασφαλέστερη!


Ψυκτικό σώμα


teco-tk500.jpg
s-l225.jpg
Τους καλοκαιρινούς μηνες το ενυδρείο πρεπει να ψύχεται καθώς οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τα όρια διαβίωσης των ζωντανών που φιλοξενούμε.
Η πρωτη επιλογή ειναι ψυκτικό μηχάνημα chiller το οποίο δουλεύει συνδυαστικά με αντλία που τροφοδοτεί με νερο ενυδρείου στο chiller και το επαναφέρει στην επιθυμητή θερμοκρασία, στα θετικά του η απόλυτη σταθερότητα στον ύφαλο, η μικρότερη εξάτμιση νερου, ενώ στα αρνητικά του το κόστος αγοράς του και η κατανάλωση ρεύματος που έχει!
Η αλλη επιλογή ειναι ανεμιστηράκια υπολογιστή, που μέσο της εξάτμισης που επιτυγχάνεται, ρίχνουμε την θερμοκρασία του νερού στα επιθυμητά επίπεδα, στα θετικά ειναι το πολύ μικρο κόστος κατασκευής, ενώ στα αρνητικά ειναι η περιορισμένη πτώση θερμοκρασίας σε μεγάλες θερμοκρασίες περιβάλλοντος!



Ελεγκτής θερμοκρασίας


7810948_0_a.jpg

Ο ελεγκτής θερμοκρασίας είναι απαραίτητος σε ενα ενυδρείο, συνδέεται πάνω του ο θερμαντηρας και το ψυκτικό/ανεμιστηράκια, κρατώντας σταθερή την θερμοκρασία που ορίζουμε, ενώ είναι πολύ οικονομικός και αξιόπιστος, τοποθετούμε αισθητήριο πλαστικό και Όχι σιδερένιο καθώς σκουριάζει!



Σκίμμερ

deltec-sc1351-800x800.jpg

Ισως απο το κυριότερο κομμάτι του εξοπλισμού μας, στην ουσία ειναι οτι τα νεφρά για τον ανθρώπινο οργανισμό, δλδ μεσολαβεί και φιλτράρει το νερο απο ρύπους!
Το σκίμμερ ειναι η συσκευή που αφαιρεί τις οργανικές ενώσεις και γενικότερα τις ενώσεις του αζώτου, ενώ μπορει και κρατά χαμηλά τις συγκεντρώσεις νιτρικων, που μακροπρόθεσμα ειναι επιβλαβείς για τους οργανισμούς του υφαλου!
Τα κύματα στην θάλασσα καταλαμβάνουν τον φυσικό ρόλο του σκίμμερ, καθώς ο αφρός που βλέπουμε στην παραλία ειναι δεσμευμένοι ρύποι απο τις φυσαλίδες που δημιουργούνται απο την αναταραξη του νερού!
Κατανοώντας την χρησιμότητα του, πρεπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψην την αγορά του και το μπατζετ που θα διαθέσουμε, σε ενα ενυδρείο υψηλών απαιτήσεων με απαιτητικά κοράλλια, η αγορά ενός ενδεδειγμένου σκίμμερ επιβάλλεται!

Επιστροφή στο “Δημιουργία Τροπικού Υφάλου ....από το μηδέν!”