Η αναζήτηση βρήκε 3 εγγραφές

από Φαρμακοδάσκαλος
Τρί 22 Μάιος 2018, 15:30
Δ. Συζήτηση: Πληροφορίες-απορίες-υπομνήματα
Θέμα: Στήσιμο ενυδρείου λίμνης Μαλάουι
Απαντήσεις: 6
Προβολές: 9318

Re: Στήσιμο ενυδρείου λίμνης Μαλάουι

Ναταλία έγραψε:
Τρί 22 Μάιος 2018, 15:29
Ευχαριστούμε Σταύρο!
Όχι εγώ. Ο Λάμπρος το έγραψε.
από Φαρμακοδάσκαλος
Τρί 22 Μάιος 2018, 15:21
Δ. Συζήτηση: Πληροφορίες-απορίες-υπομνήματα
Θέμα: Στήσιμο ενυδρείου λίμνης Μαλάουι
Απαντήσεις: 6
Προβολές: 9318

Re: Στήσιμο ενυδρείου λίμνης Μαλάουι

Και βέβαια πάνω από όλα πρέπει να κοιτάμε τι βολεύει τα ψαρια μας. Υπάρχουν και τοσα βίντεο που μας δείχνουν τον βυθό της λίμνης.
από Φαρμακοδάσκαλος
Τετ 14 Φεβ 2018, 15:40
Δ. Συζήτηση: Πληροφορίες-απορίες-υπομνήματα
Θέμα: Στήσιμο ενυδρείου λίμνης Μαλάουι
Απαντήσεις: 6
Προβολές: 9318

Στήσιμο ενυδρείου λίμνης Μαλάουι

Η επιλογή για στήσιμο ενός ενυδρείου με ψάρια από τη λίμνη Μαλάουι είναι σίγουρα από τις πιο δημοφιλείς. Αυτό έχει να κάνει με τα όμορφα ψάρια που έχει η λίμνη, τις εκπληκτικές συμπεριφορές τους, αλλά και την σχετική ευκολία στη συντήρησή τους, μια και δεν έχουν περίεργες απαιτήσεις.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχουν και καθόλου απαιτήσεις, και αυτές πρέπει να τις σεβαστούμε αν θέλουμε να δούμε όλα αυτά που έχουν να μας δείξουν και φυσικά αν θέλουμε ένα υγιές περιβάλλον για αυτά.
Αρχικά ψάχνουμε ανάμεσα στα διαθέσιμα είδη που κυκλοφορούν για αυτό ή αυτά που μας αρέσουν από διάφορες απόψεις. Πληροφορούμαστε όσα περισσότερα μπορούμε για τον χαρακτήρα τους, το μέγεθος, τη διατροφή τους και μετά από συζήτηση προχωράμε παρακάτω. Είναι λάθος να αγοράζουμε ψάρια, να τα βάζουμε στην τύχη σε ένα ενυδρείο και μετά να προσπαθούμε συμμαζέψουμε τα ασυμμάζευτα.
Ενυδρείο - χώρος
Ένας "μπούσουλας" που υπάρχει για ένα τέτοιο ενυδρείο είναι θα πρέπει να έχει το λιγότερο 250 - 300 λίτρα όγκο και τουλάχιστον 120 εκ. μήκος. Αυτό για ορισμένα είδη θα φανεί αρκετά μικρό ενώ για άλλα άνετο. Από μόνα τους τα λίτρα δεν λένε κάτι,αν δεν έχουμε το απαραίτητο μήκος ώστε να μπορούν τα ψάρια μας κολυμπούν και να απομακρύνονται το ένα από το άλλο. Μην ξεχνάμε ότι οι κιχλίδες της λίμνης λατρεύουν το κυνηγητό. Σημαντικό επίσης είναι το πλάτος του ενυδρείου γιατί θα μας διευκολύνει στη διακόσμηση από πέτρες.
Φίλτρανση - ροή
Για να έχουμε ένα υγιές ενυδρείο θα πρέπει να μην υπάρχουν αμμωνία και νιτρώδη άλατα και να έχουμε χαμηλά νιτρικά .Θα χρειαστούμε ένα ή περισσότερα φίλτρα (ανάλογα τα λίτρα, τη ροή, τον χώρο για υλικά) τα οποία να μπορούν να γυρνούν 5-6 φορές ανά ώρα τα λίτρα του νερού του ενυδρείου. Η ροή του φίλτρου μας δεν είναι από μόνη της σημαντική, αλλά θα πρέπει να υπάρχει και ο απαιτούμενος χώρος σε αυτό για την τοποθέτηση βιολογικού υλικού και σφουγγαριών ώστε να έχουμε μια δυνατή βιολογία. Δεν πρέπει να αμελούμε τον καθαρισμό του φίλτρου όταν βλέπουμε ότι έχει πέσει η ροή του ή αν έχει περάσει ένα εξάμηνο. Τα σφουγγάρια και το ενυδρειακό βαμβάκι χρειάζονται πολύ πιο συχνό καθαρισμό. Μπορούμε, επίσης, να αυξήσουμε τη ροή μέσα στο ενυδρείο χρησιμοποιώντας κάποιο wave maker. Έτσι οι ακαθαρσίες δεν θα μένουν σε μέρη όπου η έξοδος του φίλτρου δεν τις παρασέρνει και θα γίνεται καλύτερος καθαρισμός. Η επιπλέον ροή θα κάνει τα ψάρια μας να νιώθουν ότι ζουν σε πιο οικείο περιβάλλον. Να τονίσουμε ότι θα πρέπει να υπάρχει αρκετή ανατάραξη στην επιφάνεια του νερού για να γίνεται καλή οξυγόνωση.
Διακόσμηση
Η διακόσμηση πρέπει να γίνεται (όπως σε όλα τα ενυδρεία) με φυσικά υλικά. Εφόσον προσπαθούμε να αντιγράψουμε ένα φυσικό περιβάλλον, θα ακολουθήσουμε τις προτιμήσεις των ψαριών μας. Ο βυθός πάντα πρέπει να αποτελείται από άμμο (κατά προτίμηση ασβεστολιθική) και σε κοκκομετρία τέτοια ώστε να μπορούν τα ψάρια μας να σκάβουν, να την περνούν από τα βράγχιά τους, να την πιπιλάνε ή όποια άλλη συνήθεια έχουν. Από εκεί και πέρα,ανάλογα με την επιλογή μας σε mbuna ή haps ( βλέπε viewtopic.php?f=49&t=123&sid=5753e1ecb2 ... 65e03e61bc ) θα διακοσμήσουμε το ενυδρείο μας με περισσότερη ή λιγότερη πέτρα. Τα haps χρειάζονται περισσότερο ελεύθερο χώρο για κολύμπι ενώ τα mbuna περισσότερες πέτρες μιας και είναι πετρόψαρα. Σε κάθε περίπτωση βάζουμε πρώτα τις πέτρες ώστε να πατήσουν σε στέρεο έδαφος και με ασφάλεια και στη συνέχεια βάζουμε την άμμο. Αν κάνουμε το αντίθετο, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να έχουμε κατολίσθηση όταν ψάρια αρχίσουν το σκάψιμο. Ανάμεσα στον πάτο του ενυδρείου και τις πέτρες μπορούμε για ασφάλεια να βάλουμε dow ή πλαστικό πλέγμα. Η επιλογή των φυτών είναι προαιρετική. Σίγουρα τα φυτά προσφέρουν κάποια θετικά στο οικοσύστημά μας αλλά η διατήρησή τους είναι συχνά δύσκολη,αφού τα ψάρια μας λατρεύουν τη σαλάτα και επίσης, πολλά φυτά δυσκολεύονται στη ανάπτυξή τους λόγω της άμμου ή της σκληρότητας του νερού ή για άλλους λόγους. Ωστόσο υπάρχουν φυτά που θα αντέξουν.
Επιλογή και στήσιμο πετρών
Ο βασικός λόγος που χρειάζονται αυτά τα ψάρια να έχουν πέτρες είναι γιατί εκεί φωλιάζουν, κρύβονται, κάποια γεννούν τα αυγά τους εκεί, κολυμπούν ανάμεσα στις πέτρες... Γι' αυτό πρέπει να φτιάξουμε σπηλιές και περάσματα που κάνουν για αυτές τις δουλειές. Τα ψάρια πρέπει να χωράνε από τα περάσματα και να υπάρχουν σε διάφορα μεγέθη.Επίσης, να είναι αρκετά ώστε να επαρκούν για όλα τα ψάρια και να μην υπάρχουν κάποια που μένουν χωρίς κάλυψη.
Οι πέτρες πρέπει να είναι λείες και όχι κοφτερές για να μην τραυματίζονται.Προσπαθούμε να βάζουμε πέτρες του ίδιο χρώματος και είδους και προτιμάμε τα ασβεστολιθικά πετρώματα (σχεδόν όλα όσα βρίσκουμε στη φύση είναι ασβεστολιθικά). Το στήσιμο καλό θα ήταν να είναι όσο πιο κοντά γίνεται στον βυθό της λίμνης. Οπότε, μπορούμε να τοποθετήσουμε μερικές πολύ μεγάλες πέτρες (από ποτάμι, θάλασσα) και μερικές μεσαίες και μικρότερες, με τρόπο τέτοιο ώστε να μοιάζει με μια κατολίσθηση. Το χρώμα των πετρών (όπως και της άμμου) καλό θα είναι να έχει κάποια απόχρωση του μπεζ, όπως δηλαδή και στον βιότοπο. Αυτά όλα μας δίνουν μια καλύτερη προσομοίωση της λίμνης.
Εικόνα ΣΩΣΤΟ
Υπάρχει μια τάση (κυρίως βλέποντας βίντεο στο διαδίκτυο) να στήνουμε τις πέτρες με εντελώς αφύσικο τρόπο ή και να επιλέγουμε πέτρες που δεν μοιάζουν καθόλου με αυτές του φυσικού περιβάλλοντος της λίμνης. Συνήθως αυτά τα στησίματα καλύπτουν τις βασικές ανάγκες των ψαριών για κρυψώνες, φωλιές κτλ αλλά αισθητικά απέχουν πολύ από την εμφάνιση του βυθού της λίμνης. Κάποιες άλλες φορές δεν καταφέρνουν καν να καλύψουν αυτές τις ανάγκες.
Εικόνα ΛΑΘΟΣ ΛΑΘΟΣ ΛΑΘΟΣ
Συντήρηση
Δεν θα πρέπει να αμελούμε τη συχνή συντήρηση των φίλτρων μας και φυσικά τις εβδομαδιαίες αλλαγές νερού. Σε αυτά πρέπει να βρούμε τις ρουτίνες μας με βάση τα τέστ νερού που κάνουμε. Κάποιοι χρειάζεται να κάνουν μεγαλύτερες αλλαγές από το συνηθισμένο λόγω κάποιου προβλήματος ή υπερβολικού ταϊσματος κτλ. Σε γενικές γραμμές είναι καλό να αλλάζουμε κάθε εβδομάδα το 40% περίπου του νερού μας.
Διατροφή
Δεν έχουν όλα τα είδη τις ίδιες διατροφικές προτιμήσεις. Ωστόσο όλα τα είδη χρειάζονται ποικιλία και καλής ποιότητας τροφές. Τα κυρίως σαρκοφάγα μπορούν να φάνε περιστασιακά τροφή για φυτοφάγα και το αντίστροφο. Εξάλλου και στη φύση γίνεται αυτό.
Συγκατοίκηση
Δεν μπορούμε να βάλουμε μαζί όποια είδη μας αρέσουν. Θα πρέπει να έχουμε τον κατάλληλο χώρο που χρειάζονται, να έχουν ίδιες διατροφικές ανάγκες, να μην έχουν πιθανότητα υβριδισμού μεταξύ τους, να μην είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικά μεταξύ τους και μην είναι το ένα θηρευτής του άλλου.
Είσοδος ψαριών στο ενυδρείο
Το είδος ή τα είδη που θα επιλέξουμε έχουν συνήθως κάποιες ιδιομορφίες. Άλλα είδη θέλουν μεγάλες ομάδες, άλλα χαρέμια (το πιο σύνηθες). Για αυτόν τον λόγο βάζουμε μερικά παραπάνω στην αρχή ώστε να έχουμε περισσότερες πιθανότητες να πετύχουμε τον αριθμό αρσενικών και θηλυκών που θέλουμε. Τα υπόλοιπα θα πρέπει να τα απομακρύνουμε όταν αρχίζουν τα προβλήματα και οι καυγάδες ή πριν καν αρχίσουν. Καμιά φορά μας δυσκολεύει να διαμορφώσουμε τα χαρέμια μας αλλά είναι αναγκαίο για την ευζωία των κιχλίδων μας.
Παράμετροι νερού
Το νερό του δικτύου σε σχεδόν ολόκληρη τη χώρα είναι κατάλληλο για τη διατήρηση των ψαριών της λίμνης. Αυτό μας διευκολύνει πολύ καθώς δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία το νερό μας, πέρα από αντιχλώριο και σωστή θερμοκρασία. Συγκεκριμένα οι τιμές που θέλουμε είναι θερμοκρασία από 23-28 βαθμούς (χειμώνας - καλοκαίρι), ph 7,8 - 8,5, gh 10 - 20 και παρόμοια kh.

Επιστροφή στο “Στήσιμο ενυδρείου λίμνης Μαλάουι”